Jak potrestat 4letého chlapečka, který neposlouchá?
Náš skoro 4-letý chlapeček háže s věcmi, hračkami, když se mu něco zakáže, nebo není po jeho. Dnes venku bylo docela chladno, a chlapeček chtěl stříkat s vodou, řekla jsem dobře, ale nebudeš stříkat na nás protože je zima, samozřejmě jako obvykle po chvilce neposlechl a stříkal na mě, začala jsem ho honit, že mu střičku vezmu, vzala jsem mu jí a vodu vylila, hodil s kamínkem, otočila jsem se a dostala jsem větším kamínkem do hlavy, to mě strašně rozčílilo a dala jsem mu facku na tvářičku až zavrávoral a spadnul ☹ plakal ale slíbil že už stříkat nebude a tak si hrál dál a už byl hodný. Jsem celý zbytek dne na sebe naštvaná, že jsem to přehnala ☹ jindy mu totiž dávám na zadek ale jelikož má plýnku tak ho to nebolí, holky jak by jste tu situaci vyřešily vy? Děkuji
@simkrk slusne vychovane dite by se ti do oblyceje tezko smalo... Se uklidni a zkus se na to podivat z jine perspektivy... Porad pises kdyby blabla tak ho lisknu no a co se na to podivat takhle: Sve dite budu vychovavat tak a budu se mu venovat tak abych ho nemusela nikdy lisknout??? Vzdyt ty proste vychazis z toho, ze ta situace prijde... Ver ze to jde i bez toho, jen by te to stalo vic casu usili a trpelivosti...
@maximaty samozrejme ze tomu chci predejit,to chce asi kazda mama ne? nechce nikdo bit dite,ale tady jde o to co se situaci kdy to dite uz si proste nenecha rict,to zas nechapete vy =D jak se tu ptala pani ze mu liskla kdyz po ni chodil kamen i kdyz ho napominala..proto v techto situacich kdy to dite si uz proste neda rict a neposloucha a fakt uz naky domluvy atd. nezabiraj tak co =D tak mu proste lisknu a tim to hasne a uz to delat nebude a kdyz jo tak se mu proste pohrozi..kdyz se diteti venuje tak nema duvod byt zlobivy,ja to vidim u svy netere.ja s ni si rada hraju,ale bohuzel tedka v tehtenstvi za ni tezko budu litat a skakat na tramposce..a kdyz uz me potom otravuje z duvodu ze se ji nikdo nevsima a ja uz toho mam plny kecky a chci si odpocinout tak samozrejme zacne zlobit,proto ja radsi za ni jdu snazim si s ni hrat..prave aby po ni nikdo nekricel..dite muze byt vychovany ale muze ho chytnout nakej zkrat a muze udelat neco za co si tu facku zaslouzi..🙂 ja dite nechci bit,tady jde jen o to co udelat s vypjatou situaci kdy uz nic nezabira...🙂
@simkrk to je skoro legrace a me to proste neda znovu nenapsat 🙂 fakt vtipný jak přesne vis co delat kdyz dite zlobí, jak dite reaguje kdyz se vzteka, jak se situace vyřeší, asi to budes mít ve výchově lehké, preju Ti to ..
@terezapetrova jak uz jsem napsala s neteri jsem hodne casto tak asi proto to vidim =D a vim jak se vzteka =D a ono se staci obcas kouknout i nekde na ulici..nektery dite poslechne a nektery ne =D tak ja nevim...uz me nechce byt uz nemam s vama co rozebirat,kazdy sve dite vychovava jinak a kazdej na vychovu pristupuje jinak.tady se nazory proste rozdelujou.kazdy na to ma jiny pohled,nerikam ze kazdy se mnou bude souhlasit ale nekdo se najde,jako se najde nekdo kdo nesouhlasi =D
A kdy je dítě vychované? Neřekla bych, že ve 4 letech, troufla bych si říct, že tak v patnácti. Všeobecně se tvrdí, že co se základu výchovy týče, že co rodiče nezvládnou do tří let se dosti těžko dohání a to, čehož ve výchově nedosáhnou do deseti let, už je bez šance.... .
@magdalenax myslím, že jste to byla vy, kdo jste psal, že svému dítěti klidně jednu lískene i když je už starší (tj. vychované) když si na vás otevře pusu.... tak já nevím... znamená to snad, že i přes vaší ráznou výchovu, kde jsou fyzické tresty přípustné a v určitých momentech dokonce žádoucí, je syn stále nevychovaný?
Pak ještě jeden pohled na věc.... malé děti = malé problémy, velké děti=velké problémy... pokud nejsme schopni s malými dětmi fungovat bez nějaké té rány občas, jak to budeme dělat později?
Mě naši taky často dali (i když nyní se dušují, že jen max. 2x.... no já si to pamatuji jinak) a nevím jak to bylo když jsem byla malá, ale vím naprosto přesně, jak to bylo na začátku puberty, když jsem naposledy dostávala...vždycky jsem mámu během nějaké hádky schválně provokovala víc, aby mi jí už konečně flákla, já mohla naštvaně odejít a nemusela poslouchat ty její kecy... možná kdybychom se naučily o věcech diskutovat, tak bych se pár životních chyb vyvarovala, ona totiž neřikala vždycky úplné blbosti...ale já jsem byla ráda za výprask, protože jsem si vůbec nepřipouštěla, že by třeba mohla mít v něčem pravdu... a to bych nechtěla, aby si moje dítě, ani během té nejdivočejší puberty, myslelo, že mu nemůžu do života dát nic jiného než pár facek
@anazuzzuzana Nemíchat prosím hrušky s jablkama. Můj syn je vychovaný. To, že je prostě dospělý a že se stane, že prostě "zadržkuje" (jak a proč vypisovat nebudu) ještě neznamená, že není vychovaný. Určitě ho nefackuju, ani nepohlavkuju, jak si to možná někdo vysvětluje.
Ahojky, jestli za sebe mohu něco doporučit, zkus mrknout na stránky nevychova.cz, nabízí teda nějaký placený kurz, ale posílají po zadání emailové adresy pár rychlokurzů na zkoušku, abys pochopila, o čem to je. Docela mi to pomohlo, pochopila jsem některé zásady, kterých je třeba se držet, aby ses naučila se svým miláčkem fungovat. Zatím jsem kurz neabsolvovala, i když o něm uvažuji. Mrkni na to.
Jo, jistě, rodiče budou absolvovat kurz kvůli tomu, aby jejich dítě nedostalo přes ruku, nebo na zadek...., není to trošku postavené na hlavu? Nechci rozhodně srovnávat člověka se zvířetem, ale bohužel, i to štěně, či kotě ví, co smí a co ne, ale je to zase jen výchova, né nevýchova. Jakmile řeknu NE, tak to NE musí být vnímáno, že prostě ne a pokud dítě půjde přes práh tohoto slova, je vidno, že jen zkouší, co si může dovolit více
@magdalenax ony ty kurzy jsou ale uplne o necem jinym. O sebepoznani, o poznani detske duse, o nalezani klidu. Casto se setkavam s tim, ze dite dostalo, protoze to pro rodice bylo snazsi, nez se pokusit dite pochopit. A jakmile sve dite chapes, vis proc nektere veci (niceni,otravovani,vztekani atd atd) dela, pak jsi jen krucek k tomu, abys nemela potrebu resit jeho preslapy davanim na zadek.
Zmlátit dítě je cesta, která tak maximálně uleví v dané chvíli rodiči, který tak může vypustit svůj vztek a frustraci. Podle mého názoru, dítěte, které bylo řezané jak žito, je to selhání dospělého, i když si to většina z těch, co prosazují výchovu stylu "škoda rány, která padne vedle" apod., absolutně neuvědomují (protože většinou nechtějí).
@panickatlamicka
@zmrz_lina
Opravdu? Tak co mne napíšete teď..., naši přátelé maji tři děti (15 let a nějaký měsíc, druhé 13-ti leté a to nejmladší 8-leté)
Naprosto klidné děti, nebylo třeba tu ruku vztáhnout. Ale našli za skříní sáček s marihuanou.... . Není třeba psát o tom, že nebyly s tímto problémem obeznámeni, naopak, ale i přesto se tohle stalo.... . Tak, a co s tím, kromě toho, že marihuana skončila v odpadu?
@magdalenax myslíš, že v danou chvíli je výprask to nejlepší řešení? Pak ok, tak to řeš takhle. Mně nebaví tebe, nebo kohokoliv jiného, přesvědčovat o tom, že to - podle mého názoru - není správně. Napsala jsem svůj názor a za ním si stojím, ale přesvědčovat nikoho dalšího nehodlám, řežte si děti hlava nehlava 😉
@zmrz_lina Nejlepší řešení je v danou chvíli asi to, - marihuanu vrátit zpět a čekat, co se bude dít, možná ještě nějakou vysadit za okny..........
@magdalenax zbytečně to ženeš z extrému do extrému, ale jak je libo 😉
@magdalenax ze ty mas vzdycky v zaloze nejaky pribeh 😀 jako sorry, ale drogy se nevyhybaj nikomu. Muzes je najit v supliku tyraneho ditete, zdanlive ambiciozni studentky, u chlapce z respektujici domacnosti i u ditete s tzv.tradicni vychovou.
Takze moc nechapu, kam se v souvislosti s nalezem marihuany mela diskuze posunout.... Vic ti k tomu nereknu.
@zmrz_lina Nikam nic neženu, nejprve je to kamínek, pak kámen, po třetí to může být cihla. Prostě dítě musí vědět, co si dovolit může a co ne, ale v tomhle případě není nic, co by si dovolit mohlo. Asi tak. Jednou se to může obrátit takovým způsobem, že na to raději ani nemyslet
myslím si, že ať už v otázce "facek" nebo marihuany neexistuje skálopevně nejlepší řešení.. stejně jako každé dítě je individuální, každé řešení situace si žádá individualitu. když jsem neměla dítě a nebo jsem jej jen čekala, měla jsem "plnou hubu" řešení, co bych chělala kdyby mé dítě udělalo to, co tamto ono. Dneska mám syna, je sice maličký, ale jsem daleka jakýchkoliv soudů. protože vím, jak na mne působily hormony, protože vím, jak najednou to každý cítí jinak. dříve jsem si říkala, že bych asi taky jednu raději pleskla, protože "mě to taky neublížilo", ale dnes o tom nejsem přesvědčená.. a je to tím, jak to cítím a tím, co jsem měla možnost prožít nebo slyšet z "objektivních" (v uvozovkách schválně, protože nikdy nic není objektivní) přednášek... stejně to každá matka udělá tak, jak to sama cítí.. to je můj názor a klidně mě ukamenujte 🙂 je mi to fuk.. byla jsem teď svědkem situace, kdy chlapeček uhodil holčičku.. matka holčičky řekla, aby matka chlapečka jej plácla přes ruku, protože když mu bude vysvětlvoat, že se to nesmí, on si z toho nic nevezme... neuměla jsem si na to vytvořit názor - stála jsem tam a koukala a přemýšlela, jak bych to řešila já. na tohlle prostě není univerzální SPRÁVNÉ řešení. prostě to každý řešte po svém a je... ať se totiž rozhodnete jak chcete, následky si ponesete vy samotné - nikdo jiný 🙂
Nezlobte se na mě,ale jak byste řešily to,když dítě neposlechne ani po x té po dobrém,dělá naschvály,když podle vás je křik špatně,plácnutí špatně?Můj skoro dvouletý syn,když řeknu NE v klidu,většinou se začne smát,a pokračuje,nebo začne ještě víc(např.bouchání do televize,kopání do nábytku...),a prostě nepřestane,dokud na něj doslova nezařvu nebo ho neplácnu.A rozhodně ne přes plínu,to je jakoby nic.Ví moc dobře,že to nesmí,prostě zkouší,kam až může zajít,jak zareagujeme,a domlouvat a vysvětlovat donekonečna je kravina,kor,když jde o ani ne dvouleté dítě.
@panickatlamicka Posunout se měla tam, kam se to zcela posunuje. Bohužel. V šuplíku nic nemám, jen jsem starší. Výchova se od roku vyvíjí podle věku dítěte, na každé čeká nějaké to úskalí, vliv ostatní vrstvevníků, bohužel
@andryyysssek Setrvej, jakmile ustoupíš, bude to v háji. Klidně mu dej o jednu víc
@andryyysssek no a prave kdybys vedela, proc je toto chovani tak typicke u vetsiny dvouletych batolat, nebylo by biti a rvani tak caste. I by sis treba umela poradit s tim, jak situacim predchazet. 🙂
@magdalenax to byla ironie nebo jsi to myslela vážně?Teď nevím.
Tak zaprvé násilí budí násilí, takže pokud chceš aby mlátil tebe a jiné děti, tak jsi na dobré cestě, za druhé čtyřleté dítě v plíně, no nevím, nevím, Za třetí dítěti se nezakazuje, dítěti se vysvětluje.
@panickatlamicka tak mi poraď teda.
@andryyysssek Nebyla to ironie, bohužel, ale vím, co si děti dovolí. Nějaké stagnování, nějaké vynucování si čehokoliv, - kde bychom to byli? Prostě, tady se najíš, tady bude večerníček a potom hají, hotovo.

@nunynka82 čtyřletý má plenu, neposlouchá, má svojí hlavu, opravdu si myslíš, že je vše v pořádku? Nebylo by lepší začít ho řešit spíš komplexně, než mu fláknout takovou, až odletí na zem? Chápu, že Ti ujely nervy, to se stane každýmu, ale mám pocit, že Tvůj syn může mít i jiný problém, než ten, že neposlouchá.