icon

Pracujete na rodičovské dovolené?

valt
11. únor 2026

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda pracujete na RD, případně v jakém oboru a za jakých podmínek? Najít něco na HO je pěkná dřina. 😊
Děkuju.

Strana
z4
veronicka89
15. únor 2026

Ja neoporuju ze to negunguje , ale kdyz bych sla na 9 do prace , koncim v 18 , voz teda bezkoncim ptz skolku mam do 17:30!, takze musim zkoncit driv ( neoddelano 8h)

Mozna ze jeste nakoupim , udelam veceri , lehke domaci prace a v pul 9 lezime mozna v posteli 😀

Kde je ten zivot ? 😅 o vikendu? Ne dik nechci …

Jako u me to technicky mozne prosze neni

veronicka89
15. únor 2026
@ivi88

@monny3
@veronicka89 No, je pravda, že je to o celkovém nastavení rodiny. Děti mají kroužky, které dokáží navštěvovat bez asistence - hudebka, učitelky z hudební školy jezdí přímo do budovy jejich základní školy, kde probíhá výuka- nauka i hra na nástroj, pak má každý 2 kroužky které organizuje přímo základní škola, dcera ma jeste krouzek ve meste, kam jezdi hromadnou dopravou, pak maji krouzek u nas v obci. Souteze v ramci krouzku maji o vikendech v letnich mesicich. Ráno vozím nejmladsiho do MŠ a zaroven starší na zastávku, nakupují o odpolední přestávce, pondělí a středa končím v 17, takže jsem 17.15 doma (to vyzvedava ve skolce manzel), úterý, čtvrtek,pátek končím 14. - 14.30, vyzvednu nejmladšího ve školce a nejpozdeji v 15.00 jsem doma, pohoda, celé odpoledne volno. Vařím o víkendu, dřív jsme s manzelem jedli každý v práci, že jsme chodili na menicka, ale že zdravotních důvodů ted vařím i úterý a čtvrtek, aby měl manžel svuj oběd do práce. Do školy se děti učí sami, občas manžel opakuje s dcerou matematiku, ta mě neba, já jsem spis pres cestinu😀 Nebo občas potřebuji s něčím pomoci, ale to je nárazové, třeba prezkouset latku, s referatem nebo nějakým projektem. Děti pomáhají s úklidem i prádlem, chodí topit, krmit slepice, po skole klidne zajdou nakoupit, koukám, že mám ty děti vycepovane, když to tak ctu 😅😅 Jinak manžel normálně funguje - od úklidu po prani, svačiny nebo nákupy. Vikendy jsou navstevy, výlety nebo cestou vetsi nakup...Prostě pohoda, nemám pocit, že něco nestiham 🙂

@ivi88 úterý, čtvrtek,pátek končím 14. - 14.30,

Kde nasbiras 40 nebo 50 hodin ?

veronicka89
15. únor 2026
@glitterglue

@veronicka89 Mám 3 děti a nikdo nám nepomáhá, samozřejmě že to jde mít plný úvazek. Jediné, co mám jiné oproti tobě, je že děti obědvají ve škole a školce každý den (u vás to nejde?) a na kroužky nevozím. Pak je jen otázka, jak to chceš mít. Já chci dělat práci, která na půl úvazek nejde, tak se tomu všechno ostatni přizpůsobilo. Pro někoho jiného je priorita, aby děti měly kroužky, kam je musí vozit nebo které začínají brzo, nebo aby chodily do lesní školky, která zavírá ve tři (jenom příklad), tak se přizpůsobí on dětem. Ale všechno jde🙂

@glitterglue u nas neni moznost jist denne ve skole a do skolky uz tak chodi na 2-3dny v tydnu do 17:30 a uz tak se na me ucitelky divaj jakobych ho tyrala 🙈

veronicka89
15. únor 2026
@glitterglue

@veronicka89 Mám 3 děti a nikdo nám nepomáhá, samozřejmě že to jde mít plný úvazek. Jediné, co mám jiné oproti tobě, je že děti obědvají ve škole a školce každý den (u vás to nejde?) a na kroužky nevozím. Pak je jen otázka, jak to chceš mít. Já chci dělat práci, která na půl úvazek nejde, tak se tomu všechno ostatni přizpůsobilo. Pro někoho jiného je priorita, aby děti měly kroužky, kam je musí vozit nebo které začínají brzo, nebo aby chodily do lesní školky, která zavírá ve tři (jenom příklad), tak se přizpůsobí on dětem. Ale všechno jde🙂

@glitterglue jeden obed ditete stoji 6,50 euro , to mam x 2 deti + kdyz bych nevarila obed pro me a chlapa za min 10 eur … 👀

To by pak zas lezlo do penez

drep
15. únor 2026
@veronicka89

@glitterglue jeden obed ditete stoji 6,50 euro , to mam x 2 deti + kdyz bych nevarila obed pro me a chlapa za min 10 eur … 👀

To by pak zas lezlo do penez

@veronicka89 ale přece nikdo neříká, že dělat 40h týdně je povinnost, každá rodina si to nastavuje podle svých potřeb. My bysme třeba i rádi platili za dovoz jídla, ale prostě tu nemám nic, co by bylo dobrý, pestrý, zdravý, takže holt musím investovat čas do vaření. Ale je to moje volba, spousta kolegů jí obědy v nemocniční jídelny, ale mně zoufale nechutnají. Vy máte nějaký možnosti stran práce, financí atd, řešíte to tak, aby vám to vyhovovalo. Moje práce nejde dělat dobře na půl úvazek a kdybych odmítla služby, budu nekolegiální, tak to zas děláme nějak. Ani jedno není lepší nebo horší. Zažila jsem před lety závodní sport mužovy dcery z prvního manželství a třeba tahle otročina s ranníma, odpoledníma tréninkama a závody každý víkend by nebyla pro mě.

veronicka89
15. únor 2026
@drep

@veronicka89 ale přece nikdo neříká, že dělat 40h týdně je povinnost, každá rodina si to nastavuje podle svých potřeb. My bysme třeba i rádi platili za dovoz jídla, ale prostě tu nemám nic, co by bylo dobrý, pestrý, zdravý, takže holt musím investovat čas do vaření. Ale je to moje volba, spousta kolegů jí obědy v nemocniční jídelny, ale mně zoufale nechutnají. Vy máte nějaký možnosti stran práce, financí atd, řešíte to tak, aby vám to vyhovovalo. Moje práce nejde dělat dobře na půl úvazek a kdybych odmítla služby, budu nekolegiální, tak to zas děláme nějak. Ani jedno není lepší nebo horší. Zažila jsem před lety závodní sport mužovy dcery z prvního manželství a třeba tahle otročina s ranníma, odpoledníma tréninkama a závody každý víkend by nebyla pro mě.

@drep neee ja nechci vubec aby to tak vyznelo , spis ze opravdu kazdy ma jine technicke i finacni i rodinne moznosti , ktere mu dovoluji pracovat urcite hodiny 🙂

ivi88
15. únor 2026
@veronicka89

@ivi88 úterý, čtvrtek,pátek končím 14. - 14.30,

Kde nasbiras 40 nebo 50 hodin ?

@veronicka89 Tak když chodím cca na 7, pondělí a streda jsem tam do 17, tak mi pak stačí úterý, čtvrtek, pátek být maximalne do 14.30...a já stíhám být v práci před 7, takže úplně v pohodě 🙂 Sam zaměstnavatel mi nabídl zkrácený úvazek, ale nepotřebuji.
Prostě každý, jak mu to vyhovuje...

ivi88
15. únor 2026
@monny3

@ivi88 jak můžeš zvládnout zavézt ráno do školky, odpracovat 8,5 hodiny a ve 14 skončit, to je madej ve školce od 5 ráno 😃 ? Ale to se ti asi "průměruje" s těmi 2 delšími pracovními dny, že. A ty vo*e ještě máte slepice a dům? Ty jsi takový ten tryskomyš typ, že 😅 Působíš dle popisu organizovaně a ano děti vycepovaně 🤭 pak věřím, že to funguje a jsi v pohodě 👌🏻

@monny3 Jo, nemusím odpracovat každý den 8,5 hodiny, máme pružnou pracovní dobu, ale samozřejmě hodně dělají ty 2 dny do 17.hodin 😀 Jinak vodim do školky na 6.30, práci mám 10 minut autem, takže na pohodu stíhám v 7 být v kanceláři🙂 Tak ti 2 starsi chapou, že když přes týden pomáhají, úkoly si rozdělíme, tak víkendy a odpoledne stíháme kamarády i zabavu. Protože jako vyšli bychom pouze s příjmem manžela, ale ten můj příjem dělá to "navic" - večeře, kina, cukrárny, dovolené, prodlouzene vikendy, zábava, nové hezké auto a to naše děti moc dobře chápou 👍☺️

monny3
15. únor 2026
@ivi88

@monny3 Jo, nemusím odpracovat každý den 8,5 hodiny, máme pružnou pracovní dobu, ale samozřejmě hodně dělají ty 2 dny do 17.hodin 😀 Jinak vodim do školky na 6.30, práci mám 10 minut autem, takže na pohodu stíhám v 7 být v kanceláři🙂 Tak ti 2 starsi chapou, že když přes týden pomáhají, úkoly si rozdělíme, tak víkendy a odpoledne stíháme kamarády i zabavu. Protože jako vyšli bychom pouze s příjmem manžela, ale ten můj příjem dělá to "navic" - večeře, kina, cukrárny, dovolené, prodlouzene vikendy, zábava, nové hezké auto a to naše děti moc dobře chápou 👍☺️

@ivi88 ty jo, já vím, že takhle brzy vstává a funguje plno lidí, ale my jsme v rodině všichni sovy a obrazně by nás to "zabilo" vstávat na 6:30 do instituce 😅

Úplně chápu s tvým příjmem na ty věci navíc a je super, že děti berou ty důsledky se zapojením doma 👌🏻 Máme podobně můj příjem, ale je cca jak z polovičního úvazku, tak my jsme pravě, jak zmiňuješ, například nové auto koupili až nedávno, protože byla priorita třeba platit soukromou instituci a všechen sport malýmu 🤭 Všechno je otázka priorit, jak si to ta která rodina nastaví a když to dává té rodině smysl, tak to má mnohem větší šanci na úspěch a spokojenost 👏🏻

amenophus
15. únor 2026
@veronicka89

Ja neoporuju ze to negunguje , ale kdyz bych sla na 9 do prace , koncim v 18 , voz teda bezkoncim ptz skolku mam do 17:30!, takze musim zkoncit driv ( neoddelano 8h)

Mozna ze jeste nakoupim , udelam veceri , lehke domaci prace a v pul 9 lezime mozna v posteli 😀

Kde je ten zivot ? 😅 o vikendu? Ne dik nechci …

Jako u me to technicky mozne prosze neni

@veronicka89 tady se nejak nemuzu dopocitat. Kdybys sla na 9 do prace tak delas do 18...a co je za problem? Jsi samozivitelka, ze mas pocit, ze je problem, ze je skolka do 17:30? My mame rozdeleno, ze manzel, kterej je ranni ptace, chodi do prace driv (6-7) a ja rano vypravuju a hazim deti do instituci, protoze jsem suva (a vlastne vsichni moji kolegove taky, takze pro me ani nema smysl chodit do prace driv jak v 9) a on ma v 15h padla a tak je vyzvedne a ja si v klidu prijdu treba v 18-19 (a kdyz deti usnou, dodelavam co jsem nestihla v "pracovni dobe" - samozrejme tohle jde jen u kancelarske prace).

veronicka89
16. únor 2026
@amenophus

@veronicka89 tady se nejak nemuzu dopocitat. Kdybys sla na 9 do prace tak delas do 18...a co je za problem? Jsi samozivitelka, ze mas pocit, ze je problem, ze je skolka do 17:30? My mame rozdeleno, ze manzel, kterej je ranni ptace, chodi do prace driv (6-7) a ja rano vypravuju a hazim deti do instituci, protoze jsem suva (a vlastne vsichni moji kolegove taky, takze pro me ani nema smysl chodit do prace driv jak v 9) a on ma v 15h padla a tak je vyzvedne a ja si v klidu prijdu treba v 18-19 (a kdyz deti usnou, dodelavam co jsem nestihla v "pracovni dobe" - samozrejme tohle jde jen u kancelarske prace).

@amenophus pisu tam , ze muj muz ma praci takovou ze mu v pondeli reknou ze jede od utery do ctvrtka pryc jindy pondeli utery , jindy od po-pa. Nekdy vubec. A je bud HO nebo v kanclu . Takze ano moje prace se musi ridit jen podle me . Ptz u nej neni pravidelnist a kdyz tady neni , jsem ja ta , ktera dite musi vyzvednout.

mabs
16. únor 2026
@veronicka89

No takze ,, jsme doma ,,

Ja nemam nikoho na hlidani

Kdyz bych chtela uklizecku zaplatim 30 euro na hofinu ( udelam si radsi sama )

Deti maji 2 dny v tydnu obed ve skole / skolce , jine dny varim

Obchody jsou do 19:30 . V sobotu do 18 a v nedeli zavrene.

Detem i fo skolky chystam 2 svaciny v nektere dny , v jine 1 .

Muj muz ma takovou praci , ze obcas odjede na 3 dny v tydnu .

Na krouzky obcas vozim , obcas jini rodice .

40h si nedovedu predstavit.

@veronicka89 Hele, já tak třeba funguju. Práce na plný úvazek (dojíždím), 2 děti do 10 let, 3 koně doma. S dětmi jsem od od pondělí do pátku sama, hlídání nemám, paní na úklid taky ne. Prostě se musím otáčet.
Ano, nevyhovuje mi to, ráda bych měla poloviční úvazek z možností HO a za stejné peníze, ale tady u ns je to prostě nemožné.

veronicka89
16. únor 2026
@mabs

@veronicka89 Hele, já tak třeba funguju. Práce na plný úvazek (dojíždím), 2 děti do 10 let, 3 koně doma. S dětmi jsem od od pondělí do pátku sama, hlídání nemám, paní na úklid taky ne. Prostě se musím otáčet.
Ano, nevyhovuje mi to, ráda bych měla poloviční úvazek z možností HO a za stejné peníze, ale tady u ns je to prostě nemožné.

@mabs me je nejak jasne ze pokud to casove jde , jde to zvladat technicky … kolik z toho zivota mimo pracovniho zbyde 😔je uz druha vec …

Nekdo opravdu musi , nekdo chce a nekdo se nad tim nijak ani nepozastavuje …

glitterglue
16. únor 2026

Muž často cestuje a když je na služebce, tak samozřejmě vodím i vyzvedávám já. Není to komfortní, nejvíc jsme to absolvovali týden a půl v kuse. Dva až tři dny jsou úplně ok. Ale ve školce jsou děti, které jednoho rodiče vůbec nemají (zemřel nebo je ve výkonu trestu) a tam ten druhý rodič jaksi nemá na výběr. Školka funguje 6:30-18:00. (Já když vodím, tak na 7:00 a vyzvedávám v 17:00).

veronicka89
16. únor 2026
@mabs

pro me ktera proste nesnese pracovat jen kancelarske veci , je pro me taky nemozne HO , kancl od 7 apod :-/

ninive211
16. únor 2026
@glitterglue

Muž často cestuje a když je na služebce, tak samozřejmě vodím i vyzvedávám já. Není to komfortní, nejvíc jsme to absolvovali týden a půl v kuse. Dva až tři dny jsou úplně ok. Ale ve školce jsou děti, které jednoho rodiče vůbec nemají (zemřel nebo je ve výkonu trestu) a tam ten druhý rodič jaksi nemá na výběr. Školka funguje 6:30-18:00. (Já když vodím, tak na 7:00 a vyzvedávám v 17:00).

@glitterglue To je úplně luxusní otevírací doba školky. U nás byla MŠ do 17 h jako jedna ze 4 ve čtvrti s touto otevírací dobou, ostatní byly jen do 16:30. A teda i když jsem vyzvedávala před čtvrtou, už tam těch dětí opravdu moc nebylo, dětí, které by tam fakt byly až do 17 hodin, by se daly spočítat na prstech jedné ruky ze všech tří tříd (a v pátek nikdo). Na vesnicích co vím, tak jsou kolikrát školy třeba jen do půl čtvrté a šlus (zase jsou třeba od šesti, no).

glitterglue
16. únor 2026
@ninive211

@glitterglue To je úplně luxusní otevírací doba školky. U nás byla MŠ do 17 h jako jedna ze 4 ve čtvrti s touto otevírací dobou, ostatní byly jen do 16:30. A teda i když jsem vyzvedávala před čtvrtou, už tam těch dětí opravdu moc nebylo, dětí, které by tam fakt byly až do 17 hodin, by se daly spočítat na prstech jedné ruky ze všech tří tříd (a v pátek nikdo). Na vesnicích co vím, tak jsou kolikrát školy třeba jen do půl čtvrté a šlus (zase jsou třeba od šesti, no).

@ninive211 Taky byla otevírací doba jedním z kritérií výběru🙂, všechny tu tak dlouho otevřené nejsou. Při letním provozu se zavírá v 17:00 a taky se dá, i když je to naknap. Reálně tam první děti přijdou na sedmou a v těch pět tam zůstávají dvě nebo tři. Bydlím v Praze a fungování naší mimopražské rodiny (vstávám za tmy a končím ve tři) jde úplně mimo mně. Ale předpokládám, že v jiných krajích taky žijí samoživitelé a že by těžko uživili děti z částečného úvazku, tak to musí jít taky. Když jdou třeba děti u babičky na příměsťák, tak sice končí v 15:00-16:00, ale začíná v 6:30😀

ninive211
16. únor 2026
@glitterglue

@ninive211 Taky byla otevírací doba jedním z kritérií výběru🙂, všechny tu tak dlouho otevřené nejsou. Při letním provozu se zavírá v 17:00 a taky se dá, i když je to naknap. Reálně tam první děti přijdou na sedmou a v těch pět tam zůstávají dvě nebo tři. Bydlím v Praze a fungování naší mimopražské rodiny (vstávám za tmy a končím ve tři) jde úplně mimo mně. Ale předpokládám, že v jiných krajích taky žijí samoživitelé a že by těžko uživili děti z částečného úvazku, tak to musí jít taky. Když jdou třeba děti u babičky na příměsťák, tak sice končí v 15:00-16:00, ale začíná v 6:30😀

@glitterglue No příměšťáky jsou kapitola sama pro sebe.. U nás v Brně většina příměšťáků začíná tak 8:30 a končí nejpozději v 16. To odpoledne OK, ale to ráno je naprd. Naštěstí už přinejhorším by se děcka (krom prvního dne, kdy je třeba x věcí podepsat atd.) dokázaly na příměšťák snad dopravit MHD samy. Ale dcera už má 11, tak to jde. Takže u nás kritérium loni a předloni bylo, že příměšťák musí být v blízkosti práce, manžel jel s dětmi, nechal si je hodinu ráno v kanclu a na tu půl devátou je tam pak hodil. Letos máme příměšťák úpln někde mimo, tak to bude taky zajímavý. Ale naštěstí můžeme začínat až na devátou klidně....

amenophus
17. únor 2026
@veronicka89

@amenophus pisu tam , ze muj muz ma praci takovou ze mu v pondeli reknou ze jede od utery do ctvrtka pryc jindy pondeli utery , jindy od po-pa. Nekdy vubec. A je bud HO nebo v kanclu . Takze ano moje prace se musi ridit jen podle me . Ptz u nej neni pravidelnist a kdyz tady neni , jsem ja ta , ktera dite musi vyzvednout.

@veronicka89 ale prece se muzete domluvit operativne behem dne/tydne, nebo to nejde? Aby rekl "zitra nikam nejedu, muzes zustat dyl v praci, ja se o deti postaram" a pak kdyz je v cudu tak je to holt na tobe. My taky mame nepravidelnou praci a necekane jezdime (v tomhle projektu dostavam avizo 24 hodin predem ze musim prijet merit na lokalitu - pokud je zrovna manzel taky pryc, tak to teda za me vykreje kolega, kdybych na to byla sama tak je to taky vetsi problem...ale zatim mame stesti ze nam to vyslo ze jsme s manzelem pryc pokazdy v jinou dobu a prostridame se).

veronicka89
17. únor 2026
@amenophus

@veronicka89 ale prece se muzete domluvit operativne behem dne/tydne, nebo to nejde? Aby rekl "zitra nikam nejedu, muzes zustat dyl v praci, ja se o deti postaram" a pak kdyz je v cudu tak je to holt na tobe. My taky mame nepravidelnou praci a necekane jezdime (v tomhle projektu dostavam avizo 24 hodin predem ze musim prijet merit na lokalitu - pokud je zrovna manzel taky pryc, tak to teda za me vykreje kolega, kdybych na to byla sama tak je to taky vetsi problem...ale zatim mame stesti ze nam to vyslo ze jsme s manzelem pryc pokazdy v jinou dobu a prostridame se).

@amenophus no jasne ze nemuzu :

Za 1 . Nemuzu nechat dite ve skolce dyl ve dny kdy je nahlaseno kratce .

Za 2. pokud se stridam v praci s kolegyni ktera ma mit urcity pocet hodin dle smlouvy , ( a planovat i svuj volny cas ) nemuzu ji ve dny , kdy ma mit volno , nebo dlouhou smenu rict dnes je to jinak …

Takze kvuli prace manzela ktera nelze ptedvidat musim mit takovou praci ktera se shodije s otviraci dobou skolky .

veronicka89
17. únor 2026
@amenophus

@amenophus dodam , ze do ted jsem delala bud prodavacku , nebo recepcni/zastupkyni sefa nic vyznamneho 😅 .

Jelikoz nezvladam pracovat jen v kanclu - u stolu , je to se mnou trochu horsi …

20190418
17. únor 2026
@valt

@jana_zofie Bohužel, v tomhle je státní správa, alespoň v našem odvětví, dost zkostnatělá.

@valt tak právě, že je to státní správa, tak bych jim pořádně zatopila. Podle zakona ti musí umožnit zkrácený uvazek a HO a mohou jim v tom zabranit pouze opravdu závažné provozní důvody, což na pracáku (kancelářská práce) fakt nevymyslí. K nám se chtěla vrátit holka pouze na 20% a z toho plně HO, na svoji mediorní pozici, což realně znamenalo, že by dostavala plat za nic, protože nemůžeš být k dispozici jen 4 hodiny týdně a zároveň nedělat jen suppprt. Takže nám nezbylonic jineho než jí dát odstupné (které bacha není 3+2platy ale také záleží na dohodě - museli jsme se dohodnout na sedmi). Soukromý sektor - korporát - tohle fakt dodržuje, tak by měl i stát. Vůbec bych s nimi nepolemizovala o tom, že ti částečný HO úvazek musí umožnit.

ninive211
17. únor 2026
@20190418

@valt tak právě, že je to státní správa, tak bych jim pořádně zatopila. Podle zakona ti musí umožnit zkrácený uvazek a HO a mohou jim v tom zabranit pouze opravdu závažné provozní důvody, což na pracáku (kancelářská práce) fakt nevymyslí. K nám se chtěla vrátit holka pouze na 20% a z toho plně HO, na svoji mediorní pozici, což realně znamenalo, že by dostavala plat za nic, protože nemůžeš být k dispozici jen 4 hodiny týdně a zároveň nedělat jen suppprt. Takže nám nezbylonic jineho než jí dát odstupné (které bacha není 3+2platy ale také záleží na dohodě - museli jsme se dohodnout na sedmi). Soukromý sektor - korporát - tohle fakt dodržuje, tak by měl i stát. Vůbec bych s nimi nepolemizovala o tom, že ti částečný HO úvazek musí umožnit.

@20190418 Ve státním fakt HO není na většině pozic možný...prostě potřebuješ pracovat s nějakým programem a citlivými daty. Já dělám na FÚ a HO nemají povoleno ani všichni vedoucí....fakt jen opravdu málokdo a spíš na vyšších pozicích a jen zajetí zaměstnanci \(rozhodně ne nováčci nebo matyk , co se vrátí po x letech na MD). je to hlavně vůli bezpečnostnímu riziku, Kratší pracovní úvazek je něco jiného, tam by to neměl být problém nikdy se domluvit, ale home office prostě procesně fakt nejde na spoustě pozic.
Zákon nemluví nic o tom, že zaměstnavatel musí povolit home office, mluví o "úpravě pracovní doby" (ať už kratší pracovní úvazek anebo třeba úprava pozdějšího příchodu/dřívějšího odchodu dle domluvy), nebrání-li tomu provozní důvody zaměstnavatele. A pod ty provozní důvody se jako schová fakt hodně, bezpečnostní riziko je jedním z toho.

drep
17. únor 2026
@20190418

@20190418 brácha, vysoká funkce na nejvyšším státním zastupitelství, HO čistá nula. Žádný materiál si nesmí odnést domů, služební počítač taky ne. Ani státní správa to vždycky neumožňuje. U nás je možný zkrácený úvazek jen formou, že nechodíš nějaký den v týdnu, ale není prostě možná varianta, že máš míň než 8 hodin. Ono to fakt není vždycky tak jednoduchý.

patypresdevaty
17. únor 2026
@drep

@20190418 brácha, vysoká funkce na nejvyšším státním zastupitelství, HO čistá nula. Žádný materiál si nesmí odnést domů, služební počítač taky ne. Ani státní správa to vždycky neumožňuje. U nás je možný zkrácený úvazek jen formou, že nechodíš nějaký den v týdnu, ale není prostě možná varianta, že máš míň než 8 hodin. Ono to fakt není vždycky tak jednoduchý.

@ninive211
@drep No ale zajímavý, že to teď opět nejde na pozicích, kde to v Covidu šlo ;) (neříkám tím, že to jsou pozice, které zmiňujete Vy, jen že to je prostě občas o nevůli, než o tom, že to fakt nejde)

drep
17. únor 2026
@patypresdevaty

@ninive211
@drep No ale zajímavý, že to teď opět nejde na pozicích, kde to v Covidu šlo ;) (neříkám tím, že to jsou pozice, které zmiňujete Vy, jen že to je prostě občas o nevůli, než o tom, že to fakt nejde)

@patypresdevaty ale on má fakt odvolací spisy atd, to prostě nemůže vozit tramvají po Brně. Já jsem na rodičovský dělala audity zdravotnický dokumentace a taky jsem se nesměla vozit domů, zdravotnická dokumentace nesmí opustit nemocnici.

amenophus
17. únor 2026
@veronicka89

@amenophus no jasne ze nemuzu :

Za 1 . Nemuzu nechat dite ve skolce dyl ve dny kdy je nahlaseno kratce .

Za 2. pokud se stridam v praci s kolegyni ktera ma mit urcity pocet hodin dle smlouvy , ( a planovat i svuj volny cas ) nemuzu ji ve dny , kdy ma mit volno , nebo dlouhou smenu rict dnes je to jinak …

Takze kvuli prace manzela ktera nelze ptedvidat musim mit takovou praci ktera se shodije s otviraci dobou skolky .

@veronicka89 jo tak tohle se opravdu koordinuje spatne :(

20190418
17. únor 2026
@ninive211

@20190418 Ve státním fakt HO není na většině pozic možný...prostě potřebuješ pracovat s nějakým programem a citlivými daty. Já dělám na FÚ a HO nemají povoleno ani všichni vedoucí....fakt jen opravdu málokdo a spíš na vyšších pozicích a jen zajetí zaměstnanci \(rozhodně ne nováčci nebo matyk , co se vrátí po x letech na MD). je to hlavně vůli bezpečnostnímu riziku, Kratší pracovní úvazek je něco jiného, tam by to neměl být problém nikdy se domluvit, ale home office prostě procesně fakt nejde na spoustě pozic.
Zákon nemluví nic o tom, že zaměstnavatel musí povolit home office, mluví o "úpravě pracovní doby" (ať už kratší pracovní úvazek anebo třeba úprava pozdějšího příchodu/dřívějšího odchodu dle domluvy), nebrání-li tomu provozní důvody zaměstnavatele. A pod ty provozní důvody se jako schová fakt hodně, bezpečnostní riziko je jedním z toho.

@ninive211 @drep...je rozdíl mezi tím, zda něco opravdu nejde nebo není vůle. S citlivymi udaji a specialnimi programy pracuje mnoho kancelářských pozic. Je na zaměstnavateli, aby nastavil podminky a zabezpečení, kdy k úniku dat nedojde. Nesmí mu ale IT dělat matlák, který umí jen vypnout a zapnout. V soukromém sektoru to lze. A pokud někdo chce informace zneužít, tak to klidně zvládne i šéfovi pod nosem, na to nepotřebuje být na HO..nechci se s vami dohadovat, tak mi nemusite psát, že ve vašich pripadech to je neco jiného. Dokud se ženy budou smiřovat s tím, že to nejde, tak se nic nezmění.

piskle89
17. únor 2026

Pracovat jsem začala, když byly synovi 2 roky. Jsem učitelka, speciální pedagog. A naskytla se mi úžasná možnost práce v projektu, který byl zaměřený na rozvoj vzdělávání u nás v oblasti. Strávila jsem tam 6 let. Pracovala na 0,5 úvazku. Převážně HO, administrativa. Když byla akce, seminář, konference atd.stridaly jsme se s kolegyní, která proste mohla. Získala jsem strašně moc kontaktu, zkušeností, kurzů zadarmo. Ze všeho teď jen těžím! Když nastoupili oba synové do institucí, šla jsem dělat učitelku do jedné “naší” školy. Ale díky rozhledu a schopnostem, které jsem získala během MD, jsem během roku na vyšším postu.
Ne vždy to bylo jednoduché. Byly chvíle, kdy jsem měla mimino v nosítku a stála u stolu s ntb, protože bylo potřeba nosit, houpat, mazlit. Ale vyplaty se samy neudělaly 😃 Ale ta možnost mluvit s dospěláky a řešit jiné věci mi pomohla udržet si psychické zdraví 😃

ninive211
18. únor 2026
@20190418

@ninive211 @drep...je rozdíl mezi tím, zda něco opravdu nejde nebo není vůle. S citlivymi udaji a specialnimi programy pracuje mnoho kancelářských pozic. Je na zaměstnavateli, aby nastavil podminky a zabezpečení, kdy k úniku dat nedojde. Nesmí mu ale IT dělat matlák, který umí jen vypnout a zapnout. V soukromém sektoru to lze. A pokud někdo chce informace zneužít, tak to klidně zvládne i šéfovi pod nosem, na to nepotřebuje být na HO..nechci se s vami dohadovat, tak mi nemusite psát, že ve vašich pripadech to je neco jiného. Dokud se ženy budou smiřovat s tím, že to nejde, tak se nic nezmění.

@20190418 Ono ani v soukromém sektoru to třeba nelze na všech pozicích. A ve státním to lze prostě fakt jen výjimečně a obvykle třeba pro lidi, kteří prošli nějakou formou bezpečnostní prověrky. Nelze srovnávat, to není o tom, "dokud se ženy nesmíří s tím, že to nejde..." V těchto případech nemají HO ani muži, co dělají na dané pozici 10 let, spolehliví, natož ženský, co se vrátili po 5 letech z mateřský. U nás na většině pozic nebyla možnost plné HO ani za toho covidu. Na druhou stranu, za covidu se HO až nadužívalo a lidi si na to zvykli...vstát v devět, pracovat v pyžamu...a dnes je spíš trend opačný, pokud to jde, ale aspoň částečně vrátit lidi zpět do kanceláří. Zkraťme to, home office je nepeněžní benefit od zaměstnavatele, ne zákonný nárok ženské na/po mateřské. Možnost home office není nutně součást úpravy pracovní doby.

Strana
z4