icon

Dáváte dětem kornout do školky nebo až do školy?

deliba
25. srp 2025

Ahoj, dávali jste svým dětem kornout se sladkostmi do školky? Nebo se to nedělá? Dava se to spíše až do školy? Dekuji

Strana
z3
ai30
27. srp 2025
@hojda

@ai30 Tak stačí si to přečíst tady v diskuzích, že kde to není tradice, tak to znají jen z toho filmu.

@hojda No tak ty to asi taky nekupujou 😄

andelka
27. srp 2025
@drep

Bez ohledu na to, co si o tom myslí komitét modrého koně, tak dcera do školy s kornoutem půjde. Tady je to zvykem, budou ho mít nejspíš všichni, dcera se na něj těší, nevidím důvod jí to upírat.

@drep Ústecký kraj je jeden z těch, kde to v souvislosti s příhraničím opodstatnění jako dodržení tradice má. Na Valašsku nebo v Kutné Hoře by si ťukali na čelo. Ale i tam mají obchodníci prsty a kdekdo jim podlehne.

drep
27. srp 2025
@hojda

@drep Nevím, jestli sis četla diskuzi, ale mluvíme o tom, že když to je někde místní tradice je, tak ať si ho tam vezmou. Když to tradice v místě není, tak ho do školy nebrat a může ho dítě dostat třeba doma, ne?

@hojda a proč se řeší, co si někdo druhý vezme do školy? Ty to nechceš, ok, tvoje dítě to mít nemusí, ale fakt nechápu, proč mluvit komukoliv jinýmu do toho, s čím jeho dítě přijde do školy.

ai30
27. srp 2025
@drep

@hojda a proč se řeší, co si někdo druhý vezme do školy? Ty to nechceš, ok, tvoje dítě to mít nemusí, ale fakt nechápu, proč mluvit komukoliv jinýmu do toho, s čím jeho dítě přijde do školy.

@drep Presne. Hlavne boha jeho vzdyt je to takova blbost! Decko dostane tri cokolady, spesl pastelky a mini plysaka a pulce konika z toho muze prasknout zilka 😅

hojda
27. srp 2025
@drep

@drep Plno rodičů v září brečí, jak je finančně náročné vybavit prvňáka do školy a fakt si chceš přidat na seznam ještě nějaký kornout, který tu nemá tradici, ale dítě ho bude určitě chtít, protože to začínají nosit ostatní? Já zase nechápu, proč se ty kornouty snaží někdo tak vehementně prosazovat někde, kde to tradici nemá? Prostě to beru jako respekt k místnímu prostředí a zvykům.

ai30
27. srp 2025
@hojda

@drep Plno rodičů v září brečí, jak je finančně náročné vybavit prvňáka do školy a fakt si chceš přidat na seznam ještě nějaký kornout, který tu nemá tradici, ale dítě ho bude určitě chtít, protože to začínají nosit ostatní? Já zase nechápu, proč se ty kornouty snaží někdo tak vehementně prosazovat někde, kde to tradici nemá? Prostě to beru jako respekt k místnímu prostředí a zvykům.

@hojda Dite zjisti, ze ho 'zacinaji'nosit ostatni v den, kdy ho ostatni prinesou a to uz je to jedno. Tam, kde to neni tradice, kornout prinese maximalne kolik, 5 deti? Nechte je zit, proboha, je to doslova a dopismene jednou za zivot.

enoli
27. srp 2025
@ai30

@andelka Ja ti nechci brat iluze, ale maloktery zvyk vynika logicnosti 😄 Je to proste darek pro prvnacky k uvedeni do skoly, to je cele. Ja spis neumim pochopit, proc ty kornouty vyvolaji kazdy rok takove rozhorceni 😄

@ai30 protože jsou matky, které by nesnesly, že jejich dítě kornout nemá a ostatních třeba 15 ano. Tak proti těm kornoutům předem brojí😂😂😂. Mmch, u nás se kornouty nenosí a občas se někdo najde, kdo ho vezme. Je mi to vcelku šumák.

hojda
27. srp 2025
@ai30

@hojda Dite zjisti, ze ho 'zacinaji'nosit ostatni v den, kdy ho ostatni prinesou a to uz je to jedno. Tam, kde to neni tradice, kornout prinese maximalne kolik, 5 deti? Nechte je zit, proboha, je to doslova a dopismene jednou za zivot.

@ai30 Tak vidíš, že se tu objevují dotazy každý rok, jestli kornou ano/ ne a jsou právě z oblastí, kde ten kornou tradici nemá viz dotaz zakladatelky. Kde tradici má, tam se nikdo neptá, jestli ano nebo ne. Asi by mi nevadilo, kdyby jim učitelka rozdala VŠEM ty školní pomůcky v tom kornoutu, ale aby to měly ten PRVNÍ DEN všechny děti stejné, aby to nevyvolávalo v dětech pocit vyloučení, zklamání, zmatku a závisti.

hojda
27. srp 2025
@enoli

@ai30 protože jsou matky, které by nesnesly, že jejich dítě kornout nemá a ostatních třeba 15 ano. Tak proti těm kornoutům předem brojí😂😂😂. Mmch, u nás se kornouty nenosí a občas se někdo najde, kdo ho vezme. Je mi to vcelku šumák.

@enoli ono nejde tolik o ty matky, jako o ty děti....

enoli
27. srp 2025
@hojda

@hojda jsem učitelka, těm dětem je to zrovna jedno. Stejně to dítě co přinese kornout, rozdá sladkosti těm ostatním. Navíc jsou vykulené z nového prostředí a spolužáků a učitelky a fakt nemají čas ani prostor ani myšlenky sledovat, jestli a proč má někdo kornout.

ai30
27. srp 2025
@hojda

@hojda Jde jedine a pouze o matky. Deti jsou v ten den tak vyjukane, ze si fakt nedelaji statistiku, kdo mel kornout.

hojda
27. srp 2025
@ai30

@hojda Jde jedine a pouze o matky. Deti jsou v ten den tak vyjukane, ze si fakt nedelaji statistiku, kdo mel kornout.

@enoli
@ai30 U nás nikdo vykulený není, mají v červnu několikrát školu na zkoušku, takže znají školu, učitelku i spolužáky (většinu už ze školky), kornout byl jen u jednoho dítěte a holčička měla hodně dlouho mezi dětmi indiánské jméno ta s kornoutem. Byla jedna z mála nových spolužáků, protože jí rodiče přehlásili na fiktivní trvalý pobyt.

ai30
27. srp 2025
@hojda

@enoli
@ai30 U nás nikdo vykulený není, mají v červnu několikrát školu na zkoušku, takže znají školu, učitelku i spolužáky (většinu už ze školky), kornout byl jen u jednoho dítěte a holčička měla hodně dlouho mezi dětmi indiánské jméno ta s kornoutem. Byla jedna z mála nových spolužáků, protože jí rodiče přehlásili na fiktivní trvalý pobyt.

@hojda No vidis, nevypada to, ze by tvoje deti mely trauma z toho, ze nemaji kornout. To, ze deti neumi pouzivat jmeno a musi spoluzacce rikat 'ta s kornoutem' je problem vychovy, ne kornoutu.

klpoiu
28. srp 2025

Tohle je fakt vtipne....resi se tak silene nejaky blby kornout. Polovina z vas ma z toho uz tik v oku. A přitom az prijde rijen budete vehementně zdobit barak a vyrezavat dýně na Halloween. A na vanoce povesite Santu Klause na dvere. Ale to vam divný neprijde ze?

izz76
28. srp 2025

To cavyků kolem kornoutu, myslím ze i u nás už je kornout tradice. Straší dcera ročník 98 šla do první třídy s kornoutem, mladší roční 2014 taky. Mely ho i všechny ostatní děti. Sladkosti z kornoutu se nechávaly ve škole a učitelka je příležitostně rozdávala.

bunicka
28. srp 2025
@klpoiu

Tohle je fakt vtipne....resi se tak silene nejaky blby kornout. Polovina z vas ma z toho uz tik v oku. A přitom az prijde rijen budete vehementně zdobit barak a vyrezavat dýně na Halloween. A na vanoce povesite Santu Klause na dvere. Ale to vam divný neprijde ze?

@klpoiu 😅 Já třeba nevyřezávám dýně, nezdobím barák a nejraději bych zrušila i Vánoce 😂 Silvestra a nucenou zábavu nesnáším...

veruuu_kubesovic
28. srp 2025
@andelka

@chemisterka To je prča, ze jste par km od nás a už je to úplně jiné a nechápeme to. Hlučín, Opava, Dolní Benešov.. tam vím, ze to je běžné a má to opodstatnění s ohledem na historii. Ale i tak proste nechápu důvod, podstatu, ani toho původního zvyku ( ne toho, ze se to bez rozmyslu přejme tam, kde to to historické podhoubí nemá).

@andelka duvod neznam, ale rozhodně jsem to nikomu nerozdavala ve tride 🤷‍♀️ jsem z Kravař, s kornoutem jsem šla i ja, kdysi dávno, sla s nim tedy i dcera, v pondeli půjde i syn...
Akorat, ze označení kornout neznam, my mame na to jiný název...

andelka
28. srp 2025
@klpoiu

@klpoiu Nic z toho nedělám, protože mi to přijde divné, netradiční, nesedící sem. Slavíme dušičky a máme Ježíška.

andelka
28. srp 2025
@izz76

To cavyků kolem kornoutu, myslím ze i u nás už je kornout tradice. Straší dcera ročník 98 šla do první třídy s kornoutem, mladší roční 2014 taky. Mely ho i všechny ostatní děti. Sladkosti z kornoutu se nechávaly ve škole a učitelka je příležitostně rozdávala.

@izz76 Odkud jste?

andelka
28. srp 2025
@veruuu_kubesovic

@andelka duvod neznam, ale rozhodně jsem to nikomu nerozdavala ve tride 🤷‍♀️ jsem z Kravař, s kornoutem jsem šla i ja, kdysi dávno, sla s nim tedy i dcera, v pondeli půjde i syn...
Akorat, ze označení kornout neznam, my mame na to jiný název...

@veruuu_kubesovic a jaký? Mně ten kornout taky nejde nějak přes pusu.

veruuu_kubesovic
28. srp 2025
@andelka

@veruuu_kubesovic a jaký? Mně ten kornout taky nejde nějak přes pusu.

@andelka chceš pobavit? Ja to znám pod názvem "čuba", proste kornout je pro mě takový divný název...

kolibricek36
28. srp 2025
@veruuu_kubesovic

@andelka chceš pobavit? Ja to znám pod názvem "čuba", proste kornout je pro mě takový divný název...

@veruuu_kubesovic to je jiny název fenky 🤣

veruuu_kubesovic
28. srp 2025
@kolibricek36

@veruuu_kubesovic to je jiny název fenky 🤣

@kolibricek36 to vím...
Ale takový název místo kornoutu se tady používá 😉

andelka
28. srp 2025
@veruuu_kubesovic

@veruuu_kubesovic Tak to mi moc nepomohlo 😀 Čuba je fakt psí madam.

Strana
z3