icon

Jsem těhotná a končí mi smlouva, můžu na pracák?

simca932
22. zář 2014

ahoj jsem těhotná zítra začínám 24 týden a 1.10 mi končí smlouva na dobu určitou. Můžu se přihlásit na pracák a jaké papíry tam mám vyplnit? nebo kde se mám zeptat na jaké příspěvky mám nárok? prosím odepiště mi na tenhle email: simcatom@seznam.cz

martinahost
•
22. zář 2014

Ahoj a jste na neschopence? Ak ano, tak na pracák se hlásit nemusíte a ak máte nárok na materskou tak až do nástupu na materskou budete na neschopence..

j.a.n.i
•
22. zář 2014

Ano, pokud aktuálně pracuješ, tak se můžeš přihlásit na UP a budeš pobírat podporu, max. po dobu 5 měsíců a pak pokud máš odpracovaných alespoň 270 dnů a tohle zaměstnání bylo delší jak půl roku, tak budeš mít nárok na PPM, papíry na ní budeš dávat tomuhle zaměstnavateli.

bielamacka
•
22. zář 2014

Ahoj, pokud jsi na neschopence, tak na pracák nemusíš. A pokud jsi předtím pracovala minimálně 270 dní, tak máš nárok na PPM. U gynekologa, kam chodíš, si před nástupem na mateřskou, který je 32 nebo 34tt, nech vyplnit žádost o peněžitou pomoc v mateřství a tu dones k tomu zaměstnavateli. Pokud jsi nepracovala víc než 270 dní v kuse, tak ti PPM asi nedají. Rodičák potom dostane úplně každý, ale myslím, že by ti ho dali automaticky na 4 roky.

adypro
•
23. zář 2014

Doporučuji jít na neschopenku a překlenout tak dobu, co byste byla jinak nezaměstnaná, protože byste ztratila nárok na mateřskou. Já jsem byla loni v podobné situaci, smlouvu jsem měla na dobu určitou, tak jsem prostě požádala lékařku o neschopenku, vysvětlila jsem jí to a bylo. Jinak jsem poctivě pracovala a neschopenku nikdy neměla, proč bych kvůli pár měsícům měla přijít o mateřskou? Paní doktorka nedělala problémy. Dokonce jsem měla vycházky 6 hodin v kuse (kontrola stejně nebyla). 6 týdnů před TP jsem nastoupila normálně na mateřskou a po ní jsem si mohla volit délku rodičáku. Z pracáku ztrácíte možnost volby, automaticky máte RD na 4 roky.
Zpětně jsem za to moc ráda, byla to taková doba odpočinku a byl čas řešit jiné problémy a prostě si odpočnout, nachystat se.
Akorát doporučuji si to vše nahlásit na pojišťovnu (že jste na neschopence i po skončení smlouvy, nepředávají si to sami, pak jsem to musela dokládat zpětně a nastoupit na nechopenku min. 3 týdny před koncem smlouvy - první 2-3 týdny proplácí totiž zaměstnavatel, pak až sociálka).

infokonik
•
23. zář 2014

@j.a.n.i Otázka je nyní Diskuse, aby bylo možné doplnit informace. Hezký den a děkujeme za upozornění.

j.a.n.i
•
23. zář 2014

@adypro To co píšeš je naprostá blbost... to jestli bude nebo nebude nárok na mateřskou záleží pouze na splnění 2 podmínek a to:
- mít za poslední 2 roky "odpracovaných" 270 kalendářních dnů
- na PPM nastupovat buď za trvání pracovního poměru nebo v ochranné lhůtě po jeho skončení
A na ochrannou lhůtu má vliv pouze délka trvání toho zaměstnání, to jestli bude po jeho ukončení na UP nebo na neschopence je úplně jedno.

misa198948
•
26. lis 2015

Zdravim snad mi nekdo odpovi chci sw zeptat...jsem tehotna vim uz cca mesic...prukazku sem dostala 25.11 a smlouva mi konci 30.11 pracovat chci nemam komplikace...poradite co delat prosim sem v koncich...☹

xpila
•
26. lis 2015

@misa198948 Co konkrétně chceš poradit? Vždyť se na nic neptáš.

misa198948
•
26. lis 2015

Chci vedet jestli to mam rict a nebo pockat az po smlouve..?

xpila
•
26. lis 2015

@misa198948 Pokud nemáš práci pro těhotnou zakázanou, tak to říkat samozřejmě nemusíš. A hlavně takhle v začátku bych to rozhodně neříkala.

misa198948
•
26. lis 2015

Jsem v 11 tydnu...uplne tezkou praci nemam ..ale kokegyne v praci rikali ze i kdyz to reknu treba pristi tyden...muzou mi napadnout tu novou smlouvu..ze sem.jim to zatajovala...

xpila
•
26. lis 2015

@misa198948 Ty ale nemáš žádnou povinnost zaměstnavateli říkat, že jsi těhotná. Nevím, proč jsi to vůbec říkala kolegyním, když ještě ani nemáš za sebou 1. trimestr.

misa198948
•
26. lis 2015

Nevito vsechny jen 2 co mi pomahaji usnadnovat praci...🙂