icon

Jak dlouho být na PN, aby se mohlo žádat o inv. důchod?

mallorka
2. dub 2016

Holky nevite kolik měsicu se musi byt na nemocenske,aby se dalo žadat o invalidni duchod 1 stupne?Nikde jsem to nenašla.Diky

nat
•
2. dub 2016

Moje maminka je v plnem inval.duchodu a nikdy predtim nez ho dostala nebyla na neschopence mela tezky uraz a proste pak ho dostala,pikud si dobre pamatuji tak kdyz jsem ji ho vyrizovala tak jsem musela objehat zdravotku a socialku jak dlouho si platila pojisteni ale presne info ti daji na CSSZ

no_title
•
2. dub 2016

neschopenka není důležitá, spíše druh diagnózy. Oni na to mají v podstatě tabulky komu to dát a komu ne. Navíc mnoho diagnóz má i stupně závažnosti, na to se také bere ohled.

mandala
•
2. dub 2016

Mojí mamku pozvali po roce neschopnosti před komisi, kde se teprve řešilo, jestli dají důchod, nebo ne. Je to asi tři roky zpátky, nevím, jestli se něco nezměnilo. 😒

barasrotyrova
•
3. dub 2016

Ahoj, delka PN skutecne neni dulezita, ale vetsinou se nejdrive zada po pul roce. Nejdulezitejsi je dg. a odborne lekarske zpravy, ktere nesmi byt starsi tri mesicu. V pripade dlouhodobe PN je nejlepsi se domluvit s lekarem, ktery vykonava pravidelnou lekarskou posudkovou cinnost (1x za mesic dochazi do ordinace lekaru a kontroluje pacienty na PN), ma moznost nahlednout do zdravotni dokumentace, zna tabulky, takze dokaze i odhadnout, zda je na duchod narok.

Jinak na PN muze byt clovek rok, pak se bud zada o inv. duchod nebo se u posudkovych lekaru zada o prodlouzeni PN.

kolibricek36
•
3. dub 2016

hlavně aby jí ten návrh dobře napsali - záleží na okolnostech (všechny papíry kde byla na vyšetření - mít u sebe zkopírované - pro pozdější - kdyby jste podávali odvolání) - diagnoza, věk - a hlavně nanarazit na rozumu zbaveného posudkáře - který houby ví o člověku, který stojí před ním .....
Někdy i když by člověk měl nárok, tak důchod nedostane, protože je už nad limit v kraji ..... 😒