Je správné trestat dítě neochotou pomoci s hygienou?
Ahoj lidičky, jdu se poradit protože váham jak jednat ...
Mám 4letou dceru. Teď tři dny jsme doma řešili, že měla neskutečně opruzený, rudý zadek až mi jí bylo líto jak brečela. Mazala jsem jí to atd .. zlepšilo se to. Bylo mi jasný, že to je od špatného utření.
Dneska je malá u babičky a ta mi volala, že se s malou při mazání bavila a ptala se jí od čeho má ten zadek tak červený. Z dcery vypadlo, že ve školce lákala a že paní učitelka jí nepomohla utřít. Babička se jí ptala jestli takhle nepomáhá i ostatním. Na což odpověděla, že pomáhala ale že jí paní učitelka řekla, že zlobila a že taková jsou pravidla. Že když zlobí nebude jí pomáhat. Neskutečně mě zarazilo několik věcí.
První, že mi to dcera neřekla i když jsem se s ní o tom snažila bavit.
Druhá věc je, že paní učitelka je opravdu rázná a jde z ní respekt, sama děti ještě nemá takže empatie asi trochu mimo ( co jsem postřehla z naší jiné naší konverzace).
Třetí věc je, jestli si tohle může vůbec dovolit ...
A já teď váham... Je to z její strany oprávněné? Opravdu se chce aby 4leté dítě si umělo dokonale utřít zadek? Znám děti, které ve 4 ještě kádi do pleny ... Dcera chodí normálně na WC, bez menšího prkénka ale utřít si zadek ještě neumí.
Další věc je, že dost často fantaziruje a nechci obviňovat někoho když jsme u toho nebyla. Na druhou stranu ten její zadek vypadal ten první a druhý den fakt k pláči 😭😭😭.
Ve školce dostávají hodnocení v podobě smajlíků. Dcera dostává zelené a žluté. Zelený že vše ok a žlutý když třeba v něčem neposlechne, hádá se s dětmi atd. I když s tímhle nesouhlasím, školka tak jede .. ale nechci aby moje dítě bylo takhle trestáno.... Co si o tom myslíte vy? V pondělí hned půjdu za učitelkou a zeptám se jí na to ale nechci tím dceři případně nějak uškodit....
@alice180 prudit, aby se umělo dítě samo utírat by ho měli hlavně rodiče 😉 určitě pokud by mu to nějak nešlo - nevím proč by nemělo, trvá to max minutu a samo se utře dobře. S úsměvem a dobrým pocitem, že to zvládlo úplně samo mu to příště šlo ještě líp 🙂pokud by měla blok jako vaše dcerka, stačilo nám to jen říct - rodič učitel a my bysme se na to více zaměřili. Třeba některé děti potřebují být na toaletě sami nebo s učitelkou samo. To chce, aby to učitelka vypozorovala a pro dítě zařídila ideální podmínky, ve spolupráci s rodičem, kterému se dítě spíše svěří, co by mu pomohlo, aby se lépe cítilo. Nebálo. Nikdy ve školce není dítě na nic samo. To by mě mrzelo, pokud by mělo nějaké takový pocit.
@lucieevita samozřejmě podpora motivace atd. Ale já se ptala, jak je to prakticky. Prostě ani dítě, kterýmu se stane nehoda má od toho zadek nesmíte utřít ?
Docela koukám jak máte některé šikovné děti. Na popud diskuze jsem včera řekla ať to zkusí sama.
Úplně bez výsledku, nedosáhne tam. Chtěla tak jako při čůrání, což jsme si vysvětlily, že tak se to nesmí.
Nikdy mě nenapadlo, že ve školce by byl problém s pomocí na WC.
@alice180 i kdybych to měla zakázané, což jsem neměla, tak pokud by to jakkoliv nešlo, byl by pláč nebo nějaké trauma z toho, že si t nechce sáhnout nebo cokoliv, tak bych utřela samozřejmě. Třeba vlhčeným ubrouskem, aby to bylo spojené s příjemnou a voňavou čistotou 😉
@michaela666 Já kdysi někde četla, že školkovým dětem se má pomáhat a ještě mladší školní občas ko kontrolovat. Vlastně stejně jako čištění zubů. Jasně že to děcko zvládne, ale pak ty výsledky. Tady si ale vždycky říkám, do jaké míry to je jen facebookova šikovnost matek a ne reálná šikovnost dětí.
Já u 5leté dceři vytírám zadek. Vždy na mne ,,Mámo, utřeš mi zadek?" 😂 Je, zajímavé, že nikde jinde nechce chodit na velkou. Jenom doma. 🙄 Já se teda, když potřebuji, vykadím všude. Ale, zjišťuji, že mnoho lidí prostě kadí jenom doma. Jinak chodí do speciální školky, do malého kolektivu, ale tam je to jiné. Tam udělají učitelky všechno pro děti. Jsou tam bezvadný a dcera je samostatná. Ale, zadek ji musím utírat. Jsou to naše děti, najednou stránku bysme jim měly pomáhat. Obzvláště, když si tam nedosáhnou a jde jim to špatně. Ty holčičky ty dírky mají u sebe. A někde jsem četla článek o gynekologii u malých holčiček, že hygiena je tam hodně důležitá. Že jsou tam hodně citlivé. A jak se holčičky odplínkují, že se pak na tu hygienu zapomíná.
@michaela666 přesně, také jsem řekla včera 4 letému, ať to zkusí a nedošáhnul.
@lucieevita já chápu je to učit, ale vyžadovat to ještě u těch tříletých mi přijde fakt moc. I tak je to pro ně náročný, což je vidět v šatně v září, jak to tam řve. Sama jsem měla strach jestli to naše malá zvládne a ještě abych se od první schůzky stresovala tím jestli ji naučíme utírat si zadek.
@mourovatakocka Podle mě by se celkově měla hygiena malých dětí kontrolovat a dopomáhat, aby se to naučili správně.
Tak jako ji nechám, aby si zuby čistila sama a pak dočistím já, tohle bude do určitého věku stejné. Nevidím v tom nic špatného. Hlavně tím můžu předejít běhání po doktorech, protože u malých holčiček je to otázka chvilky.
Chudák holka. Tohle neznáme. Nám akorát řekli, že se musí malej sám najíst ( ale i pomáhají), vysmrkat, částečně obléknout, říct si na wc s tím, že až budou hotovo, tak mají zavolat ( ale malej mi říkal, že paní učitelka vždy čeká u dveří a občas si s ním povídá). Samy učitelky řekly, že některý děti mají krátké ruce a prostě se sami neutřou, tak pomůžou. A je to se vším. Náš syn má malého pindíka, tak si automaticky sedá a učitelka rekla, že je to lepší, protože míň na ně sahají. Venku problém nemá, to zvládne sám.
A že dítě zlobilo, tak nechají vytrestat bolavým zadečkem?!? To je dost smutné. Tak když zlobí, tak mají posadit do oslí lavice a ne tohle.
Ahoj, jak to ve skolce dopadlo? Indicie mi napovidaji, ze moje starsi dcera asi chodi do stejny tridy 😇
@zandulinek ahoj, hele byl problém byl. Učitelka skutečně odmítá pomoci dětem, které nejsou úplně tip top. Takže se to řešilo s ředitelkou, paní učitelka dostala sprda...a my nakonec dceru dali jinam.
A na novém místě je dcera spokojená?
Tak at se se vam v nove skolce libi 🙂 a prosimte, fakt by me zajimalo, jestli je tvrda, mlada a bezdetna ucitelka se systemem hodnoceni pomoci smajliku jen ciste nahodna nebo je to ta nase? Trida zabicek, sever cech…
@zandulinek asi jich bude vic :D my meli ucitelku se smajliky ve stedoceskem kraji. V jine tride, ale Zabicky jsou ve skolce taky 🙂

@ninive211 mně zaráží informace, že myslíte , že tříletým to nejde. Asi se budete divit, ale problém jsme delší dobu řešili u jedné skoro pětileté, kde si nakonec přinesla vlastní vlhčené ubrousky a pak to bylo v pořádku. Byla tak zvyklá z domova. U těch tříletých to bylo rychle ok, myslím, že byli pyšní, že se umí sami dobře utřít jako starší děti❤️jen jsme dbali s úsměvem na to, aby se to rychle naučili ti, kteří s tím měli potíže - nehledě na věk. Nikdy bysme vědomě nenechali nikoho ve špinavém prádle, ani minutu. Tak si převlékne čisté a příště už to určitě bude lepší 🙂 opravdu utírání zadečku není práce ani paní asistentky, pokud to vyloženě nemá nějak v popisu. Nechat dítě vědomě špinavé, ale beru velkou jako chybu učitelky. To není poučné ani hygienické.