Nástup do školy v 5 letech: Rodičovské zkušenosti a rady
Dobrý den, ráda bychom si přečetla zkušenosti rodičů, co dali dítě do školy v 5 ti letech. Jak to to dítě zvládalo,jak moc jste SE dítěti museli věnovat a v posledním řadě, jestli toho nelitujete, že šlo dřív. Děkuji.
@marketa11112 Od roku 2018 je změna vyhlášky a jsou výhradně pro děti s odkladem školní docházky. Jako matky dyslektika by se mě dost dotklo, kdyby se moje dítě do přípravky nedostalo kvůli děcku, kde si matka chce vyzkoušet, jestli její pětileté dítě zvládne školu nebo ne
@lachipie o zmene jsem nikde necetla. Nikdo nechce vystrnadit tvé dite😉. Ale pokud by ve tride bylo místo, tak proc to nezkusit?
Já jsem ve třídě měla kluka, který šel v pěti, on byl ale extrémně chytrý, plynně četl v pěti letech, počítal do sta, pravdou ale je, že ten věkový rozdíl byl velmi znát. Od některých dětí (odkladové) byl skoro o tři roky, což je sakra rozdíl. A bavila jsem se s jeho maminkou, že na střední škole je ten rozdíl obzvlášť vidět, protože on je prostě 13 kluk a někteří jeho spolužáci mají 15. On je ještě napul dítě a oni puberťáci, docela tam naráží, kluci ho moc neberou. Já sama máma holčičku říjnovou, bylo jí pět, zná písmenka, začíná počítat, školu by vědomostně zvládla, ale sociálně je ještě prostě nezralá, vůbec o tom neuvažuju.
Moje téměř lednová maminka šla v těch pěti letech a na sociální situace vzpomíná s humorem. Ona je ale jinej řízek... Takže hodně záleží na povaze. Já jsem letní, šla jsem přesně (plynně jsem četla knížky, kamarády jsem moc nevedla) moje neteř je letní a šla (z pro mě nepochopitelných důvodů) o rok později. Za mě nejvíc trpěl ten odklad, nikdy ve svých třídách nezapadla, ani na SŠ. Promrhaný rok, který mohla jako mladá dospělá strávit cestováním nebo budováním kariéry nebo prostě žít. Extra rok ve školce si nikdo nepamatuje.
Svoje dítě mám taky letní, ale kdyby ne a kdybych měla dítě, kterému by to studijně prospělo, šla bych do toho. U podzimního bez rozmyslu, u zimního s dobrým uvážením. Stejně ve škole promrháme za život času až dost.
Ahoj, nemůžu psát za sebe, ale za kamarádku.
Syna dali do školy na doporučení školky a celkově sami viděli, že už se ve školce dal neposune. Sám se naučil plynule číst a počítat.
Do školy šel když měl necelých 5 a půl roku. Ve škole stále vyniká, i na gymnáziu kde od září je. Takže volby rozhodně nelitují.
Proc se porad vytahuje ten bod "extremni inteligence"? Vzdyt to nedava smysl. Dite narozene 31.8 je normos,ale dite narozene 1,9 uz musi byt nejak vyjimecne inteligentni cist, psat a pocitat aby mohlo do skoly? A co by i v te skole takove dite pak delalo? Musi byt socialne zrale, ale jinak je to vicemene jen na uvazeni rodicu (a samozrejme doporuceni PPP), ale hodnoti se socialni zralost, schopnost se soustredit apod. ne to, ze dite uz umi to co se ma teprve naucit
@teeerez Souhlasim, ze soc. zralost je dulezita. Jenze pokud je dite hodne napred, mohlo by se v budoucnu resit napr. preskoceni rocniku, coz je o dost slozitejsi proces, nez jit drive do skoly (vlastni zkusenost). To je i jeden z duvodu, proc chceme dat synka do skoly v 5 letech.
@angelinie Ja to myslela spise tak, ze nevidim duvod blokovat dite ve skolce, pokud je narozene v podzimnich mesicich (tim spise v zari), uz chce do skoly a socialne na to ma jen z duvodu, ze jeste neumi cist a pocitat do tisice. Ze i dite, co jde "drive" muze byt "obycejne" a ucit se to stejne jako jeho spoluzaci a ze nemusi byt nutne celozivotni jednickar
Sestra je narozená 30.9 ,šla o těch pár měsíců dřív.Ano,je chytrá,vždy buď samé nebo vyznamenání, maturovala s jednou dvojkou,teď je v 1.sem na VS právní...ale sociálně to bylo poznat celý první stupeň,ne že by byla třeba hravá ale hodně špatně nesla že je nejmladší...my jsme teď chvíli toho zvažovali u dcerky (je 3.10) také na námět z MŠ a sestra mě prosila at ji to nedělám...nakonec půjde normálne,je introvert a není kam spěchat...

@lachipie co by kdo porusoval, nevim. Ale u pripravnych trid mas uvedeno v popisku, ze jsou urcene pro deti od 5 let. A pokud by ve tride meli volne misto? Tak proc ne?