icon

Jak zvládnout cestu do školky s dcerou?

maarp
19. čer 2022

Ahoj,mam holku -v zari 3,5 a kluka 10mes.Jsme z maleho mesta, kde je vice skolek,ale jedna je soukroma. Jsem mnoha duvodu rada rada, ze tam dceru prijali. Je asi 2km od nas. Dcera je skvela, lec slozita povaha.Nemam ridicak, tudiz cestu do skolky bychom kazde rano absolvovaly pesky s mensim v kocaru. A ted k veci. Dcera za boha nechce chodit. Kdyz jdeme na namesti,je to proces na hodinu a zpatky uz ji bolej nohy(to je kilometr).Vetsinou s sebou tahame kolo a stejne je to s recmi o boleni nozicek. Samozrejme ze kdyz pritlacim,tak i tu cestu do skolky nejak zvadnem...za dlouho,s brekem a premlouvanim...mam jeste moznost sourozeneckeho kocaru,kdy je jedno dite nenanenapadne zasoupnute pod druhym...jak byste to videli vy?Vozit ji v sourozeneckym a dovezt ji klidnou,nestresovanou ranem,odpocatou do skolky...nebo teda slapat slapat slapat,vzdyt uz je "velika".Diky za vase nazory!

Strana
z6
malenka3
20. čer 2022

@rubesovak a ty víš, že tebou zmiňovaná maminka má prostor pro to se třeba hodinu trmácet domů s dítětem, že není snazší to dítě dát do kočáru? A že nemá prostor s dítětem ještě trávit čas odpoledne venku a proto se ptá na procházky ve školce? Těch důvodů, proč to dítě dá do kočáru, může být spousta.
Jak se pereš s dětmi, které každé ráno brečí, že nechtějí do školky? Motivace mohou mít milión a prostě jsou děti, které to nedávají. Motivace není samospásná. Já sama nejsem šťastná z toho, že mi mladší moc chodit nechce. Motivace funguje, ale jen někdy. Ale mít za standard, že každé zdravé dítě bez rozdílu má prostě zvládnout denně minimálně 4 km chůze s prstem v nose, to jako fakt ne. Zvlášť u dítěte, které se školkou začíná a bude se od září prát s mnoha jinými faktory, které mamince patrně přidělají nejednu vrásku.
A to jsem vůbec netušila, co píše
@antoinet , že to vlastně není pro kloubní systém úplně v pořádku takové velké nároky na chůzi.

veronikav31
20. čer 2022

Zeptám se blbě,proč jde do školky? U nás ve školce máme i tzv. Batolecí třídu,či-li třídu od 2 do 3 let a ty děti ujdou bezproblému i ty 2km,i ti nejmenší.no,tak se souraji hodinu,to je jedno. Já už mám děti starší (dcera 6,5r a syn skoro 4,5r), dcera jde už v září do školy.mela stupátko,když se syn narodil,to jí bylo 2r a 1m(v únoru),takže zima a sníh.o půl roku později šla už do školky a to už stupátko nevyužívala.syn odmítal kočárek od 2 let,v první vlně korony,do té doby chodil taky pěšky,už jsem tam měla spíš nákupy než syna.nemyslim,že by dítě 3,5 roku nezvládlo jít 2 km pěšky. Paní učitelky taky nemají na děti kočárek,děti taky jezdí i na výlety atd.Hodne chodíme pěšky,oba mají deštníky a holínky,když by pršelo nebo jsem aktivní řidič,auto máme u baráku.bez řidičáku bych být nemohla kvůli práci

tahejhula
20. čer 2022

@veronikav31 ano, ale to jsou dva tam, dva zpět a další dva ve školce.

malenka3
20. čer 2022

@tahejhula a ještě fofrem, protože minimálně ráno není čas se zastavovat nad každou kytičkou. A ještě do kopce.

veronikav31
20. čer 2022

@antoinet co je dlouhá trasa dle fyzio? 2,5,10km? U nás máme školku cca 30 minut rychlejší chůze od domu.ze školky jdeme klidně i hodinu,dvě když se stavíme na hřiště,když ne tak cca 45 minut, lepší než stát v kolone aut

tahejhula
20. čer 2022

@malenka3 ale no to je jako tady v paneláku. Na mne sousedi blbě čumí, že pětiletého vozím k lékaři (tedy nemocného) v kočárku. Občas ze sebe vytlačí blbý komentář, ale že oni fakt v podstatě všude jezdí autem, kdežto náš syn v dobrém období chodí všude pěšky, to je nebere. 👍 Prostě jsou situace, kdy ho svezu, protože nemám chuť z něj dělat cirkusového koně.

tahejhula
20. čer 2022

@veronikav31 jenže tady je ten problém, že konstituce člověka není vždy stejná, jsme individuality. Druhorozený mi v pěti a půl ušel 18km lesem, takže celkem terén. Jeho aktuálně stejně starý bratr má limit někde okolo šesti kilometrů a neudělám nic. Nebudu ho trápit, kolik ujde, tolik ujde. Nepřetěžovat dítě nad limit jeho možností je docela základ a nejspíš každá máma ví, jak je na tom právě její potomek.

veronikav31
20. čer 2022

@tahejhula u nás je varianta dovozu nebo odvozu ze školky jen v případě doktora mimo město nebo v případě když je bouřka (a to jen v případě,že nejede autobus). I tak u nás děcka ráno vstavaji cca 6.05, v 6.45 odcházíme z bytu,ve školce jsme cca v 7.15-7.25. procházky jsou nudné,když je nudné udělají rodiče.syna jsme při cestě ze školky s dcerou učily barvy na autech na parkovišti,na tom samém parkovišti jsme později četli spz (50 aut,50spz přečteno), sbírání klacíků, šišek,kytek atd. není nuda

veronikav31
20. čer 2022

@tahejhula to ano,ale nikde není psáno,že si dítě neodpočine,když se s ním mluví,tak si nevzpomene na čas ani vzdálenost

tahejhula
20. čer 2022

@veronikav31 tady je řeč především o cestě DO školky, to asi cestou značky neukazujete, co? S tím doktorem tomu nerozumím vůbec, ale nevadí.

lenulacek
20. čer 2022

@maarp řidičák nebo skejtik na kocar. Tak velkou holku bych dala na kocar jen v případě nemoci či úrazu (zlomena nozicka, vyvrtnuty kotnicek)

veronikav31
20. čer 2022

@tahejhula no,ono jde taky o to,že když dítě, které se pořád vozí v kočáře nebo autem těžko bude mít sílu chodit jako dítě, které je zvyklé chodit.

tahejhula
20. čer 2022

@veronikav31 to může být značně demotivující, když dítě ví, že má ještě ujít nevím jakou vzdálenost a nemá možnost si ulevit třeba tím popovezením.

veronikav31
20. čer 2022

@tahejhula i cestou do školky značky ukazuji, ne každou, ale třeba každou třetí. však si dítko může ulevit sednutím na lavičku,pařez, ne?vždy jsem děcka učila strategické body, ať šlo o obchod,náměstí,školu,školku,autobus.Děcka nejsou hloupí,rychle si pamatují věci,které se jim opakují.a je to super,když začli jezdit na odrážedle nebo i dcera na velkým kole,tak mohli jet dopředu,ale řekla jsem jim kde budou čekat ať šlo např.o zelený auto nebo červený,bazén, řeznictví,květinářství. to jsou strategické body po cestě do/ze školky.

tahejhula
20. čer 2022

@veronikav31 děti nejsou stejné, dospělí nejsou stejní, prostě každý člověk je originál. V zimě bych ho na pařez neposadila, atd. Takže znovu, svoje dítě zná nejlépe matka, podle toho se zařídí. Vedu děti k tomu, aby naslouchaly svému tělu, tedy se nesnažím je příliš rozptylovat, aby ušly co nejvíc a rostou mi z nich velmi slušní vytrvalci, kteří perfektně odhadnou vlastní možnosti.

veronikav31
20. čer 2022

@felixfelicis taky jsem si školu zadala do Google maps a vyšlo mi přesně 1,9km jedna cesta, cca 22 minut, to dávám já, s dětmi je to pomalejší cesta do školky cca 40 minut, ze školky i 1 hodinu,když se stavíme na hřiště nebo zmrzlinu tak dýl😀

antoinet
20. čer 2022

Já už jsem to tu v jedné diskuzi psala, moje děti se vždycky vozily, když byly unavené nebo jim bylo třeba horko, byli ospalí... výjimečně i v 5 letech. Respektovala jsem jejich únavu, i já sama jsem zvyklá poslouchat signály mého těla. Jinak lítají po venku celý den a ve věku 6 a 8 vyšli bez pomoci na Lysou horu, nahoru 3 hodiny, dolů 2,5.
Takže nenutit dítě chodit na sílu neznamená, že zakrní nebo tak něco. Když dítě maličké nastoupí do školky, je hotové ze všeho, my bydlíme pár metrů od školky a děti si při příchodu domů chodily lehnout a zpracovávaly tu zátěž, za pár měsíců si zvykly. Ten kočárek může být fakt jen na chvíli, než si dítě zvykne na novou zátěž nebo na špatné dny (nevyspání, nepříznivé počasí, někam se po školce spěchá...).

antoinet
20. čer 2022

Mě to někdy přijde, že až děti vyrostou, napíší si do životopisu: inženýrský titul, plynulá angličtina a v roce a půl bez kočárku 😃

tahejhula
20. čer 2022

@antoinet a bez nočníku.

antoinet
20. čer 2022

@tahejhula a bez dudlíku.... největší životní úspěchy 😄

veronikav31
20. čer 2022

@tahejhula v zimě máme boby a sníh,takže ano,i na pařezu sedí v oteplovákách. a fakt si neumím představit tahat mladší dítě okolo roku v kočáře a k tomu ještě dítě ve věku 3,5 let taky v kočáře ve sněhu...na to, že jsem měla dobrý kočár,který seděl dobře i na ledu,projela jsem 15cm sněhu(neprohrnutý chodník), tak takhle bych nejezdila. do toho bych maximálně šla kde není sníh.

tahejhula
20. čer 2022

@antoinet chybí nám tu vyvařování čtvercovek ve velkém hrnci, ačkoli to je spíše disciplína pro matky. 😁

tahejhula
20. čer 2022

@veronikav31 ráno cestou do školky sedí na pařezu? Dokážeš pochopit, že některé dítě (a copak dítě, leckterý dospělý) prostě ráno nefunguje jako dobře vycvičený voják?

veronikav31
20. čer 2022

@tahejhula když chce,tak sedí i ráno na pařezu,sbíráme kytky a nejlepší je,když řeknou že mají ráno něco donést do školky-třeba krmení pro ptáčky....nemám cvičené vojáky,jen jsou zvyklí chodit.nemají žádný režim,teď kromě hádek kdo dřív najde malovaný kamínek a nebo kdo jej první někde dá.hodně s dětmi mluvím,ví co bude následovat,když třeba ve špatném počasí nestihneme autobus.řežou ostrým nožem,nechala jsem je doma samotné každého zvlášť s chytrými hodinkami,vysvětluji co a jak se může stát a proč.rozhodnují se sami a ano,i svým způsobem přebírají za sebe zodpovědnost.možná jsem pro někoho hrozná matka,tak ať, ale nejde to jinak, syn nemá levou ledvinu(víme to rok),tak se musí naučit,že něco pro něj je riziko a musí na sebe dávat pozor ať ve školce nebo venku,za 2 roky jde do školy a za zadkem mu nebudu stát ani já,ani učitelé,čím dřív se to naučí,tím lépe.

maarp
autor
20. čer 2022

🙂Myslela jsem ze od vcera diskize uhasla,ale je to znova rozjete koukam...no,co se tyce ridicaku a skejtiku,to uz jsem popisovala nekdy ze zacatku diskuze. Co se tyce ucitelek z MS,nepřekvapuje me,ze by chtely aby se deti samy oblekly a chodily trasy bez zastavovani. Me by se v praci take libilo mene prace...nejaka zralost do skolky-urcite ...ja bych si ale predstavila spise mentalni a psychickou....kdyby tomu tak bylo,nedelaly by se prijimaci rizeni a mereni fyzicke zdatnosti?Pokud to skolka vyzaduje,proc to neni v podminkach prijeti?Ta nase to asi nema,nikde jsem se to nedocetla ani o tom nikdo nemluvil...pracovat s tim,ze je to "asi" blby...

antoinet
20. čer 2022

@veronikav31 a taky máš ještě k tomu miminko, které trpělivě počká, až se druhé dítě pokochá v zimě na pařezu?

veronikav31
20. čer 2022

@antoinet kupodivu jsem měla....synovi bylo 9 měsíců a dceři necelé 3 roky,když byl sníh a ano,chodili jsme tak a syn lezl po sněhu taky, zateplené nepromokavé návleky na nohy a oteplováky a problém nebyl. rozdíl mezi dětmi máme 2r a 1m😉

tahejhula
20. čer 2022

@veronikav31 já si fakt nemyslím, že jsi hrozná matka, já si myslím, že tvoje děti se narodily jako kompatibilní s tím, co popisuješ, rozumíš mi? Já mám děti čtyři a ono je každé dost jiné. S každým se snažím komunikovat "jeho" jazykem. Přesto prostě i děti mají svou vůli, svoje duševní i tělesné předpoklady, zbytek výchovy je asi zbytečné sem vypisovat, tady je pořád řeč o tom, jak se v nějakém normálním čase dostat ráno do školky. Já například budu dávat syna do školky před osmou a okolo půl dvanácté pro něj, nemůžeme strávit hodinu na cestě. 😁 Ale on to samozřejmě ujde, ujede na koloběžce, v zimě nevím, akorát mu nejsou tři, no.

j.a.n.i
20. čer 2022

@veronikav31 Jo, ale to, když má na věc někdo jiný názor, tak není horší matka, to evidentně nechápeš doteď.

maarp
autor
20. čer 2022

Cili odkladat urcite nebudem...co budem delat,je ten trenink...zkusime to,udelame vse pro to,aby usla alespon cast...a uvidime co nam bude vyhovovat na zbytek cesty....v podstate muzem pouzit vsechno a vyzkouset...rozumim obema stranam,priklanim se spise k te co nechce na deti tlacit,protoze treba ma opravdu duvod k tomu proc chodit nechce...jak jsem psala vyse

Strana
z6