icon

Jak řešit neshody s učitelkou ve školce?

margaretah
9. únor 2025

Uz som z tej skolky hotova.Furt sa nieco ucitelke nelubi,od zacietku.Maly mal zlozitu adaptaciu,ucitelke od zaciatku nieco vadilo..teraz na mna skusala,ze ci nechcem dat maleho do logopedickej triedy!no nemam dovod..ale viem,ze jej by sa ulavilo,ze nema v triede 3rocne dieta ale same 4,5rocne..Uz som jej razne povedala,nech respektuje moje rozhodnutie.Teraz tie iste slova,vety od novej ucitelky/uplne ako cez kopirak,bolo mi jasne,ze to skusa cez nu/uz mam dost.Ako by ste to riesili?

Strana
z2
baris
11. únor 2025

@michaela666 pro dítě s vývojovou dysfázii je cizí i mateřský jazyk, takže pouštět jí pohádky v cizím jazyce nešlo. Častokrát si vypla zvuk a jen se dívala na obrázky.

@ninive211 protože autorka dál nic nenapsala, můžeme jen spekulovat proč je jejímu dítěti nabízená logopedická třída. Rozhodně to není jen z důvodu slovenštiny, musí tam být logopedická vada.

@fioreta já jsem sice stará dost, ale taky mám občas problém slovenštině porozumět.

enoli
11. únor 2025

@habiba_ketta ne slovenština nikomu nevadí, ale dítěti bude sakra vadit ve skole. A poznáš to např. u diktátu, čtení, přepisu atd...logopedicka třída už ve školce vůbec není od věci.

mateson
11. únor 2025

@fioreta například někteří moderátoři ve veřejně právní televízi mluví slovensky /Aneta Kubalová např/. A ako češka žijúca na Slovensku dodám , že áno treba sa naučiť jazyk krajiny v ktorej žiješ. Vrátanie pravopisu. Ja by som.tu napríklad robotu ktorú robím inak robiť nemohla.

mateson
11. únor 2025

@enoli souhlasím.

mateson
11. únor 2025

@enoli a proto nechápu proč maminka tak odmítá logo třídu. Pro díte to bude jenom bonus

ninive211
11. únor 2025

@mateson Anettu jsem chtěla zmínit v předchozím příspěvku, že pak jsem to smazala jako off topic. Za mě mi to přijde mimo, když moderátor-profesionál v České veřejnoprávní!!! televizi mluví jiným jazykem než českým. Prý tehdy zkoušela namluvit první díly česky a slovensky a vedení rozhodlo, že radši slovenština, že v té češtině měla strašný přízvuk. Osobně s tím mám trochu problém právě v tomto konkrétním případě (pořad v ČT), podle mě to místo dostala díky protekci přes manžela, jinak by neměla šanci. No ale naštěstí to nejsou večerní zprávy, ale "jen" zábavný pořad Objektiv. A má to teda vedlejší plus efekt, že se třeba i nějací teenageři mohou trochu dostat ke slovenštině

mateson
11. únor 2025

@ninive211 slovenské deti mají s češtinou podstatne menší problém , než naopak. Protože české pohádky 🙂 Tak to prostě je. Vím, že ve školce upozorňovala učiteľka děti, že používají česká slovíčka, pretože že dívají na české pohádky. Obzvlášť populární bylo "hele".

20190418
11. únor 2025

Tak to, že dítě není český rodilý mluvčí přeci neznamená, že má nějakou logopedickou vadu a musí do logo třídy. Navíc ve 3,5letech se ještě většina hlásek fixuje. Slovenština má snad kromě ř a ľ všechny hlásky stejné jako čeština a ř se fixuje až o cca 2 roky později, takže to, že má dítě jako mateřský jazyk slovenštinu opravdu není důvod jít do logo třídy. Pokud nemluví vůbec nebo třeba nemá ty základy jako k, t, d tak to je jiná. Jinak se dítko standardně naučí mluvit česky i v normální školce. A může to být obohacující i pro české děti. Čeština je ze slovanských jazyků nejdál od toho společného prajazyka a třeba ja na sobě vidím, že vzhledem k tomu, že jsem trávila celé dětství u babi na SK, tak mnohem lépe rozumím třeba i Polákům, Chorvatum a jiným Slovanům než průměrný Čech. Číst simultánně nahlas knížky ve slovenštině taky žádný problém. Nehledejte problém tam, kde není.

fioreta
11. únor 2025

@mateson Ahoj, jo díky. No já jsem čekala, že se zas bude někdo zlobit kvůli té slovenštině, takže je to příjemná změna, že někdo taky souhlasí.
Jo hele, určitě jsem tím nemyslela nic špatného, jen jsem napsala, jak si myslím, že to je. Určitě přeji slovákům slovenštinu a věřím, že mají svou zem a svůj jazyk rádi, doma je to určitě jednoduché mluvit svým jazykem, ale v cizině, to už je otázka no... holt tak trochu musí každý počítat s tím, že bude potřebovat ten jazyk té země, kde bude žít a pracovat...
Moje kamarádka ze zš se taky odstěhovala na Slovensko a hned se naučila slovensky! Přijde mi to prostě jen normální, naučit se ten jazyk, když tam žiju a slyším ho 😉

moudivlacek
11. únor 2025

@enoli přesně tak, tady nejde o kolegyni v práci, která mluví slovensky, to samozřejmě nevadí, ale o dítě, které časem nastoupí do české školy a tam mu prostě minimálně v hodině češtiny slovenštinu nikdo tolerovat nebude (nicméně těžko říct, jak je to v případě autorky)

habiba_ketta
11. únor 2025

@enoli Ale prd, nebude 🙂 Pokud dítko nastoupí normálně od první třídy do české školy, bude se učit od základů všechno jako české děti. Naopak na tom bude líp než děti s jiným rodným jazykem. A že jich dnes v těch třídách je.

habiba_ketta
11. únor 2025

@fioreta já na to asi koukám jinak, protože jazyky miluju a nijak mě neuráží, když někdo mluví svým jazykem. Beru to jako že se můžu něco přiučit. A právě protože je slovenština tak blízká, tak se mi líbí, že ji můžu poslouchat a rozumět jí 🙂 Ale je fakt, že jsem psala trochu agresivně 🙈 Každopádně slovenština do českých škol a všech médií! 😂 Ne fakt, nebylo to hezký, když začali dávat poprvý Superstar a my jsme se tak dostali ke slovenštině? Já z toho byla nadšená už jako dítě.

@baris Jo chápu, ale asi se slovenštinou nepřijde do styku každý den? Já právě vidím, že když ano, tak se děti v klidu domluví.

me_druhe_ja
11. únor 2025

Já si osobně myslím, že biligvni Česko -slovenske dítě to má dost těžké právě proto, že CJ a SJ jsou hrozně moc podobné: slova, intonace a tem dětem se to ze začátku hrozně plete. My jsme biligvni, ale CJ a FJ, což jsou tak naprosto rozdílné jazyky ve všech směrech, že děti s tím nemají problém. Naprosto jiná slova, jinak zní, jiná intonace.....Ale treba dcera má podle mě ve FJ krásnou výslovnost, ale v CJ to kulhá a myslím, že bude potřebovat trochu pomoc logopedii. Nicméně vzhledem k tomu, že to bude muset být online, tak ještě tak rok počkám. Teď ve 4 letech by asi nevydržela sedět u PC u nějaké paní, ještě by to moc nechapala ..

enoli
11. únor 2025

@habiba_ketta no to nebude a jako učitelka s tím mám zkušenost. Je s tím sakra práce. To nemáš jako bilingvini rodinu - např. Otec AJ a matka CJ, kdy děti plynule přechází z češtiny do angličtiny a naopak.
A to považuji slovenstinu za velmi libozvucny jazyk. A mám tetu Slovenku.

enoli
11. únor 2025

@me_druhe_ja přesně. Máš naprostou pravdu.

habiba_ketta
11. únor 2025

@me_druhe_ja A nestačilo by jen pořídit nějaké procvičující publikace? Jestli není žádná vada řeči, tak pravidelné správně vybrané procvičování doma stačí.

@enoli Ale vždyť je to blbost. Dítko bude znát češtinu ze školky a okolí, jako slovensky mluvící ji vstřebá daleko rychleji než například dítko z vietnamské rodiny. Ve škole se učí vše od základů, takže pokud s ním doma pracuji, je na tom (téměř?) stejně jako dítě české. Protože i české dítě má problém např. s čárkama, pokud se mu nevěnuju a doma s ním nic nedělám. Pokud dítě s dysfázií v polovině první třídy v pohodě čte česky, anglicky a arabsky, tak slovenský dítě vyrůstající v ČR bez logopedické vady nebude mít ve škole problém.

Strana
z2