icon

Dáváte dětem kornout do školky nebo až do školy?

deliba
25. srp 2025

Ahoj, dávali jste svým dětem kornout se sladkostmi do školky? Nebo se to nedělá? Dava se to spíše až do školy? Dekuji

Strana
z3
kolibricek36
Autor odpověď smazal
ceramidy
27. srp 2025

@deliba ne vubec,ani do skolky ani do skoly,je to nesmysl....

ai30
27. srp 2025
@andelka

@ai30 A proč ho nosí do školy? Když je jen pro něj?
U nás to fakt není zvykem a nějak jsem zatím nepochopila důvod, že někde ano. To je jako bych si od rodičů přinesla do školy dárek k narozeninám.

@andelka No protoze to je takovy znak prvnacku nastupujicich do skoly. Dostanou kornout, s nim jdou do tridy, pak se vyfoti a doma si to rozbali. U starsiho tim treba i dost opadla nervozita z toho prvniho dne, protoze se tesil, co tam bude mit za darky. 🙂 To je jakoby ses rozcilovala, ze jdou prvni den s aktovkou, kdyz ji nepotrebuji a ani se o ni nepodeli s ostatnimi :D :D

eldoradoh
27. srp 2025
@ai30

@andelka No protoze to je takovy znak prvnacku nastupujicich do skoly. Dostanou kornout, s nim jdou do tridy, pak se vyfoti a doma si to rozbali. U starsiho tim treba i dost opadla nervozita z toho prvniho dne, protoze se tesil, co tam bude mit za darky. 🙂 To je jakoby ses rozcilovala, ze jdou prvni den s aktovkou, kdyz ji nepotrebuji a ani se o ni nepodeli s ostatnimi :D :D

@ai30 ono je slovo "kornout" zde na MK něco jako červený hadr na býka 😀
Absolutně nechápu proč. Jsou prostě oblasti, kde to zvykem je a na ostatních místech to zvykem není a kornouty se v první třídě nenosí. Holý fakt, tečka.
Každoroční humbuk kolem kornoutů mě nepřestává fascinovat, stejně tak skutečnost, jak moc to některé dámy zde hrotí.

(moje zkušenost - před čtyřmi lety -
Syn nesl menší kornout, který jsem mu naplnila mini pytlíčky s Haribo medvídky, které potom rozdal novým spolužákům a na oplátku zase on dostal něco od nich. Opadlo celkové napětí, všichni přežili 😀 )

veroniquecz
27. srp 2025
@hojda

@veroniquecz právě, že v oblastech, kde to tradice není, to narvou jen sladkostma a jdou s tím do školy a tam to chtějí nechat.

@hojda tak pak je to špatně uchopené no 😓

tehulinka91
27. srp 2025

No díky za tuhle diskuzi, my to zrovna řešili doma, syn jde do 1.tridy a nevěděla jsem jestli kournout ANO/NE, manžel byl proti a já nevěděla 😃 teď mám jasno děkuji ❤️
Jinak já si pamatuji český film, myslím že to bylo s chobotnicemi z formely a ta malá šla do 1.tridy a kornout si tam nešli všichni prvňáčci.

ai30
27. srp 2025
@tehulinka91

No díky za tuhle diskuzi, my to zrovna řešili doma, syn jde do 1.tridy a nevěděla jsem jestli kournout ANO/NE, manžel byl proti a já nevěděla 😃 teď mám jasno děkuji ❤️
Jinak já si pamatuji český film, myslím že to bylo s chobotnicemi z formely a ta malá šla do 1.tridy a kornout si tam nešli všichni prvňáčci.

@tehulinka91 Ono to totiz bylo natacene v Nemecke koprodukci, tak tam ten kornout je.

svha
27. srp 2025

Do školky nenesly děti ani jeden, do školy starší ne a mladšímu teď nic nechystám. Budu ráda, když tam rád půjde 😉.

hojda
27. srp 2025
@veroniquecz

@hojda tak pak je to špatně uchopené no 😓

@veroniquecz proto říkám, nezavádět, kde to není zvykem, protože je z toho pak paskvil.

andelka
27. srp 2025
@veroniquecz

@andelka tak v severním příhraničí třeba je to normální zvyk, ve zbytku ČR moc ne. Nosí tam třeba pomůcky do školy, trochu sladkostí a nějaké překvápko, třeba talisman do pouzdra ;)

@veroniquecz Já vím, že v Sudetech to je ještě i teď tradice, ale mám problém pochopit ji jako takovou. Proč to nosí do školy, když to tam nepotřebuje? Proč to má každé dítě ( asi, co jsem pochopila) jako dárek pro sebe a přitom to nosí na 1h do školy. Proč tam jsou pomůcky? No zvláštní to je..

andelka
27. srp 2025
@chemisterka

Jsem z Opavy a u nás to zvykem je. Když šla dcera do první třídy, tak měli kornout všichni. A když půjde mladší, tak ji ho dám taky. Zvyk pochází z Německa a většina nás z Opavska a Hlučínska má nějaké ty Německé předky.

@chemisterka To je prča, ze jste par km od nás a už je to úplně jiné a nechápeme to. Hlučín, Opava, Dolní Benešov.. tam vím, ze to je běžné a má to opodstatnění s ohledem na historii. Ale i tak proste nechápu důvod, podstatu, ani toho původního zvyku ( ne toho, ze se to bez rozmyslu přejme tam, kde to to historické podhoubí nemá).

andelka
27. srp 2025
@ai30

@ai30 Tak aktovku dám, když předpokládám, nebo z infa vím, že si v ní něco odnese. Jinak nevidím důvod. Pokud ji k ničemu potřebovat nebude, tak mu ji nedám. Aktovka ani kornout přece prvňáčka nedělají.
No fakt zrovna tenhle zvyk mi vrtá hlavou. Ne ve zlem, spíš nelogičností.

andelka
27. srp 2025
@tehulinka91

@tehulinka91 Bylo to natáčené v německé koprodukci. Ale kdyby žila někde v pohraničí, tak by to vypadalo podobně.

somalicats
27. srp 2025
@andelka

@ai30 Tak aktovku dám, když předpokládám, nebo z infa vím, že si v ní něco odnese. Jinak nevidím důvod. Pokud ji k ničemu potřebovat nebude, tak mu ji nedám. Aktovka ani kornout přece prvňáčka nedělají.

@andelka Podle původní tradice rostly kornouty na stromě a učitelé je dětem trhali ze stromu 🙂. V židovské komunitě se do kornoutů původně dávalo sladké pečivo ve tvaru písmen, jednak aby měly děti nějakou pozitivní motivaci do školy jít, jednak symbolizoval kornout školní zralost. Do kornoutů se dávaly ale nejen sladkosti, ale i drobné dárečky nebo pomůcky, kornouty vyráběla rodina a dítě tam mělo něco od rodičů, od prarodičů... Ty dnešní kupované kornouty plné bonbónů a čokolád už mají do tradice daleko, když už se tedy bavíme o tradici jako takové. Já jsem kdysi své nejstarší kornout tvořila, ale to jsme žili ještě v pohraničí.

ai30
27. srp 2025
@andelka

@andelka Ja ti nechci brat iluze, ale maloktery zvyk vynika logicnosti 😄 Je to proste darek pro prvnacky k uvedeni do skoly, to je cele. Ja spis neumim pochopit, proc ty kornouty vyvolaji kazdy rok takove rozhorceni 😄

andelka
27. srp 2025
@somalicats

@andelka Podle původní tradice rostly kornouty na stromě a učitelé je dětem trhali ze stromu 🙂. V židovské komunitě se do kornoutů původně dávalo sladké pečivo ve tvaru písmen, jednak aby měly děti nějakou pozitivní motivaci do školy jít, jednak symbolizoval kornout školní zralost. Do kornoutů se dávaly ale nejen sladkosti, ale i drobné dárečky nebo pomůcky, kornouty vyráběla rodina a dítě tam mělo něco od rodičů, od prarodičů... Ty dnešní kupované kornouty plné bonbónů a čokolád už mají do tradice daleko, když už se tedy bavíme o tradici jako takové. Já jsem kdysi své nejstarší kornout tvořila, ale to jsme žili ještě v pohraničí.

@somalicats Tak to by nebylo tak divné, jak to píšeš, přijde mi to milé. Akorát kde bych vzala na tolik kornoutů, být učitel . To by musela škola. A to by mi přišlo v pohodě. Přivítání ve škole, dárek od učitelů, všichni to samé, pečivo jako písmenka.. hele to je hezké docela 🙂

andelka
27. srp 2025
@ai30

@andelka Ja ti nechci brat iluze, ale maloktery zvyk vynika logicnosti 😄 Je to proste darek pro prvnacky k uvedeni do skoly, to je cele. Ja spis neumim pochopit, proc ty kornouty vyvolaji kazdy rok takove rozhorceni 😄

@ai30 Protože to má opodstatnění tam, kde to má historicky tradici ( a ti co tam žijí, ví jakou a nemusí se ptát a řešit zda dát), ale ne plošně. Navíc u nás jsou takové sociální rozdíly, že to jen podněcuje to negativní.

somalicats
27. srp 2025
@andelka

@somalicats Tak to by nebylo tak divné, jak to píšeš, přijde mi to milé. Akorát kde bych vzala na tolik kornoutů, být učitel . To by musela škola. A to by mi přišlo v pohodě. Přivítání ve škole, dárek od učitelů, všichni to samé, pečivo jako písmenka.. hele to je hezké docela 🙂

@andelka Tak ono záleželo, většinou to nosili na tajnáka rodiče, nebo to dávala škola, pochopitelně to učitel neplatil ze svého 😉. Jo, tenhle zvyk je fajn, pokud se dodržuje původní smysl. Dnes mi to přijde primárně jako komerční záležitost, která s původní tradicí už nemá moc společného.

hojda
27. srp 2025
@ai30

@ai30 Já to vnímám jako něco, co se snaží zase vnutit obchodníci, aby si na tom namastili kapsu. Vnucují to někam, kde do nemá tradici a nikdo neví proč, ale protože to mají ostatní tak to taky kupují a fakt mi zrovna ty kornouty vadí hodně a nepřeji si něco takového zavádět.

andelka
27. srp 2025
@somalicats

@andelka Tak ono záleželo, většinou to nosili na tajnáka rodiče, nebo to dávala škola, pochopitelně to učitel neplatil ze svého 😉. Jo, tenhle zvyk je fajn, pokud se dodržuje původní smysl. Dnes mi to přijde primárně jako komerční záležitost, která s původní tradicí už nemá moc společného.

@somalicats Jako když rodiče nosí na Mikulaskou nadílku balíčky předem 😀
Nemá nic. Ale je to za výlohou v papírnictví, Kaufland to nabízí zadarmo ( nejen prvňáčkům).. někteří se chtějí jen ukázat na co mají a dítě za kornoutem není ani vidět.. Tam kde je to tradiční záležitost to má úplně jinou auru.

ai30
27. srp 2025
@hojda

@ai30 Já to vnímám jako něco, co se snaží zase vnutit obchodníci, aby si na tom namastili kapsu. Vnucují to někam, kde do nemá tradici a nikdo neví proč, ale protože to mají ostatní tak to taky kupují a fakt mi zrovna ty kornouty vadí hodně a nepřeji si něco takového zavádět.

@hojda Hele, je to u kazdeho ditete relevantni jednou za zivot a da se tomu jednoduse odolat, podle me to neni zase takova tragedie. A lidi to nejcasteji kupujou, protoze sami kornout jako mali meli. Ja to driv neznala a vubec jsem to neregistrovala, ze neco takoveho je.

somalicats
27. srp 2025
@andelka

@somalicats Jako když rodiče nosí na Mikulaskou nadílku balíčky předem 😀
Nemá nic. Ale je to za výlohou v papírnictví, Kaufland to nabízí zadarmo ( nejen prvňáčkům).. někteří se chtějí jen ukázat na co mají a dítě za kornoutem není ani vidět.. Tam kde je to tradiční záležitost to má úplně jinou auru.

@andelka Proto jsem tento zvyk opustila, když jsem se přestěhovala do Prahy. Tady to tradiční není, a nevidím důvod, proč cpát svou menšinovou tradici většině. Nehledě na to, že pro mě ten kornout byl skutečně symbolika, ne přehlídka nablýskanosti, velikosti a rozmanitosti cukru v něm 😀. Fotku nejstarší dcery s kornoutem v první třídě máme, fotky dalších dcer v první třídě při slavnostním přijímání prvňáčků s aktovkami máme 😀.

andelka
27. srp 2025

Já bych byla spíš pro podporu a znovuobnovení tradičních historických zvyků než import nových.
Hodně si s dětmi povídáme o historii, svátcích, zvycích, o předcích, svatých, tradicích.. máme toho během roku až až. Netřeba ještě toto ( tam kde to je obvyklé ano, tam k tomu mají i to vysvětlení původu a je to součást historie kraje)

somalicats
27. srp 2025
@ai30

@hojda Hele, je to u kazdeho ditete relevantni jednou za zivot a da se tomu jednoduse odolat, podle me to neni zase takova tragedie. A lidi to nejcasteji kupujou, protoze sami kornout jako mali meli. Ja to driv neznala a vubec jsem to neregistrovala, ze neco takoveho je.

@ai30 Píšu jako člověk, co si kornoutama prošel 😀. Prostě po přestěhování do Prahy kornouty neřeším, tady to tradiční není a význam té tradice tu fakt nikdo nezná, je to ostatně vidět i tady v diskusi. Takže já třeba patřím k těm rodičům, co tuhle tradici přestali dodržovat čistě proto, že tady to tu symboliku ztrácí - ta symbolika je totiž mimo jiné i v tom, že ty kornouty mají fakt všichni. Což v pohraničí bylo normální, v Praze ne, tady jsem kornouty v prvních třídách neviděla nikdy a vzhledem k mému počtu dětí a tomu, že se prvňáčci vítají na školním dvoře, tak ať chci nebo nechci, mám přehled o všech třídách v daném školním roce 😀. Jako nenadávám nikomu, kdo kornout chce dát, ale přijde mi to minimálně úsměvné v tom smyslu, že se v těchto situacích nechali lapit čistou komercí a vůbec netuší, k jakému účelu kornout vlastně slouží a co se do něj vlastně dává.

hojda
27. srp 2025
@ai30

@ai30 Právě, že ne, kupujou to lidi, kteří ten kornou znají maximálně z Lucie postrach ulice.....

hojda
27. srp 2025
@somalicats

@ai30 Píšu jako člověk, co si kornoutama prošel 😀. Prostě po přestěhování do Prahy kornouty neřeším, tady to tradiční není a význam té tradice tu fakt nikdo nezná, je to ostatně vidět i tady v diskusi. Takže já třeba patřím k těm rodičům, co tuhle tradici přestali dodržovat čistě proto, že tady to tu symboliku ztrácí - ta symbolika je totiž mimo jiné i v tom, že ty kornouty mají fakt všichni. Což v pohraničí bylo normální, v Praze ne, tady jsem kornouty v prvních třídách neviděla nikdy a vzhledem k mému počtu dětí a tomu, že se prvňáčci vítají na školním dvoře, tak ať chci nebo nechci, mám přehled o všech třídách v daném školním roce 😀. Jako nenadávám nikomu, kdo kornout chce dát, ale přijde mi to minimálně úsměvné v tom smyslu, že se v těchto situacích nechali lapit čistou komercí a vůbec netuší, k jakému účelu kornout vlastně slouží a co se do něj vlastně dává.

@somalicats Přesně, tady se s ním ani při té organizaci toho první dne nepočítá a prvňáčci pak řeší, kam s ním.😂

ai30
27. srp 2025
@hojda

@ai30 Právě, že ne, kupujou to lidi, kteří ten kornou znají maximálně z Lucie postrach ulice.....

@hojda Jak to vis? :D

drep
27. srp 2025

Bez ohledu na to, co si o tom myslí komitét modrého koně, tak dcera do školy s kornoutem půjde. Tady je to zvykem, budou ho mít nejspíš všichni, dcera se na něj těší, nevidím důvod jí to upírat.

hojda
27. srp 2025
@ai30

@hojda Jak to vis? :D

@ai30 Tak stačí si to přečíst tady v diskuzích, že kde to není tradice, tak to znají jen z toho filmu.

hojda
27. srp 2025
@drep

Bez ohledu na to, co si o tom myslí komitét modrého koně, tak dcera do školy s kornoutem půjde. Tady je to zvykem, budou ho mít nejspíš všichni, dcera se na něj těší, nevidím důvod jí to upírat.

@drep Nevím, jestli sis četla diskuzi, ale mluvíme o tom, že když to je někde místní tradice je, tak ať si ho tam vezmou. Když to tradice v místě není, tak ho do školy nebrat a může ho dítě dostat třeba doma, ne?

Strana
z3