icon

Jít k psychologovi? 3letý syn téměř nemluví

matysce
12. únor 2016

Ahoj maminky, obracím se na Vás s prosbou o radu.
Máme 3 letého syna se kterým zvažuji zajít k psychologovi, jelikož už nevím co s ním...
Jde o to, že téměř nemluví...dříve mluvil lépe než teď. Když mu bylo kolem 1-2 roky, tak už krásně říkal "taktor"; "baíky"; "mení" (traktor, balíky, kamení) a spoustu jiných slov. Teď řekne na jakékoliv vozidlo jenom BRMBRM. Když uvidí balíky, tak jenom: MAMI TO!
Nevím čím to, že přestal používat slova, které už uměl...a ani když chci aby to zopakoval, tak NE.
Další problém, který začal asi také někdy kolem 1,5 roku bylo, že mi přestal jíst domácí vařené jídlo a chce jenom skleničky. Když jsem mu vařila příkrmy, tak je jedl, sem tam jsem mu chtěla přilepšit skleničkou, ale skončilo to tak, že mi v současné době sní tak max. nudlovou nebo bramborovou polívku, ale jinak nic. Ani holé brambory a to je v polívce sní. Dokonce od září chodí alespoň na dopoledne do školky a tak jsem doufala, že když uvidí jíst ostatní děti, že taky začne, ale nic...Nechce jíst ani svačinky! sní pouze suchý rohlík nebo občas suchý chleba..
Jeho denní jídelníček je ráno pribiňák, pak kousek suchého rohlíku, oběd polívka, pak mu dám skleničku, aby se trochu zasytil, odpoledne přesnídávku, když chce tak zase rohlík (ale ne vždy ho sní celý, spíše jenom půlku) a večer chce mlíko do flašky. Během dne sní třeba ještě mandarinky, jablka, banán, hrozno, kiwi....ovoce jí pěkně. Zeleninu mi jedl taky jako malý, měl rád okurku nakrájenou na plátky, rajče, mrkev (vše syrové)..teď to jíst nechce.
V létě se nám narodila dcera, které už taky dávám příkrmy (skleničku nedostane ani náhodou!) a když zkusím dát synovi třeba jenom uvařenou mrkev s bramborem, co mám pro malou, tak nechce, a řekne mi: já ne, ham mimi... ☹
Moc děkuji za Vaše rady, jsem z něho opravdu nešťastná..

Strana
z6
kika_21
14. únor 2016

Mám doma také jednoho sociálně nezralého. Od tří-čtyř let pusu snad nezavřel. Často ho s dcerami prosíme, aby aspoň chvilku nemluvil, ale marně.Nevím, zda měl či neměl nakopnutou nervovou soustavu, ale po víkendu ji budu mít já tedy určitě. 🙂 Poslala jsem ho učit se, tak je chvilku ticho, ale ne na dlouho. Jsem ráda, že mluví, ale nechce jít k vrátnému, dát lísteček hospodářce, nechce za bývalou učitelkou -svou-dceři pro úkoly, když je dcera nemocná. Nechce se zeptat, mají-li cukr krupici, když ho nemůže najít.Bude mu 11.Mluví i se spolužáky, říká, že někdy se s ním nechtějí bavit a já jsem nucena mu říct, že je musí nechat vydýchnout. 😉 Napadá mě, že bych tomu malému dala raději dětské kolečko, ať do něj něco nabírá, ale nechci být protivná. Fakt je, že já tuto metodu proti strýci Pepinovi z Postřižin na syna používám, aby tolik nemluvil a raději něco dělal. Jdu raději uklízet. 😉

anlek
14. únor 2016

@kika_21 Nám dost pomohlo, že jsme pojmenovali problém. Pomohlo to v tom, že se dalo najít, čím synovi pomoct. Ono když dítě chce mluvit a nejde mu to, tak ho to frustruje. Já neberu, že VD by měla být pro něj nějaká omluvenka. Jen je dobré mít pochopení, proč je u něj něco dost jinak. Nestojím o to, aby měl papíry na úlevy ve škole pro nic za nic. Škole jsme dali k dispozici vše, co máme už za sebou. Včera se nám ozvali, že ho berou do výběrové školy (netušíme, jestli tam bude chodit ... prostě jsme trochu dospěli k tomu, že asi chceme něco jiného než výběrovou školu). Pokud se na VD navážou specifické poruchy učení, tak je budeme chtít mít podchycené, snažit se reedukovat, ne jen slevovat z toho , co má umět. Gramatiku se třeba musí naučit, ikdyby byl dysortografik. Jen třeba ta cesta k tomu bude jiná než u jiných dětí.

peggy722
14. únor 2016

Mně to taky hodně pomohlo, když jsem věděla, co s Elou je. Proč se chová, tak jak se chová. Já jsem hlavně potřebovala vědět, jak na tom do budoucna bude. Mně se strašně ulevilo, když nám psycholožka řekla, že než půjde do školy, tak bude v pořádku. I když mi to v těch 4 letech znělo jako scifi, Ela měla ca 100 slov, z toho tak 75% citoslovcí nebo zkomolenin, slovesa skoro žádná, gramatika žádná,. Věty tvořila podobně jako chlapeček zakladatelky. Proto jí radím, aby s ním ty doktory oběhala, protože chápu to její zoufalství.

kika_21
14. únor 2016

@peggy722 Ale to je dobře, ať klidně obíhá, mně taky děsilo, proč dcera nechce cvičit, proč se bojí lidí, jak to, že ten nebo onen je popředu, muž řekl, neřeš to a posléze se ukázalo, že je to pravda. Každé dítě je individualita a jen při výrazných odchylkách od průměru bych dnes obíhala. Ale už jsem stará. Tenkrát bych také obíhala.Mně dnes přijde spíše legrační, jak děti se učí mluvit. Ale samosřejmě, že do školy by už měly jít děti s obvyklou slovní zásobou pro 6-leté děti. 🙂 😉

anlek
14. únor 2016

@peggy722 A to teprv ten rok mezi 5. a 6. rokem je rokem skoků. Aspoň u nás. 😵 Jak teď řešíme školu, tak jsem vzpomínali, jak jsme byli před rokem zoufalí. Jak nám příšlo, že se to nikdy nemůže zlepšit, co to bude pro nás znamenat do budoucna ... A teď vidíme, že každodenní práce stála za to. Teď ještě, zda ve škole to bude se SPU nebo bez nich. Ale ani to nevidím černě.

heduska82
14. únor 2016

@matysce necetla jsem diskuzi, s mluvenim neporadim. Ale zarlivost je desna vec. Pak oba kluci po druhem roce zacali jist mene a jsou vybiravi. To, co driv v pohode snedli, ted ani omylem. Starsi je od zari ve skolce....doma od dvou let nespi, ve skolce denne, doma by se na polivku ani nepodival, ve skolce ji sni...a kdyz je jidlo, ktere nechce, tak ma proste suchy rohlik, chleba. Doma mu taky nedelam vyberovy jidelni listek.

matysce
autor
14. únor 2016

tak si opravdu začínám myslet, že se mu mluvit prostě nechce...dnes jsme nějak řešili kolik, že má roků...tak jsme ho učili, jak to ukáže na prstech a že to je tři. On několikrát krásně řekl tři a pak se začal smát a řekl bo a už to tři říkat nechtěl...pak jsem se po chvíli znovu zeptala kolik že má roků a on na mě bo... 😠

peggy722
14. únor 2016

@matysce A nebo má špatnou krátkodobou paměť. Ela s tím měla děsný problémy, všechno jsme museli strašně dlouho opakovat než si to zapamatovala. něco jsme cvičily, zeptala jsem se jí za deset minut a věděla houby. Ještě teď je problém třeba pexeso, to prostě hádá.

matysce
autor
14. únor 2016

@peggy722 ne pamětí to nebude...on se u toho směje, takže to dělá vědomě..a když chci aby začal počítat jedna, dva, ...tak ty tři řekne....když moc nepřemýšlí, tak ty tři řekne rovnou 😎

zanous
15. únor 2016

@peggy722 můžu se zeptat když dáváte ty vitamíny kdy ste pozoravala nějaké změny? já teda dávám synovi jenom rybí tuk eye q. taky má lehkou smíšenou VD. tak sem myslela že by mu to mohlo pomoct. zatím dáváme měsíc a nějak ještě nevidím žádné zlepšení

peggy722
15. únor 2016

@zanous U toho rybího tuku jsem velký zlepšení taky nesledovala, ale cca 2 měsíce jí dávám ten hořčík+B6 a tam bylo zlepšení už tak po dvou týdnech. Hlavně v chování, když se hodně uklidnila. Ale zázraky od toho nečekejte, ale doporučují to i neurologové.

matysce
autor
15. únor 2016

@peggy722 prosím info do zprávy jakou značku přesně používáte? Je to na předpis a nebo volně prodejné? Já synovi pravidelně kupuji nějaké vitamíny (Marťánky apod), ale to hlavně kvůli častému nachlazení na podporu imunity...

matysce
autor
15. únor 2016

tak nově naučeno říct TŘI nám vydrželo!! dnes jsem se ho zeptala, že kolik je mu roků a hezky ukázal tři prsty a řekl TČI! Až mi z toho srdíčko zaplesalo...tak jsem zkusila, aby si zapamatoval a naučil Natálku. sice ji bude rok až v létě, ale vysvětlovala jsem mu, že mu už jsou 3 a natálce 1. Tak jeden prst ukáže, ale jedna říct neuměl...pak jsem zkusila aby řekl, že já jsem Honza a nic...ale když jsem se ho zeptala, že jestli je Pepa, tak mi řekl: Pepa já nee 🙂 🙂
takže škoda, že ten Pepa není, když to umí říct 😀

zanous
15. únor 2016

@peggy722 ano já vím. není to žádný lék, ale doplněk stravy. a nemáte prosím odkaz na ten hořčík +B6?

japona
15. únor 2016

@matysce A nemůže to jeho "nemluveni" byt určitou formou vzdoru? Že na vás vidí, jak moc vám záleží, aby mluvil, tak si s vámi hraje? Jinak nás triletak toho taky moc nenamluvil. Na trilete prohlídce mu doktorka ukazovala barvy na pojmenovani a jeho "čežená" je cervena a zelena, lišilo se jen přízvukem, tak jsem tlumocila. Obrázky v knížce bojkotoval bezne - schválně říkal (svým jazykem - auto=auau, pes=haf,..) něco jiného a hrozne se tomu smal, jak nás vypekl.. rozmluvil se po tech třech letech a od třech a půl pusu nezavre a nezavre..

granta
15. únor 2016

Můj syn se rozmluvil až po třetím roce věku, spíš když mu bylo 3,5 roku a teď bych někdy byla ráda, kdyby mlčel... Každé dítě je jiné a některé prostě jen potřebuje více času. Můj druhý syn ve 2,5 letech mluví mnohem lépe než ten starší mluvil ve čtyřech.... 😎 😉 Chce to čas a určitě to půjde.

japona
15. únor 2016

@matysce Náš ve třech letech honza neřekl ani náhodou! Honza byl "Káká" 🙂

ksimona
15. únor 2016

Mému synovi bude za pár dní 3 a také stále čekám. Sluchově je na tom výborně, dá dohromady cca 10 slov a tím končí. Nechce opakovat, nesnaží se, nic.... Je mi to moc líto, někdy se i mezi lidma stydím, jenže co nadělám. Teď půjdeme do školky a já doufám a modlím se, aby ho to donutilo začít se snažit. Ale zase na druhou stranu - je zdravý, škovný a to je nejdůležitější.

blanitta
15. únor 2016

@matysce nevím jestli to tu už bylo psáno, nečetla jsem všechny odpovědi, tak se omlouvám... mán syna, v květnu mu budou 4 roky a nemluví. Jako mimi byl v poho, broukal si a pak postupně začínal se slovy mama tata baba papa, poslední co z něho vylezlo cca ve 2 letech baf, pak nic. Je pravda že nám se zase i v té době narodila dcerka, ale s tou má moc hezký vztah, je na ni hodný. Taky by se chtěl pořád nosit, to už od mimi. S jídlem jak kdy, někdy je jak otesánek a jindy by zas byl nejradši jen o suchém rohlíku. Jinak u nás se absolvovalo kolečko doktorů: první dětská a ta nás posílala na ORL(slyšíme prý velmi dobře), pak neurolog, psycholog, logoped(ten nás teprv čeká). Už se nám ale pomalu rozkecává, je to sice tak jedno slovo zhruba za měsíc, to už pak dále nepoužívá, ale hlavně že ho vysloví. Mladší dcerka už začíná pomalu mluvit a tím že oni jsou pořád spolu tak on hodně dělá po ní. Ale chodíme do školky a v pohodě. Zajímalo by mè jestli jste náhodou v těhotenství se synem neměla problém se štítnou žlázou nebo něco jiného.

peggy722
15. únor 2016

@blanitta A jaký je závěr psychologa ? Jedno slovo za měsíc je zatraceně málo, zvlášť, když ho řekne jenom jednou a šlus.

dezyre
15. únor 2016

@matysce Já mám úplně stejnou zkušenost jako @peggy722. Syn do roku a půl vyvíjejíce se jakštakš na kluka si myslím vcelku normálně, potom dostal MMR a vše šlo do kytek. V roce a půl na nás volal máma, táta.. říkal pár slov - ne, není, brm a takové ty první slůvka a citoslovce, jedl úplně normálně. Po očkování obrat o stoosmdesát stupňů. Přestal mluvit, přestal nás oslovovat, choval se po svým, nebudu tu vypisovat, co všechno dělal, ale prostě začal být víc agresivní, choval se úplně jako asociál vůči cizím lidem, prostě něco strašnýho, přestal jíst - jeho jídlo bylo: ráno brumík, na oběd polévka, svačina - jablko, večer pár soust obědu (to co jsme měli jako hlavní jídlo), jeho vývoj byl vyhodnocen jako značně nerovnoměrný, od 2,5 let lítáme po různých vyšetřeních.. a abych to zkrátila v mluvení a ve všem nám pomohla až speciální logopedická třída, do které začal chodit ve 4,5 letech. Jinak co se řeči týká, tak to bylo slávy, když se mu narodil bráška a Staník poprvé ve třech letech řekl "mimi".. myslela jsem, že se rozbrečím štěstím... Teď už bude mít šest let, řeč se krásně srovnala, porozumění stále možná trochu vázne.. Je sledovaný na neurologii z důvodu, že mu eeg nevychází až tak úplně k věku a na psychologii. Zdiagnostikované má ADHD.. a já mám stále podezření na nějakou formu vývojové dysfázie. Ale sami psychologové si nejsou jisti, do jaké míry nerozumí složitějším formulacím a do jaké míry se "vypíná" a přestává se na to dané zadání soustředit. Takže toliko od nás..
A upřímně i já bych byla opatrná se závěry typu: to je žárlivost na sourozence... může být a nemusí.. Já mám zkušenost takovou, že Staník se na oba své sourozence strašně moc těšil, oba je moc miluje a rozhodně nepřipadá v úvahu to, že by na sebe tímto někdy upoutával pozornost.
Ale k původnímu dotazu, určitě by bylo na místě, aby si se svěřila se svými obavami dětskému lékaři a ten by ti měl dát žádanky na různá vyšetření - měli byste projít neurologií, foniatrií a psychologií.. to je běžný postup. Jen s psychologem to bude opravdu těžké, protože moc dobrých tu není :( Držím moc moc pěsti..

blanitta
15. únor 2016

@peggy722 podle psychologa jsme pod hranicí autismu.

magdalenax
15. únor 2016

Ahoj, nejsem žádný psycholog. Potýkala jsem se s něčím podobným. Tedy - ohledně mluvení. O klucích je známo, - že prý střádají, prý střádají slova a pak začnou rovnou ve větách. Také jsem to trochu poznala, ale dříve, kolem 2 - 2,5 roku. Dej si týden, nebo 14 dní a buď důsledná...
Bumbat....., co chceš? Já ti nerozumím, ty máš žízeň? Tak to řekni, mami, mám žízeň, chci bumbat - pít. Ještě bych poté začala nabízet něco jiného, kdyby se nechytl. Třeba místo pití kus papíru, to je jedno, ale abys ho naučila vyjadřovat celé věty. Věř, že to nějak půjde. Jakmile přijdeš k psychologovi, počítej hlavně s tím, že budeš špatná matka - to oni umí ze všeho nejlíp a dělají ze všeho nejradši. Tohle se stalo mojí velice dobré a letité kamarádce, když kluk už chodil do školky a taky toho moc nenamluvil. Odešla od psychologa, jak ten největší blbec pod sluncem. Její syn má dneska vystudovanou Fakultu aplikovaných věd

peggy722
15. únor 2016

@magdalenax Tak ale tuhle metodu pokud budeš zkoušet na dysfatickým dítěti, tak si koleduješ o to, že buď skončíš v Bohnicích ty nebo to nebohý dítě 🙄 . Představa, že bych takhle měla trápit Elišku, když ve 4 letech rozumněla jako batole ? Mluvení je základní komunikační schopnost, myslíš, že to ty děti dělají schválně, že nemluví, aby naštvaly matku ? Tak těch bude minimální procento. Všechny děti chtějí mluvit, proč by si dělaly život složitější. Myslíš, že Elu to bavilo 10 minut vřískat u lednice, protože jsem absolutně nechápala, co po mně chce ? Když jsem vyjmenovala všechno, co bylo v lednici a ona na všechno ječela nenene, tak jsem měla chuť jít tlouct hlavou do zdi.

anlek
15. únor 2016

@magdalenax A teď si představ, že dítě má vadu řeči. Neumí mluvit, v hlavě to je, ale neumí to říct. A není to z lenosti, ale kvůli tomu, že má problém. Jak pak asi bude frustrované, že jeho maminka mu nechce dát napít, když si o to neřekne. 😒

peggy722
15. únor 2016

@blanitta Takže ví, že neví nic. Nechcete jít ještě někam jinam ?

andelka
15. únor 2016

@dezyre koukám že Staník s Danem si můžou podat ruce. U nás to samý, příští týden nás čeká eeg. ADHD nejspíš je, nejspíš v kombinaci se smíšenou dysfázií (taky, porozumění někdy vázne, ale těžko říct čím přesně to je, on to má jako "balíček" a všechno se vším souvisí).
Ale psychologa máme moc dobrého, sám ADHD má, přišlo mi že fakt chce pomoct, s Danem spolupracoval moc fajn, hned si ho získal a nás rodiče podpořil.

andelka
15. únor 2016

@anlek souhlas. Můj je přesně tohle. On chce, chtěl, ale nešlo mu to.

andelka
15. únor 2016

@magdalenax tímhle uděláš z dítěte, které není zdechlé vzdorovité,ale má reálný problém, uzlíček nervů, bude frustrované, agresivní a ztratí důvěru v rodiče.

Strana
z6