Jak sladit školu pro dítě a péči o novorozence?
Jak to děláte když vám starší chodí do školy, a máte doma novorozence? Slyšela jsem, že je možnost požádat školu o individuální řešení, např. na měsíc omluvená absence, nebo individuální vzdělávání? Jde mi o to, aby starší nedonesl nějaké bacily ze školy když bude novorozenec.
A jako proč? Plus tedy muž si taky vezme v práci na měsíc volno? K doktorovi s miminem taky nebudete chodit? Jídlo vám bude vozit kurýr a nechávat to přede dveřma?
Má se to narodit v září tak se ptám
Vzhledem k tomu, že za vzdělávání zodpovídá rodič, klidně si starší dítě nechej doma, omluv mu to, ale školu musí mít dodělanou. Mysli však na to, jestli to staršímu dítěti nebude víc ke škodě jak k užitku. Nebudou mu chybět kamarádi? Kolektiv? Aktivity, které jsou ve škole? Jako dítě to obvykle baví doma pár dnů, ale pak mu škola začne chybět... Taky mysli na sebe, je mnohem jednodušší mít přes dopoledne na starosti jen miminko než k tomu staršího raracha, který bude chtít pozornost, spíš tedy hodně pozornosti, protože najednou nebude jedináček a k tomu s ním budeš muset ještě dělat tu školu. Jinak novorozenec má imunitu úplně nejlepší, ještě nadopovaný od tebe z bříška, k tomu kolostrum a první mléko. Nebála bych se, ale udělej, jak myslíš sama.
😆 já porodila v lednu v období chřipek a nachlazení, prvorozenou mám školkovou a hele. Přežili jsme. Všichni jsme měli něco, kromě novorozence. Takže bych se toho tolik nebála a ,,neškodila” školákovi s absencí.
Vůbec bych se toho nebála. Naše třetí dítě je narozeno na začátku října, v době narození chodili dva starší sourozenci do školky. Čtvrté dítě je v lednu. Nikdy jsem žádné dítě nenechala doma jen ze strachu z bacilů a nikdy to nikdo neodnesl 🙂 . Jedině na neštovice bych dala pozor v prvních měsících po narození.
@anonym_autor Jako že bys toho školáka na měsíc zavřela doma a nechodil by ani na hřiště, za kamarády apod.? To nedává smysl. Miminko je citlivé celý první rok, nejen první měsíc. Stačí běžná hygiena a standardní očkování.
@anonym_autor @klokanka31 proč anonymně. Tohle by nikoho jiného nenapadlo
Takhle bych mozna uvazovala max. o triletem decku a skolce. V zari jeste moc nemoci neni,navic ta skola uz mi na bacily neprijde tak hrozna jako skolka,dite ma ze skolky uz neco za sebou,pokud chodilo. Skolni dochazka je povinna,pokud neni dite nemocne,dava se zadost rediteli skoly o volno,podle me. Jako kdyz se jede ve skolnim roce na hory,dovolenou. Nebo vyridit individualni olan,domaci vyuku..Nevim..,neresila jsem. V zari se bude poznavat kolektiv,pro dite bude skola nova zkusenost,bude si zvykat. Bylo by spousta prace doma. Ja osobne bych do toho nesla,nemoci budou stejne cely rok a preci nebudete v izolaci,to bys nemohla ani do obchodu,do cekarny lekare. Zkus se zamyslet,jestli nejsi moc uzkostliva,protoze takhle se tato situace bezne neresi,rodice bezne nestahuji deti ze skoly kvuli narozeni miminka.
@barmil Taky me to napadlo...
Jako že budeš z novorozence dělat skleníkovou kytičku, staršímu zadělávat na psychické problémy ze separace s okolím a mezi sourozenci hned na počátku tvořit negativní prostředí, protože starší kvůli mladšímu přijde o kamarády, kroužky, atd.? Jako fakt? A to nemluvím o tom, že u předmětů, které dítě nemá každý den, může pět týdnů zbytečné absence způsobit, že pak jakoukoliv nemocí v daném pololetí přesáhne povolenou absenci a v lednu budete vyjevení z toho, že Vám učitel sdělí, že Vám dítě nemůže na konci pololetí klasifikovat, protože mu chybí hodiny. Naše děti se narodily na podzim a ne, fakt jsme kvůli tomu neseděli tři měsíce doma, ani měsíc, vlastně ani den...
Dcera měla 9 dní a druhé se objevily neštovice vše jsme zvládly a bohužel toho co dcera přinese vzápětí ze školy se nevyhneš . Je to zákon padajícího hovna co přinese první Tal se to většinou veze i s druhým 😄
Je úplně jedno, že dítě nedáš do školy. Pokud se setkává s dětmi a pohybuje se v kolektivu, je velká šance, že ti domů něco přinese, tomu se prostě nedá vyhnout...
@anonym_autor Malej nastoupil 1.9. do skolky, koncem rijna se mu narodila segra. Nejaka absence ve skolce nepripadala v uvahu. Jo, mala pochytala vsechny bacily, ale nijak vyrazne nemocna z toho nebyla. Vubec to neres, at normalne chodi do skoly..,
Já měla štěstí, že po narození nejmladšího byly pololetní a jarní prázdniny, takže škola byla až skoro po 14 dnech. Ale potok normálně šli, 1. a 2. třída.
Zas to tak nehroť. Navíc sezona nemoci začíná až tak koncem října a v listopadu.
V září se mi má narodit miminko, dcera bude ve druhé třídě. Řešila bych u školkového dítěte, to hlavně ze začátku domů tahá virozy furt, ale u školačky nebudu.
1) nebudu schopná se adekvátně věnovat jak novorozenci, tak školačce, která má taky své potřeby a musí dělat látku
2) září není žádná extra sezóny viroz
3) ve třetím trimestru se naočkuju na RSV a na černý kašel, takže na nejhorší infekce bych měla kojením předat imunitu.
4) nemůžu doma zavřít manžela, babičky a ostatní lidi, které bude novorozenec potkávat
5) fakt nechci řešit nevyspalá a hormonálně rozbouřená znuděnou holčičku, která potřebuje svoje podněty, svoje kamarády, kolektiv atd
@anonym_autor Nesmysl. Mela jsdm doma skolacku a novorozene v zime. Normalka chodila do skoly, ono jako po mesici zazracne mimino nezacne nechytat nemoci. Skolaka akorat izolujes a z mimina udelas sklenikovou kytku. Mam co chvili rodit - dite ve skolce i skolce (kde teda bacilu je az az). Kdybys chytla chripku, tak taky budes miminem a o to vic kojit at ma protilatky, navic prvni tydny mas kolostrum, o to lip. Vubec bych dite nenechavala doma, naopak, dopo se muzes venovat miminku a odpo skolakovi. Moje sestrenka takhle izoluje od sve dcery (nyni 5 let) vsechny a vsechno od mimina - nemusim asi dodavat ze i pres tuto “opatrnost” ta holka nema zadnou imunitu a je furt na hromadce. Coz je zvlastni, kdyz nikam nesmi😃 (ma dokonce indi plan ve skolce jako predskolacka aby do toho doupete bacilu nechodila), p socializaci ank nemluvim…
Nikdy jsem starší děti doma nenechávala, ono se vzrůstajícím počtem dětí by byl doma taky pěknej chaos 😀. Ze školy už toho děcka tolik nepřitáhnou, já teda dávala starší i normálně do školky, nebyl důvod mimina izolovat. Představ si, že mi to přežilo všech 5 dětí, a máloco je dneska složí 😉

Jako vážně?