Nástup do školy v 5 letech: Rodičovské zkušenosti a rady
Dobrý den, ráda bychom si přečetla zkušenosti rodičů, co dali dítě do školy v 5 ti letech. Jak to to dítě zvládalo,jak moc jste SE dítěti museli věnovat a v posledním řadě, jestli toho nelitujete, že šlo dřív. Děkuji.
@angelinie To není pravda. Na týden k babičce může jet klidně i ze školy, pokud si jinak řádně plní své povinnosti a rozumí učivu. Povinná docházka pro předškoláky je prostě proto, aby si z toho jisté menšiny nedělaly holubník a dítě v 6 letech nedrželo poprvé pastelku v ruce. Pro dítě ze zdravého prostředí ten předškolní rok není nijak překvapivý.
@prejeta_zaba Ja jsem ale nerikala, ze nemuze jet k babicce. Jen ze musi byt radne pisemne omluveno, jelikoz je pro nej dochazka do skolky povinna.
My o tom hodně uvažovali, byli jsme předběžně v PPP (soukromé, nemohli nám dát razítko)... nakonec syn řekl, že mu to za to nestojí, nechce chodit po poradnách a řešit to. Tak jsme to nechali být a je v první třídě až letos v šesti (v prosinci mu bude sedm). Vzhledem ke covidu (a uzavřeným školám) jsem za to ráda. Ale i takhle si syn stěžuje, že je ve třídě nejmladší (to nechápu, ale prý se mu ostatní smějí, že je malý, věkem). Je to vlastně dost hloupá situace - je silnější, chytřejší a "vzdělanější" než naprostá většina jeho spolužáků, ale stejně se cítí jako looser, protože je mladší. I fyzicky je spíš větší. Sociálně je to předpokládám znát, navíc on není nijak nadaný v tomhle ohledu. Každopádně je na malé vesnické malotřídce. Myslím, že třeba na velkých městských školách to bude zase jiné, v různých soukromých alternativních taky. Já osobně bych byla nejradši, kdyby mohl chodit do školy už loni a zároveň aspoň trochu zapadl navzdory věku, ale to je u nás utopie, takže jsem ráda, že do školy v pěti letech nešel.
@pampeklec To je opravdu zvláštní, že je nejmladší, naše děti mají nejmladší spolužáky prázdninové (tj. spolužáci šli čerstvě šestiletí). Začínám naopak u svého nejmladšího prázdninového dítěte přemýšlet o odkladu (i když to budeme řešit až příští rok), aby nebylo nejen nejmenší, ale i nejmladší. O vyzrálost přitom obavy nemám.
Ahoj, zatim nemam primou zkusenost, ale za me zalezi hlavne na skole. Mam ditko na zacatku zari, budu to u ni hodne zvazovat, ale hlavne diky tomu, ze mam zaroven prvnacku, takze uz znam pristup nasi skoly. A je skvely. Je to skola kde si prvnacci s ucitely tykaji, nic se nehroti, prakticky bych to oznacila krok od skoly hrou (pritom bezna statni). Ve tride jich je 25, ucitelka + asistentka. Nevim, ze by kdokoli mel problem. Jsem si jista, ze tam i ta moje mladsi bude uplne v pohode a nemam se ceho bat
Na druhou stranu, od kamaradek vim, ze jsou skoly, kde uz prvnacci jedou diktaty, ukoly kazdy den, ve tride prisna disciplina (nemluvit, jen se hlasit - klasika, zname). Tam bych se bala, pokud bych si nebyla jista, ze se dite vydrzi soustredit a da to.
@lutu11 jak píšeš, že pořád tahá za kratší konec - přesně proto bych se do toho nehrnula. Já i manžel jsme oba prázdninoví, takže jsme byli ve třídách nejmladší, a oba jsme se shodli, že to zkrátka znát bylo. Učení v pohodě, ale ta sociální zralost, tam trochu rozdíl byl. Navíc oba i nejmladší děti v širší rodině. Já to třeba krásně poznala, když mě dali na táboře do oddílu s holkama o ročník níž, najednou jsem v tom kolektivu byla úplně někde jinde.
Každopádně uvidíte co vám řeknou v poradně 😉
Nemám osobní zkušenost, ale pokud není opravdu extrémně nadaná, nehrotila bych to. Myslím, že riskujete zbytečný stres pro ní i pro Vás. Kdyby člověk věděl, že ve třídě budou samé šestileté děti, ale je teď trend dávat celkem bezdůvodně odklady a fakt znám prvňáky, kterým je v listopadu 8. To je pak brutální rozdíl jak v mentalitě, tak i co se týče fyzického výkonu. Takže jak píšu, osobní zkušenost nemám, ale já bych se teda bála do toho jít.
@lutu11 dcera šla v 5 letech do školy, 6 jí bylo v půlce prosince. Musela mít doporučení z PPP (měla už jedno před rokem pro přesunutí do předškolní třídy ve školce). Ve školce se nudila, neměla už ráda ty ukol pro předškoláky. Číst uměla ve 4 letech, zvládla sčítat i odčítat minimálně do 20, měla velký všeobecný rozhled. V podstatě celou první třídu kromě psacího písma už uměla před nástupem. Školu jsme vybírali pečlivě, aby byli ochotni se jí věnovat, hodně jsme řešili i její sociální zralost a samostatnost, ale i v tom je dost napřed. Teď je v druhé třídě, rozhodně nelitujeme. Školu má ráda, mezi spolužáky bez problémů zapadla, i když je oproti některým o dva roky mladší. V učivu je nejlepší ze třídy, paní učitelka se jí ochotně věnuje, aby se nenudila.
Co se logopedie týče, neuměla R a Ř, to se naučila až letos o prázdninách. Nebyl to problém, ani nebyla jediná ze třídy.
@lutu11
Dcera je zarijova a šla do školy teď v necelých 6 letech, hodně jsem to promyslela, nakonec tedy šla a nelitujeme. Ale prosincové dite už je přeci jenom o další 3 měsíce mladší. No každopádně budete potřebovat posudek z PPP, který u zápisu musíte doložit. Ty testy trvaly cca 2 hodiny, psycholožka i říkala, že tyhle testy jsou tezsi a tam vám řeknou, jestli jo nebo raději ještě počkat. A ten věk spolužáků, to je další věc, tím jak teď dávají všichni odklady, dcera má ve třídě spolužáky o 1.5 roku starší. Také se rozhodujte podle toho, jak se na to cítíte vy, zda jste s tím smireni, zda ji chcete někam za každou cenu dávat, i když s tím úplně nesouhlasíte, jen na úkor učitelky z MS.
Je to i o tom, že dítě teď může být zralé na školu i dřív, ale otázka je, zda mu ta vyzrálost a to, že je napřed, vydrží i do dalších let. Až budou děti v pubertě, zda nebude hodně pozadu sociálně a psychicky, atd. Bohužel, to, že je dítě připravené na první třídu dřív, neznamená, že bude dřív připravené i na ty další třídy.
hodne se tady pise, ze neni kam spechat, pohraji si o rok vic ve skolce apod., ale k cemu to diteti je, kdyz uz ho to zas tak nebavi? Naopak u holek ten rok k dobru muze byt vyhoda, chteji-li na VS, treba do zahranici, ale taky i deti.... Ono se to najednou rozjede - VS 5 let, spolu s praci treba o rok, dva delsi, rok do zahranici, co kdyz bude chtit PhD. nebo byt doktorka a delat atestaci nebo pravnicka a koncipienturu.... a roky bezi a biologie tela krici, ze je nejlepsi cas si poridit dite...
Takze ja bych to nevidela jako uplne posouzeni, ze musi byt nutne super napred ve vsem, ale i jen jestli ji da vic rok ve skolce nebo ji o 20 let pozdeji bude lito, ze uz ji "cas klepe na dvere" Vestecka otazka 🙂
@helabella jako že když teď je na tom sociálně stejně ne-li lépe než spolužáci, tak pak se najednou zasekne nebo co? Ano, pubera u dětí o dva roky starší asi začne dřív, ale nástup puberty je obecně hodně rozdílný. Některé holky poprvé menstruují v 10, jiné v 15. Je pravda, že nad tímto jsem uvažovala dost, ale nakonec jsem si řekla, že to nemůžu postavit jako argument pro to, držet ji ještě rok ve školce, když do školy chce a ve všech směrech je na ni připravena (mimochodem testem školní zralosti prošla už ve 4 letech)
@teeerez Taky tuto výhodu obzvlášť u dívky vidím, protože u dítěte, co potřebuje jít dříve do školy, je velká pravděpodobnost studia na VŠ a znám to od sebe, chci školu, pak si vybudovat alespoň nějakou pozici v práci, no a pak mám první dítě skoro ve 30..
Musím souhlasit s @helabella, jako matka starších dětí, vím, jak to myslela... Ještě je potřeba počítat s "propadlíky". Dcera letní, šla v čerstvých šesti. Nejmladší ze třídy, hodně dětí podzimních, tj. o téměř rok starších. Ale šikovná, vzládala to. Zároven s ní ve třídě odkladové podzimní děti, tj o dva roky starší. Na prvním stupni k ní propadlo dítko, podzimní, odkladové, takže už o tři roky starší a teď v sedmičce mají spolužačku, která propadla na prvním stupni, na druhém stupni a buch ho, je téměř o čtyři roky starší. Ta je už úplně někde jinde... Pokud bych měla jooo nadaný dítě, tak chápu, že tam k tomu asi nedojde, předpokládaný přechod na víceletý gympl apod. Starší syn je podzimní, ve školce na nás tlačili, at ho dáme v těch pěti letech. Ale nejlepší kamarád mu tehdy zůstal ve školce a my si řekli, že mu nic neuteče. Ale zpětně si myslím, že ho možná jen porovnávali s ostatními dětmi, třeba těmi letními, které byly skoro o rok mladší, tak on přečuhoval. Vždycky byl i fyzicky vyzrálejší, i dnes v patnácti ho lidé tipují o pár let staršího. Přesto pořád nelitujeme. Ale byl "normální", sice četl, počítal, dokonce i trochu násobil, ale určitě nebyl nějak extra nadaný nebo geniální. Když šla dcera do první třídy, byla téměř o rok mladší než syn v první a bylo s ní daleko víc práce. Ale než o věku (i když samozřejmě taky) je to o povaze, hravosti...
@sirinfirst -- beru to tak, že mluvíme o dítěti, které je v něčem napřed, není to takové to nadané dítě, které přeskočí ročník, atd.
Myslím, že je velký rozdíl, jestli je dítěti čerstvě 6 nebo 6 a třičtvrtě nebo dokonce 7 a půl. A tohle věkové rozmezí, že může být i o 2 roky mladší, pak je pořád. Dítěti bude 10, ale bude ve třídě s dětmi, kterým je 11 nebo 12. Nástup puberty je sice různý, ale kluci ve třídě najednou vyrostou o 2 hlavy a on pořád vypadá jako dítě?
Pro dítě je vždycky příjemnější být nejlepší mezi stejně starými než být ten mladší, co musí pořád někoho dohánět. Protože ti starší budou vždycky v něčem napřed. Hlavně sociálně.
Navíc škola většinou nekončí na ZŠ, a to, že je dítě čím dál více času v kolektivu až 2 roky starších spolužáků leckdy dost skřípe i na SŠ. Všichni víme, jaké to je třeba v tanečních, kde jsou stejně staří kluci a holky, kluci jsou o hlavu menší a o tři roky jinde - zpravidla. ;o)
@nick1234 to je pravda. Jak byla distanční výuka a slyšela jsem spolužáky synů byla to někdy hrůza. A to chodili do 3 a 5 třídy. Každopádně on tak moc chtěl do školy, že uměl vše a správně 🙂 Holky teď mají ve školce spolužáka co skoro nemluví, není mu rozumět a naprosto nemá sociální chování motoriku .... a rodiče to neřeší. A to je to předškolák. Už počítají s odkladem a že se to nějak samo upraví ☹ Starší dcera bude předškolák příští rok a trochu zlobí sykavky, neumí ř a r jí občas nenaskočí. Tak už zvažuji kdy začneme pracovat na tom, aby bylo vše správné, než nastoupí do školy.
My jsme za předčasný nástup hrozně rádi. Korunoval to pan doktor na očním. Kdyby už nechodila do první třídy, tak by jí minimálně o půl roku odložili operaci očí, když zjistili, že na jedno oko přestává vidět. Díky tomu ji vzali do dvou měsíců.
Co pro ni zkusit zajistit přípravnou třídu na zakladni skole? Preci jen uz to neni skolka, ale zase to jeste neni skola. Třeba by se to male libilo.
Ještě jsem si vzpomněla, že ve škole byl klučina, který na prvním stupni přeskočil ročník a pak měl problém na druhém stupni, když ze spolužáku už byli puberťáci a on byl ještě takový dětský, ale během jednoho roku se to srovnalo.
@marketa11112 Přípravná třída je určena pro děti, u kterých se předpokládá, že ten rok v ani ne školce ale ani ne škole jim pomůže dorovnat jejich vývoj a zároveň jim je umožněn odklad školní docházky. Jsou tam děti během odkladového roku.
@lutu11 moje nejlepší kamarádka dala dcerku do školy v 5 letech kvůli mimořádnému intelektu. Doporučili ji to jak ve školce, tak PPP. Dnes je holka na 8 letém gymplu a prochází zatím na výbornou bez většího úsilí. Do toho plynule tři jazyky, to má jako hobby 🙂 Ona je opravdu někde "jinde". Je to milá holka, úplně normální, akorát krapet chytřejší no 😀
@lachipie vim k cemu slouzi pripravna trida. Kazdopadne po donluve by to mohlo byt reseni i pro dite, kteremu uz skolka nestaci, ale prvni trida by zase z nejakeho duvodu mohla byt moc. Tech duvodu se da najit milion. A domluvit se da kde co.
@prochi Můžu se zeptat, ci myslíte tím, že četl? Jakože v 5ti letech přečetl větu? Dcera měla v září 5 a písmenka pozná, podepíše se, ale čtení ji zatím vůbec nedocvakava😁. Ptám se jen ze zvědavosti, díky
@nelinecka1 nene věty ne 😁 Znal písmenka a aktivně sam od sebe se zajímal jak číst. Neucili jsme ho to, jen navedli a tak nějak to šlo samo. Ale jako že by si vzal knížku a predcital to zas ne. V porovnání s mladším letním sourozencem ale byl napřed nesrovnatelně. A v první třídě s ním nebylo moc práce, šlo to samo.
@prochi Děkuji. Já si myslím, že dcera je šikovná, umí počítat pres stovku, pochopila odecitani a scitani, chape, co je nula, počítá po 2,po 5,po 10. Ale spíš bych mela strach ze samostatnosti (já jsem musela jezdit busem), z kritiky a se soustředěním. A i vzhledem ke korone to hrotit nebudeme, jen si myslim, ze první trida pro ni bude brnkacka. Jo a do skolky sla az ted, takze mozna by pro ni byl problem i ten řád.
@marketa11112 potom by porušovali školskou vyhlášku. Jsou tam děti s odkladem. Takhle by tam tohle zdravé dítě zase blokovalo místo pro jiné, které by v odkladovém roce tohle potřebovalo spíš, pro lepší start školní docházky
@nelinecka1 u nás také byla podmínka, že musí číst, psát a počítat. Ale je pravda, že nám pomohl covid, když jsme byli dva měsíce doma a zvládla celou první třídu. Se soustředěním problém neměla. Sociální stránka byla v pořádku.

@mourovatakocka V PPP mají své techniky jak zjistit zda je dítě na školu zralé nebo ne. A také samozřejmě od nich potřebujete písmeny posudek