Jak potrestat 4letého chlapečka, který neposlouchá?
Náš skoro 4-letý chlapeček háže s věcmi, hračkami, když se mu něco zakáže, nebo není po jeho. Dnes venku bylo docela chladno, a chlapeček chtěl stříkat s vodou, řekla jsem dobře, ale nebudeš stříkat na nás protože je zima, samozřejmě jako obvykle po chvilce neposlechl a stříkal na mě, začala jsem ho honit, že mu střičku vezmu, vzala jsem mu jí a vodu vylila, hodil s kamínkem, otočila jsem se a dostala jsem větším kamínkem do hlavy, to mě strašně rozčílilo a dala jsem mu facku na tvářičku až zavrávoral a spadnul ☹ plakal ale slíbil že už stříkat nebude a tak si hrál dál a už byl hodný. Jsem celý zbytek dne na sebe naštvaná, že jsem to přehnala ☹ jindy mu totiž dávám na zadek ale jelikož má plýnku tak ho to nebolí, holky jak by jste tu situaci vyřešily vy? Děkuji
@panickatlamicka no a konkretne?
@magdalenax tak to s tebou souhlasím.Nejsem zastánce tvrdé výchovy,manžel byl řezaný jak žito,tchyně to jednou argumentovala slovy:on nezlobil,ale chtěla jsem,aby byl vychovaný,(No,nechápala jsem.Přitom dnes to sama nechápe,asi zmoudřela 🙂 Však manžel ji sám nejednou řekl,že z ní neměl ani tak respekt,ale strach),ale občasné výchovné plácnutí není na škodu,spíš naopak.
@andryyysssek odendavat od veci, nabizet alternativy , zaujmout jinak. Deti se tou vzdorovitosti presvedcuji o sve vlastni identite, je to vlastne velmi dulezity vyvojovy krok. Treba triska dvirkama od linky: chytnout rucky, rict "dvirka se rozbijoz,kdyz s nima triskas. Pojd,muzes bouchat tady do... ( bubinku,box.pytle,..dopln co chces).
@lichtakova ???
@andy80 Nechápe NE?Tak to mám asi geniální dítě,protože to moje chápe moc dobře,a to od 9měsíců.
@andryyysssek no tak to je vývojově o 3 roky dopředu 😀 😀 😀
@panickatlamicka no,to jsem myslela. Ted to prosim nevezmi jako ironii,ale myslim,ze neco takoveho bylo nekde na zacatku diskuze-ze kdyz bude nekde bouchat a jinde je to spatne,ze bude "zmatene"?-protoze myslim,ze tam prave neco takoveho bylo,ze autorce nektera psala,ze jestli nekde mohl strikat vodu a pak ne,ze to nepoznal...
Omlouvám se za vstup do diskuze, sice Vám nějak neporadím, protože mám teprve malou 10 měsíční holčičku, ale dítě prostě potřebuje jednu na zadek aby si zapamatovalo, že takhle prostě ne! Zvýšit hlas a vysvětlovat je kolikrát k ničemu. Kamarádka má 3 letého synka a 8 letou slečnu, a věřte mi, že ona nedělá nic jiného než vysvětluje, jakmile jí dojdou nervy a synek po 10 jde a hodí po své sestře trávu písek cokoliv, tak mu prostě plácne na zadek. A když to nepomůže sebere se a jde sním domů, kde on prostě trucuje, ale za chvíli je hodný a hraje si se sestrou pěkně. Ty děti prostě musí mít pevnou ruku a hlavně nervy. Naprosto autorku chápu, zareagovala bych asi stejně, možná ta facka je moc, ale v tomto případě se to dá tolerovat. Kdyby do sebe nechala matka tlouct od vlastního dítěte, tak by to bylo nehorázné. To dítě si z ní potom udělá otroka, a řekne si prošlo mi to jednou po druhé taky...
@moveto dítě je odrazem svých rodičů, takže když dá máma dítku na zadek, tak si myslí, že to tak má být a pak dítě dá na zadek někomu jinému. U dětí nervy dojít nemůžou, je to o neustálém vysvětlování a odpoutávání pozornosti od věcí, které nesmí dělat. Rozhodně nepomůže facka ani křičení.
@lichtakova chapu, hele to si nemyslim. Diteti jde predevsim o to ukojit sve ( nekdy silene 😀) potreby. Zmatene by bylo, kdyby jednou triskat dvirkama mohlo a jindy ne. 🙂 to je muj nazor
@panickatlamicka to jo,teď je v období vzdoru,to vím,ale ne vždy pomůže upoutat pozornost na něco jiného.Když si neuvědomí,co dělá,tak jen důrazně řeknu NE a vysvětlím,ale když dělá naschvály a zkouší,prostě ho okřiknu nebo mu dám na zadek/přes ruku,a je klid.
@andy80 Tak to mi vysvětli, proč našeho malého bil a to kdy mohl kluk, který doma nedostal jednu jedinou po zadku, byl ho třeba jen proto, že chtěl zrovna tu hračku, se kterou si malej hrál
@andy80 není,je to úplně normální.S dcerou to bylo stejné 😉
@magdalenax a jak víš, že nedostal, bydlela si s nimi?
Vypadalo to na zajímavou debatu, ale zřejmě nemá smysl. Doporučuji pročíst něco o vývoji dětí a zapřemýšlet na výchovnými metodami. Věřte, že to jde bez křiku a facek.
Mimochodem, je mi líto dětí na které se jen kříčí a které dostávají na zadek a co hůř - facky ☹ . Radši končím, protože se to špatně čte.
@panickatlamicka i tak diky. Mne teda nervy bohuzel tecou casto,navic "odpoutani pozornosti"-u nejstarsi to je uplne sci-fi uz od malinka,ta si pamatuje vsechno...to kluci jsou vetsi "moulove",u tech se to da... Ja jim teda bohuzel obcas dam na zadek nebo pres ruku. V tehle diskuzi se nechci pridavat na nici stranu. Spis mam pocit,ze se i nejak nemuzu ztotoznit s prispivajicimi-ze by tu nekdo psal "mela jsem dite,desne zlobilo,neposlouchalo,bylo agresivni,ale od te doby co...(neco)...je to lepsi"....sleduju i nevychovu,neco se mi hodne libi,ale casto mam pocit,ze s vice malymi "zkousejicimi" detmi se to proste neda moc aplikovat.
@andy80 Rodiče toho kluka to totiž ve školce řekli a já to sama slyšela...., takže to vím
@magdalenax oni tak budou vykládat, že kluka řežou 😀 😀 😀
@moveto souhlasím 🙂 můj brácha,když mu byly tak tři roky,sebou kolikrát hodil ze vzteku na zem,jednou ho mamka seřezala,a víckrát to neudělal.A v životě na ni nevztáhl ruku,věděl moc dobře,že on si to dovolit nemůže.Zato sestra,dnes ji je 18,v životě snad nedostala,to bylo jen napomínaní,které nikam nevedlo,a řekne klidně mamce drž hubu.Ode mě by za toto jednu chytla,že by se pos....
@andy80 Nebudou, nemají co, když to potřebuješ slyšet, jsou to sousedi mých rodičů a ten kluk si dělá co chce
@andy80 dělal - omlouvám se
@andy80 @maximaty člověk si prostě žije v té své bublině, kde dospělí lidé nebijí své milované děti a přesto jsou ty děti v pohodě a i když zlobí a rošťačí tak, jak to u dětí bývá, tak by nikdy nikomu naprosto vědomě nezpůsobili nějakou bolest...a pak si přečte jednu diskuzi a dozví se, že mlátit děti je nejenom naprosto normální, ale vlastně nutné a že pokud to svoje dítě nezačnou bít, tak jim přerostě přes hlavu a už bude pozdě...vyroste z něj agresor, looser a v puberně bude kouřit trávu 🙂
Zvláštní kolik matek je přesvědčených jak jim ta občasná facka od rodičů neublížila a jak jsou dobře vychované. Tak dobře že zvládají ponizovat své vlastní děti .hmmmm
Nejsem super matka ale jakýkoli fyzický trest spáchány na dětech je pro mě selháním. A nejednou jsem selhala. Vždy jsem se šla dětem omluvit a rozebrat situaci. Nemám žádné andilky obzvlášť dcera je problémová ale už v 5 letech cítí fyzický trest jako ponížení.
Problém je totiž trochu jinde jak jsem zjistila u své kamarádky která má podobný přístup ke svému 2r synovi jako zakladatelka a neví si rady. To dítě se nějak projevuje protože... A rodiče by měli najít důvod. Ono je ale jednodušší říct že prostě zlobí. U kamarádky je to jen málo pozornosti vůči synovi.Necha ho mlátit s dveřmi následně ho 2x napomene a nakonec mu dá na zadek. Když si hraje s našimi dětmi často se stává že je začne bít.Nas 7lety syn už si umí sjednat respekt líp než jeho matka.
Několikrát jsem kamarádce říkala kde je asi problém ale marně. Je pohodlnější to dítě okriknout a zmlátit.
A o tom to tady v ČR je. Stačí vyjít do ulic do marketu a rozhlédnout se. Stačí jet MHD. Neumíme ani normálně přejít frekventovany přechod .Spousta lidí ponizenych co kolem sebe kopou a křičí. Neumí jednat a nemají respekt k druhým.
Přiznávám je to můj výlev ale má důvod .
Syn který je vychovavany v tom že násilí je špatné se už ve školce stal objetí šikany od dětí. A to proto že vybočuje právě v tomhle. Protože odmítl ve skupince predskolaku zbít jiné dítě.
Kde se to asi v těch dětech bere? Proč si tak malé děti potřebují dokázat převahu nad jinými? Pro mě je odpověď jasná. Sami jsou ponižovane :(
Zamyslete se prosím...
@anazuzzuzana zajimavy... Kdo ze tu zije v bubline??
@andy80 nevím, jestli je dobře dítě neustále odpoutávat pozornost, když zlobí.. ano, někdy to pomůže.. ale mám denně před očima skoro 3letého synovce, který pravidelně dělá brajgl u převlékání do pyžamka. Naschvál kope nohama kam došáhne - většinou to schytá jeho mamka.. malý se vzteká a u toho se směje, jak dělá mamce zle.. A ta? aby předešla křiku a brečení, tak mu u toho zpívá, ignoruje kopání, maximálně řekne: au, to se nedělá a malý to absolutně ignoruje! protože mu tady nikdo hranice nenastavil.. takže ano, ona se snaží mu pozornost odpoutat zpíváním a povídáním, ale tím se jen vyhýbá řešení situace a oddaluje "něco". Já bych si teda tohle nenechala líbit a děcko by sakra vědělo, že prostě kopat nohama a hlavně i do mě rozhodně nebude a to i za cenu slz, aby vědělo pro příště. Myslím si, že víc takových situací, odvádějme dítěti pozornost a prakticky ono neví jak se má chovat.. protože nemělo možnost si šáhnout na hranici..
Já myslím, že odpoutat pozornost lze u malých dětí, do dvou let, dejme tomu do tří, ale starší děti už jsou chytré, mnohdy víc, než si maminky myslí a tak snadné odpoutat pozornost nejde. Když mi dítě bude třískat např. do té televize nějakým autíčkem a já ho odvedu a začnu si s ním hrát jinak, tak jak to dítě pochopí, že do té televize se netříská? Jak to z té situace vydedukuje? Podle mě to není řešení, protože to dítě tam přijde za hodinu, když třeba vařím a tříská znovu. A vysvětlovat mu, že se televize rozbije a on se nebude koukat na pohádku? Dítě žije přítomností, tohle pro něj rozhodně není argument, který pochopí a kvůli kterému přestane do televize třískat. Ani si neumí představit, že ta televize stojí v nejlevnějším případě nějakých šest tisíc, ale spíš kolem deseti, na které většina obyčejných lidí vydělává několik měsíců.
No já koukám, kolik je liberálních matek a přála bych jim jet někdy autobusem ze zastávky, kde nastupují děti z mateřských školek 😀 A to jsou malé děti a co si dovolí...Učitelky chudinky...
Já jsem pro - za neuposlechnutí má následovat trest, vždyť tak je nastaven i náš trestní zákoník. Jak pak můžeme chtít po dospělém, aby dodržoval zákony, když mu není vštěpováno ani dodržování obligátního mateřského nařízení? 😕 Policista mu nebude nic vysvětlovat, ba ani mu dávat další šanci.
@martiina_k přesně tak,ne vždy se dá upoutat pozornost dítěte na něco jiného.Kdybych to měla řešit jen takhle,tak se od syna ani nehnu.Když vařím,uklízím,myju nádobí,dělá to se mnou,takže se mu zároveň i věnuju,taky si spolu hrajem,ale musí si umět hrát i sám.Když bouchá předmětem do nábytku nebo televize,nejdřív ho napomenu,pak mu ten předmět vezmu,a pokud to udělá zvovu jiným předmětem,tak už dostane.Mě připadá,že ty matky,co uznávají jen domluvu,dělají z větších dětí mimina,která nic nechápou,přitom moje děti moc dobře chápou už od třičtvrtě roku.Nebo je to jen jejich alibismus,proč dítě neokřiknout a nedat jim na zadek.

@andryyysssek dvouleté dítě neví, co znamená NE. Nezavírej dveře - nepochopí. Když zavřeš ty dveře, skřípneš si prstík, bude tě to bolet. Nebouchej do televize - nepochopí. Když budeš bouchat do televize, rozbije se, nebude pohádka . Musí se na to jít jen jinak.