Je společný areál školky a domova pro seniory dobrý nápad?
Ahoj holky, narazila jsem na netu na diskuzi o školkách, co fungují v jednom areálu společně s domovem pro seniory. Prý se tam ty generace propojují – děti i senioři mají sice svoje úplně oddělené budovy a zázemí, ale potkávají se třeba na společné zahradě, v dílničkách nebo si spolu čtou.
Nejdřív jsem si říkala, že je to hrozně dojemné a krásné, hlavně když dneska spousta dětí vlastní prarodiče skoro nevidí. Ale pak mi to začalo šrotovat v hlavě a nejsem si jistá, jestli bych na to měla odvahu.
Manžel říká, že je to super pro rozvoj empatie, ale já se trochu bojím, jestli to není pro ty prcky moc (třeba když uvidí někoho hodně nemocného) nebo jestli si tam nebudou vzájemně předávat bacily… Přece jen školka je jeden velký bacil a ti starší lidé jsou taky křehcí.
Co si o tom myslíte? Daly byste tam svoje dítě, nebo byste z toho měly spíš strach? Přišlo by vám to jako fajn přidaná hodnota, za kterou byste si u soukromé školky i pár tisíc připlatily, nebo je to podle vás v našich podmínkách spíš utopie a zbytečný risk?
Nase zamestnanecka skolka tak funguje. Resp zahradu maji spolecnou, kolik dásich aktivit nevim. Ja tam deti nemam.
Mně to připadá velmi zajímavé, obohacující pro obě skupiny.
U nás ve městě tato možnost není. Ale kdyby byla, určitě by toto byla moje první možnost. To propojení se mi velice líbí. Ať už z hlediska právě empatie, učení se od sebe, děti tak mohou zároveň získávat i určitý respekt ke starším lidem.
Řešíš hovadiny. To jako máme děti držet celý život dál od starých a nemocných lidí? Co z nich vyroste? Patří to k životu a děti se s tím musí naučit žít a pracovat. Pak z nich nemají růst křehké osobnosti, co se ze všeho složí, když jim neustále umetáme cestičku. Za mě je to super projekt, naše školka ho má taky.
V minulosti jsem zaznamenala čtení seniorů ve školkách. O propojení školek s domovy seniorů jsem taky už slyšela dříve, určitě je to dobrý nápad, rizika tam v podstatě nevidím žádná. Víte, kolik ošetřovatelek, sester atd. chodí k seniorům nemocných, protože je nemá moc kdo zastoupit? Nevím, co je špatného na tom, aby dítě vidělo např. někoho na vozíku, s kyslíkovou lahví nebo nevím, co by mohlo ještě potkat. Normálně se zvědavě zeptá, proč to ten člověk má, a normálně se mu to vysvětlí. Takhle malé děti fungují, celý svět teprve poznávají a čím bude ten svět pestřejší, tím pro ně lépe.
Přijde mi to jako fantastický nápad a byla bych z té možnosti nadšená. Rizika nevidím, senioři v kolektivním zařízení jsou standardně očkovaní, přicházi do lontaktu se sestrama, rodinou atd. A od malička se učit toleranci je důležitý
Mě to tedy přijde v pohodě pro děti,ale chudáci senioři, jednak mi přijde, že školka je vážně líheň bacilů (dost rozdíl oproti jedné posmrkávající sestře), ale stáří lidé mají rádi taky svuj klid, třeba si vyjít na zahradu a rozjímat nad zpěvem ptáků. Věřím, že pro spoustu to může být skvělé, ale taky tam vidím toho nerudného dědka co švihá nervózně holí.
Je to prostě život a proč by děti neměli nikdy spatřit starého člověka, je to stejné jako jsme uklidili smrt do nemocnic a tak dneska už málo kdo ví reálně, že umřela babička, dřív to bylo součást života. Mě se tahle myšlenka moc líbí a myslím,že je přínosná pro obě skupiny. V mém okolí chodí děti ze školky do domu seniorů na aktivity a chodí hrát divadlo starouškům, dokonce si navzájem předávali vánoční dárky.
Kdyby to nabízela školka v našem městě, byla bych nadšená. Moje děti od mala vyrůstají v rodině, kde se o ně stará i jejich prababička s pradědou. Ač oběma přes 80, berou si je na víkend, prázdniny. Nesmírně obohacující pro obě strany. Takže bych to uvítala a svoje dítě do takové školky s radostí dala. Ovšem bez příplatku.
Mě to tedy přijde v pohodě pro děti,ale chudáci senioři, jednak mi přijde, že školka je vážně líheň bacilů (dost rozdíl oproti jedné posmrkávající sestře), ale stáří lidé mají rádi taky svuj klid, třeba si vyjít na zahradu a rozjímat nad zpěvem ptáků. Věřím, že pro spoustu to může být skvělé, ale taky tam vidím toho nerudného dědka co švihá nervózně holí.
@lis6 Děti chodí na zahradu obvykle mezi 10-12h, u nás za hezkého počasí ještě po spaní po svačině, tedy od 15h. To přece není tak dlouho, co se dětský jekot venku ozývá. Není to nikdy celý den. Takže pokud děda nechce, nechodí v tu dobu ven, půjde po obědě, kdy robata chrní nebo po 16.30, jak už ve školce není ani noha.
Já jsem toho velký fanda a dětem to určitě neublíží, naopak!!
To s těmi bacily, kdy naopak mohou být ohroženi senioři mě ovšem nijdy nenapadlo a něco na tom je 🤔
Nijak me to neurazi ale ani mi to nepripada nijak strasne super prinosne. Mozna i proto, ze mam s domovem duchodcu zkusenosti a slunickova predstava belovlase babicky jak od Nemcove je casto licha. A asi jsem paranoik, ale uplne nechci dite ucit naprostou duveru v cizi lidi. Ve skolce je staly kolektiv dospelych, ktere zna, ale aby kazdy den prisel na dvorek jiny random clovek a dite si s nim slo v pohode cist knizku, to mi uplne neladi.

Myslis risk v tom, ze deti uvidi, ze mezi nami ziji i stari lide? Uf