icon

Jak skloubit lesní školku a domácí vzdělávání?

4. říj 2025

Ahoj holky,
chtěla jsem se podělit o náš “školkový experiment” a zeptat se, jestli to někdo řeší podobně 😊
Náš malý má 5 let a chodí max. 3x týdně do lesní školky. Zbytek času trávíme spolu doma nebo venku – hodně v lese, u komunitních aktivit a s kamarády, kteří žijí v okolí.
Plánujeme také komunitní školu kombinovanou s domškoláctvím – chceme, aby se učil věci, které ho opravdu zajímají, aby měl prostor hrát si a zkoumat svět vlastním tempem, a zároveň se učil spolupracovat a socializovat ve skupině.
Někdy slyším otázky typu “To dítě se připraví na školu? Nebude zaostalé?”, ale my jsme překvapeni, jak rychle se učí, jak je samostatný a vnímavý.
Zajímalo by mě, jestli tu někdo má podobnou zkušenost s lesní školkou nebo alternativním vzděláváním – jak se vám daří skloubit volnost a socializaci s přípravou na školní systém? 🌱

kakba
4. říj 2025

Vsem, kteri tohle takhle vedou, mate muj obdiv. Ja osobne bych to delat nemohla, moje deti potrebuji vudce a to moje povaha a jejich povaha by nedala, proto jsem rada za skolu a hlavne nejsem full matka takze ja nemam cas na to byt doma 2 ci 3 dny doma, by me jeblo a je taky. Takze jeste jednou, obdiv za to pro vas.

izz76
4. říj 2025

@anonym_autor Myslim,že tohle si můžou dovolit vzdělaní, inteligentní rodiče, kteří mají dítěti co nabídnout. Například prochazka v lese, když znam všechny stromy, keře, mechy, houby,ptaky, brouky a další zvířata. Můžu dite zahrnovat přirozenou cestou informacemi. Ja osobně bych spoustu věcí nevim,dcera je v 5 třídě a dost učiva si musím znovu osvěžit, nemohla bych jí učit doma.. Moje kamarádka dávala dceru jen do lesní školky, v první třídě ji učila doma. Z důvodu rodinných změn, musela dcera ve 2 třídě nastoupit do klasické ZŠ a byla úplně šťastná, ještě dlouho se ujišťovala, že tam bude chodit pořád. 😀

normalnimatka
4. říj 2025

klidně napiš do SZ...

kamino
5. říj 2025

Toto je fajn, pokud rodiče dokaží opravdu děti rozvíjet a vzdělávat. Bohužel z v praxi jsem zažila i špatně vedené domškoláctví, maminka byla hooodně laxní, kdy velmi inteligentní dítě přezkoušení zvládlo, ale v deváté třídě se rodiče rozhodli, že před přijímačkami by bylo fajn, aby si dítě vyzkoušelo i klasickou školu a ač jsme hodně demokratická a vstřícná škola, tak se integrace nezdařila a po půl roce měl chlapec IVP. Cermat na 12 bodů... Nebyl schopen vsát do školy, nejdříve chodil na třetí VH, jelikož do 4 ráno hrál CS, pokud se na látku podíval tak byl schopen se ji naučit, měl skvělé logické myšlení, ale je tam to slovo pokud. Moc chytrý kluk, ale mohl si dělat absolutně co chtěl a začlenit se do nějakého systému bylo nad jeho síly..

hojda
5. říj 2025

U nás chodily děti z lesní školky na nějaké jakoby přezkoušení do státní školy v tom předškolním roce. Nevím, jestli to tak ještě funguje a jinak i v té lesní školky měli tu přípravu pro předškoláky.

monny3
6. říj 2025

A proč řešíš jak "skloubit volnost a socializaci s přípravou na školní systém", když jste se rozhodli pro IV a alternativní komunitní školu? Školu máte jistě vybranou tak, aby vyhovovala vašim požadavkům a představě o volnosti, motivaci atd. Na to se dítě nemusí připravovat 😉 A na klasickou školu, kde se po 45 minutách zvoní, střídají předměty, dítě nemůže interagovat se spolužáky, musí sedět na místě atd. Na to samozřejmě ze školky dítě připravené není a z alternativních škol také ne. Ale právě proto si rodiny takové školy vybírají a platí ☺️

rebe
6. říj 2025

Přesně takhle to máme. Po třech dnesch týdně v lesní školce děti ve stejném modelu nastoupily do komunitní lesní školy, takže jsme domškoláci. Přípravu na školní systém jsme nijak neřešili ani neřešíme, protože nemáme kdovíjaký zájem se do něj začlenit. Když se pro to dítě rozhodne a bude to něco, co bude chtít, tak se do něj začlení. Otázka na socializaci mi připadá absurdní, přece musíš vidět, jaké vztahy má tvoje dítě v lesní školce. Já teda v klasické školce a základce takhle pevné vztahy nikdy neměla.

majaveja
6. říj 2025

Já jsem k domškoláctví skeptická. Proto, že se pak s těmito dětmi, když jim je kolem 12 a víc, setkávám v rámci vlastní práce a ještě jsem nezažila jediné, které by ve vyšším věku bylo opravdu dostatečně socializované a zvládalo bez problému fungovat mezi vrstevníky. Častěji se jejich domškoláctví v budoucnu bohužel pojí s nejrůznějšími úzkostmi a problémy s přizpůsobením. Věřím, že existují i výjimky, ale to, co v praxi vidím, mě vlastně hrozně mrzí. Je to krásná idea, dětství strávené v lesních školkách a doma, přirozené učení apod. a věřím, že jsou za tím jen ty nejlepší úmysly rodičů, ale strašně ráda bych jednou viděla, že ty děti jsou pak socializované a psychicky odolné i v dospělosti.

rebe
6. říj 2025
@majaveja

Já jsem k domškoláctví skeptická. Proto, že se pak s těmito dětmi, když jim je kolem 12 a víc, setkávám v rámci vlastní práce a ještě jsem nezažila jediné, které by ve vyšším věku bylo opravdu dostatečně socializované a zvládalo bez problému fungovat mezi vrstevníky. Častěji se jejich domškoláctví v budoucnu bohužel pojí s nejrůznějšími úzkostmi a problémy s přizpůsobením. Věřím, že existují i výjimky, ale to, co v praxi vidím, mě vlastně hrozně mrzí. Je to krásná idea, dětství strávené v lesních školkách a doma, přirozené učení apod. a věřím, že jsou za tím jen ty nejlepší úmysly rodičů, ale strašně ráda bych jednou viděla, že ty děti jsou pak socializované a psychicky odolné i v dospělosti.

@majaveja A můžeš se s námi prosím podělit, co je tvoje práce? Protože z tvého komentáře to zní, jako kdyby sis myslela, že domácí vzdělávání = vzdělávání doma. Přitom naprostá většina domškoláků chodí do komunitních škol, domškoláckých skupinek, sportovních oddílů či uměleckých kroužků, takže lze mít strach z ledasčeho, ale nedostatek socializadce je naprosto absurdní. Socializace mají domškoláci zpravidla víc než děti, které celé dopoledne prosedí ve školních lavicích a reálný vztah si tvoří maximálně s několika kamarády.

autor
6. říj 2025
@monny3

A proč řešíš jak "skloubit volnost a socializaci s přípravou na školní systém", když jste se rozhodli pro IV a alternativní komunitní školu? Školu máte jistě vybranou tak, aby vyhovovala vašim požadavkům a představě o volnosti, motivaci atd. Na to se dítě nemusí připravovat 😉 A na klasickou školu, kde se po 45 minutách zvoní, střídají předměty, dítě nemůže interagovat se spolužáky, musí sedět na místě atd. Na to samozřejmě ze školky dítě připravené není a z alternativních škol také ne. Ale právě proto si rodiny takové školy vybírají a platí ☺️

@monny3 Díky za reakci 🙂 Máš pravdu, že my klasickou školu vůbec neplánujeme a proto se na ni ani nechceme „připravovat“ v tradičním smyslu. Spíš jsem to myslela tak, že mě zajímá, jak to ostatní mají – třeba jak zvládají propojit volnost a samostatnost dětí s tím, aby uměly spolupracovat ve skupině, respektovat nějaký rytmus dne nebo společná pravidla.
My zatím hledáme rovnováhu mezi úplnou svobodou a tím, aby měl malý i zkušenost se společným fungováním – třeba právě v komunitní škole nebo menší skupince 🙂

eviicka
6. říj 2025
@rebe

@majaveja A můžeš se s námi prosím podělit, co je tvoje práce? Protože z tvého komentáře to zní, jako kdyby sis myslela, že domácí vzdělávání = vzdělávání doma. Přitom naprostá většina domškoláků chodí do komunitních škol, domškoláckých skupinek, sportovních oddílů či uměleckých kroužků, takže lze mít strach z ledasčeho, ale nedostatek socializadce je naprosto absurdní. Socializace mají domškoláci zpravidla víc než děti, které celé dopoledne prosedí ve školních lavicích a reálný vztah si tvoří maximálně s několika kamarády.

@rebe že tak chodí naprostá většina domškoláků může být tvoje sociální bublina. Já znala 4 rodiny a všude se jednalo víceméně o to "učení doma" + třeba jeden, dva kroužky (na druhou stranu ve všech případech relativně brzy děti přestoupily do klasicķých škol).

rebe
6. říj 2025
@eviicka

@rebe že tak chodí naprostá většina domškoláků může být tvoje sociální bublina. Já znala 4 rodiny a všude se jednalo víceméně o to "učení doma" + třeba jeden, dva kroužky (na druhou stranu ve všech případech relativně brzy děti přestoupily do klasicķých škol).

@eviicka Ne, to opravdu není mou sociální bublinou, pracuji v komunitní lesní škole, spolupracuji s metodičkami i několika školami, které domškoláky zapisují, jsem členkou Asociace lesních MŠ, čili jde o několik tisíc rodin. Spíš 4 domškolácké rodiny mi připadají jako výrazně omezený vzorek na tvoje tvrzení o problému se socializací. Možná by opravdu pomohlo, kdybys upřesnila tu svou profesi a tedy i rozsah vzorku, z nějž čerpáš.

eviicka
6. říj 2025
@rebe

@eviicka Ne, to opravdu není mou sociální bublinou, pracuji v komunitní lesní škole, spolupracuji s metodičkami i několika školami, které domškoláky zapisují, jsem členkou Asociace lesních MŠ, čili jde o několik tisíc rodin. Spíš 4 domškolácké rodiny mi připadají jako výrazně omezený vzorek na tvoje tvrzení o problému se socializací. Možná by opravdu pomohlo, kdybys upřesnila tu svou profesi a tedy i rozsah vzorku, z nějž čerpáš.

@rebe odpovídáš někomu jinému, já problémy se socializací, ani svoji profesi nezmiňovala.

Ale zkrátka si jen myslím, že situace v Praze, kde jsou možnosti socializace a příležitostí velké a situace na venkově, kde jsou mnohem menší, je odlišná a proto bych byla opatrná s tvrzením, že "většina" domškoláků.

rebe
6. říj 2025
@eviicka

@rebe odpovídáš někomu jinému, já problémy se socializací, ani svoji profesi nezmiňovala.

Ale zkrátka si jen myslím, že situace v Praze, kde jsou možnosti socializace a příležitostí velké a situace na venkově, kde jsou mnohem menší, je odlišná a proto bych byla opatrná s tvrzením, že "většina" domškoláků.

@eviicka Aha, promiň, špatně jsem se podívala. Nicméně si opravdu troufám tvrdit, že dětí, které se vzdělávají pouze doma s rodiči a nechodí ani do žádných kroužků, do skauta nebo sportovních oddílů, je naprosté minimum.