icon

Děti v mateřské škole a rodiče na mateřské. Dáváte i teď děti do školky?

ahojahoja
11. lis 2020

Ahojky 🤗
Dáváte teď maminky které jste na mateřské starší dítka do školky ?

Strana
z2
prejeta_zaba
11. lis 2020

Sice je tam starší přihlášený, ale chodil jen chvíli v září, teď je zase doma. Nedává mi smysl dávat dítě do kolektivu během epidemie, když to není nezbytně nutné. A to, že tam uvidí maňáskové divadlo nebo se bude tahat o hračky s xy dětmi opravdu nezbytné nutné není. Holt to pak ale není jen o stání u plotny a vysavače no. Vyrábět a zpívat může i doma, naopak má mnohem víc možností než když je jedna učitelka na 20 dětí a jen je okřikuje. Kolektivu si v životě ještě užije až až.

alcar
11. lis 2020

@puhelin tak si uzivejte podzim a nesud ostatni rodice. Ty planujes dat sve dite do skolky az jako predskolaka? Chapu to spravne, ze jeste do skolky nikdy nechodilo?

alcar
11. lis 2020

@prejeta_zaba co to mate proboha za ucitelky? My tedy mame ucitelky, ktere deti “jen neokrikuji”, ale i 22 detem se uzasne venuji a dokazou jim uz ze sve podstaty a vzdelani vytvorit lepsi program, nez ja (mam jinou profesi). 😃

hezz17
11. lis 2020

@puhelin tak budte a necpi to osatnim 🤣

martiniquest
11. lis 2020

Momentalne nechodi, je ctvrty tyden doma, ale za dva tydny uz ho dam. Zacalo to manzelovou karantenou, pak jsem mela trochu blby pocit a ted jsme se doma domluvili, ze 5 tydnu a staci. Neustale se pta, kdy tam zase pujde. Chybi mu kamaradi i program. Ja se verejne priznavam, ze me nebavi s ditetem denne neco malovat, vyrabet, zpivat a on to ma proste rad. Do toho jsem rada, ze se muzu vic venovat 10mesicni dceri, protoze me trochu tizi, ze jsem se synovi venovala plnou pozornosti a u ni uz to nejde. A rovnou rikam, ze je mi fakt jedno, co si o tom kdo mysli. Nase skolka funguje normalne, tak je jen na me, jak se k tomu postavim.

prejeta_zaba
11. lis 2020

@alcar netvrdím, že to tak samozřejmě je pořád, ale co pozoruji školky, moc se to od našeho dětství nezlepšilo, tady dokonce ještě některé učitelky zůstaly. To je samé tam nelez, nekřič, neběhej, neskákej, běž si hrát. 🤷‍♀️ Tak to sorry, ale to dítěti dopřeju víc pozornosti a rozvoje i bez nějakého řízeného programu.

alik20
11. lis 2020

Po mesici už jde do skolky, pokud se nic nezmění

dandaa
11. lis 2020

@prejeta_zaba kde se pozorují školky? 😂

alcar
11. lis 2020

@prejeta_zaba takze nemas primou zkusenost? Jen se domnivas, slysela jsi, vypozorovala jsi, jedna pani povidala nebo snad predsudky? Nevim, co to mate za skolku, ale ta nase je moderni, ucitelky chodi na skoleni, jsou pratelske, vkladaji neustale fotky na web, takze vime, co s detma delaji a jestli je nekdy okriknou...nooo, nalijme si cisteho vina, doma je asi okrikuju vic. Vymysli programy, v dobe necovidove delaly s detmi vylety, akce, karnevaly, besidky, slavnostni zakonceni roku atd. Mate asi ucitelky ze stredoveku, pokud nic z toho nedelaji. 🤷‍♀️ Ale ono to asi spis nebude tak, jak pises, ze? 😃

alcar
11. lis 2020

@dandaa 😂

petrasipkova1
11. lis 2020

@prejeta_zaba Hele, chce to vybírat školky, dcera taky nechodí do naší vesnické školky, kde je pí.uč. co učila mě a nechci ani vidět jak to tam vypadá 😀 Vozim jí do města, kde jsou dvě mladší učitelky, děti se učí básničky, cvičí, mají angličtinu, každé dopoledne jdou ven, dneska pekly martinské rohlíčky , dělají tematické věci, dlabaly velikou dýni, zdobily malou dýni každý, malují každý den. Doma to takto nejde, ještě s mladším bráchou, s tím se vyblbne odpoledne. Do školky chodí od 8:30 do 11:45. A my se střídáme s manželem, bud je v práci on nebo já, podle směn. mám poloviční uvazek takže ji tam hodim a po práci vyzvednu. Hraje si s dětma a učí se s nima vycházet, pro mě je také důležité že se otrkává, protože jsme spolu od narození nonstop a je to znát. A neumim si představit, že bych jí takhle nepřipravenou rovnou hodila do školy. To radši podstupujeme riziko nákazy, kterou nám stejně může tak donést manžel ze svého rizikového pracoviště.

aneta_v
11. lis 2020

@ahojahoja moje dvouleta dcerka chodi na 2 dopoledne do soukrome skolky, v zari byla v karantene a od te doby maji ucitelky respiratory, deti je tam cca 10. Ja jsem v 9. mesici a jsem fakt rada, ze jsem rada, takze mi odpocinek, kdyz je ve skolce, fakt pomaha. Navic ji nemusim tahat do obchodu apod, kdyz potrebuju neco nakoupit. Netvrdim, ze potrebuje ve dvou letech kolektiv, ale je to pro ni zas neco noveho a s maminkou v podobe sotva se hybajici pupkate osoby ted asi moc srandy neuzije. Cele dny venku nevydrzi ani ona, ani ja, kolikrat mi rovnou pred barakem oznami “maminko deme domu”... takze asi tak

penny87
11. lis 2020

Ja mam tedy jen jedno dite, ale postreh z nasi skolky. 3 tydny zpet reditelka mluvila s kazdym rodicem a rikala, ze na zaklade doporuceni prosi vsechny, kdo mohou, aby si nejaky cas nechali deti doma. Slusne predala zadost, ale zadny natlak, proste na uvazeni. Nas mel rymu ten tyden, dalsi dva jsme si ho nechali doma, sel ted od pondeli. A co jsem zatim tak videla, tak nejvic nechavaji doma mamy, co maji jeste starsi na distancni vyuce a musej se s nimi ucit. Pak pracujici, co muzou nejak vymenit sichty nebo HO. A mamy, co maji doma kojence/batole, tak posilaji do skolky nejvic. Prislo mi to docela vtipne 😊 PS: nikoho nesoudim, jen popisuju jak to funguje u nas.

arevb
11. lis 2020

Dcera byla týden doma, kdy ve školce bylo podezření na Covid, je předškolák, teď už zase chodí, miluje to tam, potřebuje řízený program, doma se nudí, nikdy si sama nehrála a mě nebaví si celý den hrát. Když je doma, tak pořád něco tvoříme. Mám ještě dvouletaka, spolu si zatím nehrají

marcicek84
11. lis 2020

Dcera do školky chodí, je předškolák a bude chodit i nadále...po nás ve školce nikdo nechtěl, ať si děti necháme doma a i když tam byla korona nastoupily téměř všechny, další týden úplně všechny jen nemoci ne. Za tu školku platí všichni bez rozdílu a je na každém, jak se rozhodne, chtělo by to více tolerance.
Nemyslím si, že se posláním do školky rodič zbavuje dítěte, soc. interakce dítěte je také důležitá...jinak s tím kojencem je docela práce a někdy na to starší dítě není čas, takže zrovna tyto matky chápu, pro to starší dítko je školka lepší než být v takovém případě doma a nudit se...

ivis_b
11. lis 2020

Ne, syn 4 roky je doma se mnou a měsíční ségrou. Je to náročný, je doma i muž na home officu, takže musím denně vyvařovat atd. Malá je navíc uplakané miminko, což tomu moc nepomáhá, ale nějak to zvládneme. Jednak nechci, aby mi ten hnus dotáhl ze školky domu, a jednak mi to vůči školce přijde v současné době tak nějak nefér. Školka nás prosila, ať zvážíme naše možnosti, jestli si nemůžeme nechat dítě doma, mají to stažené ze 4 tříd na 2 a beru to tak, že aktuálně je školka primárně pro pracující rodiče. Však to nebude navěky. I když mě to mrzí, synovi se ve školce líbí, od září je v nové školce a po měsíci jsem ho hned zase stáhla. Nicméně zdraví na prvním místě.

prejeta_zaba
11. lis 2020

@dandaa tys nikdy neviděla školku venku nebo co? 🤦😂 To stačí chvíli, vidět že tam ty děcka jen cepují, tak to si můžu sama taky. Případně mu prostě té volnosti dopřát víc kdyz mám na starosti 2 a ne 20. Jen prostě nemám školku za posvátnou instituci jak je teď moderní. Nůžky, barvy a počítání do desíti jaksi ovládám taky, tak vzdělávací instituci holt v době epidemie zastanu sama. 🤷‍♀️ Právě naopak samy rozumné učitelky ze školy říkají, že pokud je možnost mít dítě doma a věnovat se mu, dá mu to logicky víc než smečka 20 rozjívených takových dětí.

baraskaska
11. lis 2020

Ano davam, kvuli kontaktu s detmi protoze ve vesnici nikoho nema a protoze je predskolacka, sami ucitelky jsou rady, ze tam chodi. Bohuzel je vic nez casto nemocna, tak jsem stastna za kazdou chvilku kterou tam muze stravit. Minuly rok stravila tak 90 procent skolniho roku doma. Neobtezovalo me to ale uprimne vidim ze ji ta skolka prospiva. 🙂

dandaa
11. lis 2020

@prejeta_zaba viděla , denně chodím kolem dvou a do třetí chodím pro syna. Nikdo nepíše o posvátné školce, ale je prostě znát když dítě do školky chodí a nechodí. Vidím to v okolí na dětech.Každopádně každý by se měl řídit hlavně dle sebe a taky se starat o sebe.

puhelin
11. lis 2020

@prejeta_zaba Rozhodne souhlasim. Ted na podzim je tolik moznosti, o ktere jsou skolkove deti ochuzene tim, ze musi byt zavrene uvnitr, nebo jit sporadane na prochazku, na hriste a zase do skolky.

prejeta_zaba
11. lis 2020

@petrasipkova1 já vím, zatím to máme řešené takhle. Po koroně to ještě vyzkoušíme zde, zase to beru jako příležitost, aby si i v místě bydliště vybudoval nějaké vztahy než ho vozit jinam. A teda péct, dlabat dýni nebo dělat podzimní výzdobu považuju za běžnou součást všedních dnů, to je mi trochu proti srsti kvůli tomu platit 8 tisíc za soukromou školku.🤷‍♀️ (Já vím, vypadá to, že mi není nic dost dobré, přitom si myslím, že zas nemám tak přehnané nároky 😇)

mourovatakocka
11. lis 2020

Ano dávám, chodí nově od září, já jsem zatím těhotná na rizikovém. Od ledna tohoto roku otravovala, kdy bude chodit do školky. Do státní jí nevzali, je v dětských skupinách. Platím jak mourovatá a dcera je spokojená. Pořád mluvila o dětech, miluje společnost. Tohle fakt nevím, po kom jako má. Po obědě vyzvedávám a spinká doma.
Ale. Jakmile ve školce vyhlásí, že bude lepší nechávat děti doma máme-li možnost, dceři to vysvětlím. Tahle školka fungovala bez omezeni i během jara. Matky, co se pohoršují nepochopím. To jsou zpravidla ty jediné spravedlivé. Ano, dokážu jí a sebe zabavit, vaříme spolu, vyrábíme, prohlížíme knížky, vyprávíme si a chodíme na procházky, ale ona chce děti a to ji doma nenahradím.

cikitkapb
11. lis 2020

@alcar Souhlasím... morální cosi mi nevrátí těch skoro 5000 školkovného a stravného, co měsíčně platíme. Na jaře nás taky žádali, abychom si děti nechali doma, pokud můžeme. Tak byl ob den doma, ale to jsem ještě pracovala. Mno a já jen počítala kolik peněz proteklo. Jako jo vrátili nám prachy za stravný, ale to bylo asi 390,- za půl roku. To je nic, proti tomu, kolik uteklo peněz za „držení“ si místa ve školce a zaplacení personálu.

jipe
11. lis 2020

@puhelin já si ráda rozšířím repertoár o ty podzimní možnosti, protože já už teda nápady nemám, co dělat, určitě něco odpoledne využijem. Naše školka chodí na vycházku do lesa, tam je vypustí, staví domečky pro skřítky, hrají si, apod. Výtvarné aktivity doma taky děláme, ale přiznávám, že já se k tomu musím dost nutit a nejsem moc kreativní. Úkoly pro předškoláky taky zvládnu, ale fakt vidím, že syn potřebuje ten kolektiv a sociální interakci a s mladší ségrou už si dost lezou na nervy. Pokud by o to školka požádala, nechám si ho doma, ale když volají, at chodí, tak chodit bude. Stejně bude zas za pár dní doma s rýmou

lolam10
11. lis 2020

Nedavam starsiho do skolky.i kdyz se mu tam moc libilo a trochu mu to asi chybi.ale pozadali nas ze kdo muze at si deti doma necha aby jich bylo min a tedy mensi sance ze se tam vyskytne covid a i se jim lepe resi nizsi pocet ucitelek kvuli osetrovackam apod...a nevadi mi to.alespon si sebe sourozenci uzijou...

eviicka
11. lis 2020

Nedávala jsem, byl teď 5 týdnů doma, a klidně přiznám, že hlavní důvod byl čistě preventivně/morální. Teď už půjde, těší se tam.

petrasipkova1
11. lis 2020

@prejeta_zaba já to myslela tak, ze jim delaji hezky program ve školce. My doma taky dlabali dýně a mužů říct, ze vypadala nadsenejc když mi ukazovala tu ve školce, stejně tak to pečení, doma je to pořad, ale ve školce to je pro ni dobrodruzo ✌️ Naštěstí tedy chodí do státní, soukromou bych také platit nechtěla.

madbetka
11. lis 2020

Už je měsíc doma, s paní učitelkou jsme domluvené, že příští středu snad půjde. Nebude chodit každý den, ale třeba dva dny v týdnu do oběda.

A ne, nedávám ji tam proto, že bych ji doma nechtěla, pro mě je to naopak mnohem jednodušší, když je doma 😀 Udělám jim doma program a nedělá mi to problém, ale kolektiv jí nenahradím. Do školky se strašně moc těšila, půl roku před nástupem to u nás bylo hlavní téma (do školky jsme ji dávat nechtěli, ale ona tak moc chtěla, že jsme se rozhodli, že tedy ano). Od září tam skoro nebyla a pořád se ptá, kdy už tam bude moct.

Pokud se paní učitelka ozve s tím, že by jim pomohlo, aby byla doma dál, tak samozřejmě bude. Ale jinak na chvilku půjde a rozhodně si nemyslím, že bychom kvůli tomu byli sobečtí a nezodpovědní.

Strana
z2