icon

Co potřebuji k získání odkladu pro dceru?

10. bře 2024

Muze mi prosim nekdo poradit, co vse je potreba, aby dcera dostala odklad? Je velice detska, mala, hure mluvi, narozena ve druhe polovine srpna 2018, tudiz by sla do skoly v 6 letech a par dnech. V PPP poradne jsme ted byly, pani magistra rikala, ze odkladu je ted mnoho a ze to dcera jiste zvladne i tak, ze do pripravne tridy chodi pouze problemove deti ze socialne slabsich rodin, atd. Ze ji to nic neda. Takze ji napsala do zpravy, ze odklad nedoporucuje.
I tak bych ji tam ovsem chtela prihlasit, je to v centru, budeme se v prubehu roku stehovat na druhy konec mesta.
Prosim - co ted mam zaridit?
Jit k detske doktorce, ktera mi vypise papir, ze muze mit odklad, i kdyz v PPP napsali neco jineho? (Je hrozne protivna, bude mit milion reci)
Pak nepujde k zapisu?
Jak to nahlasim na tu zakladni skolu?

Moc dekuji za informace
😇

Strana
z3
kupi
11. bře 2024

@kristyn86 já jsem chtěla pro syna odklad (školka doporučovala nástup do školy a odkladu se hodně divili), objednala jsem syna do ppp a nebyl vůbec problém, syn tedy prošel testy, ale závěrečné slovo jsem měla já a protože jsem odklad chtěla, tak mu ho doporučili, takže to není úplně jako do samoobsluhy, ale hodně záleží na rodičích (alespoň tedy u nás v ppp)

michaela666
11. bře 2024

Možná na ně tlačí i " z hora". Dost řeší přeplněnost školek a není kam dát děti, tak neberou v potaz názor rodičů. Což na jednu stranu chápu, protože znám odklady převážně jen proto " aby měl delší dětství", ale co jim ten další rok ve školce reálně dá už neřeší.
Známá byla takhle ve 3 poradnách, dokud ji nedali doporučení na odklad. Objednání řešila dlouho dopředu protože počítala s tím, že ho jen tak nedostane.

palja
11. bře 2024

Hlavně já mám zkušenost, že tady ve škole pár dětí vracely do školky a dokonce dvě děti opakují první třídu. To si myslím, že je pro děti daleko horší než odklad. My máme odklad daný, dcera má vývojovou dysfázii a mluvila až ve 3,5 letech, test školní zralosti zvládla přesně tak, jak jsem věděla, že na tom je, takže nám byl doporučen odklad. Není to žádné prodloužení dětství, jak někdo říká. My s tím bojujeme už 4 roky a dcera má všechno naučené, bohužel jí do hlavy samo nic neleze.
A všude říkají, že poslední slovo ohledně odkladu mají rodiče. Ale nevyznám se v tom, v tom spc a PPP jsou odborníci, kteří to dokážou posoudit, takže jim věřím.

palja
11. bře 2024

@pampelina18 tak třeba my jsme tam 10 minut nebyli. Zprávy jsme měli všechny a bylo vyšetření u psycholožky hodinu a 45 minut a vyšetření u logopedky, která dělala právě ten test školní zralosti a tam jsme byli také hodinu a 45 minut. Takže bych řekla důkladné vyšetření.

suzanna123
11. bře 2024

Šla bych do jiné poradny. Jinak co se týče přípravných tříd, asi záleží na oblasti. Já byla kdysi v zastupitelstvu MČ Praha a některé školy přípravku měly a bavili jsme se o tom, že je to rozhodně přínos pro děti oproti školce - a úleva pro školky, které jsou odklady přeplněné. Ale co jsem pochopila, tak je to v podstatě na rozhodnutí rodiče, jestli chce nechat dítě, ať si ještě rok hraje, anebo mu ten první rok trochu usnadnit tou přípravkou. Tím, že tvoje dcera je věkově takhle na hraně a pokud nemá žádné problémy, bych ji klidně nechala, ať si ještě užije školku.

kristyn86
11. bře 2024

@palja Ja mam syna taky s vyvojovou dysfazii a odklad nebyla zadna formalita.Meli jsme s sebou uz vybehanych spoustu zprav od odborniku a pak se synem skoro hodinu pracovala. U nas tez nejde o prodlouzeni detstvi,synovi bude v prvni tride 8 let. Ted je v pripravce. Ale verim,ze u zdravych deti to tak nekdo chce. Odsunout ty povinnosti. Jak pro deti,tak pro rodice. Tam bych prave odklad nedala. Ale verila jsem,ze se to dokaze testy posoudit. Ale pokud autorka citi,ze dcera neni pripravena zkusila bych jinou poradnu. Jestli pro to ma nejake duvody. Trochu me u autorky prekvapilo,ze rika,ze dcerka spatne mluvi a na logopedii teprve pujdou.

veroniquecz
11. bře 2024

@palja znám spoustu rodičů okolo co mají odklad jen pro “prodloužení dětství” popr. Se jim (rodičům) ještě nechtěla řešit škola - slova dvou maminek, než se jim narodilo druhé, aby jim vyšly prázdniny 🤦🏻‍♀️ vyběhaly si odklad v soukromé ppp, bez ohledu na děti, ty se ve školce nudí, zlobí a je vidět, ze jim odklad fakt neprospel. Takže já bych byla určitě za zpřísnění, jsme fakt premianty v odkladech.
Beru samozřejmě VD nebo těžkou logo vadu a podobně, ale dávat odklady jen z vůle rodičů je pitomost.

veroniquecz
11. bře 2024

@pampelina18 to je kravina. Jako rodič mas slovo v tom, ze pokud se odklad doporučí, tak ho nemusíš využít, ale odklad bez doporučení spc/ppp ti žádný ředitel nedá.

veroniquecz
11. bře 2024

@pampelina18 to, ze se s tím Šmelí častokrát na úkor dítěte a na prani rodiče je věc druhá, v tomhle by mělo být přísnější pravidlo. A ne si vydupavat odklady na prani 🤦🏻‍♀️

kupi
11. bře 2024

@veroniquecz je dobře, že hlavní slovo mají rodiče, já znám své dítě nejlíp a i když mi ve školce učitelka tvrdila, že odklad není potřeba, tak jsem moc ráda, že jsem dala na svůj pocit a odklad mu zařídila, syn je nyní v páté třídě a i přesto, že je ve třídě nejstarší (ne o moc je narozený v červenci) a taky největší, tak mu odklad pomohl. Urcitě svého rozhodnutí nelituju.

1lenuska1
11. bře 2024

Jak už bylo psáno výše. Bez doporučení školského poradenského zařízení by škola o odkladu rozhodnout neměla. Vyšetření školní zralosti bývá hodinová i dvouhodinová záležitost, vyjadřuje se školka, pohovor s rodičem. Faktem je, že odkladů je u nás (v ČR) alarmující množství a bohužel si to rodiče často dokážou zařídit. Zůstat ve školce bývá pro mnoho rodičů kdovíproč výhodné, protože pohodlné. Ale zbytečný rok navíc je často trápení pro dítě i školku. Mně se tedy naopak nezdá ani “hodnocení” učitelky - že si Vaši dceru namažou ve škole na chleba? Že ji ušlapou? Co to jako je za výrok? Co té holčičce trošku věřit a naopak jí tedy dodávat sebejistotu?
Jiný případ je, když je ten odklad skutečně zapotřebí. Neznám Vaše dítě. Ještě je možné sehnat soukromého psychologa, který napíše doporučení o odkladu a na základě toho by pak poradna měla své doporučení vydat, bez vlastního posuzování. To se také děje…

pilzzee
11. bře 2024

@veroniquecz Taky uz jsem slysela pripady, kdy rodice diteti planovali odklad uz ve 4 letech treba proto, aby se ve skolce jeste potkalo s mladsim sourozencem. Ne, neni to prodlouzeni detstvi, je to prodlouzeni skolni dochazky.

veroniquecz
11. bře 2024

@pilzzee jj taky “super” důvod, to prostě nevymyslíš…. 🤦🏻‍♀️

veroniquecz
11. bře 2024

@kupi a mel nějaký problém? Ono jasné, ze pokud se ve třídě sejdou 6 letí a skoro 8 letí, tak odklaďák má vždycky navrch.
Já především myslela to, ze školka, ppp, spc odklad nedoporuci, dítě nemá žádný vážnější problém, jako třeba disfázku a přesto odklad má, to je prostě špatně. V zahraničí se s tím vůbec nemazou, mas školní věk, jdeš.

angelinie
11. bře 2024

My jsme také nebyli spokojeni s rozhodnutím poradny a možnost byla jít i do jiné poradny (v rámci kraje), ale čekací doby hrůza. A ještě nám řekli, že můžeme jít na přezkoušení po pár měsících do té stejné a tam už všechno dopadlo, jak jsme si přáli ☺️ vzali nás nejspíš přednostně, když už jsme tam předtím byli ✌️

autor
11. bře 2024

Dotaznik jsem s sebou v PPP mela
Bylo tam zapsano, ze z MS doporucuji odklad
Jinak ta ucitelka to nemysli spatne, ony se s dcerou miluji, jen proste jeji postreh a ja mam stejny nazor, rozumim si s ni

veruuu_kubesovic
11. bře 2024

Ale to jsi měla řešit mnohem dřív, protože pokud ti PPP odklad nedoporucilo, tak jedině najít v okolí SPC, ale termín vyšetření bývá za 2-3mesice...
Mám syna narozeného v květnu 2018, odklad už mám vyřízeny, protože má ve školce i AP, tak už nás pozvali a SPC jednoznačně souhlasí, že u něj je odklad na místě, má OVŘ/vývojovou dysfazii ještě stále v procesu zjišťování...
A co říkají paní učitelky v MŠ?

ladyhacek
11. bře 2024

Odklad musí doporučit PPP - mám syna v březnu a odklad dostal, teď je ve druhé třídě. Odklad byl opravdu zapotřebí. Mladší je na konci srpna, je malý vel. 104/110 a odklad mu dávat nebudeme. Porovnávat se sice nemá, ale ten rozdíl kolem toho 5-6 roku tam je.
JInak to, že je malá a hravá není důvod k odkladu. Asi jsi to slyšet nechtěla. Paní v poradně má pravdu. Samozřejmě ty své dítě znáš nejlépe. Ale teď už s tím asi moc nezmužeš - zápisy jsou za 1-1,5 měsíce a pokud nenajdeš jnou poradnu kde ti odklad doporučí tak asi bude muset nastoupit. A třeba tě samotnou překvapí.

konidana
11. bře 2024

Jinak k zapisu musi jit i odkladove dite. Nebo lze proste provest zapis i bez ditete, nebo mozna i online (to zalezi na skole) , ale skole se musi dat vedet, ze sestilete dite nenastoupi, ze ma odklad.

kupi
11. bře 2024

@veroniquecz syn má dysortografii (ale to se zjistilo až ve třetí třídě ), v době zápisu v poradně ještě nic nepoznali, ale prostě jsem "věděla", že odklad bude správná volba a vyplatilo se to

skarol
11. bře 2024

Můžu se jen zeptat, proč logopedii řešíte tak pozdě, když má dcera nějaký problém? Nebo co znamená hůře mluví?

pampelina18
11. bře 2024

@palja tak my jsme tam byli 10 minut, dcera řekla že do ZŠ nechce a jelikož se ani nesoustředila a zajímali ji věci okolo, tak máme papír o odkladu. Když jsem řekla, že kdyby mi ho nenapsali, tak je stejně o to požádám, tak prý by s tím nebyl žádný problém, že by to napsala i na moji žádost.

ilona87
11. bře 2024

Dcera je únorová, logopedka doporučila ppp pro odklad, že se jí plete levá/pravá a pro to, že je introvert 🥴
Teď mají nějaké testiky pro předškoláky v MŠ, aby zjistili, jak na tom děti jsou. Tak uvidím. Já pro odklad nejsem. To že se s kdejakym dospělým na potkání nevykecava pro mě není důvod k odkladu.
A z ppp se mi ještě neozvali.

erchia
11. bře 2024

Dovolím si jen přidat poznámku, že vyšetření školní zralosti lze i po zápisech, ovšem je potřeba domluvit se se školou.
A jinak by to mělo celkově být o komunikaci s daným špz.

fifinka2020
11. bře 2024

@pampelina18 nám to psycholožka z poradny také takhle říkala- zkušenost teď z února. Že opravdu rozhoduje pouze rodič.
A naopak říkala, že odkladu je pořád stejně (že jsou to jen fámy, že jich je moc) a obecně spíš se snažila rodičům vysvětlit, jak ten odklad může pomoct, protože naopak zas spousta rodičů zene děti do školy nezralé a ty pak za pár let u ní skončí jako Problémové...

fifinka2020
11. bře 2024

@ladyhacek odložit první třídu se může rodič rozhodnout klidně i v srpnu. Takže není problém si ještě nějaké testy zpětně nechat udělat nebo počkat.

fifinka2020
11. bře 2024

@1lenuska1 já nevím, mně to divne nepřijde, měli jsme s ředitelkou MS podobný přátelský rozhovor... syn je moc šikovný v určitých dovednostech, ale po té sociální stránce je prostě pozadu. Bylo nám řečeno,že se ve velké třídě neprosadi a že takový typ dítěte je vhodný adept na šikanu (neumí se branit). A že doporucuji malý kolektiv, což je tady v okolí nemožné, anebo rok počkat, že za ten rok bude jinde a sociálně k těm mladším dětem. Stejně to vnímáme i my a nevidím to jako úplně mimo důvod.
Naopak jsme ve školce měli dvě hodiny seminář z psycholozkou z poradny, která pracuje i jako psycholožka v několika ZS a sama říkala, že školní zralost vůbec není o dovednostech, ale prostě o jiných věcech (vyzralost mozku, pozornosti, unést míru frustrace...) a že někdy stačí chvíli počkat a udělá to moc. Že v té první třídě se ta neznalost nemusí tak projevit, ale naopak kolem 3.tridy se to může začít prohlubovat, to dítě si se spolužáky nerozumí, v učení může být na chvostu a škola je pak pro něj šílený stres... je to fakt hodně individuální a tím spiš by to měli řešit ti, co dítě znají nejvíc (rodiče a učitelky v MS).

autor
11. bře 2024

@skarol protoze mi detska dr rekla na 5 lety prohlidce, ze logopedie zatim neni potreba, ze neni zatim duvod tam chodit
Na PPP mi nedali jiny termin nez ted koncem unora, nabizeli mi treba az duben po zapisu, atd., coz nechapu, maji pry plno, tak jsem je premluvila na ted

erchia
11. bře 2024

No ale objednací lhůty jsou až tři měsíce... i víc. Takže mají prostě plno. Zřejmě se jim uvolnil termín.
A celkově by to mělo být o spolupráci škola - rodič - špz. To že to nemusí fungovat je samozřejmě otázka jiná.

skarol
11. bře 2024

Teda tak to nechápu, my chodili od 3,5 let a teď můžu syna aspoň v tomhle ohledu s klidným svědomím dát do školy, protože i přesto, že to bylo náročný, tak teď krásně mluví. Jsem ráda, že jsme si to odmakali dřív, než aby nás to teď stresovalo. Za to bych teda vaší dr. nepoděkovala 🙄. Naše logopedka tam se synem trénovala i spoustu jiných věcí, jako třeba levostrannou orientaci atd. Poradila různé didaktické pomůcky, hodně ho to posouvalo. Škoda, že se s těmi dětmi nepracuje dřív, pak by taky možná dokladů ubylo a škoda toho času, který jste prošvihli 🤔. A v čem konkrétně máte problém?

Strana
z3