icon

Má smysl stáhnout tříletého syna ze státní školky?

jasminek2012
3. zář 2022

Dobrý den, mám brouka v hlavě.
Syn má 3 roky, byl ve školce teď 2 dny do oběda, klasická státní školka, ve třídě 25 dětí.
Byly na něj oba dny stížnosti, že nemluví, nereaguje, utíká od stolu, utíká ze zahrady, nic nejí, nepije.
Jediné, co zvládl, tak je neplakat.
Jenže paní učitelka mi dala jasně najevo, že to prostě nezvládá a ať uvažujeme o jiném řešení.
Já jsem na rozpacích, jestli jsem ho nedala do školky moc brzo. Mám strach, že až až půjdou na procházku, že jim třeba vběhne pod auto a tak. No a že nezvládne říct, co chce, že mu někdo ubližuje třeba a tak.

Uvažuji ještě o soukromé školce nebo úplném stažení domů a zkusit to další rok. Bohužel peníze netiskneme, takže potřebuji i nějaký třeba jen kratší úvazek v práci.
Co myslíte? Má někdo zkušenosti?

Strana
z3
sylvka
3. zář 2022

@zuzkasim pokud dítě neji určitou dobu,nesmí být ve školce,aby se mu neudělalo zlé.

janina228
3. zář 2022

@sylvka pořád nechápu, jak někdo může říct po dvou dnech (kdy tam dítě bylo do oběda), že na školku dítě není zralé (čtu mezi řádky,ale předpokládám, že přesně to chtěla paní učitelka naznačit tím "jiným řešením")..Pokud pracuješ ve školce, opravdu ti tenhle přístup přijde normální a v pořádku?

konidana
3. zář 2022

@sylvka jako ze dite nevydrží 4h bez jidla, jo? Co to je za kravinu? Chodi na 4h , ne na celej den🙄

sylvka
3. zář 2022

@janina228 ale já jsem psala,že po dvou dnech je fakt brzy ... To zase chápu.

zuzkasim
3. zář 2022

@sylvka 🙂 Myslím, že tohle není jediné dítě, které ve školce nejí a jedná se o první 2 dny. V žádné vyhlášce ani předpisu není, že dítě, které ve školce nejí, tam nesmí být. Spíš je potřeba vymyslet něco, co dítěti umožní se do školky začlenit.

Autorko, taky mě napadá, učitelky mají povinnost tě informovat. Možná to nemysleli zle, ale abys po čase neřekla, že ti nikdo o žádných problémech neřekl. A pokud je možnost s takovým dítětem zůstat doma, dá se toho využít. Vím, že ne každý tu možnost má.

janina228
3. zář 2022

@sylvka takže v tomhle případě, kdy si @jasminek2012 trochu neví rady, jestli má dítě stáhnout ze školky, protože učitelka řekla to a to.. to se teda shodneme, že to je trochu unáhlené ze strany učitelky a evidentně to není maminky přecitlivělost?

ada22
3. zář 2022

Není možno s ním ve školce chvilku být, aby se aklimatizoval? Vypadá to, že jste úplně neměli štěstí na učitelku, zároveň některé děti skutečně ve třech letech nemusí být na školku zralé, za půl roku se to může změnit. Rozhodně bych, ale po dvou dnech nevzdávala to je brzo. Kamarádce holčička probrecela ve školce 14 dnů vypadalo to celkem beznadějně a nakonec se začala do školky těšit.

azanka
3. zář 2022

@sylvka a když to dítě nemluví, tak to do něj namlátíte kladivem? Každý dítě má jinej vývoj a některý se rozmluví až ve školce. A kdyby mělo tříletý dítě pleny a nechtělo sedět, tak ho tam připoutáte izolepou? A když si zrovna nebude chtít zpívat Skákal pes, tak ho tam dotáhnu, protože prostě teď zpívat bude? Každý dítě je jiný a ten, kdo pracuje ve školce, by o tom měl sakra něco vědět.

bertoldina
3. zář 2022

@sylvka No jestli s dětmi jednas tak prezirave jako s dospělými, tak se nedivím, že je tam máš zarazeny jak budiky a nedělají to co doma.

vikinkav
3. zář 2022

@azanka ale tak do skolky se prece jde s nejakym predpokladem zakladni zralosti, u nas ve skolce jsme dostali cely seznam - prevlikani, bez pleny atd. vsak to vsechny zname. A schopnost komunikace (nevim jak je to v tomto pripade, to musi posoudit autorka) je jedna ze zakladnich schopnosti a bez nich bych tam dite neposlala. Tim nemyslim nutnost mluveni ale treba znaky, ukazovani. Da se vybrat soukroma skolka kde berou i deti od 2 let a jsou shovivavejsi.

lucka662006
3. zář 2022

@sylvka Váš slovník a pravopis je hrozný, je mi líto dětí, se kterými pracujete. Naše učitelky ve školce jsem takto nikdy neviděla se vyjadřovat, v slovním, natož písemném projevu a byly z mých dětí nadšené a oni z nich. Dodnes na školku s láskou vzpomínají. Hodně štěstí, jistě Vás mají maminky rády.

azanka
3. zář 2022

@vikinkav shovivavejsi k triletymu prteti? Ten predpoklad, ze deti musi v nejakym veku nejak vazit, nejak merit a nejak se chovat mi prijde fakt silenej. Syn se treba do peti let sam bez problemu neprevlekl (porucha senzoricke integrace) . A proto by mel byt bez kolektivu vrstevniku do posledniho roku pred skolou? Jiste to nejsou vsechny deti, ktere potrebuji se vsim pomoct. O to vic bych cekala peci ucitelek (ktere si svoje zamestnani svobodne vybraly)..

cilkat
3. zář 2022

Taky mám doma hned dvě děti, které ve třech letech nemluvili...
Staršího jsem po dvou dnech ze školky stáhla s tím, že byla rozjetá žádost o asistenta a že počkáme do nástupu asistenta (takže reálně jsme ho stáhla na tři měsíce, než se zvládla administrativa. Syn má poruchu porozumění, vůbec nevnímal, že zvuk má mít nějaký význam a pokyny musel mít na vizuálních kartičkách. Nedržel se u skupiny, odmítal opustit místo, kde jsme ho nechala já (tudíž odejít ze ztřídy na zahradu) a podobně. ... Trvalo opravdu asi měsíc, než se pak ve školce "zajel", aby nějak fungoval s davem. Než se ve školce naučil jíst, trvalo další rok...
Stáhla jsme tenkrát syna ze dvou důvodů: 1) věděla jsme, že je schopný utéct (což je fakt velkej průšvih) 2) nechtěl tam být.
Mladší nastoupil do školky teď - je ve třídě se starším... A je naprosto nadšený. Nemluví... teda žvaní furt, ale není mu rozumět. ALe rozumí pokynům. Zatím jsem slyšela jsme pochvalu, jak se starší krásně stará o malého... a to, že malý nemluví nikomu nevadí.
Takže jediný relavantní důvod v tom, co píšete, je ten útěk při procházce... je reaálný? Učitelak nemůže 25 dětí držet za ruku... ALe ptám se znovu: je reálné, že se syn trhne od skupny? ... A pokud ano... nemáte možnost třeba chodit jen na hodinu/dvě, dokud jsou děti ve třídě a pak ho místo procházky už vyzvednout?

luci_ela
3. zář 2022

Když dcerka nastoupila poprvé do školky, tak proplakala téměř 14 dní, než si zvykla a pak ze dne na den tam chtěla zůstat spinkat. Učitelku nikdy nenapadlo říct, něco proti malé, naopak říkala že jsou děti které si zvykají i déle a prostě potřebují čas . Takže tomu dej ještě nějakou chvíli a uvidíš. Každopádně s učitelkou bych si v klidu promluvila a v nejhorším uvažovala o přeložení a nebo by prcek ještě zůstal doma, pokud by to bylo možné

aselluska
3. zář 2022

@jasminek2012 ony paní učitelky by nejradši děti, které jen sedí na zadku, srozumitelně mluví, sami smrkají, sami se utřou, obléknou a evidentně aby je nerušily. Všechny kamarádky se mě jako učitelky ptají na totéž. Je ještě brzo? Učitelky si stěžují. Dělá to a to. Ano, samozřejmě. Je to nové prostředí, nový režim. Každé dítě to zvládá jinak. Co tedy od profese čekaly? Nejlepší jsou učitelky starší, které práce baví, protože mají rády děti. Alespoň mě se s nimi vždy líp pracovalo. Samozřejmě by dítě mělo něco splňovat a umět, ale nároky některých jsou někdy moc. Zkus ještě vydržet, ono si to sedne. Dva dny je šíleně brzo. Většinou se v kolektivu rychleji rozmluví.

nicollbc
3. zář 2022

Měli bychom stejný problém, kdybych dala dceru ve třech letech, počkali jsme rok, holka se za tu dobu hodně moc změnila a do školky už šla naprosto kontaktní. Dali jsme jí do montessori a bylo to nejlepší rozhodnutí ze všech 👌Každopádně by ti měla školka umožnit být tam ze začátku s ním. Zkus se na to zeptat.

danvitka
3. zář 2022

Učitelka je 🐮 a stáhni ho hlavně kvůli tomu!

rebe
3. zář 2022

Pracuju jako učitelka v lesní školce. To, že tříleté dítě nemluví a nereaguje mi přijde jako naprosto běžné, i s čtyřleťáky to není vždy snadné, zejména kluci často nemluví a mají svůj svět. Že nejí a nepije bych mamince taky řekla, ale za těch pár hodin na to neumře. Utíkání ze zahrady je nepříjemné, ale stane se, musíme děti hlídat a zamykat vrátka. Na tvém místě bych se snažila nebrat to jako stížnosti, ale informaci o tom, jak probíhá adaptace a že syn potřebuje tvou podporu, protože je to pro něj náročné, případně že paní učitelkce by mohly pomoci tvé zkušenosti, jak to s ním lépe zvládnout. Na jakékoli závěry je velmi brzy.

veroniqess
3. zář 2022

@sylvka To je docela hrozný, že s tímhle přístupem pracujete ve školce, maminko 🙈.

megi89
4. zář 2022

@sylvka v jaké školce pracuješ? Ať víme, kam neposilat naše děti...

andelka
4. zář 2022

Můj byl též poprvé ve školce. Už mu je teda 3,5. Taky mluvení nic moc,ale komunikuje,řekne si co chce a člověk mu s trochou snahy i porozumí. Ale taky mi přijde že nejí. Chodí po obědě,ráno něco malého sní,tak hlady neumře. Je to nové prostředí, lidé, systém, nádobí, jídlo.. Po dvou dnech bych nedělala závěry.

mirecka.jaroscakova
4. zář 2022

@megi89 ale ona nepsala, že je učitelka. podle toho, co tu vyplodila doufám, že tam maximálně uklízí.

sylvka
4. zář 2022

Naučím 😅 jj,uklízím. A tu práci miluju ,dětičky jsou super parťáci. Jenže tady na koníků je trendem,že se založí diskuze a pokud se na otázku neodpovídá jen to,co chce zakladatelka slyšet ( nemluvit je normální,učitelka je krava...) Tak je zlé a člověk nemá pochopení a je tyran 😁proč tedy zakládáte diskuse?

betysch
4. zář 2022

@sylvka Chvála bohu.Už jsem se opravdu bála že ty bys mohla učit…..

sylvka
4. zář 2022

@betysch NJ bych ti třeba mohla říct,že tvé dítě má v něčem nedostatek a to bys nepřežila,že ????

betysch
4. zář 2022

@sylvka ale já vím že moje dítě má zdravotní nedostatek.Ale taky vím,že správnou péčí se ten nedostatek zmírní.Ale rozhodně nepotřebuji aby ho uklízečka ve školce hodnotila jako ménecenné.

darinka84
4. zář 2022

@sylvka ty jsi přesně ten důvod proč nikdy nedám svoje děti do školky... bohužel tím špinis i učitelky, které by za něco stály...

marselina
4. zář 2022

@jasminek2012 moje zkušenost syn byl ve školce od 2let na dopoledne. Nemluvil a poradně začal až skoro ve 4letech.
Na zachod si řekl měl pro to svoje slovo tak ze problém nebyl. S detma si hrál, ale také se neuměl vyjádřit . Občas zlobil, někdy někomu ublížil, ale nebyl to úmysl a nikdy mi učitelka neřekla ať uvazuju o jiném řešení.
Od toho tam ty učitelky jsou, aby dítěti pomohly začlenit se mezi deti. I pro to dite je vše nové a musí se spoustu veci naučit a zvyknout si. Podle mě jen pohodlnost učitelky a odbyt bych rozhodne nenechala to není řešení. Proč by jste mela platit soukromou školku, když se dostal do státní. A kdyby ji nahodou napadlo se nějak na dítěti mstit by pak měla hodně velky problém.
Jednu takovou učitelku ksme tu měli, stará, protivna, nervózní. Mého syna bila a spoléhala na to, ze nemluví a nic mi tím pádem neřekne, naštěstí se doma jiné deti pochlubily a já se to dozvídala od rodičů.

darinka84
4. zář 2022

@sylvka jooo ty tam uklízís....no aspoň tak.. to se mi ulevilo 😝....

bertoldina
4. zář 2022

@sylvka Jsem sociální pracovnice, často říkám lidem věci, které nejsou příjemné. Ale i to se dá říct důstojně. Ty možná rozumíš uklízení, tak u toho zůstaň a nehraj si na expertku na děti. Určitě existují uklízečky v MŠ, které dětem rozumí a můžou být i uzitecnym zdrojem podpory a rady pro rodiče, ale ty mezi ne soudě podle tvého vyjadřování nepatříš.

Strana
z3