icon

Jak probíhá odpočinek předškoláků ve vaší školce?

atei
18. říj 2022

Dobrý den,
jak prosím probíhá odpočinek ve vaši školce u predskolaku (5 a 6 lete deti)?
Dozvěděla jsem se, že u nás se musí ležet 1,5 hodiny a teď mi syn říkal, že v průběhu odpočinku nemohl odejít na záchod (🤦🏻‍♀️). V předchozích letech ještě usnul, letos už ne (od mimina byl spis nespavec), docela tam tedy trpí a začal kvůli tomu i plakavat.
V Ramcovem vzdělávacím programu je uveden odpočinek půl hodiny (s tím plne souhlasím) a když dítě neusne, měla by mu byt nabídnuta jiná odpočinková aktivita.
Tak me zajímá, jak to probíhá jinde a jestli budu moc mimo, když budu požadovat u syna, aby ho po půlhodine nechali malovat s tím, ze nesmí rušit ostatní děti.

Strana
z3
amenophus
22. říj 2022

@ninive211 hele mne proste jen zarazi, ze kdyz to funguje jinde, proc by to nefungovalo v CR. Tak jako treba by to nebylo uplne zadarmo, ale kazdej by platil treba 100 na den. U 25 deti by to razem bylo 2500. Z toho by se prece dalsi ucitelka zaplatila, ne? Vzdyt nemusi byt 2 ranni a 2 odpoledni, muze byt 1 ranni, 1 od svaciny do svaciny, 1 odpoledni ( s nejakym prekryvem), at se pokryje ten nejvetsi napor.

zuzroko
22. říj 2022

@dzogobela kde je prosím uveden přesný čas? Někdo to někde vyplodil, ale nic nikde časově dáno není. Nikde není psáno 30 minut.

Doporučuji přečíst si RVP a někdy vidět co opravdu chce a nechce ČŠI. U nás například kontrolovala, aby všechny děti po O šly ležet a měly plnohodnotný prostor na ležení. My měli např přímo u předškoláku, že si děti lehly na matraci, vzaly svou deku a polštářek poslechly pohádku a když usnuly spaly dál, kdo ne šel dělat pracovní listy a to nám např ČŠI vytkla a nelíbilo se jim to 💁🏻‍♀️

zuzroko
22. říj 2022

@amenophus rodiče co chtějí platit přeci mají možnost jít do soukromé školky a tyto věci tam mít můžou. Více učitelek na třídu, více prostoru kdy se mohou věnovat všem individuálním potřebám. Ve státní školce to bohužel není možné a není to v silách jedné učitelky i když se snaží svou práci vykonávat na 1000%.

dzogobela
22. říj 2022

@zuzroko my to mame podle me v nejakem vnitrnim radu, pokud to tedy neni dano shora. Protoze jsem to v nejakych papirech cetla, nemam to vycucane z prstu. Pohledam.

martasek
22. říj 2022

Další věc je, že úroveň soukromých školek je u nás bohužel tristní. A to říkám z vlastní zkušenosti jako učitelka ve státní MŠ. Neříkám, že ve státních školkách je všechno perfektní, to vůbec. Ale "rukama" už mi prošlo několik dětí, které k nám přišly ze soukromé školky a teda hrůza. Někdy mi přijde, že jsou to jen hlídací ústavy. Absolutně s dětmi nepracují, tak jako ve státní školce, o přípravě na školu nemluvě. Teď k nám dokonce nastoupil chlapeček, kterého vrátili ze školy, maminka velmi překvapená, že ve školce (soukromé) ji na žádný problém neupozornili. Často se stává, že prostě v soukromých MŠ raději žádné problémy, třeba výchovné raději neřeší, hlavně, že rodiče platí. No a rodiče si myslí, že pro své dítě dělají to nejlepší, platí mu přece soukromou školku.

zuzroko
22. říj 2022

@dzogobela to asi ano, ale není to tak dáno pro všechny školky v ČR, čehož se některé maminky chytají jako např zakladatelka, která píše, že je to v RVP 😊

bertoldina
22. říj 2022

@amenophus Třeba u nás jsou smíšené třídy, po o tam zůstává jen část třídy, mrnata jdou vesměs domů. Navíc už se rozjely choroby, takže i dopoledne je tam tak 20 děti. Rozhodně jich tam na spaní není 28, což je u nás plny stav.

ninive211
22. říj 2022

@bertoldina U nás se třeba především v pátek třídy spojují, odpoledne tam nespí ze 2 tříd po 22 dětech dohromady víc jak 20 dětí. Kór teď mi přijde, že je spousta dětí nemocných

bertoldina
22. říj 2022

@ninive211 U nás je ted spojuji denně, kolikrát jsou odpoledne do jedné skupinky sesypane děti ze všech pěti tříd.

bertoldina
22. říj 2022

@sasui1 Co je na tom nekonkretniho?

„V denním programu je respektována individuální potřeba aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí (např. dětem s nižší potřebou spánku je nabízen jiný klidný program namísto odpočinku na lůžku apod.). Donucovat děti ke spánku je nepřípustné“

Mně formulace jiný klidný program namísto odpočinku na lůžku tedy přijde dost konkrétní.

sasui1
22. říj 2022

@bertoldina konkretni myslim v tom ze tam neni napsano ze po 30 minutach lezeni na luzku se dite musi zvednout a jit delat pracovni listy ke stolecku. Napriklad. Klidovou cinnosti muze byt i prohlizeni knih. Na luzku 😉
Koncim s vysvetlovanim podminek predskolniho vzdelavani v CR. Nerikam ze jsem se s tim nikdy nesetkala ze by deti nelezely 2hodiny. Jsou to ovsem ojedinele pripady. Ale timto honem na carodejnice udelate zapskle rasple i z tech zapalenych ucitelek. Takze preji vsem aby nasly milujuci respektujici ucitelky pro sve ratolesti a kdyz ne tak tam poslete CSI 😉

somalicats
22. říj 2022

@martasek O kolika soukromých MŠ to konkrétně mluvíš, že takhle házíš soukromé MŠ do jednoho pytle? Moje zkušenost je taková, že soukromá MŠ byla výrazně lepší, než městská MŠ - starší holky chodily do soukromé, která ale dostala za covidu výpověď z nájmu, takže aktuálně šestiletá dochodila jako předškolačka školku městskou. V soukromé max 20 dětí, 4 vychovatelky, aktuálně osmiletá šla do první třídy s tím, že uměla číst, psát tiskacím a počítat. A to šlo o MŠ neakreditovanou MŠMT, dceru jsem jako předškoláka na žádné přezkoušení nebrala, jen jsem na městskou část na jejich liebesbrief, že neposílám dítě povinně do školky, odepsala, že za její předškolní vzdělání jsem zodpovědná já a udělám si to podle svého. Kdyby tato školka nedostala výpověď z nájmu a ředitelka nemusela rok hledat nové vhodné prostory, dochodila by tam i mladší. Ten rok v městské školce byl nechci říct hroznej, jedna ze dvou učitelek byla zlatá, ta druhá celkem v pohodě, ale ten rozdíl, kdy jsou na 28 dětí 2 učitelky, je sakra znát. V soukromé MŠ jsme za celou tu dobu neřešili takové věci, jako třeba svrab, který se jim v městské MŠ objevil. Dcerka byla do školy připravená dobře, ale to byla starší ze soukromé MŠ taky.
Moje dvě mladší teď chodí do dětských skupin část týdne, kdy potřebuju pracovat mimo domov. Tam je max 12 dětí, 2 vychovatelky, a já doufám, že to tam doklepem až do nástupu do školy.

bertoldina
22. říj 2022

@sasui1 Zbytečně si protiřečíš. Nikdo neposíla inspekci na rozumnou a s rodiči slusne komunikující učitelku. Pokud si trvá na na něčem ve stylu ležet dvě hodiny, tak ať si to tedy obháji.
Vyhořeni učitelky opět nelze klást za vinu rodičům, ať už se chovají jakkoliv.

atei
autor
25. říj 2022

Tak jsem samozřejmě nepochodila. S tím, že jak bylo zmíněno i tady v diskuzi, tak je tam jen jedna učitelka a nemůže byt zároveň u spících a nespících dětí.
Jenže současně zde jiná učitelka zmínila, že ona nespící děti vezme k pracovním listům, někdo jiný zmínil, že je možné si vzít k odpočinku knížku... Tohle u nás nejde.
Naše učitelka říká, že přece odpočinek je jen chviličku. V 11:45 děti už sedí po obědě u pohádky a vstávají 13:30. Takže nespící děti leží a koukají do stropu třeba hodinu a půl, to pro mě není chvilička.

martinka0209
25. říj 2022

@atei a prostor na spaní mají zvlášť v pokoji? My máme prostor na spaní v pokoji kde si i hrají mají jenom jednu místnost tak to jde takže vidí i na spící děti a zároveň se věnuje dětem , které nespí

megi89
25. říj 2022

@atei to vážně není chvilička.... U nás ve třídě nejsou prostory na to, aby si šli hrát do jiné místnosti... Jsem ráda, že můžu vyzvedávat po obědě 🙈.

versatilka
25. říj 2022

u nás nikdy nikdo děti spát nenutil. A to ani tříleté. Kdo během pohádky neusnul, šel si ke stolečku malovat, prohlížet knihu, vyplňovat pracovní listy. Chodili do smíšené třídy, spalo se na lehátkách na koberci v jedné místnosti. Žádný oddělený prostor děti neměly a přesto to šlo. Ve třídě předškoláků už naopak lehátka ve třídách neměli. Byl tam válecí koutek a polštáře, počítalo se s tím, že už většina dětí neusne, ale kdo to přeci jen potřeboval možnost měl. Zírám, co se ještě ve školkách děje. Jako nutit ležet jakékoliv dítě je trest neskutečný pro všechny.

atei
autor
25. říj 2022

Odděleny prostor to v podstatě není, spí se na matracich v herně a od prostoru se stolky je to odděleno zavesem.
Zrovna včera mi syn říkal, že nemusel ležet celou dobu a že si je učitelka vzala ke stoleckum a šli malovat, zatímco ostatní spali. Tak ja plna naděje ráno šla za učitelkou, že je to skvěle, že si to syn chválil... a docela me uzemnila, že to byla výjimka. A v podstatě mi vyčítala, že si ho beru po obědě a nestíhají vlastně všechny aktivity... No tak ja to delam, když to jde, protože je tam z toho (ne)spaní nešťastný.
Je mi z toho smutno, že nejde systémove udělat nějaký kompromis.

Strana
z3