icon

Spánek pětiměsíčního miminka. Jak jej zlepšit?

palosanto
7. zář 2026

Dobrý den, máme doma 5m a kousek chlapečka a už déle jak měsíc se budí v noci velmi často. Obvykle 5x za noc. Usíná okolo 20 a vstává v 6 hodin. Pak během dne už spí jen po 15 minutách. Je zatím plně kojen, chystáme se na příkrmy. Jsem z toho už hodně unavená, spánek je pro mě důležitý a moc mi chybí. Do toho mám antibiotika a dochází mi energie. Manžel má pocit ze je to běžné a moc mě nechápe že jsem tak unavena.

anonym_cc741b
7. zář 2026

Je to kretén, ať si to zkusí a pak se do toho dovoluje srat

izz76
8. zář 2026

@palosanto Asi je to normální v tomto období. Dcera má taky miminko 5 měsíci a v noci se ted budí často. Spi s dcerou v posteli, jen si cucne a spí dál, dcera ani nepamatuje kolikrát za noc to bylo a docela se vyspi. Pres den miminko spi hlavne v nosítku.,Každopádně manžel tvůj je ignorant, měl by ti pomoct, věnovat se pres den miminku aby jsi si mohla pospat.

palosanto
autor
8. zář 2026

Je to komplikované, protože hodně pracuje, potřebujeme ted peníze kvůli zajištění bydlení, takže pracuje skoro 7 dní v týdnu a někdy i v noci a pak se jen dohadujeme, kdo z nás dvou je víc unavený.
Nosítko taky využívám, ale nechci být celý den prověšená s miminkem. Kdyz mam malého v posteli na noc, kope do mě, rotuje a nevyspím se zrovna tak jako kdyz k němu vstávám. Co nějaký bylinkový čaj a příkrm na noc?

kakba
8. zář 2026

Tak za mě je to jen období a je potřeba vydržet. u nás nepomáhaly žádné čaje ani kaše. Obě moje děti to tak měly, druhá mi dlouho spávala na hrudi a nebo hodně svázaná v zavinovačce, to zabralo hodně, přes den byla jen v nosítku, kde dospávala noci. Nechci se zastávat manžela, ale pokud pracuje hodně, aby jste měli zajištěné bydlení, tak se proste musíš postarat. Každá jsme to tak měly. Já jsem prostě chtěla, aby se manžel v noci vyspal tak jsem s děckem spávala jinde. Pokud máš babičku, dej ji dítě do kočárku ven a ty běž spát. Nebude to trvat věčně, vydrž.

palosanto
autor
8. zář 2026

Bohužel mám rodinu daleko, nebo nemá čas. My jsme byte 1+1, bydlet kde mame. Ale manžel vydělává aby zrekonstruoval svůj dům a pak ho výhodně prodal a mohli jsme si porodit větší bydlení. Takze buď vydělává, nebo dělá na baráku, chápu ze je to priorita. Ale neni mi schopny říct ani jeden den v týdnu od kolik do kolika hodin bude doma.
Snažím se si říkat, ze je to jen období. Zvažuju upřímně uz i sunar. Dnes jsem to počítala, budí se po 1,5 - 2 hodinách.

kakba
8. zář 2026
@palosanto

Bohužel mám rodinu daleko, nebo nemá čas. My jsme byte 1+1, bydlet kde mame. Ale manžel vydělává aby zrekonstruoval svůj dům a pak ho výhodně prodal a mohli jsme si porodit větší bydlení. Takze buď vydělává, nebo dělá na baráku, chápu ze je to priorita. Ale neni mi schopny říct ani jeden den v týdnu od kolik do kolika hodin bude doma.
Snažím se si říkat, ze je to jen období. Zvažuju upřímně uz i sunar. Dnes jsem to počítala, budí se po 1,5 - 2 hodinách.

@palosanto zmena na sunar nemusi pomoct. Obe moje deti byly na sunaru brzo a nemelo to na nic vliv, jak si vsichni mysli.

anonym_ddbe2b
9. zář 2026
@palosanto

@palosanto Má růstový spurt. Přejde to. Některé děti ho mají pár dnů, někdo pár týdnů ( případně přišly dvě vlny ). Dítě taky špatně spí, když se učí něco nového. Hoď se mamko do klidu , z tebe cítí nervozitu. Spokojená máma - spokojený dítě. Zkus si s manželem vyjednat jeden den nebo aspoň jedno ráno, kdy tě nechá vyspat. Ty ho taky nebudíš , kdyby on nemusel vstávat do práce. Příkrm ( kašičku) večer mu dát můžeš ,ale nevěř tomu ,že bude spát lépe ,může se budit jenom proto ,protože má žízeň/špatně se dýchá/je mu horko/bolí ho bříško apod.

Jak vypadají vaše dny ?

orangutan123
9. zář 2026

Já jen chci říct že ani přechod na UM, nemusí pomoct...oba dva syny sem měla v tomhle věku na UM a ten první v 5 měsících spánek katastrofa, houpala sem ho v kočárku snad celé noci. Druhý syn spinká celkem pěkně od narození. Držím palce ať se to fofrem zlepší ❤️

terul
9. zář 2026

Začala jsem přikrmovat na noc zhruba v tomto věku syna, myslela jsem že mám málo mléka. Byla jsem prvorodička, byl to růstový spurt. Pak se budil co tři hodiny až do jeho téměř 2 let. Později nepomohly ani kaše.

ninive211
9. zář 2026

Asi bych zkusila navečer dát příkrm, přes den normálně koj dle zvyku, ale navečer/noc mu to asi nestačí, no. Jen samozřejmě to fakt nemusí mít efekt ze dne na den a jak píší holky, někdy ani tenb přechod na UM úplně nepomůže, jen čas, ale většinou ty děti spí alespoň trochu lépe nebo se alespoń budí méně často. Zkus a uvidíš.

palosanto
autor
9. zář 2026
@anonym_ddbe2b

@palosanto Má růstový spurt. Přejde to. Některé děti ho mají pár dnů, někdo pár týdnů ( případně přišly dvě vlny ). Dítě taky špatně spí, když se učí něco nového. Hoď se mamko do klidu , z tebe cítí nervozitu. Spokojená máma - spokojený dítě. Zkus si s manželem vyjednat jeden den nebo aspoň jedno ráno, kdy tě nechá vyspat. Ty ho taky nebudíš , kdyby on nemusel vstávat do práce. Příkrm ( kašičku) večer mu dát můžeš ,ale nevěř tomu ,že bude spát lépe ,může se budit jenom proto ,protože má žízeň/špatně se dýchá/je mu horko/bolí ho bříško apod.

Jak vypadají vaše dny ?

@anonym_ddbe2b
Nemáme během dne žádný pevný režim, mam pocit ze se nam teprve tvoří. Ale zhruba Rano vstává okolo 6, je cca do 8 vzhůru, pak zase usne bez potíží v postýlce. Pak se budí cca v 9, chvíli si hraje, pak ho mam bud v nosítku abych doma neco udělala a najedla se a nebo jdeme ven. Venku někdy spinká max 15 min, někdy vubec a vydrží i 3-4 hodiny vzhůru, chce venku nosit a rozhlížet se, je to hodne zvědavé dítě. Nutno dodat ze během dne o prso má minimální zájem, protože se rozhlíží a je jedno jestli kojím doma na obvyklém místě kde jsme sami a nebo venku. O to víc pak pije právě v noci. Od 18 jsme doma kde si hraje a chystáme se pomalu ke spánku, od 19 hod zpívám, uspávám na míči, okolo 20 usíná.

palosanto
autor
9. zář 2026

Moc děkuji všem za rady. Jak to tu čtu a přemýšlím o tom, uvědomuji si ze během dne moc nepije z prsa a o to víc pije v noci. Je hodne zvědavy. Poradíte jak mu ten režim přehodit bez toho, aniz bych ho musela v noci trápit hlady?
Taky jsem ho dala včera na noc zpátky do péřové zavinovačky a bylo to malinkato lepší, alespon jeden blok měl v noci delší.

rebe
9. zář 2026

Tohle je období, na které po čase rády vzpomínáme, jak byly děti malé a roztomilé a bezbranné a pořád jsme se mazlili. Ale když to prožíváš, je to masakr, protože to dítě je malé a bezbranné a pořád tě potřebuje. Buzení po dvou hodinách je běžné, vlastně je to ještě docela fajn. Bude líp. Mně hodně pomáhal polední spánek, takže mi děti spaly až do první třídy, protože jinak bych snad nedožila večera. To prospaly dvě hodiny, takže jsem si na hodinu chodila lehnout taky. Za mě je opravdu nejlepší se to prostě snažit co nejlépe přežít, protože přechod na sunar není bez rizika - některé děti potom spí lépe, některé mají problémy s trávením a spí potom i hůř, ale kvůli lahvičce se v mezičase odstaví, takže už potom kojení nevyužiješ ani při uspávání.

anonym_ddbe2b
10. zář 2026
@palosanto

@anonym_ddbe2b
Nemáme během dne žádný pevný režim, mam pocit ze se nam teprve tvoří. Ale zhruba Rano vstává okolo 6, je cca do 8 vzhůru, pak zase usne bez potíží v postýlce. Pak se budí cca v 9, chvíli si hraje, pak ho mam bud v nosítku abych doma neco udělala a najedla se a nebo jdeme ven. Venku někdy spinká max 15 min, někdy vubec a vydrží i 3-4 hodiny vzhůru, chce venku nosit a rozhlížet se, je to hodne zvědavé dítě. Nutno dodat ze během dne o prso má minimální zájem, protože se rozhlíží a je jedno jestli kojím doma na obvyklém místě kde jsme sami a nebo venku. O to víc pak pije právě v noci. Od 18 jsme doma kde si hraje a chystáme se pomalu ke spánku, od 19 hod zpívám, uspávám na míči, okolo 20 usíná.

@palosanto Chce to kojit opravdu s nějakým pravidelným režimem a v klidné pozici ( já třeba kojím jen v ložnici, sama a na kojícím polštáři). Samozřejmě,že je malý zvědavý ,možná by to chtělo ho v bdělém oknu víc nechat koukat ( třeba do lehátka,když ty pracuješ ,ať na tebe kouká ,nebo hrazdička) ,ale pozor na přetažení.
A to, že nejvíc kojíš v noci - to není hlady. V noci jim tam v tomhle věku převážně teče přední mléko, které je právě na žízeň. Paradoxně tím se sice napije ,ale nastartuješ mu tím trávení a pak už má hladík, možná proto to časté buzení,že má hlad ,ale jen se napije, což mu nestačí. Až ho půjdeš v noci kojit , šolíchej ho pod bradou , ať se snaží fakt co nejvíc vytáhnout a nebo nejlíp, což to se spíš vyspíš , nechat si ho v posteli a dát mu pít, jak on chce. Na Sunar ho nedávej - bude ho bolet bříško a MM je pro něj to nejlepší komplexní papání, které mu můžeš dát , žádné lahvičky, žádné čajíčky , žádné vyvařování 🙏 Zkusila bych klidně tu kašičku,ale ne těsně před spaním, ale třeba hodinku před ( dělám to taky svému 9ti měs.) ,pak vykoupat ,pomazlit ,dát prsíčko a hájí. Ten míč ti vůbec nezávidím 🫣

ninive211
10. zář 2026
@palosanto

Moc děkuji všem za rady. Jak to tu čtu a přemýšlím o tom, uvědomuji si ze během dne moc nepije z prsa a o to víc pije v noci. Je hodne zvědavy. Poradíte jak mu ten režim přehodit bez toho, aniz bych ho musela v noci trápit hlady?
Taky jsem ho dala včera na noc zpátky do péřové zavinovačky a bylo to malinkato lepší, alespon jeden blok měl v noci delší.

@palosanto Vypadá to, že jsi přišla na to, kde je zakopaný pes...přes den "nemá čas" na jídlo, tak to pak dohání v noci, protože je logicky hladový a žíznivý. Možná bych ubrala pořes den podněty, celkově zklidnila, dala i větší klid při tom kojení, víc kojení nabízela, ať opravdu je najezený a hlavně navečer před spaním aby nešel spát hladový. Pokud bude nutné, klidně zkus ten příkrm (až jako zálohu), ale někdy je to cesta do pekla, že jedna lahvička pokazí celé kojení. ale někdy to děti ani nezaregistrují a nemají absolutně problém prso/lahev. Vzhledem k tomu, jak je syn zvídavý, možná bude patřit spíš k té druhé skupince. Ale nejdřív bych dala šanci podpoře dennního kojení. A jinak píšeš, že je mu 5 měsíců a kousek, už jste začali s příkrmy nebo se chstáte? To určitě na to je taky už čas. Už bych pomalu dávala ochutnávat navíc. Třeba tě překvapí, že to je právě to, co potřebuje.

palosanto
autor
10. zář 2026

Ted jsem se ho snažila nakojit vklidu, sami dva v posteli. Pil naposledy v 5 rano. Zajímala ho jeho postýlka jak kdyby to byla televize a v ni hrál cirkus. Otočili jsme se, začal si hrát s mým bílým trikem a objevovat bradavku, kterou chytal do ruky. 😀 nemyslim si, ze ma behem dne moc nebo naopak málo podnětů, 1x-2x jdeme ven, kde z kocarku nebo nosítka objevuje stromy, občas ho položím na trávu, doma má hrazdu a pár hraček, dvě kousatka. Z lehátka mě pozoruje co dělám, mluvím na něj. 1x denně zpíváme nebo si prohlížíme knížku. Pak sem tam nějaká návštěva.

nezadanejmilda
11. zář 2026
@palosanto

Je to komplikované, protože hodně pracuje, potřebujeme ted peníze kvůli zajištění bydlení, takže pracuje skoro 7 dní v týdnu a někdy i v noci a pak se jen dohadujeme, kdo z nás dvou je víc unavený.
Nosítko taky využívám, ale nechci být celý den prověšená s miminkem. Kdyz mam malého v posteli na noc, kope do mě, rotuje a nevyspím se zrovna tak jako kdyz k němu vstávám. Co nějaký bylinkový čaj a příkrm na noc?

@palosanto tak si to vyměňte, on bude vstávat v noci a ty choď do práce v jeho režimu. Mimochodem, moje manželka jen spala a já vstával v noci, ohříval sunar za noc 3×, 15 ml, a pak šel do práce a nikde jsem o tom nemusel psát. Pravda je, že nejsem rozmazlenej. Fakt bych přál ženským na měsíc živit chlapa. Je mi horko, nech mě odpočinout, je mi zima, tohle se mi nelíbí, nech mě dokoukat telenovelu, proč to děláš takhle, nech mě vyspat. Taky bys mohl něco udělat. Chceš mi vyčítat, že jsem si na 1 minutu před 3 hodinama sedla k mobilu? Dneska jsem nevařila, neuklízela, taky bys to mohl někdy udělat ty. Sluší mi to? Běž s košem a skoč mi přitom do večerky pro cigára, já teď s kámoškou řeším, jak nic nestíhám – mám tři zaměstnání a ty se flákáš v tom tvém jednom. Jo a přečerpala jsem účet, asi se nezaplatí bydlení, měl bys něco udělat se svým příjmem, nemůžu všechno dělat jenom já. Proč mi to vyčítáš? Všechny moje kámošky si myslí že je to to tvá chyba. Jo a měl bys vyndat myčku a zapnout pračku, samo se to nevypere, já všechno dělat nemůžu. Já ted na vibru zrovna řeším s Ivčou, že ten její s ničím nepomahá. Furt tloustnu a nevím čím to je, když jsem v jednom kole.

kakba
11. zář 2026
@nezadanejmilda

@palosanto tak si to vyměňte, on bude vstávat v noci a ty choď do práce v jeho režimu. Mimochodem, moje manželka jen spala a já vstával v noci, ohříval sunar za noc 3×, 15 ml, a pak šel do práce a nikde jsem o tom nemusel psát. Pravda je, že nejsem rozmazlenej. Fakt bych přál ženským na měsíc živit chlapa. Je mi horko, nech mě odpočinout, je mi zima, tohle se mi nelíbí, nech mě dokoukat telenovelu, proč to děláš takhle, nech mě vyspat. Taky bys mohl něco udělat. Chceš mi vyčítat, že jsem si na 1 minutu před 3 hodinama sedla k mobilu? Dneska jsem nevařila, neuklízela, taky bys to mohl někdy udělat ty. Sluší mi to? Běž s košem a skoč mi přitom do večerky pro cigára, já teď s kámoškou řeším, jak nic nestíhám – mám tři zaměstnání a ty se flákáš v tom tvém jednom. Jo a přečerpala jsem účet, asi se nezaplatí bydlení, měl bys něco udělat se svým příjmem, nemůžu všechno dělat jenom já. Proč mi to vyčítáš? Všechny moje kámošky si myslí že je to to tvá chyba. Jo a měl bys vyndat myčku a zapnout pračku, samo se to nevypere, já všechno dělat nemůžu. Já ted na vibru zrovna řeším s Ivčou, že ten její s ničím nepomahá. Furt tloustnu a nevím čím to je, když jsem v jednom kole.

@nezadanejmilda By mě zajímalo, co tě vede k tomu být zrovna na tomto webu. A předpokládám, že už je to ex manželka a chodíš si honit ego sem.

palosanto
autor
11. zář 2026
@nezadanejmilda

@nezadanejmilda je mi líto vašich zkušeností, nebo alespoň toho, jak vám utkvěli v paměti. Ale my takový vztah nemáme. Vytvořil jste si hořký předsudek na základě osobních událostí.

suzanna123
14. zář 2026

Zkus ho z té postýlky netahat okamžitě, dát mu šanci, aby znovu usnul - ono je taky možné, že se mele a brečí ze spaní a ty ho tím, že ho vezmeš vlastně vzbudíš. My máme postýlku vedle postele a občas stačí, když malého hladím a dělám ššš.