Je normální, když dítě pláče při nástupu do školky?
Zdravím mám holku v pondělí ji byli 2 roky a chtěla jsem zkusit školičku zaměřenou na mladší děti .
Zkusila jsem a jeden den katastrofa řev a druhý den v pořádku a hraje si a Vypadá že to zvládne .
Proč jsem školku začala řešit bylo to aby se trošku od maminkovala . Mě nevadí že je u mě , chce neustále nosit .
Ale ve 3 letech musí stůj co stůj nastoupit do státní školky a šlo mi o to aby měla klidnější ten nástup tam a byla malinko zvykla .
Nemám absolutně nikoho kdo by hlídal . Proto je těžké ji od mamankovat jinak . K tomu je extrémně citlivá na změny a všechno .
A když jsem teď viděla v ty školce tak jsem si třeba po dnešku říkala jestli to je pro ni prostě dobrý .🤷🤷😓
Přijde mi ve stresu . Samozřejmě pak sem ve stresu i já protože je mi jí líto a všechno okolo ...
A když má ve školce horší den jako dnes . Tak neudělám vůbec nic protože prostě mamince , k mamince.
( Na to si nestěžuju beru to tak jak je, a odhánět ji od sebe nebudu ..)
Co mě spíš zajímá myslíte že je to opravdu tak že to dítě musí prořvat než si zvykne ?
Ráno prijedem do školky a cestou si povídáme že se těší všechno .
Jen vidí učitelku je zle ... Už pláče ... Mám ji nandat bačkory a nechat jít s nima ale to není možné protože ona prostě nechce jít .
Tak ji učitelka čapne a odnese . Řvouci.😓( Už to mi láme srdce)
S větou že si zvykne že to chce čas. ( Je to opravdu pravda ? Opravdu se to dítě výbrečí za měsíc a zvykne si že se vrátím?
Po dnešku jsem to nedala ani já . Odvezla jsem ji v 8.00 h plakala seděla jsem hodinu v autě přišli mi říct ať odjedu že jdou na hřiště . Plakala pořád . Na 1,5 mi volali že ji mám vyzvednout že jim brečí celá školka . A brečela . Malou mi vyndala že. Dveří v bačkurkach . Úplně rozebranou a celej den jsme měli v háji...
Na to konto sem jí řekla že ji tam určitě nebudu dávat 5 dní ale jen 3 ale nevím co s tím ... ?
Máte někdo nějakou radu ?😓
Děkuji
mimmilámlasrdce
E
@prejeta_zaba nikde jsem neuváděla že byla 5 dní v kuse 😉 adaptační týden se dá rozložit na více týdnu 😉 jak můžete vědět jakou já mám nebo práci z toho že napíšu že se chci vrátit ?
ahoj,
nápad je to dobrej, akorát dvě věci -
první je věk, podle mě bych ještě chvíli, třeba 3 měsíce počkala, zvláště po téhle neblahé zkušenosti
a druhá věc, zařízení, které vybereš
nevím, jestli máš možnost výběru, nebo máte jen tohle jedno, protože tam asi bude problém ta paní "učitelka"
školičky jsou o lidech, především a vybrat tohle první zařízení na socializaci je sice fuška, ale vrátí se ti to, potom později.
moje dítě šlo do školičky když měl 2 a čtvrt a do skupinky stejně starých dětí, to bylo super, že se vzájemně "motivovaly", taky se potkávaly na hřištích a tak, ale hlavně, syn se tam těšil, chodil hned od září na celý týden, ale jen do oběda, po obědě jsem ho brala domů.
Nejdřív to vítal, ale později tam chtěl být i na pohádku, po které se potom spinkalo a děti odcházely až odpoledne. Na tento systém jsme přešli až skoro po roce 😀, protože se mi to časově hodilo víc tak, ho brát po obědě.
chodil i o prázdninách, měli jsme školičku s celoročním provozem, takže potom za rok v září, když šel do školky, normálně přešel na spaní po obědě úplně bez problémů 🙂
uff.
takže, nápad jak dcerce pomoci se osamostatnit a mít potom přechod, resp. nástup do školky lepší, nebo míň stresový je tvoje rozhodnutí fajn, jen zvaž ten její věk a tuhle nemilou, ale fakticky vlastně otřesnou zkušenost a potom ta druhá věc, výběr zařízení.
🍀
Jeste co hodne pomaha, je diteti ulehcit ty socialni kontakty s ostatnimi detmi. Ona ta kamaradstvi ve dvou letech nejsou jeste zadne terno, ale zkus si tam nekoho vyhlidnout a jdete spolecne s detmi na hriste nebo na navstevu. Ten socialni kontakt / hrani jeden na jednoho je jednodussi, nez kdyz se ma priradit ke skupine a potom muzete zkoordinovat i prichod do skolky, ze tam nepujde sama do skupiny deti, ale prijde zaroven s kamaradkou, ktera uz je treba ostrilenejsi a bude tvou dceru motivovat k tomu, aby se taky zaclenila.
Ja bych nehazela flintu do zita a hlavne musis vyfiltrovat zenske, ktere ti do diskuse 'skolka ve dvou letech' jen prijdou napsat, ze ony by teda dite do skolky ve dvou letech v zadnem pripade nedaly. Ty se najdou vzdycky a je jenom tvoje rozhodnuti, pokud potrebujes nebo chces malou do te skolky dat. Dokud jsi nevycerpala zpusoby, jak ji pomoct s tou adaptaci, tak bych to hned nevzdavala. (resp. kdyz uvidis, ze to proste nefunguje, tak nechodit tam muze vzdycky, zejo)
Nedávala bych, nebo určitě ne každý den. Já chci zkusit ve dvou letech miniškolku, ale jen na jedno dopoledne, a to v místě, kam chodíme běžně na cvičení. Taky bych asi nedala takhle malou někam, kde ji rvou z ruky. U nás nervou ani v běžné školce (teda aspoň ne ze začátku).
Půjdu proti proudu... Nejmladší od roka a půl v jesličkách... Začátky nic moc (pláč), dávala jsem třeba na hodinu, pak jsem pro nĵ šla... postupně navyšovala. Za chvíli se mi dítě trhalo z ruky před skolkou a běželo napřed, celé šťastné se těšilo 🙂 já tam i byla když právě byla adaptace jiné holčičky-u maminky usedavej pláč, jakmile odešla, tak se začala bavit a hrát si, úplně spokojená 🙂 Tyhlety malé dětské skupinky mají úplně super možnost, když tam je pár děti třeba na 3 tety... Rozhodně lepší než státní školky... Já bych vytrvala, bude to v pohodě...
Za mě jediná rada-nelhat dítěti. Domluvit se, slíbit kdy přijdu, co pak budeme dělat-a dodržet to. Oni potřebuji mít své jistoty a když ji ráno řekneš, že přijdeš po obědě a pak půjdete na klouzacky - a pak to dodržíš, tak tam nebude ta ztráta jistoty a důvěry v rodiče a naopak bude vidět, že máma drží slovo i když ji dává do školky a najde si tu jistotu jinde 🙂 btw. Moje už je šestlitá a na jesličky furt vzpomíná jak to tam bylo super 🙂 traumata fakt nemá...
@prejeta_zaba tato skupinka funguje i přes prázdniny
@biciklissie adaptovat ji chci letos proto aby měla příští rok do školky snažší nástup a já mohla jít do práce.
@anetka1701 nikdy jsme nelhala a od nástupu do školky si dávám pozor co jí slíbím naopak se třeba ráno při odjezdu do školky sama domluví že půjde domů s maminkou před obědem a vyzvedávám ji dřív. A od ty doby co ji mám se mi stalo asi jednou že jsem si špatně naplánovala den a nemohla to dodržet . Jinak i kdybych měla v noci nespat když ji to slíbim udělám to. 🤷
Primárně mi šlo fakt o to aby si letos zvykla na ten nový režim ale víc citlivě. Protože úplně nejsem od porodu typ co by ji řvoucí dokázal někde nechat dýl jak hodinu kór když vím že pláče " svým pláčem který sama neuklidní" 🤷.
A příští rok půjde do stejné školky??
Tak píšeš, že tam bude bývat celý týden, což je 5 dnů. Je celkem jedno, kolik z toho je adaptační. Na takhle malé dítě je to prostě hodně. 🤷♀️ A píšeš, že v práci budeš až příští rok, z čehož vyplývá, ze teď bude rok chodit do školky prakticky zbytečně. Je hodně malá a takhle ten mechanismus nefunguje, že si bude postupně zvykat a za rok to bude naprosto bez problémů. Takže se na mě laskavě neosočuj, co řeším s tvojí prací - vycházím z toho, co píšeš. 🤷♀️ No jestli jsi chtěla slyšet - nech ji tam, vše bude skvělé, tak si to tady skoro nikdo nemyslí. Ale je to tvoje dítě, tvoje rozhodnutí, nám po tom až tak nic není.
@prejeta_zaba Zklidni hormon, prosim, autorka prisla s normalnim dotazem a narozdil od tebe se ji snazi ostatni poradit. Svuj nazor prosim prezentuj jako svuj osobni nazor a neblabol tu o tom, co si tu 'nikdo' mysli nebo nemysli. Dekujem.
@veroniquecz 2,5 roku. Pak šel až po třetím roce a nebyl problém.
Do třech letech se leccos změní, hlavně chování maličké. Ve dvou letech tě malá potřebuje.. učí se od tebe a jsi pro ni středobod vesmíru. Já bych ji tam nedala.
Malá má dva a půl roku a teď během měsíce se neskutečně změnila. Začala nám hodně mluvit už i věty, je taková mazlivá, poslechne, chápe a je úplně jiná než před měsícem..
Ve třech letech taky půjde do školky, takže se vůbec nebojím, že by to nezvládla. Je tam případně i adaptačních 14 dní kdy rodiče můžou přihlížet začátkům kdy se děti zapojují..
Být tebou ještě počkám, vážně se ti malá změní a bude to lehčí. Jinak doporučuji přečíst knihu od Milana Studničky. Tam odpovídá hodně na otázky rodičů co se týká školek, škol a vztahu s miminko, dětmi.. 👌
Je to dvouleté dítě. Vzhledem k tomu, že nemusíš, bych jí do školky nedávala, když to nesnáší. Vidíš sama, že je fixovaná. Je to normální. Ale to, že na tebe nebude fixovaná nevyřešíš tím, že jí pošleš pryč. Osamostatní se sama, ale potřebuje k tomu základnu u tebe. Socializačně sotva začíná. Často je to na dětech vidět, zrají a nejdou v pohodě do školky odejít můžou
@elesse dobře, tohle všechno vím . Ale jak se osamostňuje dítě , které není zvyklé na jiného dospělého než na matku ?
Herničky u nás taky nejsou. A děti u nás na hřišti prakticky nepotkáte ... Chodím s ní obden někdy denně přes 4 vesnice tam i zpět 15 km aby byla s dětmi . 🤷
Muj syn sel ve 2,5 letech, protoze odjakziva miluje deti, je hodne akcni. Ze zacatku ho to tam zajimalo, po nejakem tydnu fnukal rano, ze tam nechce. Kdyz jsme ale prisli do satny, byl uz vetsinou zase nadsenej, ze tam je. Obcas,kdyz se mu nechtelo, ho prisla
ucitelka informovat co je ten den v planu a sel s ni. Takze to beru, ze se mu treba nechtelo od nas, stydel se, necitil se v tu chvili, ale prevazil jeho zajem o dobrodruzo. Pak si zvyknul, ze chodi a uz nerikal, ze nechce. Tohle pro me znamena, ze si dite zvyka. Zvyka si, ze se rano rezim ridi tim, ze do te skolky jde, zvyka si na to jak dlouho tam je a kdy chodi mama.
Pokud by plakal, tak bych ho tam ale nedavala. Malinka evidentne neni zrala a stresuje ji to. Pockejte a hledejte jine cesty jak ji osamostatnit. Treba detske skupiny, krouzky, sportovky apod. zkratka mista, kde budete moct byt s ni, potrebuje Vas. Syn byl take v soukrome, ve tride malo deti, vice ucitelek. Vidala jsem tam deti, kterym vadilo to bezprostredni odlouceni, ale po obejmuti od ucitelky to zvladly a sly. Ale taky deti, ktere hodne plakaly a plakaly i ve tride, srdceryvne a dlouho. Pro ty to vhodne neni. Nenechavejte si, prosim, vytrhnout dite z naruce. Mala se musi citit hrozne. Placici deti si nezvyknou ve smyslu, ze to tam zacnou shledavat bezvadnym, ale ze rezignujou. Chapu Vas, pokud vite, ze nemate hlidani a budete muset do prace, ale zkusila bych jinou cestu otukavani.
Ja to asi nezvladnu cele precist, nektere ty nazory mi tu projdou jak od mimozemstanu. Ale za me:
1. Ve dvou letech neni brzy
2. Chce to ale najit misto, kde mu sednou ucitelky/tety. Coz se obavam, ze u vas bude asi komplikovane, to menit.
3. Nemusi chodit 5 dnu v kuse. S tim "neporadkem v hlave" ze někdy chodi a nekdy ne - co si jakoze myslite, ze je vikend? Vi takove decko, ze obvykly pracovni tyden ma 5 dni a pak jsou zrovna 2 volna? Zajima ho to? Ne. Kdyz bude chodit za sebou 3 dny a pak bude mit 4 dny volno, bude to proste takhle. Ono nevi, ze ma chodit 5 a 2 ne. 🤷♀️
4. Dite to bere lip, kdyz v tom vidi smysl - 4,5letacku mam obcas problem odvest do skolky kdyz zrovna nepracuju (coz pozna spolehlive-protoze maly nejde do skupinky. Nastesti to neni tao casto). Kdyz byla mala, tak to problem nebyl, kdyz sla do DS, ja sla na smenu. Je lepsi to obhajit novymi detmi a hrackama nebo nwcim, u ceho to nejde aby byl/nudil by se. Neni to nutnost, ale pomaha to.
5. Pristup k adaptaci a ucitelek je dost divny. U nas je to teda taky v ramci "rychla rozlucka, dobra rozlucka", ale byli jsme cely den na dni otevrenych dveri, pak jedno dopo spolu a pak jedno dopo jsme zacli spolu a pak jsem se rozloucila a odchazela. A vim, ze nechaji i vic, kdyby byl opravdu problem. Prvni den posilaji fotky na uklidneni. A i kdyz treba dite pri odchodu breci, pomahaji hledat ritual, ktery jim to usnadni - u spousty deti, vcetne syna, pomaha zamavani z okna. Nekomu zas neco jineho.
Syn pri predavani ze zacatku brecel, predavala jsem ho do náruče po rozlouceni, pak jsme si jeste nekdy mavali z okna, ale on se uklidnil prakticky hned po předání, vetsinou (nutno rict, ze obe deti zacinaly v 1,5 letech na 2-3 dopo, ale predtim je pul roku takhle 2 dny dopo mival manzel, takze ne jen maminka). I ostatni deti si tam velmi rychle zvykaji. Ten prvni tyden, obcas druhy, jsou nekteri (ale jsou to vyjimkx, vetsinou se adaptuji rychle) smutni nebo plactivejsi. Ale asi nikdy jsem tam nezazila/neslysela neutisitelny dlouhotrvajici rev. To se asi nestalo nikdy, ze bych toho byla svedkem. Takze se mi proste nezda ta skolka. (Dcerinu adaptaci rozebirat moc asi nebudu. Nastupovala podzim 2021 za Covidu. Takze si to omrkla pri zapisu a pak uz jen louceni v satne. Alw ona miluje kolektiv a hned ten prvni den jsem dostala serii spokojenych/vysmatych fotek.)
Jo... Jeste me napadlo:
6. Cas ve skupince, ackoli me deti ji milovaly/miluji, jim vzdycky chybel v mazlicim case. Bylo jedno jak nadseni byli z toho, co delaly. Pottebovaly pak o neco intenzivnejsi pozornost. Jinak se zdalo, ze zarli i na caj, kdyz jsem si na nej udelala cas. A zacaly delat mnohem vetsi sceny a hysteraky a neposlouchani nez obvykle. Takte jakmile dite zacalo odmitat cokoli udelat a seklo s sebou na zem, ze me nema rado, nechce me, zustane tam (treba i po skvelem dni hriste-zmrzlina-rachani ve vode, fakt pecka den), bylo to znameni ze pri nejblizsi prilezitosri mam vyhradit pulden na intenzivni hrani a blbnuti v posteli. Zabira nam to.
@jana_zofie Jenom ad 3; samozrejme, ze nemusi chodit 5 dnu v kuse. Ten muj komentar byl reakci na to, ze kdyz bude chodit jenom 3 dny, tak ze to nejak ulehci to zvykani si. To podle me fakt nefunguje, u dvouleteho ditete, ze mu reknes 'dneska pujdes, ale zitra ne, a potom ve ctvrtek a patek mozna zase jo'. Tim to otevres tomu, ze jestli pujde nebo nepujde je otazkou nejake diskuse. U nas fungovalo to, ze se z toho stala rutina, stejne jako my se chystame do prace, deti se chystaly do jesli, vedely, ze tam pujdou, kam pujdou a kdy mi pro ne prijdeme. Rutina je v tomto veku pro deti dobra, ulehcuje jim orientaci v te situaci. A podle me je tezke tu rutinu nastavit ze dvou nebo tri dnu.
A deti teda chapaly vikend uz od mala, ne teda teoreticky 5+2, ale chapaly, zety dny jsou jine, protoze dlouho spime, jime k snidani palacinky a jezdime na vylety. 🙂 Ale to fakt zalezi na kazde rodine, to asi clovek zvladne posoudit....
@ai30 ja mam prave pocit, ze tu rutinu pochopily dobre. Bylo asi dulezite, ze to byly dny za sebou. I kdyz starsi je za sebou nemela.
Já jsem se vůbec cíleně nesnazila aby moje děti byly nezávisle na mě,nechala jsem tomu volný průběh. A to jsem ta matka co dlouho kojí,spi s detma v posteli, porad je nosí a plní jejich potřeby. Přesto obe dcery mezi druhým a třetím rokem přišly proměnou a s dítěte které na mě viselo bylo najednou dite hrrr do sveta,chtive kamarádů a zážitku. Mladší dcera byla totální zavisláček, v určitém věku se na ni nikdo cizí nemohl podívat,pak se najednou stala extrémním extrovertem,byla až vlezla i k neznámým lidem.
@izz76 přesně tak 🙏
Zkoušet to můžeš, ale pokud ji ve 3 letech dáš do jiné školky, priprav se na to, že možná bude řvát stejně. Nejsem zastáncem toho mít doma deti ještě v 5ti letech, dvě ze tří nastoupily do školky ve dvou letech. Ten třetí měl chuvu. Prostřední chodil do dětské skupiny od dvou let, ve třech přešel do školky, kde byl jeho sestra. Stejně tam řval a vymrcoval si přítomnost sestry. Pokud nemusíš do školy, dával bych ji tam třeba jen na pár dní v týdnu dopoledne. Pak postupně i na odpoledne. Chápu, že si taky chceš odfrknout.
@enoli přesně tak to měla starší, v dětské skupince super, ve státní stejně proplakala 3 měsíce 🤷🏻♀️
Radu nemám. Sami jsme tím prošli a následky bohužel bojujeme dodnes. Úzkost a strach se u dcery zvrtl natolik, že je z toho selektivní mutismus. Dcera už jde do druhé třídy a když je beze mě, nekomunikuje s dospělými. Kdybych mohla vrátit cas, ve dvou letech bych ji už do jesliček nedala. Počkala bych naopak co nejdéle i za velkého uskromnění rodiny a např. Méně zaplacených cvičení pro syna ( šla jsem do práce právě proto, abychom zvládali uplatit všechny synovo terapie a pomůcky). Dnes to vidím tak, že by měl všeho méně nebo později, ale dcera na tom mohla být v tomto směru lépe. Já pospíchala, věřila jsem ji, bylo to velmi šikovné dítě..doma. bohužel v jeslích se Sekla, přestala komunikovat, nehrála si, nejedla, nešla na WC, prostě odmítala dělat cokoli. Nenechala na sebe ani nikoho sáhnout, oblékala se zcela sama. Do teď nemá ráda dotek cizích lidí ( např. pohlazeni. Apod.) a to je přitom velmi kontaktní dítě.
Pokud nemusíš, vyckej, dospěje. Choďte mezi děti, zvládne to později.
Naplánovat postupný adaptacni proces.
Týden tam s ni chodit na hodinu. Další týden do svačiny. A tak dal, dokud se nedopracujete na čas jaký potřebuješ.
Tak asi nebydlite na sibiri, tak se mezi lidi da dojet, jestli vubec nikdo nikde neni🤷♀️ ale zas je tam skolka, tak to tak dramaticky asi nebude… neosamostatňovala bych cilene, mozek je chytry dost, aby chtel vlastni zivot
Momentálně procházíme tím stejným. Syn tedy 2,5 roku začne od září chodit na 2-3dny do dětské skupinky kde jsou děti od 1-4let. První dva dny kdy jsem ho tam nechávala na hoďku a pul tak první den z pláče usl na tetě a pak jen seděl a koukal prý, druhý taky nic moc. Pak jsme se domluvili, že za něma budeme chodit na zahradu, když budou venku. Poprvé jsme od tama odešli po 5min kdy malý plakal pak už asi po 6 si tam hrál i beze mne. Tento týden jsme zkusili od rána do 11hod a jen ráno při předání slzičky, ale teta pomazlila a bylo dobře, tak nešlo by se třeba taky na něčem takovém postupném zvykaní s vámi domluvit? Ale 2 roky to je ještě holčička malá, kdyz u malého ve skupince jsou i roční a taky nich byl pláč, ale zvyklý si. Držím palce v rozhodnutí 🙂
Za mě - čím víc se teď budete stresovat obě a vystavovat odloučení, tím je větší pravděpodobnost, že dcera bude ještě víc závislá, protože má strach, že ji opustíte. Mozek dvouletého a tříletého dítěte je úplně jiný. Syn byl beze mě mezi cizími lidmi poprvé až taky první den školky (ano, předtím byl s babičkami, sle to je prostě jiná situace) a zvládli jsme to - bez přípravy. První týden byl kritický, ale pak jsme si vysvětlovali a pochopil to.
Já brecim, jen co to čtu 🙈
Potřebuje tě jako maminku, je ti v pořádku. A ještě si dejte pozor, ať si neudělá blok mě školce, to pak bude problém i nástup ve 3 🙈

@izz76 dobře a jak jste docílila toho aby závislé nebyly ? Nezbavím ji toho tím že ji budu neustále nosit atp. Ale upírat ji to taky nechci .. 🤷