icon

Jak zvládnout manželovu nechuť k dítěti?

frantiska87
26. říj 2025

Dobrý den,

zdravím všechny a ráda bych se svěřila. Když jsme se s manželem brali, manžel dítě chtěl já ještě chtěla počkat. Teď chci já a on furt odpovídá až moc logickýma argumentama, že by ještě počkal. Kdyby mi bylo třicet, neřeším, ale je mi 38. Jeho argumenty jsou, že nájmy jsou drahý, že bysme to nezvládli (vlastní nemáme a na to bysme už vůbec neměli), že nad Evropou je cejtit, že brzo může přijít válka i k nám… apodobně. Prostě nevidí cestu, pra za dva roky se líp uvidí, jak na tom společnost bude. Já jeho obavy na jednu stranu chápu, ale moje pocity jsou silnější. Už nějakou dobu jsem smutná, bez nálady, občas deprese. Dřív jsem byla veselá a užívala jsem si života. Teď mi to nejde. Chtěla bych aspoň pejska, abych se necítila tak sama, ale manžel je alergik. Tak nevím, co s tím. Snažim se s tim ňak vyrovnat, ale nejde mi to… obzvlášť, když mám PMS nebo ovulaci, je mi z toho ještě hůř. Máte podobnou zkušenost? Jak jste to zvládly? Děkuju.

Strana
z5
mariti
27. říj 2025

@frantiska87 Radu úplně nemám, soucítím a držím palce, ať se dobře rozhodneš. U mě byla situace jiná, kolem 30 jsem partnera neměla a chytala jsem nerva, že děti nestihnu, nakonec to dopadlo úplně jinak a mám tři. Nebudu se opakovat ,všechny víme, že ve 38 není na co čekat. Jen poznámka - psala jsi někde tuším "já mám našetřeno, on ne, on všechno utratí". To mě zarazilo. Zdá se, že nemáte společnou vizi, i to jak mluvíš o penězích (já, on , ne MY) je dost výmluvné z mého pohledu. Za mě - než být s blbým chlapem tak radši sama. Upřímně , mě se po rozvodu ulevilo, u Tebe je horší, že Ti utíká čas. Podle mě, pokud zůstaneš s manželem, dítě zřejmě nebude a pokud ano, on problémy neustojí. Pokud odejdeš, možná ještě dítě s někým stihneš, možná ne, ale aspoň tomu dáš šanci a postavíš se situaci čelem. Myslím ,že jsi silnější než si myslíš, možná bys byla sama překvapená

tereza0111
27. říj 2025

Mozna to v diskuzi nekde zaznelo, ale proc jsi nechtela deti ve chvili co jste se brali a on je jeste chtel?
Jste v situaci, kdy jste dva pracujici dospeli a manzel nema nic nasetreno ani se nemuzete prestehovat do vetsiho bytu..
Nastinila bych si nekolik otazek. Opravdu touzis po diteti nebo te ted spis jen zenou bilogicke hodiny, ale vlastne zas tak rodinny typ nejsi a budes stastna i bez ditete?
Opravdu dite s timhle chlapem zvladnete uzivit tak, abyste se meli vsichni dobre? Jak je mozne, ze manzel nema nic nasetreno? Jak bys to pak chtela s ditetem tahnout? Kocarek, ktery zminujes je nakonec dost vedlejsi vydaj, jde o bezny provoz a chybejici jeden prijem. Jsou jeho obavy vymluvy nebo realne obavy, ze to nedate? Je tam sance na zmenu?

anonym_cf5a6e
27. říj 2025

@františka87 Přečetla jsem váš příběh, pročetla s opravdovou chutí diskuzi, protože i já jsem kdysi řešila něco velmi podobného - být s partnerem bezdětná (protože všechny přede mnou mají pravdu - s tímhle mužem už mít dítko nebudete), nebo mít dítě i s rizikem, že na něj budu sama. Já se tehdy rozhodla (ale zdůrazňuji, že JÁ, vy to můžete mít úplně jina), že bezdětná být prostě nechci, že bych si jednou vyčítala, že jsem to nezkusila a nepokusila se o to. Měla jsem štěstí - otěhotněla jsem a jsem s ním sama. A jedno vím - nelituju. Ano, občas je to šílené, protože mi moc nemá kdo pomoct. Moje matka razí názor, že když jsem se rozhodla být s dítětem sama, nemám nárok na pomoc a na to občas někam si vyrazit atd., takže 99% je to na mně. Kupříkladu o těchto prázdninách si syna vzala na tři dny i s cestou tam a zpět. Ano, padám na hubu, mám celkem duševně náročnou práci, ale syna nevýslovně miluju a vím, že bez něj bych možná nebyla tak vyšťavená, ale ani tak šťastná, že ho mám (a že i on mě občas dokáže řádně vytočit nebo rozhodit 😀). Porodila jsem pár měsíců po 38 letech, takže ve stejném věku, kdy byste mohla mít dítě vy. A je to i fyzicky fičák, ale věřím, že právě to malé dítě mě drží v kondici. Tak to je můj příběh. A teď k tomu vašemu - jak už psala @drep, je to jen na vás, ale dovolte mi pár poznámek, námětů k přemýšlení, komentářů. Ad to "mám opustit muže, kterého miluji..." (a už to tu také zaznělo) - vy plánujete zjevně dlouhou budoucnost s ním. No, ale jak to víte? Jak víte, že opravdu budete spolu až do smrti? Proč si myslíte, že takhle sobecký člověk, který evidentně řeší výhradně sebe a své pohodlí (utrácí vše a nejspíš hlavně za sebe, vymlouvá se, jde-li o vaše přání, regulérně manipuluje a snaží se vás dostat, kam potřebuje, dusnem, citovým vydíráním, pseudoargumetací), jednoho dne neodejde, protože najde tvárnější oběť? ANebo vám ho neklofne ještě větší sobec, než je on, a prostě ho neodvede? To zaprvé. Matkou budete vždy (tedy pokud se nestane tragédie, že dítě zemře), ale partnerkou/manželkou? To je vždy vabank. Zaráží mě pár věcí - je mu skoro 40 a nemá finanční zázemí. A potřebu vás "komandovat" (byť nenápadně a "rozumně"), co dělá? Je zaměstnanec s hordou nadřízených? Má vyšší vzdělání? Není náhodou zakomplexovaný sobec, co si na vás léčí své kompexy? Další věc - na začátku chtěl dítě... hmmmm, ale nebylo to třeba proto, že se chtěl pomstít ex, která mu brání ve styku s jeho dítětem? Na truc? Což ho časem přešlo, bo poznal, jak je to "pohodlné" nestarat se o dítě. A není to divné? Že mu nevadí, netrápí ho, že s tím dítětem není? To je další věc, co mě zaráží, ta absence citu. Ale možná mu křivdím, třeba trpí a vy jste to nezmínila. A jak to bylo u nich doma? Z jaké je rodiny? To všechno člověka formuje a ovlivňuje. Prosím, opravdu se pořádně zamyslete a zvažte, co chcete VY, z celého srdce, a ne tenhle sobec. Jste připravena obětovat mu víc než půlku svého života? Na stáří se charakterové vady patologizují, takže bude hůř....

ai30
27. říj 2025

@frantiska87 Mit dite s nekym, kdo neni schopny normalni diskuse a co neni po jeho resi tak, ze odejde, je cesta do pekel. On uplne evidentne dite vubec nechce.
A jeho 'logicke' argumenty? Za dva roky se ve svetove politice vyresi co? Je to jen akorat casovy usek, za ktery to muze odsunout, aby uz se o diteti nemluvilo. Rikas, ze se ho snazis presvedcit uz dva roky a on argumentuje nedostatkem penez. Co na tom za posledni dva roky zmenil? Ma nejakou snahu? Setri, sepisuje vydaje, snazi se zvysit prijmy, dela rozpocet na dite? Nebo dva roky keca, ze penize nejsou a utraci vsechno co ma?
Je mi to lito, ale cekas na neco, co neprijde...

rwk
27. říj 2025

@frantiska87 Ahoj, ja se teda omlouvam předem za svou reakci, ale je normální??? Moc kouká na televizi, ne?
Chapu, ze situace není dejme tomu uplne příznivá, ale spíš mi tedy prijde, ze se vymlouva a něco tají.
Takhle by totiž deti neměl pomalu nikdo. Čekat az bude situace idealni.
A přesně jak holky pisou, za 2 roky Ti bude 40 a uz ted to nemusi jit.
Uz bych asi i přemýšlela nad ultimatem, byť to není jednoduché...
Jsem člověk, který lecco pochopí.
Tohle jsou az vymluvne reakce.
Preji Ti jen to nejkrásnější a věřím, ze to zvládnete a prdolu mit budeš ❤️

anonym_a44fa7
28. říj 2025
@me_druhe_ja

@anonym_a44fa7 zase nemůžeš porovnávat mít v 38 první nebo třetí dítě. Jak říkám, tak mezi 20 a 40 jsou to právě ty děti, co berou energii. Ne věk, to až později. 😀 takže kolikrát je ženská ve 30, co má 2-3 děti už, daleko víc zničena než bezdětná čtyřicítka😀

@me_druhe_ja Píšu svoji zkušenost. A mohu říct, že nejhorší je to z nuly na jedno. Pak dvě, tři, není to takový psychický a fyzický skok. Jsem prostě unavená a v jednom kole. Jako, bezdětná čtyřicítka, to si asi nedovedu představit, jako prostě mít ten čas na sebe celý den. Já už tak ani neumím přemýšlet. Dítě všechno změní. Hlavně to první.

macik84
28. říj 2025

Lépe už nebude...., běžte do toho hned. Než se to podaří, než porodis, tak je ti 40. Opravdu už věkově není na co čekat...
Co se týče výdajů za děti, lepší už to opravdu nebude ani teď a už vůbec ne za dva roky. Bude hůř. Když nastoupil syn do školky před šesti lety, tak školkovné bylo 300/měsíc plus jídlo, teď už ve stejné skolce chtějí 850/měsíčně plus jídlo. Družinu každý rok zdražují. Začínalo se na 200 teď je to 350. Kroužky se zdražily. Opravdu lepší situace nebude, miminko si pořiďte hned.

brunetka11
28. říj 2025

@frantiska87 Řeknu ti to asi takto - mám kolem sebe několik známých, kdy muž odmítal dítě. Všechny dopadly stejně - kolem jeho čtyřicítky padesátky mu přišla do cesty jiná, mladší. A s tou novou najednou dítě/děti nebyly problém.
Kdežto ty původní partnerky většinou zůstávají samy. Bezdětné a ve většině případů i bez partnera. Nerozdýchaly (ať vědomě či nevědomě) tu zradu, jak jim mohl původní partner tak ublížit.

amazienka
28. říj 2025

To je terno, fakt. Čtyřicátník bez peněz, bez vlastního bydlení (aspoň na hypo), s dítětem, co hodil přes palubu a ještě se chová jako fracek. To chceš 😆
Holka, čtyřicetiletej chlap má být na vrcholu své kariéry a má mít za sebou viditelné výsledky své práce.
Těžko radit, co s takovým exemplářem. Asi bych ho postavila před rozhodnutí. Buď dítě hned a nebo nazdar.

me_druhe_ja
28. říj 2025
@anonym_a44fa7

@me_druhe_ja Píšu svoji zkušenost. A mohu říct, že nejhorší je to z nuly na jedno. Pak dvě, tři, není to takový psychický a fyzický skok. Jsem prostě unavená a v jednom kole. Jako, bezdětná čtyřicítka, to si asi nedovedu představit, jako prostě mít ten čas na sebe celý den. Já už tak ani neumím přemýšlet. Dítě všechno změní. Hlavně to první.

@anonym_a44fa7 ja to chápu, já jsem na tom stejně. 😀 jen, že píšete, že nemáte energii v 38 u třetího dítěte. To byste neměli ani v 28. Fakt je věk bezpředmětny (v rámci toho období cca 20 let, kdy mají ženy děti). Znám několik dobrovolně i nedobrovolne bezdětných 40 a energie mají všechny 100x víc než o 10 let mladší ženy s dětma. To je prostě fakt. 🙂 malé děti jsou holt energetičtí upíři😀

amazienka
28. říj 2025
@me_druhe_ja

@anonym_a44fa7 ja to chápu, já jsem na tom stejně. 😀 jen, že píšete, že nemáte energii v 38 u třetího dítěte. To byste neměli ani v 28. Fakt je věk bezpředmětny (v rámci toho období cca 20 let, kdy mají ženy děti). Znám několik dobrovolně i nedobrovolne bezdětných 40 a energie mají všechny 100x víc než o 10 let mladší ženy s dětma. To je prostě fakt. 🙂 malé děti jsou holt energetičtí upíři😀

@me_druhe_ja To si nemyslím. Podle mě trojdětná ve 28 bude mít stále více energie než ta samá trojdětná ve 38. Je to dané i měnícím se poměrem hormonů, kdy už cváláme do perimenopauzy.
Ať chceme nebo ne, ve 38 už jsme reprodukčně za zenitem.

ai30
28. říj 2025
@amazienka

@me_druhe_ja To si nemyslím. Podle mě trojdětná ve 28 bude mít stále více energie než ta samá trojdětná ve 38. Je to dané i měnícím se poměrem hormonů, kdy už cváláme do perimenopauzy.
Ať chceme nebo ne, ve 38 už jsme reprodukčně za zenitem.

@amazienka No ale neni to uplne egal? Dejme tomu ze ve 28 jsi odolnejsi fyzicky, ve 38 zase psychicky. A ten rozdíl je tak malý, ze to není důvod mit/nemit děti. A zdravé deti se rodi i dlouho po 40.

amazienka
28. říj 2025
@ai30

@amazienka No ale neni to uplne egal? Dejme tomu ze ve 28 jsi odolnejsi fyzicky, ve 38 zase psychicky. A ten rozdíl je tak malý, ze to není důvod mit/nemit děti. A zdravé deti se rodi i dlouho po 40.

@ai30 V případě autorky to egal je, ale obecně by nemělo. Pokud xy měsíců nespíš ve 28, tak to pak nějak doženeš. Pokud tahle situace nastane ve 40, sebevětší psychická odolnost jde do hajzlíku.

me_druhe_ja
28. říj 2025
@amazienka

@ai30 V případě autorky to egal je, ale obecně by nemělo. Pokud xy měsíců nespíš ve 28, tak to pak nějak doženeš. Pokud tahle situace nastane ve 40, sebevětší psychická odolnost jde do hajzlíku.

@amazienka . Já si fakt myslím že mezi zhruba tou 20 a 40 je to téměř jedno. Jako samozřejmě bavíme se o ženě co se nějak o sebe stará stravuje se dobře a sportuje. Nemyslím Ty případy z výměny manželek co mají tři zuby a ve 30 vypadají na 60. Až po té 40si myslím že se začne projevovat věk jako takový. Každopádně často čtu když je někdo bezdětný třeba v 35 že mu píše mladší maminka že si vůbec nedovede představit mít děti v tomhle věku že by to fyzicky nezvládla. Jenže to je právě o tom že pokud ta žena nemá děti tak samozřejmě má i v těch 40 daleko víc energie než žena o 10 let mladší co ty děti má.

amazienka
28. říj 2025
@me_druhe_ja

@amazienka . Já si fakt myslím že mezi zhruba tou 20 a 40 je to téměř jedno. Jako samozřejmě bavíme se o ženě co se nějak o sebe stará stravuje se dobře a sportuje. Nemyslím Ty případy z výměny manželek co mají tři zuby a ve 30 vypadají na 60. Až po té 40si myslím že se začne projevovat věk jako takový. Každopádně často čtu když je někdo bezdětný třeba v 35 že mu píše mladší maminka že si vůbec nedovede představit mít děti v tomhle věku že by to fyzicky nezvládla. Jenže to je právě o tom že pokud ta žena nemá děti tak samozřejmě má i v těch 40 daleko víc energie než žena o 10 let mladší co ty děti má.

@me_druhe_ja Tak jistě, ale když přijde dyskomfort v jakékoliv podobě, je to ve vyšším věku znát mnohem rychleji. Pamatuju si, když jsem se x měsíců nevyspala s dítětem - furt jsem nějak fungovala. Ségra o 6 let starší bezdětná, stačila jedna, dvě horší noci za sebou a byla jak zombík.

anonym_a44fa7
28. říj 2025

Stojím si za tím, že věk hraje roli...a dává mi větší smysl mít děti brzy...my chtěli, nešlo to. Teď bych si dovedla představit být babička, ale mám malé děti...a tak nějak to asi zvládneme, je to za mne hraniční. Co teda přišlo taky s věkem, tak neztrácet čas celkově. Protože ctím manželství a dává mi smysl, tak zkusit teda pracovat s tím ,, materiálem ", co mám . Ale jen o něm čtu, tak se ve mně vaří i moč 😂 Ať vydá prohlášení s začne jednat jako muž.

me_druhe_ja
28. říj 2025
@amazienka

@me_druhe_ja Tak jistě, ale když přijde dyskomfort v jakékoliv podobě, je to ve vyšším věku znát mnohem rychleji. Pamatuju si, když jsem se x měsíců nevyspala s dítětem - furt jsem nějak fungovala. Ségra o 6 let starší bezdětná, stačila jedna, dvě horší noci za sebou a byla jak zombík.

@amazienka no protože je bezdětná a nemusí. 🙂 když jsem neměla děti taky to bylo vždy náročnější po nějaké party, krátké noci atp. Sice jsem byla schopna přijít z baru ve tři a v šest vstát do práce, ale pak jsem zdechala na gauči a musela jsem to dohnat další 2 noci minimálně. 😀 co mám syna s poruchou spánku, tak šest let spím naprosto tragicky a funguju normálně. Co mám taky dělat že. 🙈

me_druhe_ja
28. říj 2025
@anonym_a44fa7

Stojím si za tím, že věk hraje roli...a dává mi větší smysl mít děti brzy...my chtěli, nešlo to. Teď bych si dovedla představit být babička, ale mám malé děti...a tak nějak to asi zvládneme, je to za mne hraniční. Co teda přišlo taky s věkem, tak neztrácet čas celkově. Protože ctím manželství a dává mi smysl, tak zkusit teda pracovat s tím ,, materiálem ", co mám . Ale jen o něm čtu, tak se ve mně vaří i moč 😂 Ať vydá prohlášení s začne jednat jako muž.

@anonym_a44fa7 Já jsem zase nechtěla děti brzo, to je individuální. Kdybych věděla, že otěhotněním jen si chlap sundá kalhoty, tak bych naopak ještě 1-2 roky počkala, aspoň do té 35. Ale to jsem nevěděla, takze už jsem stresovala, že jsem stará a nepůjde to. 😀 ale mít dítě třeba v 25, to bych nezvládla, to bych si zničila život.

Jinak rozhodně souhlasím, že v případě autorky fakt není na co čekat a její manžel děti viditelně mít nechce.

ai30
28. říj 2025
@amazienka

@amazienka Covece, ja nevim, kolik ti je, ale ctyricatnici nejsou jeste uplne nad hrobem 😄 A teda musim rict, ze ja jsem syna mela ve 30 a z nevyspani jsem byla tak vyflusla, ze jsem fantazirovala o tom, ze me srazi auto a ja si konecne v nemocnici odpocinu . Tak nevim, jestli jsem byla o takovy ranec vic fit nez jsem ted 😅

ai30
28. říj 2025

Jakoze ja samozrejme netvrdim, ze clovek ma porad uplne stejny level energie. Ve 20 jsem vecer parila, pak se celou noc a rano ucila, odpoledne sla na zkousku a fungovala jsem. Dneska uz si hlidam, abych si dlouhy film pustila nejpozdeji ve 20:15 😅 Ale mit deti pozdeji ma taky svoje vyhody, treba kamaradky, ktere rodily az po 35 jsou karierne o dost vys, nez ty, co rodily kolem 25. Clovek uz je taky dost vyklidneny, stabilnejsi. A to nevyspani hlavne netrva vecne a clovek zacne i s detma fungovat normalne a uz ta potreba energie neni tak extremni, dulezitejsi jsou jine veci. Ja jsem docela v pohode s tim, ze jsem svuj energeticky vrchol vyuzila na parby a studium, to se hur dohani 😄

alice180
29. říj 2025

Já třeba kolem sebe mám čtyři holky co měly děti brzy (kolem 22) ty děti jsou neustále u babiček, aby mohly jít s kamarády pařit. A trochu tam naráží ta ambice být matkou, ale zároveň chtějí být s těmi vrstevníky, kteří ty děti nemají (většina).

misimise
29. říj 2025

Zkusila bych nechat si udělat z krve hormonální profil.. ať víte, jak na tom jste.. a on jestli chce v budoucnu děti, ať jde s vámi na spermiogram.. já donedávna vůbec netušila co to je a měla jsem si nějaký takový profil udělat ve třiceti.. člověk by se třeba rozhodoval jinak 😌

alice180
29. říj 2025
@misimise

Zkusila bych nechat si udělat z krve hormonální profil.. ať víte, jak na tom jste.. a on jestli chce v budoucnu děti, ať jde s vámi na spermiogram.. já donedávna vůbec netušila co to je a měla jsem si nějaký takový profil udělat ve třiceti.. člověk by se třeba rozhodoval jinak 😌

@misimise hele přečetla sis to?

ninive211
29. říj 2025

Upřimně? Za mě budeš stará matka už teď a pokud dítě, tak teď, za dva roky bude pozdě. Co se týče politické situace a nejistot, má možná muž pravdu, ale jak si může být jistý, že za dva roky to bude jiné? Zase jít za každou cenu proti němu dobro nikdy neudělá, navic pokud si dává fakt pozor, je sance na otěhotněni malá (ne nulová, to rozhodně ne, tohle není nejjistějši způsob ochrany, ale dost to pravděpodobnost snižuje, kór pokud treba si dáva víc pozor v polovině tvého cyklu kolem ovu).
Pokud manžela miluješ a chceš s nim zůstat, tak buď ho fakt zkusit ještě přesvědčit (aspoň že to třeba necháte osudu, ne že se budete vyloženě "snažit"..ale to ho asi spíš nezměníš)...nebo se smiřovat s životem bez dětí.

misimise
29. říj 2025
@alice180

@misimise hele přečetla sis to?

@alice180 přečetla, je mi 40 .. a na děti jsem podle většiny taky stará.. ale znát svoje fsh a amh dřív by mi asi pomohlo.. co by dělal tenhle pán, kdyby se zjistilo že děti si je třeba pořídit teď, protože se to potom nepovede se asi můžeme jen dohadovat..

alice180
29. říj 2025
@misimise

@alice180 přečetla, je mi 40 .. a na děti jsem podle většiny taky stará.. ale znát svoje fsh a amh dřív by mi asi pomohlo.. co by dělal tenhle pán, kdyby se zjistilo že děti si je třeba pořídit teď, protože se to potom nepovede se asi můžeme jen dohadovat..

@misimise no já jenom nevím, jak to donutí jít na spermiogram... Tam snad jdou chlapi, kteří to dítě chtějí...

misimise
29. říj 2025
@alice180

@misimise no já jenom nevím, jak to donutí jít na spermiogram... Tam snad jdou chlapi, kteří to dítě chtějí...

@alice180 jo, to je asi těžší.. pochopila jsem, že i on chce, ale ne hned..

frantiska87
autor
29. říj 2025

Dámy, tak mám pro vás novinky. Všechno jsem manželovi vysvětlila, ale byla jsem rázná, aby pochopil, že už je to hraniční. Nešlo jen o téma dítěte, ale celkově, že by měl dospět apod. Všechno vzal překvapivě dobře. Asi potřeboval ráznou ruku, pomohla jsem mu ujasnit si, jak fungovat s penězma. Nechápu, že to neumí tak dobře sám, ale důležitý je, že je tvárný a snaží se. 😅 No a prý mě nechce ztratit, chce být se mnou navždy a chce se mnou mít dítě a hned včera jsem na tom začali pracovat! Tak držte palce!
Nakonec stačilo mu dát trochu sodu, ale polopatě vysvětlit a hned jsme jinde.
Díky všem za rady a podporu!

klokanka31
29. říj 2025
@frantiska87

Dámy, tak mám pro vás novinky. Všechno jsem manželovi vysvětlila, ale byla jsem rázná, aby pochopil, že už je to hraniční. Nešlo jen o téma dítěte, ale celkově, že by měl dospět apod. Všechno vzal překvapivě dobře. Asi potřeboval ráznou ruku, pomohla jsem mu ujasnit si, jak fungovat s penězma. Nechápu, že to neumí tak dobře sám, ale důležitý je, že je tvárný a snaží se. 😅 No a prý mě nechce ztratit, chce být se mnou navždy a chce se mnou mít dítě a hned včera jsem na tom začali pracovat! Tak držte palce!

@frantiska87 To je prima, tak moc přeju ať se vám miminko povede co nejdřív 🍀🍀

levandule_k
30. říj 2025
@frantiska87

@frantiska87 Tak ať vám to v životě klape.

Strana
z5