Strach z druhého porodu po akutní sekci. Mám šanci na druhý porod přirozeně?

Zodpovězené
15. únor 2019

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na Váš názor a zkušenosti s porodem po akutní sekci v případě nepostupujícího porodu. Konkrétně u mne.

První den probíhal porod v pořádku, poté jsem pro velké množství plodové vody zůstala na noc v porodnici a druhý den mi porod ráno vyvolávali. Nepomohlo. Pro špatné echoakustické podmínky jsem musela neustále ležet na zádech, a tím můj hezký zážitek z porodu skončil. Nakonec mi podali uklidňující lék, oxytocin, epidural, a pro klesající ozvy miminka jsem podstoupila akutní sekci.

Pořád se s tím nemohu vyrovnat. Přemýšlím, že mohlo být vše jinak. Nyní mám dva měsíce do porodu a mám strach. Cvičím ráda jógu, protahuji se, relaxuji, ale i tak mám obavy. Myslíte, že mi hrozí opět sekce, nebo mám šanci na přirozený (rychlejší) porod, kdy budu mít miminko hned u sebe?

Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

VBAC- tedy úspěšný porod po předchozím císařském řezu je samozřejmě u vás prioritní volbou, protože císařský řez je velká břišní operace, která skýtá spoustu rizik a nese s sebou i možné zdravotní důsledky. U vás byl porod veden od počátku medicínsky a studie zabývající se porodnickými výsledky jasně dokazují, že každý zásah do porodu s sebou nese větši riziko ukončení porodu císařským řezem. Tedy nepostupující porod mohl být důsledkem všech zásahů i toho, že jste se nemohla u svého porodu svobodně pohybovat. Jednou z podmínek probíhajícího porodu jsou gravitační pozice, které žena u porodu zaujímá dle svých pocitů. Doporučuji vám pročíst si některé knihy o porodu pojednávající právě o rizicích zásahů do porodu např. Jemný porod, jemné mateřství - Sarah J. Buckleyová. U mne na mém blogu také najdete eBooky zdarma, kde se touto problematikou zabývám.

Pro úspěch dalšího porodu je pro vás důležité najít si správné informace, znát svá práva a mít kolem sebe zdravotníky, kteří vás podpoří v porodu bez zbytečných zásahů.

Moc vám držím pěsti.


Přeji Vám krásný den,
Anna Kohutová