icon

Výplatní pásky jen přes aplikaci. Mám jinou možnost?

16. zář 2026

V práci nám oznámili, že výplatní pásky už nebudou dávat papírově, ale jen přes aplikaci.
Mně to teda moc nesedí. Nechci si kvůli výplatní pásce zakládat další účet, stahovat další aplikaci a hlídat, jestli se k tomu za pár let vůbec dostanu. Papír jsem si prostě založila a hotovo.
Může si to zaměstnavatel takhle nastavit, nebo by měl dát možnost dostat pásku i jinak?

j.a.n.i
•
16. zář 2026

Mame uz x let vyplatni pasku jen elektronicky a nikdo ti určitě nebude branit si ji vytisknout. Ja to teda nedelam, nejak nevim, k cemu by mi byly.

patypresdevaty
•
16. zář 2026

@anonym_autor To mi v dnešní době přijde jako takovej divnej argument. Spousta smluv, dokumentů, faktur apod. chodí taky už jen elektronicky. Lepší bude nějak se s tím vyrovnat a vymyslet si, jak spolehlivě "skladovat" dokumenty elektronicky. Je dobře, že se zaměstavatelé snaží být stále více paperless a zbytečné papíry postupně mizí.

anonym_710937
•
16. zář 2026
@patypresdevaty

@anonym_autor To mi v dnešní době přijde jako takovej divnej argument. Spousta smluv, dokumentů, faktur apod. chodí taky už jen elektronicky. Lepší bude nějak se s tím vyrovnat a vymyslet si, jak spolehlivě "skladovat" dokumenty elektronicky. Je dobře, že se zaměstavatelé snaží být stále více paperless a zbytečné papíry postupně mizí.

@patypresdevaty tak nepopírám, že digitalizace je celkem fajn,ale.. nechci teď znít jak z nějakého scifi filmu,ale jednou na to můžeme šeredně doplatit. Stačí jeden porádný blackout je jsme v p...haji🙃

betelgeuzz
•
16. zář 2026

Poslední papírovou výplatní pásku jsem dostala asi před 15 lety. A netisknu si je, nevím na co. Důležitý je Evidenční list, který dostáváš po skončení roku se souhrnem mzdy a odvedeného pojištění.

anonym_a4a676
•
16. zář 2026

A k čemu přesně že by ti za pár let měly ty výplatnice být? Každopádně když máš problém s aplikací, požádej zaměstnavatele, aby ti ji posílal na e-mail.

patypresdevaty
•
16. zář 2026
@anonym_710937

@patypresdevaty tak nepopírám, že digitalizace je celkem fajn,ale.. nechci teď znít jak z nějakého scifi filmu,ale jednou na to můžeme šeredně doplatit. Stačí jeden porádný blackout je jsme v p...haji🙃

@anonym_710937 jeden blackout Te o elektronicke dokumenty nepripravi

anonym_909224
•
16. zář 2026

Nepotřebuješ aplikaci, řekni, ať ti je pošlou na e-mail.

zvalentova
•
16. zář 2026

já nějak nevidím důvod uchovávat výplatní pásky, snad jen se časem se podívat za kolik jsme chodili do práce. Naopak přínos má ELDP, kde jsou odpracované hodiny dny u daného zaměstnavatele a za konci roku Potvrzení o zdanitelných příjmech.

anonym_4012e0
•
16. zář 2026

Papírovou vyplanici jsem nikdy neměla 🙂 máme elektronickou v pracovní aplikaci. Já si je tedy posílám na svůj email. To už spíš ze zvyku. Na začátku roku nám posílají Evidenční list důchodového pojištění, tak ten si schovávám, ale netisknu. Je to spíš kvůli evidenci pracovní doby pro vyplácení důchodů. Ale vlastně nepředpokládám, že do nějakého půjdu a že mi stát bude něco vyplácet 🫣 😅

eviicka
•
16. zář 2026

Mně by nutné stahování aplikace tedy vadilo, asi není nutný za každou cenu papír, ale emailová forma by byla fajn. Tak si tu přisednu, ať se dozvím odpovědi.

petaov
•
17. zář 2026

Nám to chodí na e-mail zaheslované. Jsem ráda, že už nejsou papírky. Nevím, na co bych je skladovala.

nimomo
•
17. zář 2026
@patypresdevaty

@anonym_710937 jeden blackout Te o elektronicke dokumenty nepripravi

@patypresdevaty to asi ne,ale tím jak se rozvíjí umělá inteligence tak tu určitě riziko je,zvlášť když už se i odborníci obáváji že umělou inteligenci až tak ve svých rukou mít nebudeme.

ninive211
•
17. zář 2026

Papírovou výplatnici jsem v životě nedostala, a to jsem po škole v pracovním procesu od 2009. V dnešní elektronické době se divit, že něco není papírově, ale pouze elektronicky? Promiň, ale ve kterém roce jsi zamrzla? Pokud potřebuješ, nech si to poslat zaheslované na email a z toho si to na své vytiskni.

j.a.n.i
•
17. zář 2026
@ninive211

Papírovou výplatnici jsem v životě nedostala, a to jsem po škole v pracovním procesu od 2009. V dnešní elektronické době se divit, že něco není papírově, ale pouze elektronicky? Promiň, ale ve kterém roce jsi zamrzla? Pokud potřebuješ, nech si to poslat zaheslované na email a z toho si to na své vytiskni.

@ninive211 Pochybuju, ze se ji s tim bude nekdo heslovat a posílat, když si to muze stahnout ona.

eviicka
•
17. zář 2026
@j.a.n.i

@ninive211 Pochybuju, ze se ji s tim bude nekdo heslovat a posílat, když si to muze stahnout ona.

@ninive211
Jenže o to tu jde, umožňuje vůbec zaměstnavatel to posílání emailem?

eviicka
•
Autor odpověď smazal
•
ninive211
•
17. zář 2026
@eviicka

@ninive211

@eviicka je to jen možnost (na kterou pravděpodobně zaměstnavatel nemusí přistoupit, jasně nastavil pravidla pro elektronické výplatnice a každý zaměstnanec by tam měl mít nějak umožněn přístup). Takže odle mě prostě má stačit ta aplikace...to podle mě není jako ve smyslu aplikace stažená z Google Play do mobilu, ale nějaký interní firemní úložiště dokumentů (dneska se taky "aplikace" nazývá kde co, prostě přístup do něčeho). a jako zaměstnanec by tam měla mít zřízený přístup. Podle mě by si spíš zakladatelka ujasnit, co tou "aplikací" je vlastně myšleno, protože ano, ke stahování čehokoliv do svého soukromého mobilu nemůže být nikdo nucen, navíc ti ani nikdo nemůže přikázat, abys měla chytrej telefon, můžeš mít dvacet let starou tlačítkovou nokii, ale spíš jde opravdu o aplikaci, myšleno nějaké intranetové webové rozhraní firmy, kde se k té výplatnici zaměstnanci dostanou. Takže tak.
Prostě zjednodušme to - zaměstnavatel MUSÍ umožnit, aby měl zaměstnanec přístup či náhled na svoji výplatnici, aby se s ní mohl řádně seznámit, zkontrolovat a v případně pochybností o správnosti výpočtu výplaty podat námitku u mzdové účetní/HR oddělení...jestli je zaměstnavatel bude dál tisknout papírově anebo prostě jen oznámí, že od 1.9. je výplatnice ke stažení na intranetu firmy pod jedinečným zaheslovaným přístupem, je v podstatě jedno. Obojí splňuje dikci zákona.

j.a.n.i
•
17. zář 2026
@eviicka

@ninive211

@eviicka No, nejspíš ne, když na to maji aplikaci.

krisstina93
•
17. zář 2026

Už teda v druhé práci máme výplatnice jen elektronicky, nepotřebuju teda apku, máme webovky a přes ně se přihlásim na svůj účet a mám pak přístup ke všem páskam vůbec, jako klidně bych si je mohla doma vytisknout a založit, ale přijde mi to zbytečné, ani nevím, že bych je někdy někam potřebovala dokládat. Mě to teda naopak přijde víc praktické, člověk to má neustále u sebe, když se potřebuje podívat, nemůžu to nikde založit, ztratit atd.

anonym_4682d3
•
17. zář 2026

V HR dělám a kdyby byla otázka na povinný účet a platba mzdy/platu na účet, tak bych se zarazila, ale páska? Důležitý je ELDP. Zaměstnavatel má právo si vybrat způsob doručení a formu pásky. Pochybuji, že by se mzdovce chtělo pro jednoho člověka složitě stáhnout pásku, zaheslovat a poslat do emailu 🤷🏼‍♀️
Víme, že na to se neptáš, ale v bývalé práci jsme měli jeden systém a jedno heslo a jeden portál na vše: dovolená, směny, pásky, ELDP, objednávky jídla….Nyni pracuji někde, kde je zvlášť systém na plán dovolené a HO, zvlášť systém na výplatní pásky a nemluvím o dalším sw. Takže tak, myslim, ze jedna aplikace navic je v pohodě.

klko
•
17. zář 2026

@anonym_autor urcite mas pravo i jinak. Treba mailem

j.a.n.i
•
18. zář 2026
@klko

@anonym_autor urcite mas pravo i jinak. Treba mailem

@klko Pochybuju, ze ty mas pravo si vybirat.

klko
•
18. zář 2026
@j.a.n.i

@klko Pochybuju, ze ty mas pravo si vybirat.

@j.a.n.i u nas to tak jde. Delam mzdovou a kdo chce zasilam dle pokynu zamestnavatele mailem

j.a.n.i
•
18. zář 2026
@klko

@j.a.n.i u nas to tak jde. Delam mzdovou a kdo chce zasilam dle pokynu zamestnavatele mailem

@klko Což ovšem neznamená, ze to je nějaké obecné právo, u nas to treba nejde, je to ke stažení na intranetu a nikomu to mzdovka neposílá.

teate
•
18. zář 2026

@anonym_autor Aha? Já jsem nikdy fyzicky výplatnici nedostala, tak to teda koukám. 😅