icon

4 děti a mezi nimi věkový rozdíl. Kdo máte doma?

Včera v 08:43

Ahojte, me to vzdycky jednou za cas chytne - a ted uz to zacalo chytat i manzela...

Takze, kdo mate 4 kousky, jak takova rodina funguje? Jaky je to rozdil proti 3? Co je jasne, muselo by se menit auto, s tim se poperem. Cim se vam dobre prepravuje? A hlavni vec - jak resite dovolene? Naradite casto na kapacitu? Musite hodne dopredu nebo narazite casto na to, ze mate proste smulu a nevejdete se?

Dokazete v tomhle poctu najit individualni cas na kazde dite? Jak mate rozdil nejmladsiho od nejblizsiho sourozence? U nas by to bylo +- 8 let... Není to uz moc velký rozdíl a nebude ten nemladší stejně "jedináček"?
Ty starší máme všechny celkem blízko u sebe, nejmladší teď oslavila 7. a vlastně obava, jak by to vzali ostatní děti me brzdí nejvíc.

rnika
Včera ve 13:28

To si musíte nastavit sami 😁 Na logistiku je to náročnější, především co se kroužku týče. Já mám kluky nejstaršího a nejmladšího 6 let od sebe. Nejmenšímu je teď sedm a kluci by ještě miminko chtěli 🙈 takže i s dětmi bych to na rovinu probrala. Dovolené řešíme po vlastní ose- autem a pronajímame si vždy celý objekt ( dům,být a pod. , nejčastěji přes Airbnb)

jajulin
Včera v 15:20

@anonym_autor Každá rodina to má jinak. Sice ti můžu napsat, jak to funguje u nás, ale jestli z toho pro tebe bude něco využitelné, to je otázka. Máme 4 děti, nyní mají skoro 9-17 let. Mezi nejstarším a nejmladším je rozdíl 8 a půl roku. Uteklo to všechno hrozně rychle a nejstarší už je na internátě, takže nejmladší zažil tu každodenní realitu 4 sourozenců jen do věku 8 let. Nástupem do první třídy začali všichni chodit do školy a ze školy sami, stejně tak na kroužky, bydlíme na malém městě, taxikáře nedělám.
Dovolené - klasická letecká dovolená do hotelu - když byly děti malé, brali jsme s sebou moji mamku. Ona byla se dvěma dětmi na pokoji, já a manžel taky se dvěma. To se nám osvědčilo. Teď už klidně můžou být děcka na pokoji samy, tak většinou bereme 2 pokoje po třech. Při tuzemských dovolených si pronajímáme celou chatu/dům, min. 2 ložnice, nejlépe 3. V hotelech vždy dva pokoje.
Individuální čas na každé dítě - to mi přijde v pohodě. Zvlášť pokud teď pracuješ na plný úvazek a s miminkem bys byla doma. Nejmladší dítko by sice bylo trochu jedináček, ale to neznamená, že by nemělo hezký vztah se staršími sourozenci. Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že to, jaký vztah spolu sourozenci budou mít (hlavně v dospělosti), nezáleží na věkovém rozdílu, ale nastavení každého jednotlivce. Mezi našimi čtyřmi spolu mají nejlepší vztah právě ten nejstarší a nejmladší. Nejsou to soupeři, nejsou na jedné lajně, nemají ani stejnou povahu, a možná právě proto si rozumí 🙂 .
Můžete u stávajících dětí zjistit jejich názor na případné miminko. Ale stejně je to nakonec rozhodnutí tebe a manžela, jestli do toho budete chtít jít, nebo ne 🙂 .

kosi_cek
Včera v 19:13

Ma máme první 3 děti narozené během šesti let (věkový rozdíl do dvou a do 4 let) a pak máme 4., které přišlo víc jak za 6 let od 3., já si neumím právě představit, aby přišlo o moc dříve, ale takto se to dalo zvládnout -myslím tím třeba prostor na jednotlivé děti. Když jsem byla se 4. doma, měla jsem na všechny víc času, než když jsem chodila do práce, ale ta pracovní pauza mi zas hodně pomohla abych mohla být s dětmi
doma v plné psychické síle.

Mít čtvrté s odstupem, bylo to nejlepší, ano, sice je to takový jedináček, ale zároveň není a nikdy nebude! My si pak cca za 5 let pořídili ještě 5. a přišlo i 6., takže to 4. tam má okolo sebe nejvíce prostoru, ale nevidím to absolutně jako problém, naopak.

A co se týká dovolené, tak my nejezdíme na dovolené typu hotel s polopenzí, nelétáme letadlem… Ale apartmán třeba u moře není problém sehnat i pro více lidí, já osobně se ale nejraději sbalím a vyrazím s dětmi na vandr bez zařizování ubytování, volná jak pták, tedy až na ty děti, takže to není taková volnost jako bez, ale stojí to i tak za to😉

Je třeba počítat s tím, že je složité uspokojit zájmy dětí s tak velkým věkovým rozpětím, my s tím máme problém i s dětmi blízko u sebe - každé je tak jiné, takže si s tím nelámeme hlavu, děti si podle potřeby dělíme a starší děti lecos podnikají bez nás s kamarády a prostě ony pak ty děti velmi rychle odrůstají a jdou si svou cestou…

U nás to bylo tak, že do 9-10 let jsou děti dalším sourozencům nakloněni a pak se to překlopí do ani náhodou další sourozenec, takže ze zprávy o novém sourozenci v inkriminovaném věku děti nadšené nejsou, ale zrovna tohle je věc, kterou rozhodují rodiče a my nikdy neměli další dítě pro stávající děti, ale pro sebe a tak to funguje 😉

andelka
Dnes ve 04:47

Kdyz se narodil nejmladší ( ted prvňák) bylo starším necelých 7,9 a víkendové dceři 14. Přišlo mi to v pohodě. I na společné dovolené jsme byli. Ale jen jednou, pak přišel covid a nejstarší po něm už byla skoro dospělá, na intru a se svými zájmy. Ale se třemi jezdíme pořád. S místem trochu problém je, protože potřebujeme pět plnohodnotných postelí. Ale dá se to.

autor
Dnes v 08:55

Dekuji vsem za zkusenosti!

Dokud ty starsi byly male, neumela jsem si to predstavit, ani jsem nechtela. Ale ted citim, ze uz zase zacinam mit energii na hrani si s malickym ditetem a po ocku koukam po hristi, ze uz by mi zase nevadilo tam travit cas... Ale vlastne se nejvic bojim toho, ze svym pranim osidim je, coz bych samozrejme nechtela.
A taky si vzdycky prectu rada ujisteni, ze jsou tu opravdu velke rodiny, ktere funguji dobre