icon

Jak potrestat 4letého chlapečka, který neposlouchá?

nunynka82
3. srp 2016

Náš skoro 4-letý chlapeček háže s věcmi, hračkami, když se mu něco zakáže, nebo není po jeho. Dnes venku bylo docela chladno, a chlapeček chtěl stříkat s vodou, řekla jsem dobře, ale nebudeš stříkat na nás protože je zima, samozřejmě jako obvykle po chvilce neposlechl a stříkal na mě, začala jsem ho honit, že mu střičku vezmu, vzala jsem mu jí a vodu vylila, hodil s kamínkem, otočila jsem se a dostala jsem větším kamínkem do hlavy, to mě strašně rozčílilo a dala jsem mu facku na tvářičku až zavrávoral a spadnul ☹ plakal ale slíbil že už stříkat nebude a tak si hrál dál a už byl hodný. Jsem celý zbytek dne na sebe naštvaná, že jsem to přehnala ☹ jindy mu totiž dávám na zadek ale jelikož má plýnku tak ho to nebolí, holky jak by jste tu situaci vyřešily vy? Děkuji

Strana
z8
wendie
4. srp 2016

@magdalenax ten zaver od tve maminky a babicky si dam asi za ramecek.ma smysl.a shrnuje nazor na vychovu.par vyprasku mam za sebou i ja,ne moc.ale zato presne vim za co byly.je zvastni jak kazda z nas tri sester ma pri stejne vychove odlisny nazor na vychovu nasich deti.blby je,ze zijeme ve svete ktery se opravdu velmi zajima o deti a jejich vychovu.tzv.kult ditete ale trosku kontruje prirode..jenze nema asi cenu si tady s kymkoli menit nazory.takze vychove i nevychove zdar a snad se to nasim detem v dobrem vrati az budou dospele...

magdalenax
4. srp 2016

@wendie myslím, že film Páni kluci hovoří taky za své, jak tam Janžurka lítala za Tomášem s tím klepačem na koberce....
Nicméně, já jsem vždy dala synovi prostor k tomu, aby přestal, jinak bude zle a byla to jeho volba...

wendie
4. srp 2016

Pani kluci, Krakonos a lyznici, priiima filmy

simkrk
4. srp 2016

@terezapetrova dostala akorat placanec pres ruku,nikdo me nebude bluchat do bricha a uz vubec kdyz tam nosim prcka,kor kdyz jsem videla ze to udelala naschval a moc dobre vi a chape ze v brisku je miminko,kdybych neter videla parkrat do roka tak si to nedovolim,protoze to dite pomalu nebudu znat,ale takhle ji nekolikrat hlidam a znam ji.a segra ji potom sama domlouvala ze si to zaslouzila ze se to nedela.jinak po vetsinu pripadu se spis netere zastavam aby na ni nekriceli a vic si ji vsimali 🙂 ale jak rikam co je moc je moc 🙂

irennn
4. srp 2016

Holky a já se přiznám že na našeho Davidka opravdu někdy nic jiného nezafunguje,ted je fakt hodný ale ještě nedávno měl období,kdy nás bil,bil brášku,mlatil psy,hazel auty,vlacky i po nás ...několikrát jsem mu je zabavila,hazel to po nas i na hlavu,normalne jsem se fakt bála a když jsem honí vystrcila za dveře,nic ani domluvy slavná nevychova nepomáhala,vzala jsem mu ty věci,ze mu je dám,az to přestane dělat ,že se bojím a že to bolí a on se mi zaryl nehty do obličeje ze vzteku,v tu chvíli mu fakt taková přiletěla byla jsem z toho moc špatná ale holky jsou děti a děti a na všechny to stejné neplatí,jsou prostě děti víc temperamentní,kazde je jiné...Takže ano já Davidka už párkrát plestila ,ale poslední dobou už je úplná pohoda,ja mu řekla vidíš jak je to škarede ,to se prostě nesmí dělat ,nesmí !!!! A kolikrát na něm vidím jak chce schválně na brášku šlápnout nebo mu mačkat ruku,nebo po něm něco hodit...A neudělá to,stáhne ruku zpět .. ví,ze tohle už je fakt ta hranice,pres kterou jít nesmí...ale dokud jsem mu to jen vysvětlovala,nebo jen něco zakázala,mel z toho fakt legraci.a to opravdu své dítě nebiju...ale jak říkám párkrát už na zadek pleskanec dostal

magdalenax
4. srp 2016

Za živýho Boha si nemůžu vzpomenout, jak se jmenovala ta politička, která všude říkala, že plesknutí dítěte je týrání.
Jednou o tom byla debata v rádiu a jeden chlapík tam zavolal a řekl,- jestli si paní....... myslí, že tohle je týrání, tak já jí tam ty svý tři paňáry odvezu 😀

olusenka
4. srp 2016

@eficenka já tu pořád čtu o tom (v diskuzi i celkově na MK), nastavit dítěti hranice, ale už nikdo neřekne, jaké hranice a pravidla dítěti doma nastavili, a jak.
A s násilím mám taky problém, myslím ve své hlavě, taky občas syna plácnu na zadek, hlavně právě když už nevím, kudy kam, což asi ení dobře, ale třeba vím, že přesně takhle to naši taky dělali, a rozhodně jsem si nedovolila je já na oplátku taky plácat. Což jak tvrdíte (víc z Vás tady) je logické, že když dětem ukážu, že já je můžu plácnout, oni budou plácat (mě, sebe navzájem) taky....a je to fakt. A nevím, jak z toho.
(Doplňuju, četla jsem jen první stranu diskuze.)

Syn chytil špatné manýry ve školce, teď když enní po jeho, huláká na nás, jak nás zabije a nechce a kdesi cosi, dcera už to bohužel opakuje po něm, plácá občas nás, velice často ji.... Absolvovala jsem nedávno Kurz efektivního rodičovství, co vím tak obecně, jsou tam prvky Výchova nevýchovou i Respektovat a být respektován, ale jen částečně, důležité je, když něco dítěti říkám, být si tím sama jistá a "mít tvář", dětem se hodně věnovat, jelikož spousta těch vzteků pramení z nudy a z nedostatku pozornosti, nevychovávat tresty...atd. Ale moc to u nás nefunguje. Skoro nic z toho.
Jediné co začalo fungovat, jak je syn starší, že když mu něco oznámím dopředu, ví to a počítá s tím, tak pak fakt jde (pryč z hřiště domů, vstát od TV a jít se mýt a spát) sám a bez řečí.
Ale jak jinak na ně, nevím, moc to nefunguje a neposlouchají, hlavně mladší dcera. ☹

dannyblakely
4. srp 2016

@olusenka sama jste to rekla.. skolka.. Ja jsem proti skolkam, pokud to neni nezbytne nutne

magdalenax
4. srp 2016

No, já jsem názoru, že pokud nechytí to špatné ve školce, tak ho chytí ve škole, - a tam chodit musí.....

japona
4. srp 2016

Nejsem zastáncem izolace deti. Co mu přinese, že nepotká "zle" deti? Neměli by se naopak setkávat s nimi, aby se v pozdějším životě nedivilo, že na něj nejsou všichni jen mili? Nebude ho později stresovat, když na něj někdo ( ve skole, nebo pak v zaměstnání) třeba zvysi hlas?

marton
5. srp 2016

@dannyblakely No já nevím 😒 .Jasně že si děti přinesou jiné móresy ze školky, ale to je život. A my jsme doma od toho, abychom jim vysvětlili, jak se k tomu postavit. Co je dle naši výchovy správné a co ne.Ve škole to bude větší nářez. Ve školce je usměrní paní učitelka, ale ve škole už to ty učitelky nemůžou úplně uhlídat, by se zbláznily. A je na dětech a jejich povaze, jak se s tím poperou.Je to boj, i rodičů, vím o čem mluvím.
A klobouk dolů tady před matkama, které nikdy své dítě neplácly, byť jen přes ruku. A přeji jim, aby jim to dopřálo i další dítko 🙂 .

astyna
5. srp 2016

Já jsem příznivec hranic, jak jsem psala: můj syn si může hrát s hračkama, kde chce, zda v ohrádce nebo na dece, ale nesmí si hrát s květináčem nebo se zásuvkama. Soused to dohnal tam, kde má fialové doživotně žíly na rukou, jak jím proběhnul proud. Jsem tvrdá, to nepopírám, chci, aby z mého syn byl čestný muž, který ví, co se sluší, který bude gentleman k ženám, ale silná osobnost, aby odolal svodům. Takový je můj manžel, takový chci, aby byl i můj syn a tak se ho i snažíme vychovávat. Je to ale strašně těžké, když jedna babička mu povolí vše a jedna zase zakáže absolutně vše - pomalu i jíst mimo vytyčenou dobu.

Dnes je strašně moc různých knih a přesto máme takové problémy s morálkou dětí, dětské psychology, ped-psycho poradny, výchovné poradce. Kde je ten problém? Jen u dětí, kde rodiče důsledně dbají na výchovu a dítě neustále usměrňují a přikazují? nebo rodiče, kteří si načtou vše, co bylo vytištěno, dítěti dají výchovu nevýchovou a to dítě pak nezná žádnou autoritu, protože ani do školky nepůjde přece, a ve škole nechápe, co se po něm chce?

Je to strašně těžké najít nějaký střed - kompromis pro všechny a já jsem strašně ráda, že mě máma, když jsem byla drzá, dala prostě přes půl stolu i ve 20letech facku, ale, když jsem donesla hezké výzo, tak mi dala peníze na novou knížku, kterou jsem chtěla. Že tam byl ten správný střed a že taková výchova už dnes nefrčí? To je mi úplně jedno, protože to, že moje matka vychovala silnou zdravou osobnost, se pokusím i já se svým synem. Podaří se to? Netuším, ale zkusím to.

Názorů tady zaznělo strašně moc - ale autorka dotazu si stejně bude muset najít vlastní řešení. Jak to bylo v reklamě na RIO 2016 - jen silní lidé vychovají silné bytosti. Amen.

dannyblakely
5. srp 2016

@magdalenax nemusí

dannyblakely
5. srp 2016

@japona ne.. já chodila do školky i do školy a když je na mě někdo hnusnej, stresuje mě to pořád.

elu
7. srp 2016

chápu tvoji reakci, taky bych se nasrala a střískala ho....ale je pravda, že to k ničemu nevede, nebo teda vede...že dítě bude stejnej nervák jako rodič....vím o čem mluvím, jsem nervák první třídy...musím se opravdu moc hlídat a kontrolovat...ale někdy to prostě nedopadne ☹

terezapetrova
7. srp 2016

@simkrk ano co je moc je moc ale at napises k tomuto cokoliv proste z pohledu mamy to schopna zatím posoudit nejsi tak o tom muzem pokecat az budes moc 😉

simkrk
7. srp 2016

@terezapetrova z pohledu mami =D aha =D ja jen vim jak chci aby bylo moje dite vychovany a kdyz vidim ne jenom u svoji segry ale i jinde tu vychovu,blila bych z toho =D takze asi tak,kazdej k tomu pristupuje jinak a ma na to jinej nazor..takze tdy tezko uz neco rozebirat =)

terezapetrova
7. srp 2016

@simkrk samozrejmne ze z pohledu mamy! uz opravdu není co rozebirat jak vidno hlavne je to hrach na zed

maximaty
7. srp 2016

@simkrk vsak to jednou sama poznas... Tezko muzes soudit a vyjadrovat se, kdyz vlastne netusis co to je byt mama... To se proste neda popsat to se musi zazit... Preju ti co nejmin bezesnych noci kdy se ti bude honit hlavou co jsem mohla udelat jinak. Je mi z toho smutno kdyz ctu takhle zabednene a iracionalni vyplody lidskeho mozku

magdalenax
7. srp 2016

Dneska jsem šla kolem hřiště a potkala kamarádku s vnučkou, sedly jsme si na lavičku, ale že už nemá malá pití, tak jestli prý tam chvíli vydržím s malou sama, že jen dojde nahoru. Malá, no malá... , házela si míčem za účelem trefit koš. Seděla jsem tam a koukala na ni, jak je šikovná, jenže co se za tu chvíli odehrálo o pár metrů dále. Najednou jekot, šílenej řev. Nic jiného jsem neslyšela, ale viděla jsem, jak jedna maminka přiskočila k synovi, mohlo mu být tak pět let a něco mu říkala, to slyšet nebylo. Snad za dvě minuty opět řev, ale už dospělých. Mámě od sotva tříleté holky ruply nervy, protože ten kluk jí rozšlapal kyblík na bábovičky a ještě měl v ruce kus nějaké suché větve a ještě by býval tou větví chtěl uhodit nejen tu malou, ale i tu mámu. Do toho se vracela ta moje kamarádka a řekla mi, že tohle je tam naprosto běžné, že ta paní bydlí u nich v domě a je na denním pořádku - nechci, tak dobře, nechceš, a tohle chceš? Za chvíli prý zase "ne, to nechci".
Ty dvě mámy se málem popraly, - moc nechybělo.
A když odcházela máma toho agresora s tím spratkem domů, tak jí cestou mlátil tou větví...., co na to říct

maximaty
7. srp 2016

@magdalenax nechapu smysl prispevku... Pomohlo by ho zmlatit a nebo by bylo lepsi dite od zacatku vychovavat tak, aby k takovym vypadum vubec nedochazelo? Vychovavat tak, aby clovek nemusel mit pocit ze toho spratka musi prastit??

magdalenax
7. srp 2016

@maximaty No, to je to, nevím právě, že mu něco nejspíš vysvětlovala a nakonec to stejně nikam nevedlo....

anetka1701
7. srp 2016

Opravdu zajmavá diskuse 🙂 Přečetla jsem jí celou a některé postřehy považuji opravdu za hodnotné (bez sarkasmu). Mám dvě dcery, 3 a 5 let... Mně vychovávala máma prakticky sama (otec furt v luftě), pro ránu nešel daleko ani jeden, byla jsem děsný dítě :oD Nikdo mi nic nevysvětloval, jen mně řezali a ještě upřednostnovali salámistického mladšího bratra...

Když se narodila starší, slíbila jsem sama sobě, že jí nikdy nebudu bít. Snažila jsem se vychovávat, určovat hranice, od jisté doby vysvětlovat, ukazovat co je špatně a co ne... Dost věcí jsem jí nechala zažít si sama aby pochopila (bouchnout se, spadnout - v rámci bezpečí... ) "nehoupej s tím stolem, podívej, nahoře je knížka, spadne na tebe" - dítě toho nenechalo, kniha spadla, dítě má zkušenost že poslouchat rodiče se musí... Teda, teorie praví :oD Starší dcera je kamikadzee jezdec, občas nebezpečná sama sobě a okolí. Jakékoliv nastavování pravidel a hranic nefunguje, po průseru slyším jen "ale já jsem chtěla...". Je to hodnej a něžnej člověk, žije si ve vlastním světě... Několikrát ale nastala situace, kdy jsem musela v rámci ochrany zdraví a života dítěte (a jiných osob) přistoupit k fyzickému trestu, protože vysvětlování, hranice a příklady nezabrali (jako třeba když přes několikeré vysvětlování a ukazování co se může stát nastartovala auto zrovna v době, kdy muž nakládal věci do kufru a já jsem dávala vyčůrat mladší - starší si rozepla pás, přelezla k řidiči, vložila klíč do zapalování a nastartovala. Auto cuklo, málem přejelo psa a muž se šeredně praštil do hlavy o kufr. Vytáhla jsem jí z auta a opravdu hodně dostala přes ruce. Pamatuje si to doted - akce =>důsledek. Vím zcela jistě, že TOHLE už neudělá...

Když se narodila mladší, tak jsem neměla předsevzetí a výchovu prostě hodlala "nějak přežít" protože jsem se tolikrát spálila u starší, že jsem dělala vše podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a čekala, co se bude dít. Mladší jsem nikdy nemusela uhodit, vždycky mně poslechla... Občas zakřičím, občas jí pošlu do pokoje, občas vyhrožuju "ještě jednou a jdeme domů, ještě jednou a nekoupím zmrzlinu", ale bít jí nemusím... Stejná výchova, stejné rodiče a dvě děti. Není jeden druh výchovy, univerzální věc, která padne všem stejně... Člověk se musí přizpůsobit dětem...

A tak prostě chápu rodiče, který poprávu uhodí své dítě. A taky chápu toho, co na něj nikdy nevztáhne ruku... Každé dítě je jiné, je to jiná osobnost a platí na něj něco jiného... Jsou matky co mají pozorné a hodné anděly a nechápou, jak někdo může bít svoje dítě a odsuzují to... A pak jsou ty, které mají podobné neřízené střely jako já mám mladší a víme, že občas to prostě jinak nejde...

koordinatorka_odboje
7. srp 2016

@magdalenax
co bys rikala? 😁 Mazel tov jsi za ni mela kricet, protoze si zrejme uzije 😁
Nebyla ta politicka Dzamila?

Ja se tak strasne netesim na obdobi vzdoru. Taky mi ujizdeji nervy. Ale pokud vim, nas zakonik pripousti "vychovnou facku" a myslim, ze situace, kdy dite nekoho ohruzuje nebo sebe, je vhodna pro uplatneni vyjimky ze zakona 😊

magdalenax
7. srp 2016

@koordinatorka_odboje Aůhoj, nevím, zda reaguješ na situaci, kterou jsem zažila před pár hodinami, ale pokud na můj minulý příspěvek...
Děkuji, ano Dzamila Stehlíková

anazuzzuzana
7. srp 2016

Otázka zní, jak bych reagovala v dané situaci. 1) rozhodně bych ho nehonila - bere to jako popud ke hře 2) až by ho přestalo běhat ( a jsem si jistá, že by ho to bavit brzy přestalo), tak bych mu stříkačku vzala a důrazně řekla, že je to proto, že po mně stříkal i když ví, že si to nepřeju a že já taky nedělám věci, které si nepřeje 3) podle reakce bych pokračovala v pěkném dni bez stříkačky anebo při nějakém hysteráku / házení kamení zopakovala, že se mi to nelíbí, sebrala se a šla pryč... mému synovy je sice teprve 19M, ale je to neuvěřitelný živel, paličák a vztekloun... ale vím naprosto přesně, že bych mu nikdy nedala facku až by z toho upadl na zem... je to ponižující, je to zraňující, krátkozraké a smutné

emisekkk
7. srp 2016

Jéje, no a co? Tak jsi mu dala facku, kterou si mimochodem zasloužil. Kruci, to tady fakt budeme diskutovat a vyjednávat s dětmi do nekonečna? Jsou snad nějaké hranice a házet v čtyřech letech po někom šutry - no to snad ani ne - a když vysvětlení nezabere, tak prostě to že ses vytočila a udeřila, si myslím, že nikoho nezabije a je to pochopitelné.
ta výchova/nevýchova, respekt až za hranice snesitelnosti....no, co pak uděláme s těmi repektovanými puberťáky - mimochodem já mám už dva doma a teď kvituji s podvěkem, že měli nastavené mantinely (stejně jako já). Já prostě nejsem pro tu dnešní mnohdy benevolentní výchovu a následně děti, které jsou neukočírovatelné. Mlácením taky ničeho nedosáhneme, ale občas dobře mířená rána 😀 nikomu neublíží. 😀
Z jedné facky si hlavu nedělej.

terezapetrova
8. srp 2016

@magdalenax za me zcela jasny (tedy i k vyse zmiňované veci trestání cizích deti) rozhodne situaci musi vyřešit ten, kdo se o dite stará a v tomto případe byt holt asi porad ve střehu a jeste nejlépe těsně předtim nez k něčemu dojde odvést dite uplne stranou kde nemůže škodit dalsim

terezapetrova
8. srp 2016

A dal samozrejme zkusit resit

simkrk
8. srp 2016

@maximaty se tady furt ohanite tim pockej az budes mama,jeste to neznas,nejsem ale budu..ale vim ze kdyz proste dite uz neposloucha a jeste se vysmiva treba do obliceje tak ja teda mu radsi dam na zadek by vedelo ze se to nedela,ale ne ze dite si bude stat za svym ze to chce delat kdyz se to nedela =D jako proste svuj nazor jsem napsala a tim to tuto knverzaci mezi vsema ukoncuji.vsichni me tu odsuzujete tim ze bych proste diteti lejskla,nam to neublizilo neublizi to ani jim =) =D samozrejme to musi byt jen malo a ne ze ma modriny..!!!!!!

Strana
z8