Nájem v Praze. Je pravda, že na jeden byt je až 100 zájemců?

5. srp 2022

Holky potrebovala bych poradit. S manzelem bydlime v Praze, zatim v pronajmu. Konci nam smlouva a majitel chce zvysit najem, tak to budeme ukoncovat. A ted me chytla malem pepka...na jeden byt v Praze se hlasi kolem 100 zajemcu! Je to vubec mozny? Nemuzeme nic sehnat, nechapu to. Taky je to uz hodne drahy, nevim jestli zustavat v Praze nebo jit pryc z Prahy. Nevim co delat.

autor
5. srp 2022

A jeste by me zajimal vas nazor, kolik podle vas je potreba vydelavat v Praze - v cistem, aby se mi tady vyplatilo vubec byt?

konidana
5. srp 2022

Na ten vyssi najem uz mit nebudete?. Tak vyplati se vam tam byt, kdyz vam zbyde na zivobyti. Kolik, to je na vas, zda se uskromnite nebo byste radsi meli nejakou rezervu a nepocitali kazdou korunu. Zkusila bych se podivat bud po necem v dojezdove vzdalenosti od prahy, ale to asi nakonec vyjde s tim dojizdenim nastejno... Nebo pak hledat v levnejsich regionech, ( treba chomutov apod.) Ale to pak taky zalezi zda byste tam.meli praci.

vikinkav
5. srp 2022

Ano v Praze je draho, najmy se zvysuji vsude po meste, kvuli inflaci. Zustala bych v soucasnem byte i pres zvyseni, pokud to uplatite. Nebo hledat na okraji Prahy - my jsme sli pred par lety z Holesovic do Kbel (Praha 9).

betelgeuzz
5. srp 2022

Co vím od známých, tak je teď v Praze problém vůbec nějaký nájem sehnat.

autor
5. srp 2022

@vikinkav Majitel chce vic, ale ma nizke zalohy. Treba mame ve smlouve zalohy za elektrinu pouhych 800 korun, on tvrdi, ze plati 1300. Zalohy zvedat nechce, ale chce vic penez.

autor
5. srp 2022

@betelgeuzz Je to pravda, bohuzel je tady spousta ukrajincu, nevim vubec co delat.

autor
5. srp 2022

A nejde jenom o ukrajince, zvedaji se urokovy sazby, spousta lidi uz nedosahne na hypoteku a jdou radeji do najmu. Proste problem.

sudylichozrout
5. srp 2022

Ne, Ukrajinci opravdu nemohou za to, ze nemuzes sehnat byt.

autor
5. srp 2022

@sudylichozrout Jasne, cekala jsem ze se nekdo chytne😁

autor
5. srp 2022

Urcite ne, tady se promitlo vice faktoru vcetne ukrajincu.

fifinka2020
5. srp 2022

Bydlíme v Praze a po nájemcech se koukám dost, takže ano, je to problém. My jsme se třeba přestěhovali take víc na okraj, kde máme super být a skvělý nájem, ale porad pokukuju po něčem blíž moji mamce. A je to čím dál horší, takže za sebe my jsme rádi za to, co máme, i kdyz musíme trošku dojíždět. Jinak ty nájmy hodně lítají a lepší to nebude. Takže pokud jste spokojeni, nevzdávála bych se bytu, co máte... případně jestli se ti chce, napiš pro představu velikost a cenu, ať mužem třeba porovnat.

sudylichozrout
5. srp 2022

A co jsi cekala, kdyz napises takovou kravinu? Jediny, kdo muze za to, ze nemuzes sehnat na pronajem byt, jsi ty sama.

autor
5. srp 2022

@sudylichozrout V Praze je to ted problem takze ano, je to jenom moje chyba.

autor
5. srp 2022

@fifinka2020 My bychom chteli hypo jenomze ted je to takovy.... Nevim, ale zatim budeme v najmu. Ted nam psala pani z Prahy 9, 14 000 se vsim vsudy.

sudylichozrout
5. srp 2022

Neni problem sehnat v Praze bydleni, je jen otazkou, kolik na nej mas penez. Logicky v kategorii levnejsich bytu bude pretlak, protoze to chteji vsichni ti, kteri nemaji penize na drazsi byty a moci mermo tu chteji bydlet. Bud si vydelej vic a jdi do lepsich bytu, nebo bez z Prahy pryc. Ale neobvinuj z toho Ukrajince, protoze ti za tvuj podelany zivot fakt nemohou.

autor
5. srp 2022

@sudylichozrout Je mi te lito. Jenom jed plives vsude kolem.

sudylichozrout
5. srp 2022

Nemusi, ja bydleni mam.

autor
5. srp 2022

@sudylichozrout To je hezke.

sudylichozrout
5. srp 2022

Presne tak. Tak se take snaz a nesvaluj svou neschopnost na ostatni. Zejmena ne na lidi, kteri sem utekli pred valkou.

autor
5. srp 2022

@sudylichozrout To mas uz nauceny vid? 😁 hezky den.

sudylichozrout
5. srp 2022

Ne, jen nemam rada, kdyz nekdo to, ze nema prachy na lepsi bydleni, svaluje na chudaky, kteri sem utekli pred valkou. Bydleni je dost, je to jen otazka ceny, kterou za nej chces dat. Pokud nemas na bydleni v Praze, holt se odstehuj jinam.

betelgeuzz
5. srp 2022

@sudylichozrout ty jsi jak nášlapná mina 😀 chtělo by to trochu zklidnit. To, že je v Praze teď hodně Ukrajinců je fakt, žádné svalování chyb. Tazatelka to jen konstatovala a sama pak psala, že jde i o zvyšování sazeb úroků a ty ses toho hned chytla.

sudylichozrout
5. srp 2022

@betelgeuzz Jsem na tohle vrcholne alergicka. Ukrajincu v Praze uz zdaleka neni tolik, jako jich bylo na jare. Hodne se jich vratilo, hodne jich slo mimo Prahu. Kdykoliv se podivam na sreality, vidim tady hromady a hromady volnych bytu, jen jsou zkratka v jine cenove relaci, nez je tady madamme zakladatelka schopna zaplatit. I tady na jedenactce je bytu dost, jen to jde ke 20 tisicum, obcas mirne nad. Takze nema smysl si stezovat na Ukrajince. Ti bydleji klidne po ctyrech v nejakem 3+1 prave za tech 20 tisic. Coz je jaxi uz stejne mimo perimetr nasi anonymni damy.

Vyssi uroky s tim az tolik nemaji docineni, protoze vetsina lidi ma dlouholete fixace. Musela by se sejit nahoda, ze nekomu skoncila fixace a dostal prepocitanou mesicni splatku. Takovy pak samozrejme asi bude chtit najemne zvysit, pokud hypobyt pronajima a najem mu byt splaci. Vyssi urokova sazba ma vliv zejmena na aktualni zajem o cerpani hypotek, ktery jde dolu. Coz je presne zamysleny efekt toho zvysovani sazeb ze strany CNB.

ruzova_pastelka
5. srp 2022

Já jsem ti chtěla napsat to samé, co lichožrout... jen teda jinými slovy. Přetlak je pouze u malých anebo levných bytů. Pokud je to to, co sháníte, bez perspektivy, že si vyděláte na dražší/větší, tak bych opravdu odešla z Prahy, protože se vám to nevyplatí. My bydlíme v nájmu, velký dražší byt, stěhovali jsme se teď v březnu, sehnat ho nebyl vůbec problém, vybrali jsme si 3 byty a všude nás chtěli, dokonce jsme vyjednali lepší podmínky, než bylo původně inzerované.

betelgeuzz
5. srp 2022

@sudylichozrout je to vidět, že jsi alergická - na to, že někdo napíše něco proti Ukrajincům, i když ne ve zlý, a na to, že někdo není bohatý jak ty. Obecně mám tvoje příspěvky ráda, ale není potřeba psát invektivy jen proto, že někdo shání levný byt.

sudylichozrout
5. srp 2022

@betelgeuzz Ja se v petilitrech take uplne az tak nekoupu. Ale za tim, co jsem napsala, si stojim. Ukrajinci za to nemohou. Proste ne. A kdo tady dmycha v podstate blbou naladu tim, ze si stezuje, jak mu ukrajinsti uprchlici blokuji moznost najit si lowcost pronajem, si nezaslouzi nic jineho, nez invektivu. Omlouvam se, ale tak to vnimam. Protoze to neni pravda a je to proste jen papouskovani toho flasteneckeho a uplne stupidniho narativu.

elesse
5. srp 2022

Ono i do toho levnejsiho najmu sehnat pricetneho najemce… kdyz jsme vloni pronajimali, z 30 zajemcu byl pro nas pripustny jeden. Bud jich bylo 5 na 2+1, nebo chteli rovnou slevu, nebo neco prestavet, dodat nabytek… ale obecne levneho bydleni je v Praze malo. Ale dojizdet z blizkeho okoli se nevyplati, rozdil najmu naklady nepokryje

autor
5. srp 2022

Ja nechapu jak muze nekdo v psanem textu najit, ze obvinuji ukrajince. Ja pouze konstatuji, ze prijelo statisice uprchliku hledajicich bydleni, coz se logicky nekde promitne. Taky jsem psala, ze je vetsi poptavka po najmech kvuli nedostupnosti hypotek, zvysovani urokovych sazeb. Opravdu nechapu kde berete, ze obvinuju ukrajince. A jeste pani tady kope a urazi me.

autor
5. srp 2022

A samozrejme ceny energii se taky promitly do ceny pronajmu.

sudylichozrout
5. srp 2022

Asi to bude tim, ze jsi proste napsala kravinu, no. Stane se. Priste vic uvazuj, nez nekam zamotas Ukrajince. A kdyz je na tebe Praha draha, tak bez proste bydlet jinam. Neni na tom nic sloziteho, v Pribrami treba byt urcite najdes i ve sve cenove predstave.