Jak řešit nízkou úroveň dovedností ve školce?
Asi si někdo bude říkat, proč to tak řeším, nicméně to jsem prostě já. Ve školce dělali nějaké testy a rodičům dávali psané výsledky. Moje dítko bude mít na jaře pět let. Nicméně jeden z výsledků byl, nízká úroveň dovednosti v grafomotorice ...s tím souhlasím. Neumí držet tužku, neposlouchá, když mu radím a popravdě, už jsem to vzdala a nechala to na školce. Především, on vůbec zájem o kreslení a vymalování nejeví, nechce. Zkoušela jsem různé metody, jak ho nalákat, prostě nezájem. Max vodovky a prstové barvy. Co mě ale strašně trápí je, že má podle testu, sníženou úroveň u předmatematických představ. On zná všechny čísla, pozná je ( neumí napsat). Počítá jak česky tak anglicky do 20. Chápe souvislost sčítání a odečítání. Když má 3 jablíčka a odeberu 1, že jsou 2 jablíčka a naopak. Hrajeme člověče nezlob se, téměř každý den. Už ví, co kolik teček na kostce znamená....je mi z toho na nic, protože mám pocit, že se mu věnuji a dle toho výstupu to vypadá, jako bych s ním nic nedělala. (Z důvodu nemoci dlouho do školky nechodil). To jsou na děti ve školce kladeny takové nároky teď? Nebo já nevím, jak je to myšleno. Máte někdo s tímto zkušenosti?
@merope taky mě to překvapilo, i když mám oboje, písmenka kopecky a vyryté až bůhví kde. A na chytrým tel zaply naseptavac slov, bez něho me slova nepřečte nikdo 🙂
Já jako na jednu stranu, že kreslení a tak je asi důležité z hlediska jemné motoriky, ale co když to někoho fakt nebaví? Vážně je nezbytně nutné do toho dítě nutit? Nejde to nahradit něčím jiným? Můj starší (2r a 3m) o kreslení absolutně nejeví zájem: zkoušela jsem všechny možný druhy a nic. Udělá tři čáry a jde od toho. Mladsi má teprve rok, ale už teď vypadá, že ji to taky nebude tankovat. A možná tohle mají po mě: já malování a tyhle výtvarné práce odjakživa nesnášela: nebavilo mě to a nešlo mi to. A nijak mě to teda v životě nepoznamenalo, že většina dětí maluje líp než já teď v dospělosti. 😀 zase umím jiný věci.
Fakt by mě zajímalo, jestli mám ty děti s tema vytvarnyma vecma prudit, nebo se to dá nějak nahradit.... Protože u toho staršího to fakt nemá zatím smysl...
@mdch91 Však já píšu, že času mají dost. Doporučení jsou obecná, možností je mnohem víc, ale i tak jsou mé příspěvky dost dlouhé, nemá smysl, abych tu psala obsáhlé články🙂 Taky jsem to konkrétní dítě nikdy neviděla, někdo potřebuje fakt trénovat, někoho stačí jen lehce popíchnout. Jako hlavní považuju tu každodenní sebeobsluhu a domácí práce, neulevovat dětem botama na suché zipy (ulevujeme tím sobě, nám jde o čas, o naše rozčilování), nechat děti doma se vším pomáhat, proto jsem tohle psala na prvním místě🙂
Tak na to bych se z vysoka vyprdla.... I když tě chápu, jsem stejná... Ve školce u nás vždy hodnocení úplně jiného dítěte, než jsem viděla já doma.... Naštěstí škola mě utvrdila, že své dítě opravdu znám nejlíp já, jako máma... Když si vzpomenu na školku, tak se mi chce brečet.... Byl to z mého pohledu teror.... U druhého dítěte, jse. M. Školku změnila a je to v pohodě... S hodnocením učitelů se shodují... A to i v tom horším... Ani jedno dítě není génius, 😄😄
Teda jak to tu čtu jsem přesvědčená, že spoustu popisů a pojmenování sedí na mou maličkost v roce 1990 v první třídě. V prosinci mě chtěla paní (soudružka) učitelka vrátit do školky. S tím rodiče nesouhlasili. Neumím čitelně psát a mé kreslení je na úrovni nula🤦
Dceru to kresleni tak nikdy nebavilo a tu grafomotoriku v tom ma teda horsi,zaclo ji to bavit az tak pul roku pred nastupem do skoly,ale je podzimni tak sla skoro v 7 letech.A co ja jsem slysela od ucitelek v MS,ale princip byl takovy,ze se tem deckam stejne nevenovali jak meli,byly LD a tak proste toho umely deti min.A ted ve skole nema dcera zasadni problem,proste cte kazdy den a napise par radku a o to psani jde,vubec neni treba do skoly umet cist a pocitat do 20 jak tady nektere maminky sve deti pripravuji,dulezita je soc.zdralost ditete,ty ostatni veci se douci dite hrave.Mi spis prislo,ze ve skolce by melo dle ucitelek nejakou diagnozu kazde druhe dite,jelikoz posilaly do poradny snad kazde,kdy uz se ohrazovsli i rodice ze jakoze coze,ja chapu ty poradny pri nejakych velkych potizich,ale prece neni mozne,ze tam odesilaji hromadne celou tridu,to je pak nekde neco hodne spatne. InJenze deti nejsou stejne a k urcitym vecem zraje kazde jinak rychle.
@lpch jenze z tech prehnane pretrenovanych deti se stane to,ze zlenivi,jelikoz prvni rok dva ve skole zjieti,ze moc nemuseji a ti co se museji ucit od pocatku je pak dozenou s predzenou...a rodice se pak strasne divi...
@merope i v dospelosti tlacim strasne na tuzku a na papire bez linek mi beha kazdy radek jinam😁ale dys rozhodbe bejsem..dcera tu jemnou motoriku taky nic moc(do 3 let jsme ani netusili jestli je pravak nebo levak,pouzivala obe rovnocenne,nakonec levak se zkrizenou lateralitou) i kdyz od mala trenujem,ale kupodivu zas tak skarede nepise..
Nekde jsem cetla,ze to jak bude dite psat je stejne nejak dane,ze i kdyz se bude ucit psat hezky v 1. Tride,uvolnovat,stejne to casem sklouzne k tomu co ma dabo..nevim co je na tom pravdy
@zuzkaasteli Však to nemusí být, že kdo ryje, je dys. Jinak já na to dys taky nemám papír, u nás ho učitelka chtěla někdy asi ve 3. třídě, že jinak mi bude známkovat písmo. Tak jí mamka řekla, že pokud chce, ať ho známkuje, že na papír kašle. Tak ho nemám. Ale tenkrát se stejně neřešila žádná opatření pro děti s dys a podobně. Jeden můj soukromý student měl ve škole přímo nějakou hodinu navíc pro děti s dys a dělali tam speciální uvolňovací cvičení. A důvody rytí a problémů s motorikou můžou být ledasjaké.
Jinak teda stran toho psaní - to je asi to, co myslím tím, že pokud je dys- tak už prostě je, jenom dokud nechodí do školy, typicky se to nezjistí.
Holky, už delší čas se zamýšlím nad dovednostmi u dcery, teď má čtyři roky a je podzimní, takže škola ještě za dlouho, nicméně - kde čerpat, co má dítě umět, jak procvičovat? A ne nějaké elaboráty, na to není čas 🤭 Jen prostě nějaký rozumný přehled? Protože co tady čtu, z toho je mi smutno a vztekle, chudáci děcka 🙄
@sigyn úplně jsi mi vzala slova z "úst". Já jsem denně překvapená, co i tříleté děti ve školce musí znát a umět. No, spíš jsem z toho v šoku. Já měla za to že tří a čtyřleté dětičky by si ve školce měly především hrát, vytvářet si vazby k jiným lidem, k dětem, budovat přátelství, učit se "dívat" kolem sebe, poznávat kytičky a který pták zpívá, když jsou na procházce, prostě školka hrou. A až rok před nástupem do školy mít "tvrdší, školní" režim

@merope 😀