icon

Dávat "UM" i ve školkovém a předškolním věku?

veverka.terka
14. dub 2015

Dcerka má tedka 2 roky a 2 měsíce. Hodně sem zvažovala, jestli pokračovat ještě s UM, když jí právě byly 2 roky. Dcerka pila a pije Sunar Complex. Nakonec sem ze svého okolí byla ujištěna, že je dobré dávat ještě UM i v tomto věku, že na klasické mlíčko je přece jen čas a UM má potřebné složení pro dobrý vývoj a růst dítěte. Je fakt, že dnecrka pije tedka už Sunar jen jedenkrát denně, tak to není až taková šílená cenová pálka jako když byla menší. No, a zajímá mě a přemýšlela sem, zda jí pak, i když bude chodit do školky třeba dávat "UM"? Jestli to opravdu má cenu nebo je to jen hit? Viděla sem, že je ted nové mlíčko Sunarky právě pro děti od 3 let, tak jestli třeba někdo používáte, jak dětem chutná a jaký máte názor v tomto věku ještě dávat dá se říct UM?Zatím máme ještě rok na to čas, ale nevím, zda to není zbytečné už pak v tom školkovém věku. Díky za názory 😉

Strana
z4
veverka.terka
autor
15. dub 2015

@sarihy jj, myslím, že UM z hrnečku rpostě není pro děti ono 😀

blondynka400
15. dub 2015

@mandala tohle je hodně o školce. Já třeba nechci, aby pila celý den i lehce slazený čaj, takže má normálně vodu. Dva roky byla samotná, teď už jsou ve třídě 3 vody, jak jim říkají 😀 Když je k pití cokoliv jiného (mléko a další věci) můžou si vybrat, co chtějí. Ale je pravda, že v ne všech školkách to takto funguje, já ale vybírala podle toho 😝

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@saminomimino no, tá si ymslím, že UM nebo pak i klasické mlíko prostě potřeba je....navíc se s ním určitě setká, i když vy je dětem dávat nebudete. co školka, škola, na návštěvách?vy asi máte trošku alternativní príštup k celé výchově. já sem zastánce klasiky, i z hlediska stravy, výchovy, očkování.... 😉 😉 😉 ale je to názor a díky za něj 🙂

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@mandala aha, já sem myslela, že ve skolce mají k dispozici čaj neustále, takže když nechce mlíčko, pije jen čaj?! 😎

mandala
15. dub 2015

@veverka.terka no já nevím, jak funguje jinde, ale u nás prostě to mléko vypít musela a nic jiného k dispozici neměla. ☹

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@blondynka400 hmm, se dostáváme i k pití samotnému 🙂 taky mám kolem sebe spoustu maminek, které dávají dětem jen vodu nebo neslazené věci a slazené vůbec ne. já dcerce sladím čaj stále, sice jen trochu, ale ano. do těd používáme většinou teda dětský sáčkový Bio sunárek, střídáme příchutě. ale klasický sirup taky nedávám. myslím sirup s vodou.a vy sama pijete jen vodu? mně se třeba voda z kohoutku úplně hnusí, piju ji aspon s citronem, ale to ybch zase dcerce nechtěla dávat- vodu s citronem 😒

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@mandala hmm, co vím od sestry, tak ve školce, kam půjde i dcera, pokud to dítě jídlo nebo pití nechce, nenutí je to jíst/pít. mají snad myslím sepsaný i nějaký papír, že si rodiče nepřejí, aby je učitelky nutily do jídla/pití, když jim to nechutná. to mi přijde hrozný docela....a během celýho dne tam jinak má k dispozici čaj nebo nějaké džusíky?

betelgeuzz
15. dub 2015

Já holkám mléko na pití nedávám, ani UM, ani KM. Mají mléčné výrobky, ale v pití mléka nevidím nic extra pozitivního. UM je uměle vytvořená potravina. Když už KM, tak poctivé, nehomogenizované a nejlépe i nepasterizované a ne krabicák s roční trvanlivostí.

heduska82
15. dub 2015

@veverka.terka nasi kluci jsou taky zvykli jen na vodu, my ji taky pijeme. Stavu dostanou jen opravdu vyjimecne nekde na navsteve. Nevidim na tom nic spatneho. Sestra to nechape, svym detem co neosladila, to nejedli, nepili. Nemam duvod je na to zvykat, kdyz to nevyzaduji.

zo_ja
15. dub 2015

@veverka.terka Co Ti přijde hrozný? Že učitelky nemají nutit děti do jídla a pití?

msonulka
15. dub 2015

@veverka.terka Malá pije UM od Hami.

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@betelgeuzz ano, Um je spíš ajko potravina, tím pádem i zasytí, to je pravda. moje dcerka proto už nesnídá nic jiného, sunar ji zasytí a pak má až svačinku ovoce, zeleninu nebo nějakou přesnídávku, tyčinku nebo něco takového.

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@zo_ja ano, myslím si, že je nemají nutit pít nebo jíst něco, co jim nechutná.....vždyt se z toho můžou pak akorát poblinkat a nebudou pak chtít už jíst nikdy....

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@heduska82 určitě v tom taky nevidím nic špatného, jen ani mně samotné voda nechutná, tak ji nechcu nutit dcerce. to bych už raději nějaké ovocné čajíky bez slazení....

mandala
15. dub 2015

@veverka.terka Pokud mají žízen během dne, tak čaj myslím mají. Správně by se nutit neměly, ale u nás to berou z toho pohledu, že děti si kolikrát vymýšlí a kdyby se aspon trochu nenutily, tak by do jídla sotva zobly a kloudně by se ani nenajedly. S čímž tak na půl i souhlasím, dcera vždycky taky nakonec vypila, proto si myslely, že je to jen její rozmar, ale nebyl, mléko do ted nevypije ani omylem.

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@msonulka a jaký to hami pije? vůbec se neorinetuju, jak to má hami rozdělený, tohle mlíčko sem snad nikdy v ruce neměla 😀 asi je jen pro děti od 2 let a pak už nic že?

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@mandala hmmm, tak moje dcerka jí docela dobře a téměř vše, takže ji by fakt nutit nemusely 😀 😀 😀 ale co by fakt nechtěla, tak by se fakt asi poblinkala, má to tak i doma, je to svým způsobem herečka, ale i já sama mám nějaký jídla, který prostě nepozřu 😉

zo_ja
15. dub 2015

@veverka.terka Jasně, já Tě pochopila spíš naopak.... Mám stejný názor 😉

blondynka400
15. dub 2015

@veverka.terka u nás tedy musí ochutnat, nebo sníst alespoň část jídla. Pítí nenutí, když řeknu, že něco nemá pít, tak jí to ani nedávají. Jako na začátku jí dávaly jenom vodu, protože si myslely, že nic jiného "nemůže". A ona pak asi po půl roce přišla domu smutná, že jí to mlíčko nikdy nedají, že si asi nevyšimly, že ho má taky ráda a že má pořád jenom vodu 😝 😀
A k tomu pití, ano piju z 95% vodu, manžel to samé. Holky to mají podobně. Občas tedy mají kvalitní ředěný džus, když moc "otravují" tak takové ty kubík voda (dají se vybrat s třtinovým cukrem a bez barviv), výjimečně vodu se šťávou, ale fakt hodně ředěné. A obě jsou naučené, že se to vypije najednou a poté zapije vodou. Není nic horšího na zuby, než celodení popíjení i lehce sladkého. A je to jenom o tom, na co si člověk-dítě zvykne.

elvira
15. dub 2015

@veverka.terka - jedna půlka mamin bude tvrdit, že UM je nejlepší a proto ho dávat třeba ještě ve školce...
Za mě - pokud je dítě zdravé, nemá alergie, nebo podobné problémy, tak bych od roka začala zařazovat kravské mléko.
Malý od roka a půl pil už jen kravské - žádné problémy, zdravý...
Je to na každé mamině. 😉

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@blondynka400 ano, je to asi o zvyku....chuderka, to si musela připadat úplně odstřeče s tím mlíčkem ☹

blondynka400
15. dub 2015

@veverka.terka no holt jsme se u učitelkama špatně pochopily a ona byla ještě malá trubka na to, aby si řekla. Ale vysvětlilo se to a dobrý, neměla z toho nějakou újmu 🙂

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@elvira jj, co člověk, to názor, to jo....akorát mně horzně fascinují mamky, který mi říkají, že už jejich dítě Um nemá, protože je to zbytečně drahý a pak je vidím, jak si to drandí s kočárek a s cigaretou v ruce, tak na cigáro mají, ale na UM ne?! to mi přijde ubohý....ale takovýchto nelogických věcí je kolem taky kupa....já fakt asi budu dávat sunar, pokud dcerka bude chtít. jen by mě právě fakt zajímalo, jak ten pětkový chutná, jestli je to třeba stejný chutově, jak ta 4 nebo zase kapku jiný? myslím, že je tot totiž čokoládová příchut....
kamarádky dcerka úplně sama od sebe postupně začala ten sunar vysazovat, říkala si o něho čím dál méně, to mi přijde jako dobrý a nenásilný 😉 🙂

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@blondynka400 jo, ony ty děti, i když sou doma akčnáci a čertíci, tak přece jen, jak přijde na věc a mají si o něco říct, tak pak skutek utek že 😀 😎 tak hlavně, že se to pak vyřešilo 😉 😉 😉

jasminecek
15. dub 2015

Osobně jsem odpůrce mléka natož umělého po druhém roce věku. Je to tahání peněz z maminek, ať si každý co chce říká- klasika, čím maminky argumentují je, že když mu to chutná, tak mu to budu dávat, dokud bude chtít. Jasně, co by jim to nechutnalo, když je to narvané cukrem a dalšíma dobrotama. Dát 200 Kč za krabici sušenýho mlíka a umělých vitamínů? Díky, nechci. Ale je to byznys, cpou nám to lékaři, Maminka, Betynka atd, tak to bude asi v pořádku, ne?
Dokud syn vyžadoval na noc mlíko, dostal po jednom roce normální kravské (kupovala jsem bio v Bille), nejenomže se mu upravila stolice (z UM měl neustále řídkou), ale přestala i smrdět.
A velmi často vidím to, jak maminky dbají na zdravou stravu, kupují bio, odsuzují hypermarkety a pak do dítěte perou UM ještě v pěti letech. Z toho složení na krabici vždycky kvetu.

andrrriiik
15. dub 2015

@mandala Jako že ji k tomu vypití mlíka ve školce nutili?To je podle mě špatně.Pokud něco dítěti nechutná,nebudu ho k tomu přece nutit 😒

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@andrrriiik souhlasím. taky bych si to rozhodně nepřála a myslím, že by to nemělo v žádné školce takto fungovat, myslím nutit děti....

msonulka
15. dub 2015

@veverka.terka Přesně tak je to do dvou let 🙂

veverka.terka
autor
15. dub 2015

@msonulka hmmm..... a ten sunar 5 nebo to mlíčko v pytlíkách pro ty starší děti ste nezvažovala, že zkusíte?

madulinka
15. dub 2015

@veverka.terka myslím, že s pětkou u ní nepochodím.. Ona je hodně zvyklá právě na tu chut toho mlíka.. Pozná, když jí dám jiný. Vždy mě předem informuje, že chce to "Maruščino" 😅 kolikrát jsem se jí snažila oblbnout jiným 😀 takže ano, my dáváme Bebu Pro 4. A doufám, že se k žádnému jinému už nedohrabeme a že se brzy sama "odstaví", protože se ty dávky snižují.. Bohužel mi nepije třeba ani koktejly, v létě jsem jí chtěla dělat z mléka a ovoce, ale nepochodila jsem...

Strana
z4