icon

Jak skloubit práci s dvanáctihodinovými směnami a školkou?

eliska1998
14. led 2025

Dobry den prosim hak to zvládáte s prací a školkou?
Čeká me za 2 mesice příchod do práce kde jsou 12ky denní a nocni 2 a 2 od 7 do 7 a pritel ma praci od pul 7 do pul 4
S vyzvedáváním by problém nebyl ale ráno do skolky je problem😏
Školku máme od pul 7 a ja uz pred pul 7 musim vyrazit do prace a pritel tez v pul 7 musi vyrazet presne😢
Premyslela jsem o zkráceném úvazku na 2 dny 12ky denní a ty 2 dny by malinka byla u babičky a nesla do školky ale zase prijdu o hodně penez a budu brát treba 10-14 tisic 😢
Jak to prosím zvládáte vy?

Strana
z4
veroniquecz
15. led 2025

@eliska1998 pokud budeš zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě a budeš mít odpracováno 270 dní, tak nárok mít budeš.

lennus
15. led 2025

@eliska1998 Co péče o dítě do 7 let?
Ono opravdu skoro každé dítě si projde těma školkovýma bacilama, což chození do práce ovlivní a tím pádem i plat.
Pokud pracuješ směny, asi je to práce v provozu? Asi ne úplně typ, kde by ses realizovala nebo to tam milovala, spíš povinnost?
Opravdu ty 12ky vč noční zato nestojí. Malé jsou ty děti jen jednou, nestojí to za ten stres, věř mi. 😉

lennus
15. led 2025

@eliska1998 Jinak my měli taky navázat s dalším těhotenstvím, ale nedopadlo to ve 23.t. Předtím ZT v 11. a prvorozený vylezl ve 33+1.
Vrátila jsem se do původní práce na 3/4 úvazek a skončila po půl roce. Starší byl celý den ve školce a mně to bylo líto, ale jinak i další důvody pro odchod. Naštěstí jsem pak otěhotněla rychle, bohužel jsem byla bez mateřské - PPM, trochu podpora, ale zvládli jsme to. Změnilo mi vše priority. Syn chodil v době mého těhotenství do školky méně, nikam se nespěchalo. Asi mi ty všechny ztráty a komplikace změnily priority. A s posouváním věku do důchodu ještě jako ženy budeme mít příležitost se realizovat.
Je sampzřejmě otázka, zda jde o existenční řešení - zvládnout to a uskromnit se na čas.

vamberovazuzana
16. led 2025

Já se se svym zaměstnavatelem domluvila na kratší úvazek... Místo 8 hodin dělám 7 hodin... Sice mám menší peníze, ale jsem ráda, že mám aspoň nějaký... Chodím od 7 do 14:30 a vyhovuje to jak mě, dětem, ale i zaměstnavateli... Takže se zkus zeptat, třeba by ti úvazek snížil jen o nějakou tu hodinku... 🤔

eliska1998
autor
16. led 2025

@veroniquecz myslíte? I když bych přešla z hlavního poměru na zkrácený ? Třeba na 4 mesice kdyby se náhodou povedlo ?

eliska1998
autor
16. led 2025

@lennus Ja jsem koukala jaké jsou podmínky abych byla do 7 let dítěte doma a musela bych malou dávat do školky jen na 4 hodiny denně a nesměla si vydělat ani korunu 😣

eliska1998
autor
16. led 2025

@lennus co se týče financí tak by jsme to asi zvládli přítel vydělává slušně peníze ale zase máme i dost placeni a nechci ho na to nechat samotnou a byt si doma jen tak😣 je to strasne složité toto to ano nemyslels jsem si ze to bude tak složité a i kdyby se povedlo druhe miminko behem chvilky tak či onak potom bych musela zmenit praci protoze uz by byli 2 deti a 12ky 4 dny za sebou by urcite nesli
Jedna se mi hlsvne ted i o to abych neztratila narok na mateřskou protoze odpracováno mam na hlavni poměr ale netusim jak to je kdyz bych šla momentálně na zkrácený úvazek a treba za 4 mesice by se povedlo a šla bych hned na marodni protože tehotna v praci pracovat nemuzu

eliska1998
autor
16. led 2025

@vamberovazuzana ve firmě je krátký úvazek 2 dny 12ky bud si mohu vybrat nocni nebo denní 😏 8 hodinový provoz tam nefunguje..

felis
16. led 2025

@ninive211 tak u te schopnosti vstát bych teda polemizovala. Jak schopné vstát, když nic jiného nezbývá? My jsme s dcerou vstavaly 2x týdně ve 4h ráno, aby byla první ve školce (v 6:30 v Praze). Mela jsem úpravu pracovní doby kvůli svoji škole. Neměly jsme na vyber. Skolu jsem studovala dálkově a výuka byla každé úterý. Když se musí, tak se musí. Když jsme vstavaly později, tak jsme nestihaly a obe jsme byly nasr*ane. Potřebovala čas na probuzení, na snídani, na oblékání, pěkně v klidu bez stresu, ale holt to znamenalo vstát takto brzy. Ale asi
A jinak z praxe pro žádost zaměstnavateli držím moc palce. Ano, ze zákona to možné je - to mas pravdu a za podani zadosti to urcite stoji, ale v reálu to moc nefunguje. Bohužel.

ninive211
16. led 2025

@eliska1998 No ty 12hodinové směny obecně moc nekorespondují s péčí o malé dítě...řekla bych, že velká většina žen, co třeba před dětmi dělal dvanáctky, tak s dětma mění zaměstnání právě kvůli těm směnám...Že to prostě není možné skloubit. Tříleté dítě přece jen pořád hodně potřebuje matku, ne ji vidět chvíli ráno před školkou a pak dvacet minut večer před spaním. A jasně, pokud pracuješ směnu, která přímo navazuje na směnu předchozí a je nutné si předávat v určitou dobu práci, tak asi posunutí pracovní doby opravdu nemusí jít kvůli provozním důvodům. Tohle pak zaměstnavatel může lehce odůvodnit, pokud opravdu ty překážky ke změně pracovní doby jsou založené na realitě a ne vycucané z prstu.

veroniquecz
16. led 2025

@eliska1998 pokud budeš mít stále smlouvu, tak ano. Jak jsem psala, musí být splněny ty dvě podmínky co jsem psala výše. Jen PPM se pak bude počítat z aktuálního platu.

veroniquecz
16. led 2025

@eliska1998 jo, a ad to “těhotná pracovat nemůžu”. Pokud je to práce pro těhotné nevhodná co je uvedena v zákoníku, tak máš nárok na přeřazení nebo necháni doma za plný plat.

veroniquecz
16. led 2025

@ninive211 ale zase jen dva dny, což je lepší, než od pondělí do pátku od 8 do 5….

ninive211
16. led 2025

@veroniquecz 2 dny by byly při zkráceném úvazku, teď jsou to dvě noční, dvě denní týdně, jestli dobře chápu.

eliska1998
autor
16. led 2025

@veroniquecz Ano bohužel v práci jako tehotna pracovat nemohu a doktorka mi řekla že jakmile bych otěhotněla hned bych šla na rizikové
Ano mate pravdu 2 dny v týdnu není nic hrozneho a mam zajištěné hlídání na ty 2 dny v týdnu tim že mala jeste neni povinna chodit do školky😇 sice budu brát nejakych 13-14 tis alespon neco ale prave se bojim ze ztratím nárok na mateřskou protože si myslim ze mi změní smlouvu😏 musim se pozeptat v praci ale to tam budu volat az na konci mesice

eliska1998
autor
16. led 2025

@ninive211 Ano chápete dobře🥰

ninive211
16. led 2025

@eliska1998 A to, že bys šla na rizikové, souvisí s tvým zdravotním stavem? Protože jestli ty sama jsi normálně zdravá a rizikovost těhotenství vychází z povahy tvé práce (např. sociální služby a zvedání těžkých pacientů apod.), tak je to, jak píše Verča. Žádné "jdu na PN", ale přeřazení na jinou práci (pokud je méne placená, pak máš nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství do výše tvé mzdy, abys nebyla tratná) nebo za 100 % doma, pokud nejde jinam přiřadit (jiná volná pozice pro těhotnou není)

eliska1998
autor
16. led 2025

@ninive211 Na rizikové bych šla automaticky kvůli klidnému režimu kvůli 2 předešlým potratům a upřímně nevim jak je to možné ale nemocenskou mam vyšší než plat v praci 😇

ninive211
16. led 2025

@eliska1998 Jo tak to v tom případě pak jo, pak je PN jasná.

eliska1998
autor
16. led 2025

@ninive211 Teda tskhle momentálně mam vyšší nemocenskou než plat ale jakmile nastoupím na zkrácený úvazek tak si myslim že se mi sníží nemocenská 😇

eliska1998
autor
16. led 2025

@ninive211 Nevite prosím náhodou když se vypočítavá marodni a mateřská tal se vypočítává za posledních 12 měsíců? Nebo méně ? Dekuju

eviicka
16. led 2025

@veroniquecz když jsem šla před 5 lety na druhou mateřskou, tak byla tuším do 4 let věku prvního dítěte možnost počítat PPM z původního platu (jednoduše z toho vyššího), právě aby to neodnášely matky při kratších úvazcích.
@eliska1998 tohle si zjisti 😉.

eviicka
16. led 2025

@eliska1998 ale byla tam podmínka stejný zaměstnavatel, mně se tehdy vyplatilo neplacené volno+brigáda jinde, než ukončení pracovního poměru a jinde krátký úvazek, protože tak bych PPM neměla vůbec.
Do své práce jsem se vrátit kvůli pracovní době nemohla, takže to nebylo záměrné obcházení.

eliska1998
autor
16. led 2025

@eviicka Tyjo nabízeli mi v praci taky neplacene volno de 4 let věku dítěte ale ja myslela ze kdybych byla ted momentálně nez penez z prace ze tim pádem už vubec bych nemela nárok na mateřskou kdyz by se mi to za rok nemelo z čeho vypočítat🤨

eliska1998
autor
16. led 2025

@eviicka Tyjo děkuju zjistím 🩷

ninive211
16. led 2025

@eviicka Ano, bylo to tak, jak píšeš (při nástupu na PPM do 4 let věku dítěte výpočet PPM z té pro matku výhodnější částky) a snad se na tom nic neměnilo. Ale neznám případně novely, jestli v tomto byla nějaká změna (osobně myslím, že ne).

eliska1998
autor
16. led 2025

@ninive211 určitě se zeptám v praci 😇🥰

kakba
16. led 2025

Jestli se budete snazit o dite. Nevracela bych se do prace, protoze po navratu do prace zjistis, ze dite bude vic doma nemocny nez ve skolce. Takze bych si vzala neplacene volno, radeji prisla o materskou nez abych byla ve stresu, ze jsem zase na OCR.

eliska1998
autor
16. led 2025

@kakba jde o to ze mam hlidani na 2 dny u babicky co bych byla v praci nez by se zadařilo😇 taky premyslim i o tom neplaceném volnu ale uvidim jeste co a jak mi řeknou v praci

natysnovec
16. led 2025

Já vozím dítě do školky na 6:05 a pak jedu odvézt starší do školy a vyzvedávám po pul 4 ze školy a okolo 16h do školky.🤷🏼‍♀️ Ale vždy jen 3 dny. Pak se střídám s manželem. Je to poser a hoňky ale jinak to nejde.😓

Strana
z4