icon

Jak řešíte zničené oblečení ze školky?

marecek4
17. lis 2014

holky,mám možná sama-problém,který mě tak trošku vytáčí,malý chodí do školky a každá víme,že ani když pořizujeme tepláčky a trička z druhé ruky tak ani ty nejsou zadarmo-stejně jako školka,tak by mě zajímalo jak řešíte zničené oblečení barvama,lepidlem a podobně-kdyby to bylo nějak nárazově tak nepovím,ale je to u nás celkem pravidelný jev,a na to jak je malý čistotný se mi to vůbec nelíbí,za každý půlrok aspoň dvoje tepláky,už mě to nebaví a mám 100 chutí to donést učitelkám k vyprání a nebo náhradě,myslím,že jsou rozhodně lepidla která nezanechávají stopy,tuhá lepidla,vypratelné fixy i barvy-tak fakt nevím od čeho to má,ale rozhodně už jsou nenositelné protože vypadají jak po ....

Strana
z5
berenika39
17. lis 2014

@marecek4 třetí pokus: ptala ses, od čeho by to mohlo být? pokud ne, tak to zkus. u nás se používají běžná tuhá lepidla Kores a spol, když vidím levná, koupím jich dvacet do třídy a vím, s čím dělají. herkules používají ted poslední rok, od toho by to být mohlo, ale ten je vodou ředitelný, dá se vyprat.

lenicka07
17. lis 2014

@marecek4 Tak se zkusit zeptat maminek, zda by nevěnovaly tepláčky po svých dětech ? Já bych klidně věnovala, ale mám syna malého. Neprodejné oblečení z důvodu nějakých menších vad pak daruji dál, třeba takhle darují i jiné maminky. Pokud jde o všední oblečení ptám se i kamarádek jestli něco nemají. Můžeš se zeptat ve skupině podle místa bydliště...

marecek4
autor
17. lis 2014

@uzivatelkaja no,tak na takovou odpověď jsem čekala jak je to nemožné,ale já taky nic takového nečekám-je mi jasné že se ušpiní,ale ne tak aby se to nedalo vyprat,o dohlížení-no tak po tom co mi řekla sama učitelka jak ho hlídala a trestala bych o tom pochybovala,ale teď je v jiné třídě tak to nechci už vytahovat

marecek4
autor
17. lis 2014

@berenika39 ptala-a neví,nebo dělají že neví,jako na krk jsem jim fakt nešlápla

uzivatelkaja
17. lis 2014

@marecek4 Pak je problem vyresen. Lepidla a to vsechno musi byt nezavadne, takze pokud to dela nevypratelne fleky, pak je chyba asi jinde. Ja vychazim z vlastni zkusenosti z te druhe strany a co si nektere maminky vymysli, me teda prekvapuje. Vasi situaci financni neznam, ale chyba je jinde, nez v tech teplakach, radsi bych se obratila na profesionaly, at zacne chlap platit.

marecek4
autor
17. lis 2014

@uzivatelkaja to jsem udělala několikrát,ale jako OSVČ je nepolapitelný ☹

berenika39
17. lis 2014

@marecek4 osvč není diagnoza. soud? alimenty jsou vamahatelné, já vím, že je to složitý, ale paltit musí. soudíte se?

tina74
17. lis 2014

Syn (2,5 roku) si ve školce zatím žádné oblečení nezničil. A to mu tam dávám úplně normální oblečení (hezké kalhoty, trička a svetry, které nejsou zrovna za pár korun). Na výtvarné činnosti tam ale používají standardně dlouhé gumové zástěry, na zahradu (do písku, do bláta) pogumované kalhoty. Při jídle se tam kupodivu špiní míň než doma, asi se v kolektivu víc snaží a taky tam strpí bryndák. Jen jednou mě negativně překvapilo, že měl tričko od barvy, ale to se bez problémů vypralo na 30 stupňů. Byly to pratelné prstové barvy. Asi taky záleží na tom, jestli to nějak řeší učitelky, kolik mají na starosti dětí atd. Já jsem naopak byla smířená s tím, že před nástupem do školky musíme koupit víc oblečení, protože se bude špinit a ničit, ale ve skutečnosti to tak vůbec není.

monivo
17. lis 2014

Diskuzi jsem nepročítala. Klasika - dáš dotaz a ukamenují tě 😀 U nás mají děti na tvoření ty gumové zástěry IKEA. Ty jsou fakt super. Dcera mi tedy nikdy za ty dva roky nepřišla ze školky se špinavým oblečením od lepidla, barvy, tuže apod. Ani nemá špinavé ruce od barev. A tvoří pořád něco - lepí, barví, fixy, keramika, tuže, tempery,...
Ale jak už tady padlo - časem se udělá díra na kolenou (nosí elasťáky), jak si hraje na koberci. Ale to je normálka, s tím jistě autorka dotazu počítá.

merunkova
17. lis 2014

Milé maminky, co vám utkví v paměti, když jste byly jako malé ve školce - zamazané oblečení a nebo zážitky?To vážně nadřazujete fleky na hadrech( které navíc dítě nosí jen pár měsíců v životě ) nad jeho spokojené a ničím neomezované prožívání ve školce? Jsou ty fleky natolik důležitější? Možná pro vás, ale pro dítě určitě ne.Dítěti je šumák, jestli jde v čistých teplákách a nebo v čistých flekatých.Tepláky beru jako vrchní obal- aspoň je dítěti teplo, při pádu se tolik neodře a neumaže si holé nohy.Jsou to jen hadry, nic víc, nic míň.

mpavlinka
17. lis 2014

Ono si zvyknete. Školka je školka - tam se se ztrátami musí počítat. Učitelky nemohou hlídat všechny děti, aby se neušpinily. Když dcera začala chodit do školky, tak mi druhý týden totálně prodřela botasky za 1600 Kč, na odrážedle ( na kterém doma nejezdila 😀) a nebyl to příjemný pocit, ale moje blbost. Fleky neřeším, do školky máme bazárkové věci 🙂

veruska007
18. lis 2014

Tak u nás taky chodí kluci se skvrnami od barev, fixů, lepidla, občas i s nalepenou žvýkačkou... no, když jsou to zánovnější kousky, tak mě to zamrzí. Ale většinou do školky dávám "školkové oblečení" a počítám s tím. Kluci jsou fakt divocí, kdyby mi kreslili vodovkami doma, tak rovnou můžeme malovat... takže jsem ráda, že se ušpiní mimo domov. Špinaví od barviček byli i v soukromé školičce, kde bylo občas personálu vůči dětem 1:1, max. 2:1. To není o uhlídání, můžu u dětí sedět a když jim dám do ruky fixu, během chvilky bude všude.
Zástěrku z Ikei máme taky, je dobrá... ale ve školce ji nechtějí. Ani "trika na výtvarnou výchovu" nevedou. Prostě s tím počítám, no. Trika kupuji bazárková, tmavší, s obrázky, aby na tom nebylo všechno vidět. Světlá trička nebo ta s dvojitým efektem, kdy jsou rukávy bílé, jsou bohužel na jedno použití.
Mimochodem, koupila jsem si barevné fixy a barvy na textil a hodně flekatá trika prostě domaluju a vypadá to super!

brambora20
18. lis 2014

To si delate srandu,ne 😉 dvoje teplaky za pul roku je spatne? Nas milacek znici jedny do mesice a to tak ze AC TO DOMA NEDELA,si nejspis hraje ciste na kolenou...tudiz po mesici derave kolena.
Ohl.fixu....schvalne se kouknete kolik stoji MS,kde nedostavaji dotace od statu...takze jsou radi ze maji zrejme NEJAKE FIXY....
Muzete ale dat obcas spinzorsky dar a koupit vypratelne fixy...
Osobne jsem vloni koupila bednu s kreslicina potrebama pro nasi tridu.libali mi temer nohy

nov777
18. lis 2014

Nikdy nepochopim, proc nekdo radi, kde kupovat obleceni a jak ae soudit o alimenty v diskuzi, kde chce zakladatelka slyset, jestli deti nosi obleceni od lepidla a barev i z jinych skolek. Radsi se neptat.
@marecek4 Neporadim, deti ve skolce nemam, ale synovec a neter jako cunata nechodi, takze to asi nejak poresene maji.

peicul
18. lis 2014

Pokud normálně v zástěrkách pracují a trika jsou ok, tak mu dej dospělácký triko na tvoření. Bude v tom sice plavat, ale funkci k pokrytí tepláků to splní. Jinak to, že je doma čistotný je nejspíš i proto, že tvoříš s ním - tzn. jeden na jednoho. Ve školce u stolku určitě není sám - děti si povídají, mají méně prostoru apod. Tzn. není tak soustředěný na to, aby náhodou někde něco neukáplo. Učitelka ve školce tak nemá šanci uhlídat každého jednotlivce.

takarazestinusakur
18. lis 2014

@marecek4 od čeho má malý špinavé tepláčky? Odpověď je jednoduchá: od výtvarky ve školce. Vypratelné barvičky, lepidla apod. pravděpodobně nepoužívají z důvodu ceny. My jsme neměli vypratelné barvičky, ale barvičky, které kdyby nějakým nedopatřením dítko ochutnalo, tak aby se mu nic nestalo (speciální prstové barvy). Chápu, že oblečení není zadarmo a chápu, že Vás to štve a taky chápu, že paní učitelky s dětmi něco pořád vyrábějí, aby rodičům měly co ukázat, protože řada rodičů má pocit, že paní učitelky si ve školce dělají akorát kafíčka.

Ano, vaše dítko může být čistotné při práci s Vámi, protože pracujete 1dospělý na 1 dítko. Kdežto ve školce pracujete minimálně s 5 dětmi (a více) naráz, takže to uhlídat bohužel nejde (i když se paní učitelka snaží seč může), ať se pracuje s lepidlem nebo s tuší...U předškoláků jsme používali zástěrky nebo dospělácké tričko, které děti měly v pytlíčku ve třídě - na svém háčku, u menších dětí nic a rodiče většinou počítali s tím, že se jejich mrně zašpiní, takže dávali do školky jen to nejstarší oblečení...ale záleží na každé školce, jak to mají ve třídě vyřešené. Jediné, co bych poradila, je zeptat se paní učitelky, zda by malý nemohl nosit zástěru nebo velké triko během výtvarné aktivity, zda by se to dalo nějak zařídit. Ale ani to nezaručuje, že třeba až tu zástěru sundá po aktivitě, že si o něj kamarád nechtíc neotře ruku od lepidla...

sarihy
18. lis 2014

@takarazestinusakur Přesně tak je to i ve školce, kam chodí moje dcery - starší je předškolačka a mají zástěrku, přece jen je to už opravdová příprava na školu, pracují hodně samostatně, tak i tohle si obstarají samy děti, mladší nemá ve třídě nic a nevadí mi to, počítám s tím, a proto je do školky vybavím věcmi, u kterých neřeším případné zničení. A že chodí holky flekaté? - no a 🙂

marecekavendulka
18. lis 2014

@marecek4 já to neřeším. prostě má "zašpiňovací" oblečení do školky,,které furt točíme. Podle potřeby sem tam dokoupím,stovka,kterou v tom sekáči nechám za tepláky a tričko jednou za půl roku,mě nevytrhne 😎 takže také moc nevím,proč to řešíš. Pokud se ti zdá,že je tvůj syn zapatlaný neúměrně činnostem,kterým se ve školce věnuje,můžeš zkusit požádat učitelku,aby mu nedávala lepidlo a barvy přímo na zodpovědnost.Nejsem si však jistá,zda je to ten správný krok k vyřešení situace.

lenicka07
18. lis 2014

@nov777 protože si myslím, že nejspíš zakladatelka u učitelek nedosáhne nějaké změny. Takže mi přijde jednodušší sehnat hodně levné oblečení než se s nimi dohadovat.

sabuse1
18. lis 2014

moje děti teda od lepidla a barev špinavý nechodí - Nelča je celkem opatrná a u Vítka v soukromé dostávají zástěrky, ale i tak by mi to nevadilo, zaprasí se mi i doma. Nelča třeba chodí hodně špinavá ze školkové zahrady když je mokro tak prostě dostane softhellové oblečení které hodím večer do pračky a ráno ho má zase čisté, jsem ráda,že se tam vyblbne a že z ní občas kape bahno fakt neřeším🙂

achjonetusim
18. lis 2014

@nov777 Rady s tím jak nakupovat přišly přirozeně v momentě, kdy zakladatelka napsala že tepláky nakupuje ve svym vzácnym volnu dohromady se 4,5letym syńem - i proto si tak tepláků cení. A proč jí "maminy" radí jak na alimenty? Protože je to očividně mnohem větší problém než zástupnej problém mít umazaný dítě ze školky.

Já pro změnu nepochopim věty např. od @monivo typu "Diskuzi jsem nepročítala. Klasika - dáš dotaz a ukamenují tě". Tak když to nepročítáš, těžko pak můžeš diskuzi hodnotit že?

"Mamimy" (mmch to je teda exprese! To někdo jako fakt používá?) tu nikoho neuráří, nikdo se nekamenuje. Zakladatelka má dotaz a kdo chtěl přispěl názorem. Tim že je v drtivý většině rozdílnej než ten její, neznaměná nic než že je jinej. Po třech stránkách více či méně stejnejch odpovědí by už to stálo za zamyšlenou...

krystalka
18. lis 2014

@marecek4 - nečetla jsem celou diskuzi, ale ve školce měl syn na tvoření takovou zástěrku z Ikey, omyvatelnou, s dlouhými rukávy a byla i docela dost dlouhá, takže většinou špinavý nebýval....a tepláky ničil sem tam taky - prodíral o koberec při hraní, venku je na zahradě trhnul o větev nebo upadl a byla díra na koleni....řešila jsem to tak, že měl asi troje tepláky vyhrazené jen do školky a vždycky jsem je mezitím vyprala..., jedny mu stačily většinou na dva dny, on se tedy nejčastěji pro změnu ušpinil od jídla a to zástěrku neměl, ale to spíš odneslo triko, tepláky už míň.....jinak přece školka není módní přehlídka, dětem je to jedno, jestli má druhé nějaký flíček a paní učitelky to taky vědí...a v tom počtu to většinou nejde uhlídat, syn taky občas i přes všechna opatření přišel od barviček a to jich bylo ve třídě 10 a 2 paní učitelky 😉

nov777
18. lis 2014

@achjonetusim Já teda nevím jak ty, ale když založím diskuzi a na něco se ptám, tak očekávám odpověď na otázku. Nikoli rozbor mé osoby a životního stylu. Ale v pohodě, každý to chápeme jinak. Jiný názor na tuto otázku podle mě zní: Moje dítě chodí ze školky čisté. Já to u svých dětí neřeším. apod. - Vyřeš si alimenty a suď se o ně. je osobní invektiva a s dotazem nijak nesouvisí.

chroustinka
18. lis 2014

@marecek4 tak at si oblika pracovni kosili nebo tak neco u nas ve skolce maji decka kazdy zasterky atd. pro tyhle pripady ....

milmic
18. lis 2014

No.... do školky dávám zásadně takové oblečení, u kterého mi zničení nevadí. A jestli zničí dítě dvoje tepláky za půlrok doma na zahradě nebo ve školce....
Já nevím, ale jsou to malé děti, nemohou být stále čisté, upravené a mít nezničené oblečení. U dítěte se s tím přece počítá.... Vždycky mi bylo hrozně líto těch dětí, které nic nesměly dělat, protože se umažou a zničí oblečení.

milmic
18. lis 2014

A když ty fleky na tepláčcích teda nejdou vyprat, tak by asi bylo řešení dávát do školky stále ty samé tepláčky, ať už jsou flekaté nebo nejsou ne? Když je zašpiní znova, tak proč dávat pořád nové? 😉

terkaz
18. lis 2014

Souhlasim s
@milmic
Do skolky davam take jen veci u kterych mi nevadi, ze je uspini, s tim se proste pocita. Kde jinde se muzou deti umazat, nez ve skolce, na zahrade apod. Ciste obleceni vyzaduji napr. kdyz jdeme do mesta, k doktorce, na nakup apod 😉
Jednou jsem byla svedkem sceny ve skolce, kdy maminka doslova servala dite i ucitelky za to, ze je holka zvenku zase umazana. Noo kdybych mohla, dala bych ji snad par facek, aby se uklidnila. A to ta jeji holcina nebyla zdaleka tak umazana jako ta moje, ta kdyby videla kalhoty me dcery asi by ji rovnou hodila oknem...
Jeste ze jsou i maminky, ktere to berou v klidu. S temi se da i soutezit o nejvic umazane obleceni 🙂
Vim, ze u nas ve skolce chodi ven za kazdeho pocasi, klidne deti nechaji deti valet se v hromade listi, cachat se v gumakach v kaluzich, valet se ve snehu apod. Deti jsou stastne a to je pro me nejdulezitejsi 😉

somalicats
18. lis 2014

@nov777 Dle Tvé vlastní logiky bys sem tedy vůbec psát neměla, protože sama nemáš děti ve školce... Tohle téma je založené jako diskuse, takže nevidím důvod, proč nediskutovat třeba o tom, kde či jak pořídit tepláčky, které může dítě ve školce zmazat...

Já teda nevím, ale když už se řeší umazané tepláčky ze školky, tak je asi něco divně... Já teda byla u starší vděčná za jakoukoli aktivitu, kterou s dětmi ve školce vyvíjeli - jo, ono je jednodušší vrazit jim do ruky tužky a pastelky a neřešit nic dalšího, dětičky ke spokojenosti některých rodičů budou chodit ze školky čisté. Ta moje taky chodila vyválená zvenku, ke školce patřila velká zahrada, takže dětičky mohly řádit dle libosti - a jsem za to ráda. Stejně tak jsem ráda za to, že se ve školce v rámci výtvarky neomezovali jen na ty tužky a pastelky. Prodřená kolena jsem řešila taky pořád dokola - na tepláčky jsem jednoduše našila záplaty ve tvaru srdíčka či jiného tvaru (dle okolností) a tepláčky byly "renovovány" pro další použití. A to jsem neměla taky po kom dědit, moje starší je v naší rodině první dítě, takže nebylo dědit po kom, neteř už do školky chodí s tepláčkami, které zbyly po té mé starší.

milmic
18. lis 2014

@terkaz Kdybys někdy viděla moje děti..... jak vypadají na zahradě.... Anebo když jdeme do louží za přijatelného počasí.... Tak nevím nevím, jestli bych tu kategorii "umazané dítě" nevyhrála. 😀
Ba ne, líbí se mi Tvůj názor a nechávám děti, ať si to užijou, dokud jsou dětmi! Voda umyje, pračka vypere, neřeším. Když si vzpomenu na sebe, zamatlaná od hlíny až po uši, ale vydováděná a šťastná, to bylo přece to nejlepší. Jak tu někdo výše zmiňoval - zážitky z toho jsou, tak ať si to ty děti užijí.

Já jsem jednou byla venku s dcerou, když byly úplně zbytky sněhu a ona si v tom hrála. No přišla jiná holčička, že si jde hrát taky, ale maminka jí to zakázala, že bude špinavá, přitom ale byly na procházce venku. Anebo k nám občas přijde sousedovic děvče a vždycky si sedá na náš pípsek se slovy, že se nesmí umazat, že jí to maminka zakazála.a 😔 To je potom takový smutný dětství.
Ale to už jinačí kapitola tyhle blátivé story. 😎

lenicka1133
18. lis 2014

ahoj už je tu toho moc tak jsem to nečetla,ale já teda věci do třídy vážně neřeším i když mají nevypratelné fleky a nebo díru na koleni. stejnak to hned zmaže nebo rozškube...vůbec bych to neřešila ?.)))a hlavně dávám tmavší oblečení .-))

Strana
z5