icon

Co dělat, když dítě nechce do školky?

6. únor 2023

Maminky, jsme fakt hotova. Dcera šla letošní školní rok poprvé ve 4 letech do školky. První čtyři dny probrecela, ale pak už chodila víceméně ráda. I se stalo, že nechtěla domu, když jsem ji šla vyzvednout. Ale pak nastal po delší nemoci zlom a každé ráno nám brečí, že do školky nechce, že se jí stýská. Někdy tam půl dne probreci, jindy brečí jen ráno. Toto trvá asi už 3 měsíce. Přitom kamarádky tam má, učitelky má rada, nadšené vypráví, co dělali atd, ale stejně chodit nechce. Máme ještě mladšího dvouletaka, takže jsem ještě na rodicaku, ale chodím dva tři dny v týdnu do prace. Když jsem v práci, hlídá manžel. Takže by dcera teoreticky ještě chodit do školky nemusela. Je mi jí hrozně líto a nejradši bych si ji nechala doma. Jenže je dobře ji ustoupit? Myslím, že to na nás i dost hraje, což potvrdily i ucitelky. Dcera je chytrá a tvrdohlava. Nechci ji způsobit nějaká traumata, ale zase myslím, že školka dětem hodně dá, letos už jí bude 5 let, tak už by to asi chtělo, aby se sociolizovala. Ještě dodám, že chodí jen na dopoledne. Co si o tom myslíte? Dávat ji do školky dál nebo to zkusit znovu až příští školni rok? (To už by šla s braskou).

Strana
z2
pajusz
10. únor 2023

@veronicka89 a prosím tě kde se ve školkách neadaptuje? Mám dvě děti s odstupem 11ti let a adaptovali se oba a každej úplně jiná školka v jinem městě. 14 dní jen do svačiny. Tzn na 2 hodinky. Pak prodlužovat. Prodlužovat prodlužovat. Ale určitě chodit pravidelně co to jen jde. První mi brečel 2 měsíce a druhej měsíc.

veronicka89
10. únor 2023

@pajusz jako co ? ze tam byli 2 hodinky ? to je ta adaptace 😅

rotkapchen
10. únor 2023

Musela jsem syna vodit od tří let. Muz nas zrovna opouštěl se slovy "ja jdu, zarid se". Plakal rano vzdy. Pak nam pomohl ritual. Vzdy rano jsem si nakreslila na ruku srdicko, totéž jemu. Kdyz se mu stýskalo, tak si to srdíčko hladil a měl mě v tu chvíli psychicky u sebe.
Zvykl si pak rychle a školka mu strašně prospěla, pomohla. Zlepšil se ve vsem, byl samostatnejsi. Kdybych tehdy mela na výběr, vim, ze bych ho stáhla. Ted jsem ale vděčná, ze jsme to dali.

pajusz
10. únor 2023

@veronicka89 tak nějak si to dítě zvykat musí 🤷‍♀️ nebo jak by sis to ty predstavovala? Sedět tam s dítětem nejlépe ze, a co ty ostatní děti?

upuska
10. únor 2023

Nečetla jsem komentáře, ale se synem jsme to letos řešili taky..v listopadu mi bylo 5..do školky chodil už dva roky před, ale minimálně, vzhledem ke covidu a k tomu, že se nám narodila dcera..každopádně chodil rád..teď přestoupil do předškoláku a asi mu to nesedlo. První týden dobrý a pak zlom.. ráno scény v šatně, že nepůjde, že tam nechce být sám..byla jsem z toho zoufalá ..sama jsem měla pocit, že tam být nemusí, když jsem doma okolí mě spíš tlačilo do toho, že musí.. kolektiv, režim a tak..bavila jsem se o tom s dr..a ta mi řekla, že nemusí, ať na něj netlačíme pokud máme možnost mít ho doma..ze to za měsíc dva muže být jinak..ze mu ted vůbec nic neuteče, naopak doma se mnou a ségrou mu bude líp..nečekala jsem to od ní, je to už paní v letech a spíš jsem myslela, že bude taky prosazovat ten režim..
Po novém roce narukoval úplně bez problémů a teď dokonce doma fnukal, kdy může jít do školky.. je nemocný..takže to jen k tomu, co musí a nemusí

veronicka89
10. únor 2023

@pajusz spravna adaptace funguje na ruzne zpusovy ale vetsinou ano ... deti chodi prvni tydny v urcite dny i s rodicema ... ostatni dny chodi s rodicema zase jine deti ...

( jeste upozornim ze ze tacatku se rodic muze zapojit , pozdeji uz nesmi - sedi klidne i mimo hlavni mistnost potom

podle potreb deti se to prodluzuje ...nekomu staci takhle tyden a pak prodluzovat cas rodicu kdy jsou pryc ( 10min->30min ...apod.)

nekdo potrebuhe dele ...
ale do 4 tydnu se vlezou vsichni ...

pri tomhle zpusobu musim rict ze neznam ze by nekdo z deti po 2 mesicich ve skolce brecelo...

veronicka89
10. únor 2023

@pajusz veeim ze pro ceskou maminku ktera tam casto musidite hned na chat 1.den samotne ( klidne i chvilku ) nebo pro ucitelku ktera na tohle neni zvykla je to celkem scifi ...

ale normalbe to takhle funguje...

pajusz
10. únor 2023

@veronicka89 tak si zjisti jak fungují školky a jejich vnitřní řád tady. Ne všude je možnost tam s dítětem být natož ho tam dávat na 10 min, ale nebudu ti to v nucovat zřejmě to víš lépe.

ferda90
10. únor 2023

@pajusz nevím jak školky, ale u nás třeba v dětské skupině můžeš jít s dítětem na cely den do té skupinky, pak můžeš jít zase s ním a být tam na chvíli, pak se vzdáliš třeba sedíš na chodbě kdyby něco,ta adaptace je tam delší než ve školce asi. Ono možná záleží i na daném zařízení.

sarinecka30
10. únor 2023

Já bych nechala ve školce.Já dávala děti od 3 let do školky dcerka a syn od 2 let jesle a vůbec nebyl problém a velmi dobře se socializovali.Přijde mi že dnes se vše hrotí.....🤔

ferda90
10. únor 2023

@sarinecka30 já si též myslím. Není řečeno, že když se dítě dá do školky později, tak to bude lepší. Já si myslím, že každé dítě pláče, než si zvykne. Možná dle mě je horší když je dítě doma s mámou 4-5 let a pak jde do kolektivu...

pajusz
10. únor 2023

@ferda90 s dětskými skupinám nemám zkušenosti. Říkám jak to funguje tam kam chodí můj syn a to je běžná státní MŠ, na začátku jsem se informovala jak to tam chodí nechodí. Těžko budu mluvit za jiný zařízení, mám zkušenost s 2 školkami, jak to je jinde těžko můžu hodnotit nebo se vyjadřovat, spekulace mě nebavi🤷‍♀️. Říkám tu co mám zážity ne co si myslím. Když nebudu vědět nebudu se vyjadřovat vůbec, to dá rozum.

20190418
10. únor 2023

Mně se vždycky vyplatilo se synem mluvit na rovinu. Když začal chodit do školky ve 3 a 3/4 letech, tak první dny ok, pak začal poplakavat v šatně, pak už cestou a poslední dny už doma před odchodem. Tak jsem mu láskyplně, ale důrazně vysvetlila, že prostě není jiná možnost. Že musím do práce, abychom měli penízky a že on nemůže zůstat doma sám. A vzal to. Sice celý ten první rok seděl většinu času ve školce jak pecka (je velký introvert), ale bez breku. Takže za mě pokud byla dcerka doma a ví, že je ta možnost doma zůstat, tak bych jí do školky nenutila. Pokud tobě to nevadí a je jiná možnost. Není blbá, ví že to jde, aby byla doma s mamkou a bráchou. Až ta jiná možnost nebude, tak prostě bude ve školce. To se nedá nic dělat. A přesně takhle bych jí na to i připravila. Třeba v tom stylu "já si myslím, že bude pro tebe lepší chodit do školky už teď, aby sis zvykla na děti a učitelky, ale pokud chceš být doma se mnou a bráchou tak ok. Ale po létě už půjdu zpatky do práce a ty do té školky chodit budeš. Pak už nebude na výběr".

ferda90
10. únor 2023

@pajusz já zas má zkušenost s dětskou skupinou. Syn tam totiž nastupuje od září kdy mu budou 2 5 roku. Sice si připlatíme oproti školce docela dost, ale líbí se nám koncep jak to v té skupině chodí a mají zařízené. Min děti, víc učitelek. Když dítě pláče, přijdou pochovají, pomazlí. Všude to asi bude fungovat jinak no 🤷‍♀️

pajusz
10. únor 2023

@ferda90 máme dobre učitelky, nikdy mi kluka nenechali bulet někde v koutě, mazlili, chovali, on je taková prdelka malinká, když šel domů dal učitelce i pusu, takže žádné harpie tam nemame. Dětské skupiny u nás nejsou, jsme městecko které má 1000 obyvatel. Jsou tu rodina centra, ale to je něco jiného, tam se chodí na různé programy aktivity, ale není to dětská skupina, jako že tam necháš mrne a jdeš. Je fajn že dnes mají rodiče možnost volby, vybrat si co Vám sedí na tělo je nejlepší.

ferda90
10. únor 2023

@pajusz to je fakt, je to super. A proto je člověk ochotný dar i víc peněz za to, co mu sedí víc. Najdou se učitelky, které prostě na tady ty věci nejsou že, co si budem. Máte taky štěstí, že máte fajn školku, fajn učitelky. A menší městečko vůbec nevadí, možná spíš naopak 🙂

pajusz
10. únor 2023

@ferda90 jo je to tu bezva, takovy rodinný, ale moc možností na výběr tu prostě není. Není to svět jako pha 😄 lidi si tu vidí jak se říká do talíře 😄 a možná i proto by tu nějaká uca saň neměla šanci 😄

Strana
z2