Má smysl stáhnout tříletého syna ze státní školky?
Dobrý den, mám brouka v hlavě.
Syn má 3 roky, byl ve školce teď 2 dny do oběda, klasická státní školka, ve třídě 25 dětí.
Byly na něj oba dny stížnosti, že nemluví, nereaguje, utíká od stolu, utíká ze zahrady, nic nejí, nepije.
Jediné, co zvládl, tak je neplakat.
Jenže paní učitelka mi dala jasně najevo, že to prostě nezvládá a ať uvažujeme o jiném řešení.
Já jsem na rozpacích, jestli jsem ho nedala do školky moc brzo. Mám strach, že až až půjdou na procházku, že jim třeba vběhne pod auto a tak. No a že nezvládne říct, co chce, že mu někdo ubližuje třeba a tak.
Uvažuji ještě o soukromé školce nebo úplném stažení domů a zkusit to další rok. Bohužel peníze netiskneme, takže potřebuji i nějaký třeba jen kratší úvazek v práci.
Co myslíte? Má někdo zkušenosti?
Z TAKOVE skolky asi ano..narazili jste na kravu
Ježíš vy jste slepice 👍 jak můžete hodnotit učitelku,vždyť ji neznáte? Jak si můžete dovolit říct,že to není osoba na svém místě ???? Matka dítěte se především s učitelkou měla sejít a domluvit se s ní,jak se synem komunikovat,co na něj platí atd.a ne to řešit mezi dvěma a pak si stěžovat na koni .mmch jako uklízečka jsem s dětma milionkrát víc,než vy,co koukáte max nejde za oknem. Tady se asi hádat nevyplatí. Moudřejší ustoupí.cus 🐔🐔
Myslím, že můžeme být rádi, že sylvka neuklízí třeba u Řízení letového provozu nebo v Temelíně.
@jasminek2012 to jiné řešení třeba myslela tak zda byste nestála o to s ním být třeba den,dva dopoledne ve školce(pokud to jde),aby měl od vás podporu
já řeknu osobní zkušenost, naše dcerka nastoupila do školky ve 2 letech a 8m, do klasické třídy v té dané školce ještě nemohla,protože jí nebyly 3 roky, měla tam děti skor o 1 rok mladší, čerstvě 2 leté, dcerka mluvila,najedla se sama,oblékla,došla si na wc,utřela se,no a s tím byl dle p.učitelky problém,pořád jí něco vnucovala, že to dělat ještě nemůže, že je malá. Na tom jsme se neshodli a já dceru dala do jiné třídy v jiné školce a kupodivu tam to fungovalo, učitelky si ji chválily, bylo to bezproblému až do nástupu do školy(nyní 1.třída). Do té samé třídy teď chodí i mladší syn,učitelkám věřím,mám v nich plnou důvěru. V předchozí třídě u syna byl chlapeček,který neuměl komunikovat s dětmi,nevěděl jak jim říct,že si chce něco vzít,tak šel, kousnul nebo strčil do dítka a vzal si hračku, samozřejmě,že učitelky se to dozvěděly, s maminkou několikrát mluvily. Pak už jsem s nimi mluvila i já,když vám domu dítě chodí s kousanci a modřinami ze školky, tak už jsem to řešila. Chápu,že pro některé děti je to problém si vykomunikovat co chtějí a neumějí si o to říct, ale upřímně od toho jsou rodiče aby ve školce řekli jak s dítětem doma mluví,co na něj zabírá(třeba kreslení obrázků,posunky,znakování). Potom bylo ještě pár konfliktů,ale to už řešily učitelky s maminkou a ředitelkou,pak už dobrý.Ale kdyby se to nezklidnilo,tak jsem byla domluvená s učitelkami,že by se udělala schůzka s učitelkami,rodiči i s maminkou kde by se to probralo. Možná někdo namítne,že modřin bude mít syn dost,z pádů i šarvátek,ano,ale vzhledem k tomu, že má jen jednu ledvinu, tak musí být opatrnější,to mu vštěpujeme už rok,zatím to funguje,i když je malý(4,5 roku). až bude větší,bude vědět o všem co jej může čekat.
@jasminek2012 Byl ve školce 2 dny. Adaptace u nás v MŠ trvá 2 měsíce! Nestahovat, zvykne si. Chce to jen čas. Chyba bude nejspíš v paní učitelce, jejím úkolem je, aby dítko správně namotivovala. Držím pěsti
1. Tak, jako se najdou kreténi v běžné populaci, najdou se i mezi učitelkami. Bohužel. Nicméně tak, jako by učitelka neměla hodnotit dítě po dvou dnech, neměl by to dělat ani rodič.
2. Tříleté děti někdy mluví v souvětích, někdy nemluví vůbec, někdy mluví jenom doma, ale ve školce se stydí. Úplně normální.
3. Utíkání je prostě průser vždycky. U naprosté většiny dětí to přejde za pár dnů, osahaji si terén školky, zahrady, naučí se reagovat na svoji učitelku, na název své třídy. Obvykle se to za pár dnů naučí i ty děti, které jinak maminka nahání přes celou ulici, protože ve školce funguje dav.
Nicméně výjimky se najdou a jsou prostě nepříjemné hodně. My jsme teď řešili chlapečka, který se schovával. Prostě ve třídě je 20 dětí, učitelka ví, že si na togo jednoho musí dávat pozor. Přijde druhé dítě něco jí říct a chlapeček není. Prostě ve stride zmizel. Učitelka hledá, volá na pomoc provozní, hledají ve školce, na zahradě a pak si někdo všimne, že chlapeček se schoval třeba do skříňky. Nebo pod deku v ložnici. Prostě kdekoliv. A tohle když se tě učitelce děje třikrát týdně a pořád to tomu dítěti nejde vysvětlit, je to na infarkt. Protože práce učitelky není hlídat, ale vzdělávat a vychovávat.
@sylvka uklizecka rozumuje a je povysena 🙂)) tvl
@jasminek2012 ta tam vyloženě nemá co dělat 😤. Ať zvolí zaměstnání, ze kterého nebude unavená a spokojenost bude, myslím si, všech stranách. Bože, já nechápu, jak si někteří lidé z fleku troufnou jít do pedagogického oboru,.když to nezvládají a takhle malým cvrčkům mohou akorát svým jednáním uškodit 😤.
@jasminek2012
Co ucitelka ceka od 3 leteho ditete,ktere je v novem prostredi?
Prijde mi strasne brzo nechat dite hned prvni den ve skolce az do obeda,mala chodila na dve hodiny a postupne se pobyt prodluzoval.
@radkazenklava
u nas trvalo cely skolni rok nez zacala jist aspon polivky,do skolky nastoupila loni,poprve tam spi az dneska.
@sylvka hromada děti ve třech letech ještě nemluví, některé se rozmluví až ve školce a je to celkem běžné. Taky je naprosto normální, že se dítě první dny, někdy týdny chová úplně jinak než je u něj běžné, protože je to prostě nové prostředí, nové děti, nové učitelky, úplně nová situace. Dětem se stýská, zvykají si. Děti ve školce dost často ve školce nejedí, taky zcela normální jev takhle na začátku školního roku. A správná učitelka by to měla alespoň ze začátku respektovat, nabídnout pomoc, hledat řešení a ne hned po dvou dnech hodnotit a dítě ze školky vyřadit, aby s ním neměla prací. Pracuji ve školství, vím o čem mluvím a tohle mi přijde opravdu neprofesionální chování.
@jasminek2012 Rozhodně bych ho nestahovala. Byl tam teprve jen párkrát, potrebuje čas, aby si zvykl. Paní učitelka bude nejaka vyhořelá, ne? To si s ním neporadí? Hodně dětí ze začátku nechce komunikovat,jist atd. Tohle by pro učitelku neměl být problém. Naši malou učitelka po dvou dnech taky zkritizovala. Prej nejí, hází jídlo na zem, neumí si oblict triko a ponožky (světě div se!to je děsný že se tříletá neumi obliknout, ze???) A bla bla bla. Jasně,zamakame doma na oblékání,ale učitelka je tam od toho,aby takhle malymu diteti pomohla. Takže klid,nestahuj ho jen ho rám nech bude to ok.
@zelenaesmolda zdravím, chci se zeptat, nechala jste tedy 1.rok ve školce malou jen do oběda a další rok už spí? Jak se vám to osvědčilo?
@zelenaesmolda ne každá to povolí, že může být dítě jen 2 hodky ve školce, naše spadova to nedovolila, tam celkově je vše špatně, naštěstí chodí syn do jiné a tam to dovolují, ale nám řekla, že ať zkusíme první 3 dny normálně na dopoledne a pak třeba na ty 2 hodky, a v pondělí nám řekla, xe to není třeba.... Ale nedokážu si ho představit, že by šel Bobek třeba od 7 do 12h... Chodí teď od cca 8,20 do 11,45h a už mi to přijde dlouhé pro něho 🙈😂
@jasminek2012
ano,presne tak.osvedcilo se mi to dobre,tedka absolutne nema se spanim problem,nedovedu si to predstavit pred rokem.

@sylvka to snad ani nemyslíte vážně co jste tady napsala!!kdyby melo dite plínky do školky by ho určitě nevzali. Ze nemluví ? Každé dite není řečník od 1roku.
Neposloucha? Není to stroj ani robot. Je to male tříleté dite, které se stále učí a hlavně je vše pro nej nové. Doma je jiné a ve školce kde je teprve dva dny také. A jako sorry, ale pokud na to ta učitelka nemá, tak asi není na správném místě. Je to školka, ne střední škola!