icon

Jak řešit, když dítě ubližuje jiným ve školce?

11. zář 2023

Dobrý den, potřebuju poradit.
Dceři budou za měsíc tři roky. Od začátku září chodí do školky. Třída je složená ze stejně starých děti. Dneska při vyzvednutí mě učitelka upozornila, že dcera je velmi zlá na děti a že kousla chlapečka při přetahování o hračky, až se mu udělala z toho modřina. Minulý týden byl asi ok až na to, že učitelka zmínila že dcera má ostrý lokty.. jinak nic.
Dcera je velmi akční, hravá ale i přátelská, ke každému se hned hlásí, s každým si hned povídá...Ano je občas dominantní a vzteklá, nijak její chování neobhajuji. Když jsem s ní venku tak jí hlídám, říkám co smí a co nesmí... případně zasáhnu. Ano vím že venku na hřišti se o hračky pere a je taková rázná ale bohužel se mi to moc nepodařilo dát pod kontrolu. Jen tím že jsem zasáhla. Nějaké vysvětlení u nás nemá význam...
No a o co jde!? Dneska mě ta informace docela zamrzela či naštvala. Já ani nevím😶. Jde ale o to, že dceři se ve školce líbí, krásně tam jí, a dokonce spí po obědě (což mě doma nespí už rok). Každý den tam jde s nadšením, bez pláče, bez problémů... a já si teď tak říkám, jak vyřešit tuhle situaci? Já už nevím jak jí mám vysvětlit že prostě dětem ani nikomu jinému nemá ubližovat!!!? Další věc je, že paní učitelka mi řekla, že jak chlapce kousla tak že mu řekla ať on kousne jí ať ví jaké to je, samozřejmě plakala a pak mi to říkala. Jako fakt je tohle normální??Jak mám dítěti vysvětlit, že se něco nedělá když vlastně jako trest dostala to samé? Když jsem se ptala paní učitelky jak mám tedy tohle řešit tak mi řekla že neví. Čekala bych nějakou radu...
Máte zkušenosti prosím někdo??? Nechci jí hned dávat pryč se slovy že třeba ještě není připravená na skolku, když vím že jinak se jí tam moc líbí 😭...
Děkuju

Strana
z2
rebe
12. zář 2023

Do školky děti chodí předevščím proto, aby se naučily jak se chovat mezi dětmi a k dětem. Chápej, když dáváš dítě do školy, aby se tam naučilo číst, psát a počítat, nebudeš se divit, jak to, že na začátku září v první třídě neumí číst, psát a počítat, že ne .-) A tohle je podobné - musí se to naučit. Je teda hloupé, když paní učitelka neví, jak ji to naučit. Ale ona na to přijde tak jako tak. Od tebe bude potřebovat podporu a přijetí - jasně že ne toho, co udělala, ale toho, že se cítila tak, až si nevěděla rady a zvolila tohle řešení. Můžeš s ní mluvit a taky jí sama svým chováním ukazovat, jak jdou ty situace řešit jinak. Ale zásadní je pochopení pro to, že to nedělá, aby někomu ublížila, ale protože se nachází v extrémních emocích a neumí si s nimi poradit. Protože je nezralé dítě a protože ji to nikdo nenaučil. Není zlá, jen nezralá a nezkušená. Klid, spolu to zvládnete.

michalusenka
18. zář 2023

@ele_nka stejne

veronikav31
18. zář 2023

Když to řeknu přehnaně,tak na štěstí,že se ve školce nepotkala s naší dcerou,ta by se nerozpakovala a vrátila by jí to kousnutí i s úroky a že to tedy bolelo. Dcera tohle dělala,když byla naštvaná,vybila si frustraci kousnutím,tak jsem jí kousla taky a vysvětila,že toto se nedělá ani sobě,ani jiným,od toho je jiný způsob -roztrhnout papír,bouchnout do polštáře.ted chodí do 2.tridy ZŠ a našla si svůj způsob jak si vybít hněv mimo školu, občas se popere se spolužačkami kvůli klukovi,ale to neřeším dokud nevolají ze školy

Strana
z2