Zdravotní pojištění a péče o děti ve škole. Kontroluje to někdo?
Je tu nekdo znaly problematiky osoby pecujici z hlediska zdravotniho pojisteni? Od zari budu mit dve deti skolou povinne - vim, ze nesmi byt v druzine, abych mohla byt jako pecujici osoba, na krouzky podle vseho muzou - ale co kdyz je krouzek proste ve skole? 🤦♀️ jdou na obed, pak na chvilku do druziny a pak je krouzek. Je vubec sance, ze tohle bude nekdo kontrolovat?
@rencinka87 Chápu, že je to nepraktické, ale správně by skutečně do té družiny vůbec neměl jít, někde těch 20 minut počkat a jít rovnou na kroužek. Můj syn to tak taky dělá, prostě sám čeká půl hodiny nebo si skočí na otočku domů odloži aktovku, a to ne kvůli pojištění, ale protože do družiny chodit nechce kvůli protivným vychovatelkám. Ve vašem případě by v družině mohl být pouze neoficiálně, takže je to na domluvě s vychovatelkami a ředitelem, jestli by to šlo zařídit.
@gruyerre diky moc za relevantni realnou zkusenost 👍🙏
@rencinka87 Na jakékoliv kroužky ve škole může i nedružinové dítě, to přece vůbec není vázáno na družinu. Chápu, že vám se to nehodí, pokud máte bydliště 30 minut od školy autem, ale není to běžná docházková vzdálenost, takhle jste si to vybrali vy. Je to zkrátka něco za něco, nemůžeš ze všeho čerpat jen ty výhody.
@zuzkasim diky, rozumim ti, skutecne necerpam “jen vyhody” - zp si platim, chtela jsem vyuzit moznost na par mesicu, nez nastoupim do prace, dodelavam dve vs, ktere si jako delsi studium take platim, deti jsou v soukromych skolach (takze na krouzky tam nemuze kazdy), platime nemalou hypoteku a manzel odvadi nadstandardni dane, skutecne stat o nic nepripravuju, do duchodu se mi nepocita nic. A to se jeste chystam na ucitelsky povolani, takze “statu” vracim vic nez dost.
@zuzkasim diky, rozumim ti, skutecne necerpam “jen vyhody” - zp si platim, chtela jsem vyuzit moznost na par mesicu, nez nastoupim do prace, dodelavam dve vs, ktere si jako delsi studium take platim, deti jsou v soukromych skolach (takze na krouzky tam nemuze kazdy), platime nemalou hypoteku a manzel odvadi nadstandardni dane, skutecne stat o nic nepripravuju, do duchodu se mi nepocita nic. A to se jeste chystam na ucitelsky povolani, takze “statu” vracim vic nez dost.
@rencinka87 Tak počkej, pokud si platíš zdravotní pojištění, děti mohou být v družině nebo ve školce neomezeně, nejsi na péči do sedmi let, ale jsi samoplátce.
Neplete to, neplatíš si sociální pojištění?
@rebe o to vubec nejde - jde o to, ze stat kontroluje, ze si nekde “nevalis sunky” za statni penize (mysleno plati mi zdravotni pojisteni, i kdyz “nepracuju”), a dela to tak, ze ti neumozni ani dite poslat na krouzek v ramci skoly, ale to ze frknes deti kazdy mesic k babicce a mas totalne “volno” a o deti nepecujes, uz se muze a stale ti stat zp plati. Je to samozrejme extrem - nevidim duvod mit moznost takovyho hlidani a nepracovat, ale treba by se nekdo takovy nasel. Ja nepracuju prave proto, ze nemam absolutne zadny backup a prave proto, ze se chci detem venovat, ale prijde mi pritazeny za vlasy, aby deti nemohly na krouzek, a to jeste ten v ramci skoly, za kterou platime nemaly penize a ty krouzky jsou soucasti skolnyho, navic kdyz jit na krouzek mimo skolu, kam si dite muze dojit samo, to uz se smi. Ale tohle nebylo ani predmetem otazky, zajimalo me, jestli je tu idealne nekdo z pojistovny treba, kdo s tim ma zkusenost a vi, jak je to presne posuzovano.
@rencinka87 Družina je dotovaná ze státních peněz, babička nebo chůva ne. Já v tom teda logiku vidím.
@rebe To by mě zajímalo, když dítě chodí do soukromé školy/školky, jestli se ho omezení teda netýká.
@rencinka87 Na kroužky ve škole moje děti normálně chodily, tu chvulku, než začal koroužek počkaly po domluvě se školou v družině.
@rencinka87 Družina je dotovaná ze státních peněz, babička nebo chůva ne. Já v tom teda logiku vidím.
@rebe pokud to beres logicky takhle, tak logicky pak soukroma skola se soukromou placenou druzinou znamena, ze muzu byt klidne osoba pecujici a dite bude v druzine 🤷🏼♀️
@rencinka87 Tak počkej, pokud si platíš zdravotní pojištění, děti mohou být v družině nebo ve školce neomezeně, nejsi na péči do sedmi let, ale jsi samoplátce.
Neplete to, neplatíš si sociální pojištění?
@alianan ano, ted ano, ale od pristiho roku bude mladsi syn v 1.tride, (ted chodi jako predskolak normalne na cely den, respektive je tam pres obed a ma jeste jednou tydne krouzek, takze si zp platim, aby mohl byt s detma a delat predskolni pripravu), pristi rok bude ve skole, pravdepodobne ho budu vyzvedavat kazdy den po vyucovani, ktere maji dlouhe, konci 14:25, takze bych se mohla nahlasit jako pecujici osoba. Bude mit ale v ramci skolnyho a druziny moznost jit na krouzek - chtel by jit bud na florbal nebo fotbal. Proto jsem se ptala, jak je to s krouzky ve skole, kdyz druzina ne, krouzky mimo skolu ano 🙂 Ale jak uz to byva, diskuze se stocila uplne jinam 😁
@j.a.n.i pokud jde o instituci placenou statem, tak pak jsem v pohode, protoze obe deti jsou v soukromych institucich, kde si platime vse - podle tvoji logiky tedy nemusim resit nic, protoze si “hlidani” platim sama, takze muzu byt klidne pecujici osoba.
@rencinka87 A to si jako myslis, ze soukromé školy neberou od statu dotace na deti?
@alianan ano, ted ano, ale od pristiho roku bude mladsi syn v 1.tride, (ted chodi jako predskolak normalne na cely den, respektive je tam pres obed a ma jeste jednou tydne krouzek, takze si zp platim, aby mohl byt s detma a delat predskolni pripravu), pristi rok bude ve skole, pravdepodobne ho budu vyzvedavat kazdy den po vyucovani, ktere maji dlouhe, konci 14:25, takze bych se mohla nahlasit jako pecujici osoba. Bude mit ale v ramci skolnyho a druziny moznost jit na krouzek - chtel by jit bud na florbal nebo fotbal. Proto jsem se ptala, jak je to s krouzky ve skole, kdyz druzina ne, krouzky mimo skolu ano 🙂 Ale jak uz to byva, diskuze se stocila uplne jinam 😁
@rencinka87 Ne, ptala ses na cekani na kroužek v družině, tak neprekrucuj... A ad krouzek ti taky uz bylo odpovězeno, pokud je to krozek, na ktery muze chodit kterekoliv dite i když nechodi do druziny, tak na nej může, pokud je to aktivita v ramci sruziny amohou tam jen deti do druziny přihlášené, tak tam nemůže.
@rebe To by mě zajímalo, když dítě chodí do soukromé školy/školky, jestli se ho omezení teda netýká.
@rencinka87 Na kroužky ve škole moje děti normálně chodily, tu chvulku, než začal koroužek počkaly po domluvě se školou v družině.
@rencinka87
@alianan Pokud je škola rejstříková, tak pobírá normativ na žáka, tedy i soukromá škola je financovaná ze státního rozpočtu.
@rencinka87
@alianan Pokud je škola rejstříková, tak pobírá normativ na žáka, tedy i soukromá škola je financovaná ze státního rozpočtu.
@rebe ano, dostava dotace. Ale o to tu fakt neslo a nemyslim si, ze ucelem toho omezeni bylo to, aby pecovatele nemohli vyuzivat statem dotovane/financovane instituce - ucelem bylo, aby se “neflakali” doma a zejmena aby osvc, ktere tehle moznosti casto vyuzivaji, aby usetrili na zp, nepracovali cely den, ale starali se realne o deti. Dal uz bych to neresila, chtela jsem osobni zkusenost nekoho idealne primo z pojistovny, nebo konkretne od rodicu, co to resili. Nechtela jsem rozebirat nastaveni statniho systemu, ktery mi stale prijde nespravedlivy a ten nazor si s dovolenim ponecham. Jinak zmena bude k 1.1.2026 (pokud to schvali senat, dnes to proslo 3.ctenim) a tohle omezeni se presne bude rusit u deti do 7 let veku. Budou moci byt normalne celodenne ve skolce/skole. Skoda ze to neprislo driv.
@rencinka87 Ne, ptala ses na cekani na kroužek v družině, tak neprekrucuj... A ad krouzek ti taky uz bylo odpovězeno, pokud je to krozek, na ktery muze chodit kterekoliv dite i když nechodi do druziny, tak na nej může, pokud je to aktivita v ramci sruziny amohou tam jen deti do druziny přihlášené, tak tam nemůže.
@j.a.n.i a logiku te veci, ze kdyz na krouzek mohou cizi deti, tak na nej muze, ale v ramci skoly ne, to vysvetlis? Respektive odkud cerpas? Jinak je mi lito, ze jsem se te svym dotazem nejak dotkla, zjevne te rozciluje predstava, ze jsou “zensky, co si vali doma sunky, deti nechavaji od nevidim do nevidim v statem placenych nebo dotovanych institucich a jeste by chtely platit zdravotni pojisteni” - tak nejak to z toho trochu citim, ale mozna se mylim.
Nedostala jsem bohuzel zadnou relevantni radu, jen co by kdyby, zakon jsem si procetla a moudrejsi jsem z toho nebyla, protoze to tam bohuzel neni presne definovano, a kazda pojistovna si to zjevne vyklada jinak.
@j.a.n.i a logiku te veci, ze kdyz na krouzek mohou cizi deti, tak na nej muze, ale v ramci skoly ne, to vysvetlis? Respektive odkud cerpas? Jinak je mi lito, ze jsem se te svym dotazem nejak dotkla, zjevne te rozciluje predstava, ze jsou “zensky, co si vali doma sunky, deti nechavaji od nevidim do nevidim v statem placenych nebo dotovanych institucich a jeste by chtely platit zdravotni pojisteni” - tak nejak to z toho trochu citim, ale mozna se mylim.
Nedostala jsem bohuzel zadnou relevantni radu, jen co by kdyby, zakon jsem si procetla a moudrejsi jsem z toho nebyla, protoze to tam bohuzel neni presne definovano, a kazda pojistovna si to zjevne vyklada jinak.
@rencinka87 Relevantní odpověď jsi dostala opakovaně - na kroužek, přístupný i dětem, které nechodí do družiny, může, do družiny nemůže, tedy nemůže jít do družiny ani čekat na kroužek. Diskuzi jsi jinam stočila ty rozčilováním se nad nelogickým systémem. Názor si samozřejmě ponech jakýkoli, ale nerozčiluj se, že v diskuzi někdo diskutuje na téma, které jsi sama rozjela, to smysl nedává.
@rencinka87 Relevantní odpověď jsi dostala opakovaně - na kroužek, přístupný i dětem, které nechodí do družiny, může, do družiny nemůže, tedy nemůže jít do družiny ani čekat na kroužek. Diskuzi jsi jinam stočila ty rozčilováním se nad nelogickým systémem. Názor si samozřejmě ponech jakýkoli, ale nerozčiluj se, že v diskuzi někdo diskutuje na téma, které jsi sama rozjela, to smysl nedává.
@rebe ano, omlouvam se ti i ostatnim diskutujicim, ze jsem se nechala zatahnout do obhajovani se, proc mam potrebu vyuzit system, a to zakonnym zpusobem, moje chyba. Hlavne jsem se vubec nemela ptat - relevantni odpoved jsem dostala jednu. Ostatni jsou na urovni “myslim si”, coz mi prilis nepomohlo. I tak diky za nazory.
@rebe ano, omlouvam se ti i ostatnim diskutujicim, ze jsem se nechala zatahnout do obhajovani se, proc mam potrebu vyuzit system, a to zakonnym zpusobem, moje chyba. Hlavne jsem se vubec nemela ptat - relevantni odpoved jsem dostala jednu. Ostatni jsou na urovni “myslim si”, coz mi prilis nepomohlo. I tak diky za nazory.
@rencinka87 Proč to překrucuješ? Nedává to smysl, pečujících matek je tady mraky a i družinu a kroužky řešily mraky z nich. Když se ti nelíbí odpověď, neznamená to automaticky, že není relevantní...
@rencinka87 Proč to překrucuješ? Nedává to smysl, pečujících matek je tady mraky a i družinu a kroužky řešily mraky z nich. Když se ti nelíbí odpověď, neznamená to automaticky, že není relevantní...
@rebe znovu jsem to poctive procetla - relevantni zkusenost jsem dostala od alianan a gruyerre - maji osobni zkusenost. Od ostatnich to byly domnenk a zejmena jsme resily, ze “to proste nejde”, chtela jsem tedy od tech, ktere to tvrdily vedet, z jakeho duvodu se to deli na krouzky ano, druzina ne, krouzky ve skole ne, na to jsem odpoved (myslim relevantni odpoved napriklad od nekoho z pojistovny) nedostala a stocilo se to k tomu, ze jsem ve zkratce nevdecna, chci vysavat stat a nemakam (muj volny preklad, abys me nechytala za slovo). A uz koncim debatu, skutecne mi slo jen o to zjistit, nez pujdu na pojistovnu, jak se posuzuji jednotlive pripady krouzku a na to jsem dostala jen domnenky.
@rebe znovu jsem to poctive procetla - relevantni zkusenost jsem dostala od alianan a gruyerre - maji osobni zkusenost. Od ostatnich to byly domnenk a zejmena jsme resily, ze “to proste nejde”, chtela jsem tedy od tech, ktere to tvrdily vedet, z jakeho duvodu se to deli na krouzky ano, druzina ne, krouzky ve skole ne, na to jsem odpoved (myslim relevantni odpoved napriklad od nekoho z pojistovny) nedostala a stocilo se to k tomu, ze jsem ve zkratce nevdecna, chci vysavat stat a nemakam (muj volny preklad, abys me nechytala za slovo). A uz koncim debatu, skutecne mi slo jen o to zjistit, nez pujdu na pojistovnu, jak se posuzuji jednotlive pripady krouzku a na to jsem dostala jen domnenky.
@rencinka87 Pokud Ti nestačila moje odpověď, tak tady máš přímo z VZP: https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...
@rencinka87 Pokud Ti nestačila moje odpověď, tak tady máš přímo z VZP: https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...
@radecka1
Píšou "Pokud by obě děti do 15 let byly v svěřeny do péče jiné osoby po celý kalendářní měsíc, a to i v souhrnu období – kdy by část měsíce byly např. u babičky, na táboře, škole v přírodě, ztratil by pojištěnec nárok na zařazení do státní kategorie L a musel by si za tento měsíc zaplatit pojistné jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP)."
To by mě fakt zajímalo, jak je to s tou osukromou školou, protože peníze od státu čerpají všichni, včetně táborů nebo různých kroužků a na ty dítě může, ale nemůžena nich být po celý měsíc.
Takže teoreticky placená škola, placená družina, občasně tam být může, ale nesmí chodit celý měsíc?
Já jsem za ty roky na péči pochopila, že péče je něco jako šedá zona a kde není soudce, není žalobce.
Dle mého škola nemůže dávat pojišťovně informace o dítěti, to by asi musel řešit stát a ten neřeší.
Navíc od různých lidí, úředníků, se člověk doví různé i protichůdné informace.
@radecka1 tohle jsem samozrejme cetla, nicmene odpoved na moji otazku tam neni.
A mimochodem je tam presne ten absurdni rozpor - rozhodnym obdobim je kalendarni mesic, tzn. k babicce na dva tydny kazdy mesic muze, chuva ho dva tydny v kuse hlidat muze, vsechno je mozne, pokud to netrva cely kalendarni mesic. Takze vlastne jo, muze klidne i do druziny. Protoze o vikendu do ni nechodi, tudiz to neni cely mesic 🤦♀️ je to proste absurdni. Je absurdni, ze muze na krouzek mimo skolu a nemuze ve skole, je absurdni, ze muze byt klidne 29 dnu u babicky, ale pokud ten 30. bude doma, je pravidlo splneno. Ale to uz tu neresme, zajdu se zeptat na pojistovnu a jsem zvedava, co se dozvim.
@radecka1
Píšou "Pokud by obě děti do 15 let byly v svěřeny do péče jiné osoby po celý kalendářní měsíc, a to i v souhrnu období – kdy by část měsíce byly např. u babičky, na táboře, škole v přírodě, ztratil by pojištěnec nárok na zařazení do státní kategorie L a musel by si za tento měsíc zaplatit pojistné jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP)."
To by mě fakt zajímalo, jak je to s tou osukromou školou, protože peníze od státu čerpají všichni, včetně táborů nebo různých kroužků a na ty dítě může, ale nemůžena nich být po celý měsíc.
Takže teoreticky placená škola, placená družina, občasně tam být může, ale nesmí chodit celý měsíc?
Já jsem za ty roky na péči pochopila, že péče je něco jako šedá zona a kde není soudce, není žalobce.
Dle mého škola nemůže dávat pojišťovně informace o dítěti, to by asi musel řešit stát a ten neřeší.
@alianan je to presne tak - pokud tam bude jen cast mesice, byt tam muze 🤦♀️ jenze ty prihlasujes dite do druziny na cely obdobi. U nas ve skole teda zadavame v systemu, ktery dny bude v druzine, takze vlastne by to melo jit.
Jinak doporucuju duvodovou zpravu k te zmene zakona, co ted prosla snemovnou - je tam jasne receno, ze se zrusi ta podminka omezeni ctyrhodinove pece v ms (ve skole), protoze mimo jine nebylo mozny to nejak kontrolovat.
https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=247714 (Str. 148 posledni odstavec)
@radecka1
@alianan Nikde není žádná výjimka na soukromou školu. Pokud chodí do školy, může jen po dobu vyučování. Přesně tam uvádějí, že do družiny se nesmi (zase nikde se neřeší, jestli je státní nebo soukromá, prostě není to dovolené). Kroužky se tam vůbec neřeší, tj. může se na ně. Vždyť tam úplně všechno píšou. To, že se zakladatele zda divné, že do družiny na půl hodiny nesmí, ale u babičky být můze je možné, ale je to fakt. A do družiny nemůže. Máš to tam přímo uvedené, to je fakt.
Jinak posledni poznamka vsem, abych to nejak uzavrela - rada bych ujasnila, ze nehodlam nijak obchazet system a slo by o dobu nekolika mesicu (doted jsem si vzdy zp platila sama, pokud jsem nebyla na rodicaku - bud jako zamestnanec nebo jako samoplatce), navic jsem zamestnana od 16, kdy jsem zacala pracovat na dpc v administrative a i kdyz to samozrejme byly drobny, protoze jsem studovala, poctive jsem odvadela i z tech malych sum zp i sp.
A klidne at tuhle moznost uplne zrusi - jsem pro. Ale pokud tu moznost je, ma byt nastavena ferove pro vsechny - abych mohla vyuzit na temer cely mesic chuvu, babicku, tabor, proste se ditete defacto “zbavit” vcetne noci, a na druhe strane ho nemoci nechat na krouzku, ktery ho vzdelava/udrzuje fyzicky, s tim absolutne nesouhlasim. To bylo jediny, conjsem chtela dodat nad ramec toho, na co jsem se puvodne ptala.
@alianan Nikde není žádná výjimka na soukromou školu. Pokud chodí do školy, může jen po dobu vyučování. Přesně tam uvádějí, že do družiny se nesmi (zase nikde se neřeší, jestli je státní nebo soukromá, prostě není to dovolené). Kroužky se tam vůbec neřeší, tj. může se na ně. Vždyť tam úplně všechno píšou. To, že se zakladatele zda divné, že do družiny na půl hodiny nesmí, ale u babičky být můze je možné, ale je to fakt. A do družiny nemůže. Máš to tam přímo uvedené, to je fakt.
@radecka1 ano, zda se mi to divne, respektive to nejsou rovne podminky pro vsechny. Pokud bych mela moznost hlidani babicek na cele dny, tak pujdu do prace 🙏 A jinak porad tedy nemam odpoved na “krouzky ve skole”. Proste je to nedomysleny a ne, nepise se to tam presne. Klidne se podivej do zakona, kde by to melo byt specifikovane - bohuzel neni.
@radecka1 ano, zda se mi to divne, respektive to nejsou rovne podminky pro vsechny. Pokud bych mela moznost hlidani babicek na cele dny, tak pujdu do prace 🙏 A jinak porad tedy nemam odpoved na “krouzky ve skole”. Proste je to nedomysleny a ne, nepise se to tam presne. Klidne se podivej do zakona, kde by to melo byt specifikovane - bohuzel neni.
@rencinka87 Hele, já už končím, to fakt nemá cenu. Několik lidí se Ti tu snažilo vysvětlit, jak to je a i proč to tak je. Protože ty s tím nesouhlasíš, tak se tváříš, že to není jasné, nejsou to rovné podmínky, apod. Zajdi na pojišťovnu a tam Ti to určitě vysvětlí. A třeba bys nám tu pak mohla napsat, co Ti řekli, ať se poučíme.
@rencinka87 Hele, já už končím, to fakt nemá cenu. Několik lidí se Ti tu snažilo vysvětlit, jak to je a i proč to tak je. Protože ty s tím nesouhlasíš, tak se tváříš, že to není jasné, nejsou to rovné podmínky, apod. Zajdi na pojišťovnu a tam Ti to určitě vysvětlí. A třeba bys nám tu pak mohla napsat, co Ti řekli, ať se poučíme.
@radecka1 Na pojišťovně jí to nevysvětlí, to by musela narazit na osvícenou úřednici. Mě naposledy uřednice tvrdila, že abych mohla být na péči, muselo by být dítě postižené a to prý doslova "hodně postižené".😅
Nemá pojišťovna něco jako právní poradnu na internetu?
@rencinka87 Ty mas koukam problem s pochopenim psaneho testu.
@radecka1
@alianan jake penize od statu cerpaji tabory, to mi fakt rekni
@radecka1 urcite dam vedet, diky.
@rencinka87 Ty mas koukam problem s pochopenim psaneho testu.
@j.a.n.i asi jsi myslela textu - je to mozny, co je ale jisty, ze mam problem s nedostatecne propracovanou legislativou zejmena v oblasti verejneho zdravotnictvi a oblasti s tim souvisejicich. Pokud u jakehokoli institutu davam podminky, ktere je nutne splnit, aby mohl byt vyuzivan, musim je nastavit tak, aby byly rovne pro vsechny a zejmena tak, aby byly jasne vydefinovane a pokryvaly vsechny moznosti. Ja uz nevim, jak jinak to vysvetlit.
Ale urcite se aspon shodneme, ze se neshodneme, a tim bych to uzavrela 🙂

@rencinka87 A jestli nechapes rozdil v tom, když ti s peci vypomaha babicka ve svem volném case nebo instituce placena statem, tak se pak tezko můžeme o necem bavit.
@j.a.n.i pokud jde o instituci placenou statem, tak pak jsem v pohode, protoze obe deti jsou v soukromych institucich, kde si platime vse - podle tvoji logiky tedy nemusim resit nic, protoze si “hlidani” platim sama, takze muzu byt klidne pecujici osoba.