icon

Má smysl vyhledat logopeda pro dítě ve 3 letech?

3. říj 2024

Ahoj holky mám dotaz.Dcera měla v srpnu 3 roky,do školky jsme bohužel nestihli odplenkovat,takže jsme domluvení od ledna,ale.... přijde mi,že má strašně malou slovní zásobu.Takové to máma,táta,.... řekne,ale třeba složitější slovo už ne.Naopak když ji to nejde vyslovit tak se snaží využívat citoslovce a gesta.Někdy se taky stane,že místo slova, které chce říct začne strašně hekat,tak nevím jestli je to normální.Já ji rozumím,ale hodně lidí pak už ne.Máte podobnou zkušenost?Myslíte,že je na čase řešit logopeda?Byli jsme i na tříleté,ale nikdo nám nic neřekl.Předem děkuji za rady

Strana
z2
cilkat
4. říj 2024

Ještě mě napadá: řešíte i odplenkování. Ono to může s tou mluvou souviste "o vývojové patro níž" . Může tam být problém ve vnímání vlastního těla (a to ne na úrovni "nelíbí se mi", ale "necítím, kde mám ruku") ... Odplenkování vyžaduje poměrně precizní vyhodnocení pocitů z podbřišku. Vytvoření srozumitelného slova vyžaduje poměrně precizní nastavení rtů, jazyka úst (a pár dalších věcí v téhle obasti) ... Těžko něco nastavím, pokud necítím, kde to je a co to dělá...
S vnímáním těla pracuje ergoterapie, konkrétně smyslová integrace. Zkusila bych pohledat, jestli ji někdo v dosahu u vás nedělá. Možná si ji budete muset zaplatit, ale pokud má dítě problém právě na úrovni mizerného vnímání těla, tak je to za mě mnohem účinnější terapie než klasická logopedie.

kristyn86
4. říj 2024

@terkatomanova 🙈🙈🙈

aedoss
4. říj 2024

Také doporučuji řešit, i když třeba lékař nebo školka nad tím mávnou rukou. Řešila jsem u jednoho syna. Vlastně krom mě a starší ségry s ním nikdo moc nemluvil, my jsme mu rozuměly tou jeho hatmatilkou a neměl potřebu se zlepšovat. Párkrát mě napadlo, že hůř slyší - dával si hrací hračky, Albi tužku až na ucho. Taky ve třech moc nemluvil (řeči, že ve školce to dožene, je to kluk má čas atd.). Ve školce se mírně zlepšil, ale pořád na všechno spousta času. A pak se zjistilo, že nedoslýchá skoro v pěti letech a že proto špatně mluví (např. boda místo voda, pma místo tma). Než jsme vyřešili uši (logoped tvrdil, že do té doby nemá smysl řešit řeč, dokud neslyší dobře, což dává smysl), tak mu bylo skoro šest. Logopedii jedem skoro rok, jde to zoufale pomalu, má to prostě zafixované špatně. Na VD ho nikdo nevyšetřoval, ale nejsem si jistá, jestli tam neběží i tohle. Proč jsem to neřešila dřív? Školka, pediatr, okolí mě uklidňovalo, že přeháním, že se to srovná. Poučená, že se nemám nechat uchlácholit jsem u dalšího syna (2 a kousek) zmínila, že málo mluví a že to chci řešit (nikomu z okolí se nezdá, že by nemluvil, ale oni s ním doma celý den nejsou). Na foniatrii zjištěna nedoslýchavost, doporučení na logopedii. Mám podezření i na tu VD, protože je proti sourozencům takový natvrdlejší, pomalejší. Zrovna v tom odplenkování a sebeobsluze je to asi nejvíc vidět. Tak uvidím dál.

autor
4. říj 2024

@cilkat z odplenkovaním jsme hodně bojovali,ale teď už chodí krásně,tak doufám,že už to tak zůstane.

autor
4. říj 2024

Jinak holky moc děkuji.Dnes jsem volala naší doktorce,tak se v pondělí máme stavit a domluvíme se na dalším postupu.

Ještě se ale chci zeptat,dělaly vaše děti to,že když něco nebo někam chtěly a neuměly to ještě vyjádřit,tak vydávaly takové zvuky a teď doufám že to dobře popíšu.......jako když se Vás někdo na něco zeptá a vy nevíte,tak děláte eeeee... a naše malá dělá něco podobného,ale říká to krátce a rychle za sebou.treba někam chce,ale neukáže jen v klidu prstem, prostě udělá tohle.. manžel si občas říká,jestli je to normální nebo má nějaký tik.....

aedoss
4. říj 2024

Ten mladší syn má různou škálu zvuků. Nějaký znamená, že chce něco podat, jiný, že chce stáhnout kalhoty, aby mohl na nočník, jiný, že chce něco obléknout/vysléknout, jiný, když mě chce na něco upozornit. Starší syn měl na to všechno snad jen jeden zvuk. Zato, když věděl, že odněkud slítne, vydal takový specifický zvuk a já už chytala. 😁

kristyn86
4. říj 2024

Syn zadny zvuky takhle nedelal,ale myslim,ze to nicemu nevadi. Neumi si rict,tak dela tohle. Proste to bere jako dorozumivani se.

autor
4. říj 2024

@kristyn86 já to taky právě tak beru,že to má jako formu dorozumívání,ale manžel si myslí něco jiného,tak se zeptám na logopedii😁

autor
4. říj 2024

@aedoss dřív to právě taky tak měla,ale od jisté doby dělá prostě tohle a netuším kde k tomu přišla 😅.

daisymaminka
4. říj 2024

Logopedií nic nezkazíte. Určitě doporučuji. Kliničtí logopedi navíc především neřeší jen řeč, protože pouze o řeči jejich práce není.

aaaa15
4. říj 2024

Určitě bych to řešila s pediatrickou...syn ve 2,5 letech mluvil velmi málo, a to už chodil do dětské skupiny. Doktorka nás poslala na ORL, aby vyloučila vadu sluchu...já se tomu blbá smála, myslela jsem, že usi má naprosto ok...a on opravdu špatně slyšel 🙈...měl tak zvětšenou nosni mandli, že mu tlačila na slucjovy nerv...teď jsme 6 týdnu od odstraneni mandli a on během těch 6 tydnu začal krásně mluvit - obrovsky se zlepšila slovní zásoba, mluví krásně ve větách. Takže určitě řešit.

autor
4. říj 2024

@aaaa15 panejo,tak hlavně,že je všechno v pořádku.Jsem zvědavá na nás

chrystyanna
4. říj 2024

Řešit...i náš do bylo je to kluk,ty jsou pomalejší, ve školce se rozmluvi ...
Ne nepomohl čas ani školka (tam ho spíš děti nechtěli u sebe bo mu nerozuměli..)
Teď je vidět po roce a půl logopedie určitý posun, foniatrie našla mandlí nosní zvětšenou, takže půjde vyndat .
Logopedie ti může třeba jen ukázat jak ji rozmluvit,pokud tam není jiný problém a budeš mít v sobe klid,že jsi to řešila.

lucieevita
8. říj 2024

Já bych určitě řešila na pediatrii. Ve třech letech by už měla zvládnout vyslovit těžší slovo. Mně také tvrdili, že dcerka z fobie ve dvou letech vyroste. Nyní i na žádost školky chodíme na terapie. Nic bych nepodcenila. Třeba se ještě rozmluví, ale těšila bych. Dnes máme jiné možnosti.

nikol0412
29. lis 2024

Dobrý den, jako první bych řekla, že je určitě potřeba zapracovat na odplenkování, dítě by v tomto období mělo být schopné upozornit na potřebu a ovládat své vyprazdňování. Ve třech letech se má dítě vyjadřovat v jednoduchých větách, pokud vaše dcera zvládá říkat pouze artikulačně jednoduchá slova (máma a táta), tak by bylo vhodné vyhledat odbornou - neurologickou a logopedickou pomoc. Dobře je, že se s Vámi snaží dcera komunikovat a pokud není schopná to přímo říct, tak si pomůže citoslovci a gesty, což značí to, že má chuť komunikovat a vyjádřit své potřeba takže by u ní neměla být přítomna řečová fóbie. Velmi přínosné je také to, jak podporujete dceru v komunikaci a dále v tom pokračujte. Když Vám pojmenuje nějaký předmět špatně, tak ji na to neupozorňujte, aby se u ní nevytvořil blok, pouze předmět pojmenujte správně, aby dítě bylo v okolí, kde má dostatek vhodných mluvních podnětů. Choďte mezi další děti, ať má potřebu komunikovat. Velmi často se stává, že pediatr neupozorní na vadu řeči, takže bych se nespoléhala na tříletou prohlídku. Pokud vy sama cítíte, že to není v pořádku, tak bych určitě navštívila neurologa (musíte mít žádanou od pediatra nebo klinického logopeda) a logopeda. Ten Vám bude schopný vyšetřit dítě a začít vést následnou logopedickou intervenci. Také Vám dá tipy na různé aktivity a cvičení, díky kterým se to pomalu začne zlepšovat.

Strana
z2