icon

Jak řešit kašel u dětí ve školce?

cherie24
13. lis 2022

Dáváte děti do školky, když kašlou? Malá nastoupila od září a za tu dobu měla kašel už asi 5x + další srandy přitáhla a naprskala i na nás. Momentálně byla 2 týdny doma, pak 3 dny ve školce a teď zase zbytek týdne dost kašle, takže je doma, ve čtvrtek jsme byli i pro jistotu u Dr. a nic převratného neshledala. Ale když jsem pro ní ty 3 dny chodila, přišlo mi, že tam ty děcka prostě všechny kašlou. Pokaždé jsem viděla minimálně 2 děti. Tak si tak říkám, jestli jí mám nechat doma nebo poslat do školky, protože mi to přijde absolutně zbytečné, jí 2 týdny doma kurýrovat, když jí stejně pak pošlu mezi chrchlající děti... 🤦Není to u těch dětí už prostě "normální" podzimní stav? Nemá rýmu, ani žádné dávivé záchvaty kašle, ale prostě kašle no, tak co s ní?🤷

Strana
z3
nijij
14. lis 2022

@swan42 ano ale jaké je to procento matek? Samozřejmě ne každá sedí doma na zadku. Ale určitě má větší možnost si dítě nechat doma než normálně pracující rodič na 3smenny provoz.
A pokud rodiče nemají v hlavě vymeteno, musí sami uznat kdy poslat dítě do školky a kdy už je to na to nechat ho doma...

swan42
14. lis 2022

@nijij a kolik je procent lidi pracujicich na 3smenny provoz? Mozna, ze stejne jako tech pracujicich i kdyz na dovoleny 😉
(Neznam absolutne nikoho, kdo pracuje v 3smennem provozu. Naopak znam spoustu tech, co pracujou a studujou na MD/RD. Takze vsechno je relativni, podle toho, v jaky socialni bublině s pohybujeme)

veruuu_kubesovic
14. lis 2022

@cherie24
U nás ve školce kašle polovina děti, pokud umí smrkat, občas zakašle, nemá skleněné oči, nedusí se kaslem, nema teplotu, tekoucí rýmu nebo jinak zbarvenou rýmu do školky dávám 😉
Loni jsem nechávala doma při sebemenší nachlazení doma a až úplně zdravé dítě jsem tam poslala a při vyzvedavani zjistila jak tam děti kašlou, smrkaji, berou ráno léky v šatně na virozu a to jsem potom zmenila názor a navíc pracuju...

ninive211
14. lis 2022

Je kašel a kašel. Pokud dítě po ránu lehce zakašle, jinak nic, tak to není důvod, aby nechodilo do školky. Pokud ale se budí z dávivého kašle a nedej bože vykašlává hnusné hleny, jak mu teče do krku sopel, tak pokud někdo takové děcko dává do školky, tak bych ho hnala! Někdy bohužel co člověk slyší i v MHD, jak to chchle, chrčí a vesele prská okolo...tak si řkám, že ty roušky v tomto případě měly přece jen něco do sebe.
Takový to, že "bych kdyžtak vyzvedla po obědě", to jaksi nic neřeší...tak buď je dítě nemocné a pak nemá jít do školky vůbec, anebo je zdravé (a rodič stejně musí do práce) a pak není důvod, aby tam dítě nebylo klidně celý den i se spaním.

jana_zofie
14. lis 2022

@journals zanet spojivek bych jim nevycitala. U nas mel tsk fofr nastup, ze rano dcera vypadala ok a v poledne ji teklo z oci jak z fontany. Takze rano jsem ji normalne dala do DS a v poledne uz jsem se omlouvala ucitelce protoze infikovat jsem je fakt nechtela...

maggiele
14. lis 2022

@vikinkav Rýma je nemoc, co by to bylo?! Je to onemocnění nosní sliznice.

elinka90
14. lis 2022

Mamka pracuje ve školství, takže tyhle story mě vůbec nepřekvapují. Minule jí tam holčička zeblila komplet koberec a když se jí mamka ptala jestli jí bylo špatně už doma, tak jí holčička řekla, že zvracela celou noc, ale maminka jí ráno řekla, že už je zdravá a může jít do školy. Ty děti jsou upřímné a většinou ze svých rodičů udělají nevědomky blbce. Učitelky si potom udělají názor samy. Nemocné dítě, které prokašle den neptaří do školního zařízení. S dcerou do školky chodil chlapeček, věčně nachrchlaný, ale protože to byl syn starosty, tak to nikdo neřešil hezky to tam roztahal a já s dcerou každý měsíc na OČR. Od 2 let dcera chodila do jeslí a i téměř v 7 letech byla pořád nemocná, protože byla v blízkém kontaktu s tímto nemocným chlapečkem. Letos nastoupila do školy kam tento chlapeček nechodí a je klid.

elinka90
14. lis 2022

@jana_zofie Ta učitelka není slepá a vidí kdo přijde ráno evidentně nemocný a ví, že se to může dítěti spustit i během dne a hlavně ví, který rodič to neřeší a který ano.

journals
14. lis 2022

@jana_zofie znovu. To dite uz s hnisem v ocich predavali ucitelce. Ta ho nevzala. To same se opakovalo i druhy den. To dite bylo uz s viditelnym zanetem do skolky predavano.
Jasne, rodice nejsou jasnovidci a muze se stat cokoliv. Kdyby to bylo jak pises, nedovolim si na to brblat ani pul slova. Tady to rodice vedeli a i pres to to zkusili

cherie24
autor
14. lis 2022

@nijij já jsem na RD a mám tedy "možnost" si ji nechat doma. Ale je to pro mě taky docela komplikace, protože chodím na fyzio a s 2 dětmi si prostě nejsem schopná zacvičit a už vůbec ne absolvovat hodinu u fyzio s 2 dětmi. Jezdím s mladší na plavání, vozím chlapovi materiál. Navíc máme doma zvířata, velký barák, zahrada a s těmi dětmi to prostě všude stojí. Všechno to jde nějak absolvovat, ale děti to samozřejmě nebaví, jelikož jsou znuděný, že já něco dělám, tak se mydlí nebo provokují a já jsem z toho hotová. Spíš mi jde ale o to, že jí mám 2 týdny doma a ona po 3 dopolednech ve školce je nachcípaná zas, tak si říkám, jestli to teda má smysl jí pořád nechávat doma. 🤷 Nakonec se to tentokrát vyřešilo, malá už i soplí, takže je opět doma ...

normalnimatka
14. lis 2022

je to úplně jednoduchý... kdyby všichni, co jsou neradi, že jejich děti tahaj ze školky domů neustále nějaký nemoci (takže zřejmě všichni) se chovali podle tý logiky, že se jim to nelbíí, tak by tam děti logicky nemocný posílat neměli... a pak by nebylo co řešit.

mourovatakocka
14. lis 2022

@cherie24 Jak zaznělo. Je kašel a kašel. Kašel může být od rýmy a stejně tak ještě po nemoci při námaze. Já se snažím nedávat nemocné dítě do školky, ale současně dokážu pochopit ne zcela doléčené dítě rodičů, co už prostě po x dnech doma do práce musí. Nedokážu pochopit očividně nemocné dítě a to ani u hodně pracujících rodičů. Zkrátka záleží na situaci. Taky už jsem dala do školky doma zdravé či uzdravené dítě a odpoledne nudle a prý prokašlala dopoledne. A jak jim "dokážu", že doma byla ok... Ta bezmoc, zoufalství typu doprdele stopadesát vitamínů, životospráva a všechno k prdu, to si vnitřně řeším často.

Jinak kašel je zajímavá věc. Kašel podle nějakého článku není nemoc - ve smyslu jde ruku v ruce s něčím - často s rýmou, dítě kašle, protože ho dráždí rýma stékající do krku. No a zanudlené dítě by prostě do školky nemělo. Neříkám, když smrkne dvakrát za den, ale to většinou není ten případ, co vídám na zahradě a v šatně. Kašel je taky alergický, velmi těžko odlišitelný pro běžného rodiče a v tom případě fakt není nakažlivý, acolik dítě může slzet a vypadat prostě nemocně.

mourovatakocka
14. lis 2022

@journals To je dobrá storka. Zajímaly by mě dvě věci. Zaprvé, na co sakra ti rodiče mysleli, jak moc zoufalí byli, že to takhle zkoušeli. A zadruhé, jak se cítilo to chudák děcko, jako horká brambora, samo nejspíš fyzicky ne úplně v pohodě...

vikinkav
14. lis 2022

@maggiele 😄

megi89
14. lis 2022

Ano, dávám ho do školky i s kašlem. Protože u syna ve třídě jsou všechny děti nachlazene.... Takže tak 🙂))

efa1
14. lis 2022

@cherie24 Od té doby, co mé deti chodí do školky, mají rýmu a kašel v podstatě pořád. Mírně, cítí se dobře. Mandle mají ok. Čas od času k tomu chytí něco dalšího a pak doma nechávám. Když jsou ve stavu, jako popisují na začátku, posílám. Co pozoruji, jsou na tom všechny děti podobně. Asi taky záleží na benevolenci školky, ta naše je v tomto tolerantní až moc. Ze začátku jsem také posílala jen úplně zdravé děti, ale byla jsem jen za poctivého vola.

j.a.n.i
14. lis 2022

@bara88 když myslis... Ja ho nepoznala ani na sobe, zadne cervene oci, zadne zalepene oci, zadny klasicky příznak, jen bolest hlavy. Na ocni jsem si sla nechat zkontrolovat dioptrie, jestli to neni tim. Odchazela jsem s diagnozou rozjeteho zanetu spoivek a atb kapkami.

palja
14. lis 2022

@cherie24 dcera byla od září nemocná už 3x. Taky jsem jí vždycky doma lecila 14 dní a pak dala do školky a pak zase po pár dnech začala kašlat. Když pro ní jdu (i ráno) tak jsou tam minimálně 3 děcka kašlající. Minulý týden byla 3 dny doma, měla lehkou rýmu a teď trochu pokaslava, na pruduskach nic, tak jsem jí do školky už dala 🤷‍♀️ po obědě chodí domů.

bara88
14. lis 2022

@j.a.n.i nemyslím, vím

hojda
14. lis 2022

Pokud se nemoc rozjíždí a kašel začíná, tak ne. Pokud je to dokašlávání po nemoci, tak ano.

martiniquest
14. lis 2022

Dneska jsem kaslajici dite do skolky dala. Minulou sobotu se dceri spustila ryma a suchy drazdivy kasel. Tyden byla doma, hlidali prarodice. Ryma pominula, ted jeste tak 1-2x za hodinu zakasle (je jeste trochu zahlenena). Prarodice meli doktora, manzel v práci audit a ja jsem pred 2 tydny nastoupila do nove prace. Vycitala jsem si, ze jsem ji tam zavedla a preslo me to ve chvili, kdy prislo do satny druhe dite, rovněž kaslajici. Mne nevadi, kdyz tam chodi kaslajici deti. Vadi mi, ze tam vezme nekdo dite se zahnisanym okem, teplotou, strevnim infektem, barevnym soplem, sklenenyma ocima. A dost se ridim i tim, jak se dite citi. Ostatne, ja kvuli bolesti v krku taky nezustavam doma a jdu do prace.

evculinda
15. lis 2022

@cherie24 na toto téma budou vždy dva tábory, jeden dává, druhý nechá doma nezbytně nutnou dobu (pokud tu možnost má). Chápu, že každých 14 dní si pracující rodič nemůže brát OČR, Home office, Sick day apod. My máme dítě 5 let, já s mladším doma, ano, vše mi doma stojí, nudí se, melou se, mě to fakt nebaví, ale nedávám ho do školky, protože bych to samé očekávala i od druhých rodičů. Malý už má ze školky mononukleózu (po ní dost sníženou imunitu) a z výtěru z krku potvrzeno hojně streptokoků, takže ATB🙈 během dvou měsíců bohužel podruhé. Proto sama nedávám dítě nachlazené, s nudlí u nosu, kaslajici, ať je to suchý kašel, ať je to vlhký kašel, nebo kašle jen po ulehnutí. Protože nikdo nevíte, jak na to reaguje jiné dítě. Někomu to udělá paseku na třeba měsíc, dva... Pro někoho úplně obyčejná rýma a nudle, pro někoho běh na delší trať

ilonne
16. lis 2022

@petrasipkova1 a to jsi doma na RD nebo jak to děláte s hlídáním? Nejmladší je doma třetí týden, ale naštěstí teď může být u babičky. Jinak by musel do skolky

adulik14
16. lis 2022

@cherie24 ano dávám , syn je astmatik takže kašel má od podzimu do jara , takový průdušekovi , takže vy vlastně nemohl nikdy , s rýmou ho dítě dám když má průhlednou a ne zelenou infekční, s horečkou a zelenou rýmou by jsem dítě nikdy nedala , to už je jasné že je dítě nemocené , ale rýma bílá průhledná může být klidně i alergická. Jezdíme každý rok na dva měsíce do lázně tak vím kdy dítě může a kdy ne .a pohledy matek mě nějak netrápí, to že má dítě kašel a rýmu neznamená že je nakažlivé.

maxulekapcule
16. lis 2022

Upřímně, když syn začne kašlat ve středu, tak ho ještě ty dva dny dam, s tím, ze mu dám nějakej sirup, když nepomůže, v pondělí jdeme k dr. Už to ignoruju, protože jsou tam děti zaměstnanců školy a normálně je dávají do školky i s lékama. Dřív jsem ho brala hned domu, ale třeba přišel ten den, co nastoupil, hned přišel domů se soplikem. A pak se dozvím, ze kuchařka, maminka toho a toho, dává synovi do školy čajíček s medem a sirupkem, protože kašle.

petrasipkova1
16. lis 2022

@ilonne nejsem doma, nasla jsem si půl úvazek, manžel maka na 12 hodinové směny, takže malého hlídá po nočních a když má volno, když je v práci na denní, tak mám domluveno, ze jsem doma a další den dělám 8 hodin, abych splnila pracovní dobu. Je to brutus, neustále plánujeme kdo co kdy. Cely úvazek by reálný nebyl, neměl by kdo dávat děti do školy a školky a vyzvedavat, tím ze muž nemá pracovní dobu pravidelnou, tak než trošičku povyrostou, tak žijeme skromně, ale jsem za to ráda. Dcera muže chodit odpoledne na kroužky, které má rada a syn je rad ze chodí do školky jen dopo. Jinak by musely být do půl pate v druzine, což je u mě neprůchodné. Radši ziju bez kadeřníka, sminek, obleceni apod 😂😂

lcn162
16. lis 2022

@martiniquest dát dítě do škol(k)y se střevním infektem, je něco co mě opravdu vytáčí. Minulý rok se přiznala učitelka, že poslali domů dítě s problémy, rodiče jej narvali černým uhlím a nurofenem, poslali ho do školky (že mu jen něco nesedlo a už je ok), v poledne opět blilo, napraskalo učitelkám, co vše v sobě má a druhý den už blila půlka třídy, následně jejich rodinné příslušníky. Bych ty rodiče mydlila. Měla jsem dítě raději 14 dní před dovolenou doma, než abychom odjeli na dovču s prujmem

sorboni30
16. lis 2022

@cherie24 tak zalezi na skolce.. kdyz jsem davala kluky do skolky.. tak reditelka byla dost prisna a apelovala na rodice aby deti s rymou nebo kaslem nedavaly do skolky. Prekvapive to fungovalo a nebylo tam jedine "pokaslavajici" dite.. Takze se to tam neroznaselo a byl klid.

ilonne
16. lis 2022

@petrasipkova1 to chápu. Nicméně já učitelka, manžel policista - 7 týdnu doma nereálné 🤔

malsinka
16. lis 2022

Ano, dávala jsem i s rýmou. Samy učitelky řekly, že dokud to nejsou zelené nudle, tak je to ok. Kdyby měla být doma s každým zakašláním nebo zasmrkáním, tak by ve školce moc nebyla.

Strana
z3