Je správné trestat dítě neochotou pomoci s hygienou?
Ahoj lidičky, jdu se poradit protože váham jak jednat ...
Mám 4letou dceru. Teď tři dny jsme doma řešili, že měla neskutečně opruzený, rudý zadek až mi jí bylo líto jak brečela. Mazala jsem jí to atd .. zlepšilo se to. Bylo mi jasný, že to je od špatného utření.
Dneska je malá u babičky a ta mi volala, že se s malou při mazání bavila a ptala se jí od čeho má ten zadek tak červený. Z dcery vypadlo, že ve školce lákala a že paní učitelka jí nepomohla utřít. Babička se jí ptala jestli takhle nepomáhá i ostatním. Na což odpověděla, že pomáhala ale že jí paní učitelka řekla, že zlobila a že taková jsou pravidla. Že když zlobí nebude jí pomáhat. Neskutečně mě zarazilo několik věcí.
První, že mi to dcera neřekla i když jsem se s ní o tom snažila bavit.
Druhá věc je, že paní učitelka je opravdu rázná a jde z ní respekt, sama děti ještě nemá takže empatie asi trochu mimo ( co jsem postřehla z naší jiné naší konverzace).
Třetí věc je, jestli si tohle může vůbec dovolit ...
A já teď váham... Je to z její strany oprávněné? Opravdu se chce aby 4leté dítě si umělo dokonale utřít zadek? Znám děti, které ve 4 ještě kádi do pleny ... Dcera chodí normálně na WC, bez menšího prkénka ale utřít si zadek ještě neumí.
Další věc je, že dost často fantaziruje a nechci obviňovat někoho když jsme u toho nebyla. Na druhou stranu ten její zadek vypadal ten první a druhý den fakt k pláči 😭😭😭.
Ve školce dostávají hodnocení v podobě smajlíků. Dcera dostává zelené a žluté. Zelený že vše ok a žlutý když třeba v něčem neposlechne, hádá se s dětmi atd. I když s tímhle nesouhlasím, školka tak jede .. ale nechci aby moje dítě bylo takhle trestáno.... Co si o tom myslíte vy? V pondělí hned půjdu za učitelkou a zeptám se jí na to ale nechci tím dceři případně nějak uškodit....
Ještě jedna věc mě napadla - nedostatečné utření a opruzení není jediný problém, ty děti to můžou dostat na ruce, neumí ještě dobře poskládat toaleťák a ve šlolkách se šíří často roupi, což může mít vliv, prostě ještě se samy té hygieně učí.
@mourovatakocka A vy tám máte děti?
@lennus Kde? Ve škole?
@mourovatakocka Psala jsi tohle:
Já když vidím chování učitelek a ostatního personálu u nás ve škole k prvňáčkům, tak bych děckám ve školce dopřála co nejvíc péče a lásky...
@lucieevita takže to všechny děti ve třech letech první den nástupu do školy hnedka uměly jo ?
Mě se teda veskrz nelíbí, že se tu "soudí" učitelka na základě tvrzení dítěte (čímž absolutně netvrdím, že dítě lež, jen že než se napíše takovýhle elaborát, měla bys znát obě verze).
Tohle není neutrální dotaz, to je předhození k veřejnému lynči.
Až napíšeš: Ano, učitelka řekla, že tohle je její forma trestu, ráda přidám pár peprnych slov 😎
Ale když slyším od kamarádky učitelky ze školky, co jsou doma děti schopné nalhat rodičům, už jsem v soudech opatrnější.
@lennus Ano, mám to bohužel z první ruky, protože starší letos nastoupila do první třídy. A tím spíš bych strašně přála, aby aspoň ve školce měla děcka hezké dětství.
@lucieevita To snad ne, že tříleťàkům učitelka ani neutřela zadek??? Pokud to na děcko přišlo ve školce a pak z toho mělo problém, tak se taky z toho může stát pěkný trauma a třeba i chronická zácpa, že to dítě násilím zadržuje, aby nemuselo ve školce.
@evina92 Já svým dětem věřím. A tazatelka si sama není jistá, ale pokud by to tak bylo, je to k pláči. Učitelky jsou různé, nedivím se ničemu. Pro mě je třeba absolutně nepřípustné, aby ve školce a škole učitelé křičeli. A děje se to. Lynč by to byl, pokud by se jednalo o konkrétní osobu jmenovitě.
Ale rozjela se tu k tomu i diskuze a za mě chtít po dítěti ve školce tuto hygienu zvládat je úlet. Pokusit se ano, ale bez kontroly ne. Což potvrdily i jiné ru, že se jinde vyžaduje.
@evina92 Přesně tak. Zrovna ve školství je fajn poslechnout si obě strany. Na kolegyni třeba takhle naběhla po prvním dni celá rodina, protože dítě doma řeklo, že ho paní učitelka držela pod krkem a bila. Po vysvětlení uznali, že chlapeček kecá a to jenom proto, že do školky prostě chodit ze začátku nechtěl. VŽDYCKY je potřeba poslechnout si obě strany.
@mollyweasley souhlasím s tím, že děti mají v tomhle věku dost velkou představivost. Naše dcera měla období, kdy si vymýšlela dost drsné příběhy o tom, že jí doma ubližujeme. Docela jsem se bála, aby tyhle informace neříkala někde veřejně nebo ve školce. Některé scénáře by vyžadovali okamžité odebrání sociálkou. Nechápu, kde na to chodila. 😀 Trvalo to naštěstí asi jen 2 měsíce. S učitelkou by to chtělo v klidu promluvit a vyjasnit si, kde je pravda, případně pak řešit dál, že ze zdravotních důvodu je potřeba jí pomoct. Když by to nešlo vyřešit a ní, tak s někým, kdo je jí nadřízený. Ale prvně se jí zeptat, zda to pravda je.
Nad promluvou s ucitelkou bych vubec nevahala. Akorat bych na ni na prvni dobrou nevyrukovala "tvrde". Vzala bych v potaz moznost, ze zvlast u hodnych devcatek, ktere jsou zvykla dodrzovat pravidla, byla presvedcena, ze si pomoc nezaslouzi a pani ucitelce ani nerekla.
Jestli bych se vsak dozvedela, ze to ucitelka opravdu zpusobila umyslne, cesta za nadrizenou by byla velmi rychla + bych se vydala rovnou se stiznosti ke zrizovateli. Pochopeni pro tohle chovani k detem opravdu nemam
@patypresdevaty nevím no. Já mám 4 letou dcerku a minimálně od léta jí nikdy po záchodě nekontroluji. A utírá se sama úplně v pohodě. 4 jí byly v dubnu. Možná mám štěstí, ale nenapadlo by mě to řešit ve školce. Už je dost velká, aby se umělá utřít sama nebo si říct o pomoc. Tu jí nikdo neodmítne.
@alice180 bylo na schůzkách řečeno rodičům, aby se tomu doma věnovali. Pokud jsme měli info od rodičů, že je třeba více řešit, že doma zjistili nějaký nedostatek, pak jsme se na tyto konkrétní děti více zaměřili. Aby zvládli sami samozřejmě. Kontrola - není ok, zkusit sám znovu. Motivovat, aby to bylo ok a umělo to dítě samo. Kdo uměl, nebylo třeba řešit.
@ninive211 bylo na schůzkách řečeno rodičům, aby se tomu doma věnovali. Pokud jsme měli info od rodičů, že je třeba více řešit, že doma zjistili nějaký nedostatek, pak jsme se na tyto konkrétní děti více zaměřili. Aby zvládli sami samozřejmě. Ne, abyste jim utírali zadečky my.. Kontrola - není ok, zkusit sám znovu. Motivovat, aby to bylo ok a umělo to dítě samo. Konzultovat s rodiči. Kdo uměl, nebylo třeba řešit. Za tři měsíce nebylo třeba řešit u nikoho🙂 mám 4 letou dcerku, po toaletě jí již nějakou dobu nekontroluji. Umí se sama utřít dostatečně. Když by měla problém, umí přijít, i za učitelkou. Nevím, z čeho by měla mít trauma.
@lucieevita Ono hlavně u těch holčiček by se to kontrolovat mělo automaticky (aspoň do těch 5 let, někdy i déle). A když bych věděla, že holčička je na záchodě na "velké", nečekala bych, až si zavolá (spousta dětí se může stydět) a kontrolovala automaticky u těch menších dětí. Mě právě zaráží, že u vás hned na začátku i u těch malých bylo řečeno "zadky neutíráme". Jako promiň, ale čerstvě tříletý dítě si v 99 % případů zadek samoprostě pořádně neutře...ty větší, skoro pětiletý, už obvykle jo (s tím, že někteří mají problém i v šesti letech, ale to už jsou zase extrémy), ale psalas, že u vás se prostě plošně nekontroluje.
@lucieevita já chápu motivaci, ale ptám se na to když to nějaké dítě neumělo, tak jste utreli nebo ho nechali neutreny nebo rádoby utřený když si to tam šudlalo samo?
@ninive211 bereš to moc radikálně. Bylo řečeno - učíme děti, ať to zvládnou sami. Ne Neutíráme. Moje 4 léta, jak jsem psala se min půl roku utírá sama bez jakékoliv kontroly a žádný problém nemáme. Pokud by ve školce byl u nějakého dítěte, pak mu pomůžeme k tomu, aby to co nejdříve zvládalo samo na jedničku 🥰👌
@lucieevita a nespala si náhodou v prvním příspěvku, že s jednalo již u třídy od 3 let věku ?
@alice180 nechali neutřené - tomu nerozumím. Pokud jsme měli od rodiče info, že byl nějaký problém - třeba večer špinavé prádlo. Pak jsme kontrolovali, i rodič doma více kontroloval - ne utíral, ale ukazoval a učil, aby to dítě zvládlo samo a my ve školce to samé, kontrolovali a ukazovali, jak to dělat správně, dokud nebylo kontroli třeba 🙂 což trvalo pár měsíců, někdy jen týdnů a bylo to v pořádku 😉
@alice180 ano, jednalo se o děti od 3 let - smíšená třída. 3-5 let. Dcerku jsem ve 3 letech kontrolovala. Takže prvních pár měsíců ve školce to buď zvládla sama nebo ne... Ale pokud bych měla problém s tím, že by mi chodila domů nějak špinavá, pak bych poprosila učitelku o větší kontrolu. Ale to se nestalo, takže nebylo třeba. Ale nikdy bych neřekla učitelce, aby jí utrela zadek.
@lucieevita Ptám se, co když to někomu v těch 3 letech v září, kdy nastoupilo do školky nešlo. To jste ho prostě prudili dokud si to celý nějak neutrelo nebo třeba když mu to nešlo, tak jste ho utreli s tím, že příště to zkoušelo znovu.
Píšu to protože, moje dcera nastoupila v září do školky a jelikož doma chodí na záchod sama a tady měla blok z nových lidí a nových pravidel a prostě celkove změny, tak se prostě párkrát pokakala. Plakala ve školce, plakala doma. Tudíž si nedovedu představit, jak by tohle zvládala kdyby tam bylo tohle pravidlo. A jak by se to řešilo u vás nechali ji ať si tuhle nehodu řeší ,,sama"
@lucieevita Já bych třeba taky nikdy neřekla učitelce, že má utírat zadek...protože bych to brala tak nějak automaticky, že to ta učitelka prostě dělá (dohlíží na to...dítě zkusí samo, když to nejde, což u tříletých většinou nejde, tak prostě bez keců utře účitelka...přece ho nenechá se půl hodinu třeba trápit) a že toto není třeba komunikovat. Ani jedno z mých dětí tedy nebylo natolik geniální, aby si ve 3 letech utíralo zadek. Dcera byla šikovnější, ta se to naučila v cca 4,5 letech, syn to ještě v 5 neuměl, postupně jsme učili a v 5,5 myslím, že už to docela zvládal.

Přijde mi normální, aby se děti naučily se utírat do 1. třídy a i teď dceři občas vypomůžu. Ve školce je ta asistence nutná. A trestat tímto chování dítěte je nepřípustné.
To hodnocení a smajlíci jsou ujeté, ty děti se stále učí zpracovávat emoce, nemůžou se takto kontrolovat samy od sebe. To je přístup fakt k pláči. Bych snad i hledala novou školku.