icon

Nutit děti chodit do školky?

cherie24
16. zář 2025

Má někdo zkušenosti s tím, jestli dítě samo dospěje do fáze - chci chodit do školky? Naše prostřední dcera chtěla chodit do školky už loni. Viděla tam ségru a myslela, že to je fajn. Teď už tam ale chodit nechce. Včera vylezlo ze starší dcery, že tam bulí i v průběhu dne několikrát. Že je tam hodně fixována na ní a jakmile se oddělí na aktivity pro předškoláky a mladší, začne brečet a brečí celou dobu, než jsou zase spolu. Učitelky mi v tomto nepřijdou vůbec empatické. Starší měla štěstí na úžasnou paní učitelku, vždycky plačtivé scény zahnala, teďka paní učitelky přijdou, odtrhnou dítě od nohy a zabouchnou dveře. Mě je vlastně celkem jedno, zda bude ve školce nebo doma, a proto přemýšlím, zda má nějaký pozitivní vliv docházka do školky pro dítě, které tam být vůbec nemusí?
Je tu někdo, kdo si nechal dítě doma a dospělo k tomu samo? Nebo jak se pak zařadil mezi větší děti? Děkuji.

Strana
z2
patypresdevaty
16. zář 2025

Z mojí zkušenosti - ano, může pomoct počkat a nechat dítě dozrát.
Dcera šla prvně do školky v čerstvých třech a bylo to utrpení pro všechny. Nakonec jsme po 3 týdnech zjistili, že se budeme stěhovat, a tak jsem jí ze školky stáhla, protože nemělo cenu to lámat přes koleno a za 2 měsíce ji brát definitivně pryč.
Po zbytek školního roku byla dcera se mnou a mladším bráchou doma.
Když pak nastoupila znovu ve 4 letech v novém bydlišti, bylo to najednou bez jediného zádrhele a slzičky, ve školce byla ráda.

levandule_k
16. zář 2025

Jestli máš tu možnost nechala bych ji doma, za půl roku může být všechno jinak. Já jsem šla do školky cca v 5 letech, moje mladší ségra ve 3, celou dobu tam na mě visela. Další rok jsem šla do školy, ona do jiné školky, protože se předchozí školka rušila, tam už to zvládala v pohodě.

klokanka31
16. zář 2025

@cherie24 Já bych nenutila ani jednu...

cherie24
autor
16. zář 2025
@patypresdevaty

Z mojí zkušenosti - ano, může pomoct počkat a nechat dítě dozrát.
Dcera šla prvně do školky v čerstvých třech a bylo to utrpení pro všechny. Nakonec jsme po 3 týdnech zjistili, že se budeme stěhovat, a tak jsem jí ze školky stáhla, protože nemělo cenu to lámat přes koleno a za 2 měsíce ji brát definitivně pryč.
Po zbytek školního roku byla dcera se mnou a mladším bráchou doma.
Když pak nastoupila znovu ve 4 letech v novém bydlišti, bylo to najednou bez jediného zádrhele a slzičky, ve školce byla ráda.

@patypresdevaty starší dcera právě taky nastoupila ve 3 letech a v podstatě do školky nechodila. Většinou tam plakala a i přes úžasný a vstřícný zásah paní učitelky, mi to stejně bylo líto. Navíc doma nespavé mimino, já unavená, tak to jsem si radši s dětma pospala. Další rok už to bylo výrazně lepší, teď už tam chodí opravdu ráda. U mladší mě to docela překvapilo. Za chvíli bude 4 letá, navíc tam má sourozence, předpokládala jsem, že to proběhne v klidu. 🫣 V porovnání se starší mě teda opravdu i překvapil zásah paní učitelky, která jí odvláčela pryč a zabouchla přede mnou dveře.

cherie24
autor
16. zář 2025
@klokanka31

@klokanka31 starší je předškolák, má možnost výběru, zda tam chce být jen dopoledne nebo i do odpoledne. Chodí do sportovní přípravy a někdy si i ona sama řekne, že je unavená a chce si ve školce odpočinout po obědě. Takhle mi to přijde fajn, má možnost výběru a je tam spokojená. 🙂

klokanka31
16. zář 2025
@cherie24

@klokanka31 starší je předškolák, má možnost výběru, zda tam chce být jen dopoledne nebo i do odpoledne. Chodí do sportovní přípravy a někdy si i ona sama řekne, že je unavená a chce si ve školce odpočinout po obědě. Takhle mi to přijde fajn, má možnost výběru a je tam spokojená. 🙂

@cherie24 Jo tak pokud je tam ráda, tak to jo 😊 ale mladší bych nechala doma...Jak jsi psala že jí odvláčela pryč a před tebou zabouchla, jako co tohle je? Přijde mi že ve školkách dělají 🐮 😳

cherie24
autor
16. zář 2025
@levandule_k

Jestli máš tu možnost nechala bych ji doma, za půl roku může být všechno jinak. Já jsem šla do školky cca v 5 letech, moje mladší ségra ve 3, celou dobu tam na mě visela. Další rok jsem šla do školy, ona do jiné školky, protože se předchozí školka rušila, tam už to zvládala v pohodě.

@levandule_k děkuji. Já jsem na RD a je mi úplně jedno, zda mám doma jen miminko nebo 2 nebo 3 děti. Ona se tam moc těšila, už loni se pořád ptala, kdy půjde do školky a proč tam nechodí. Docela mě to překvapilo taková otočka. 🙂

hennrietta
16. zář 2025

Udělej to tak, jak to cítíš. U nás bylo asi měsíc období ve 3 letech, kdy nechtěla chodit, tak zůstala doma a od pololetí chodí ráda a těší se.
Ve školce je předškolačka, která brečí celou dobu. Při příchodu a i někdy v průběhu dne. Rodiče s učitelkama spolupracovali na zlepšení, ale ani ťuk.

cherie24
autor
16. zář 2025
@klokanka31

@cherie24 Jo tak pokud je tam ráda, tak to jo 😊 ale mladší bych nechala doma...Jak jsi psala že jí odvláčela pryč a před tebou zabouchla, jako co tohle je? Přijde mi že ve školkách dělají 🐮 😳

@klokanka31 my jsme měli ve školce úžasné paní učitelky. Byly vážně milé, empatické a nebylo si na co stěžovat. Bylo vidět, že svoji práci dělají rády. Bohužel došlo k nějakým neshodám mezi novou ředitelkou a tak všechny tyhle učitelky odešly pryč. Stejně tak ze školy odešlo hodně učitelů. Co se tam děje, nikdo netuší, ale výpovědi tam teď poslední rok lítají pomalu každý měsíc. 🥲

klokanka31
16. zář 2025
@cherie24

@klokanka31 my jsme měli ve školce úžasné paní učitelky. Byly vážně milé, empatické a nebylo si na co stěžovat. Bylo vidět, že svoji práci dělají rády. Bohužel došlo k nějakým neshodám mezi novou ředitelkou a tak všechny tyhle učitelky odešly pryč. Stejně tak ze školy odešlo hodně učitelů. Co se tam děje, nikdo netuší, ale výpovědi tam teď poslední rok lítají pomalu každý měsíc. 🥲

@cherie24 Tohle se děje i v naší školce, několik hromadných výpovědí. No jak jsem poznala ředitelku, ani se moc nedivím.

miryp
16. zář 2025

Klidně si mohla až teď uvědomit, že vlastně miminko zůstává doma a ona je od mámy pryč a zneklidňuje jí to, nebo zkrátka ještě není zralá na půl den bez mámy. Když máš tu možnost, přizpůsobila bych se jejím potřebám, třeba se to za pár týdnů změní. Je škoda, že ty školky nejsou více nakloněné nějakým adaptačním režimům, myslím si, že by to ve výsledku i ty učitelky ocenily a u řady dětí by ten stres s nástupem opadl.

petlep
16. zář 2025
@klokanka31

@klokanka31 zakladatelka v uvodnim prispevku nepise, ze by starsi dceru nutila

levandule_k
16. zář 2025
@cherie24

@levandule_k děkuji. Já jsem na RD a je mi úplně jedno, zda mám doma jen miminko nebo 2 nebo 3 děti. Ona se tam moc těšila, už loni se pořád ptala, kdy půjde do školky a proč tam nechodí. Docela mě to překvapilo taková otočka. 🙂

@cherie24 Řekla bych, že nevěděla do čeho jde a myslela si, že je to něco, co bude super, akorát její vlastní zkušenost jí říká, že to tak super není. A asi tomu nepřispěly i to personální tornádo. Nelámala bych to.

klokanka31
16. zář 2025
@petlep

@klokanka31 zakladatelka v uvodnim prispevku nepise, ze by starsi dceru nutila

@petlep Jojo vím 🙂

petlep
16. zář 2025
@klokanka31

@petlep Jojo vím 🙂

@klokanka31 že jsi psala něco jineho

petlep
16. zář 2025

🙂

cherie24
autor
16. zář 2025
@miryp

Klidně si mohla až teď uvědomit, že vlastně miminko zůstává doma a ona je od mámy pryč a zneklidňuje jí to, nebo zkrátka ještě není zralá na půl den bez mámy. Když máš tu možnost, přizpůsobila bych se jejím potřebám, třeba se to za pár týdnů změní. Je škoda, že ty školky nejsou více nakloněné nějakým adaptačním režimům, myslím si, že by to ve výsledku i ty učitelky ocenily a u řady dětí by ten stres s nástupem opadl.

@miryp předchozí učitelky tomu nakloněné byly a dokonce to i samy navrhovaly. Loni tam takhle jedna maminka chodila do třídy. Pak odcházela jen na chvíli a postupně se navyšoval interval ve školce až zvládli celé dopoledne. Když brečela moje starší, učitelka si s ní vždycky chvíli povídala ve dveřích a pak jí v náručí odnesla mezi děti. Teďka jí učitelka popadla za ruku a zabouchla dveře. Ptala jsem se jich, jak je to s tím, že tam přes den brečí a prý si nejsou vědomé toho, že by tam brečela. Nechám jí teď doma a uvidíme, co dál. Na nějaké postupné zvykání to asi moc nevypadá. Starší dcera říkala, že tam pořád bulí a učitelky řekly, že je v pohodě a teď čemu věřit. 🫣

miryp
16. zář 2025
@cherie24

@miryp předchozí učitelky tomu nakloněné byly a dokonce to i samy navrhovaly. Loni tam takhle jedna maminka chodila do třídy. Pak odcházela jen na chvíli a postupně se navyšoval interval ve školce až zvládli celé dopoledne. Když brečela moje starší, učitelka si s ní vždycky chvíli povídala ve dveřích a pak jí v náručí odnesla mezi děti. Teďka jí učitelka popadla za ruku a zabouchla dveře. Ptala jsem se jich, jak je to s tím, že tam přes den brečí a prý si nejsou vědomé toho, že by tam brečela. Nechám jí teď doma a uvidíme, co dál. Na nějaké postupné zvykání to asi moc nevypadá. Starší dcera říkala, že tam pořád bulí a učitelky řekly, že je v pohodě a teď čemu věřit. 🫣

@cherie24 je škoda, že ta empatie není vlastní všem učitelkám. Děláš dobře, že ji dáš prostor, když ho potřebuje.

klokanka31
16. zář 2025
@petlep

@klokanka31 že jsi psala něco jineho

@petlep Já to pořádně četla až pak

klokanka31
16. zář 2025
@cherie24

@cherie24 Tak věřila bych tvé dceři...

martinka_33
16. zář 2025

Pokud te to netlaci pracovne, pak může být doma, podle me o nic neprijde. Nas pediatr rika ze taky do skolky nechodil a je doktor 😅

cherie24
autor
16. zář 2025
@martinka_33

Pokud te to netlaci pracovne, pak může být doma, podle me o nic neprijde. Nas pediatr rika ze taky do skolky nechodil a je doktor 😅

@martinka_33 jsem na rodičáku a ještě minimálně 2 roky budu, takže pracovně mě to nijak zvlášť netlačí. 😆 Spíš si říkám, co chudák junior za ty 2 roky. To nedám, abych šla do práce a nechala ho v takovéhle školce. 😢

te_reza
16. zář 2025

Takhle,pokud tě nic netlačí,nechat ji doma můžeš. Na druhou stranu, nejmladší budeš jednou řešit jak? Tomu nic jiného nezbyde. Mě tam holka řvala tři měsíce, vlastně si školku oblíbila až poslední dva roky a nebylo zbytí. Teď na školku vzpomíná a žádný následky z prvních dvou let na ní nepozoruju.

teate
16. zář 2025

@cherie24 Můžeš tomu dát měsíc a uvidíš. Já jsem školku taky neměla ráda. Zachránila mě až škola, takže mám pro tohle pochopení. Rozhodně neplatí, že “ve školce se Ti bude líbit, budeš tam mít kamarády a budeš si hrát”. Já nechtěla řízenou činnost se stádem, nechtěla jsem tam jíst, spát… nechtěla jsem tam prostě chodit. Ale musela jsem. A naše nemusí. Takže starší chodí furt, miluje to. O víkendu je naštvaná, že školka není. Mladší chodí út - čt, ale někdy ani tyto dny nejde. Je vyřízená, unavená, ubulená, vynervovaná … Není na to vůbec zralá. Je to ale krátká doba, ještě to zkouším třeba do konce října. Ale nutit ji kdyžtak nebudu. Starší to navíc trochu štve, že ji má za zadkem. To taky chápu a nechci, aby za ni “přebirala zodpovědnost” minimalne v její hlavě. Takže tak, to je za mě.

ninive211
17. zář 2025

Dala bych tomu ještě pár týdnů, pokud teďka teprve začala chodit, tak je pořád ještě ve fázi zvykání (a některým dětem ta adaptace trvá déle) a úplně bych ji hnedka nevytrhovala z toho, že chodit teda nebude...pak by si mohla rychle navyknout na způsob "něco se mi nelibí, tak když budu moc brečet a fňukat, tak to nebudu muset dělat" a vyřve si pak všechno. Drtivá většina dětí si na školku prostě zvykne. Ale samozřejmě bych se snažila pro ni udělat maximum, aby ta adaptace byla pro ni co nejsnadnější. Pokud jsi doma, tak chodit pro ni po obědě. Ráno nespěchat, klidně do školky na poslední chvíli, když vás netlačí čas. Pořádně se rozloučit (na druhou stranu ale loučení neprotahovat), nakreslit si třeba srdíčko na hřet ruky a když se zasteskne po mamince, že to srdíčko políbí a maminka to ucítí a políbi ji zpět (takový psychologický tah). Po školce si vzájemně popovídat, co ve šklolce prožívala, co dělali nového, jaké aktivity, co ji bavilo, co ji trápilo...aby viděla zájem...a pokud ani po měsici, dvou nebude vidět zlepšení, teprve pak bych zvažovala, že bych ji stáhla úplně (pokud máš teda tu možnost) a dala bych jí čas. Ale po dvou týdnech ve školce bych fakt ještě nedělala úplně unáhlené závěry. Taky bych si promluvila s učitelkami a společně bych zkusila najít způsob, jak ji zadaptovat.

tereza0111
17. zář 2025

ja bych si ji nechala na mesic, dva doma. A zkusila znovu. Je sance, ze zjistit ze doma je s mamkou, ktera musi i obstaravat miminko nuda a ve skolce je to lepsi... Ale taky je mozne, ze nove ucitelky nejsou nic moc a libit se ji tam nezacne, protoze nebude citit pochopeni a empatii :( Jestli si ani nevsimli, ze jim tam breci, tak to trochu zavani tim, ze to neni o tom, ze dcera nechce do skolky, ale o tom, ze ji nesedi ucitelka

cilkat
17. zář 2025

Přijde mi, že dcera je opravdu fixovaná na starší sestru - chce být s ní. Zkusila bych jí vysvětlit, že letos jde být ve školce se segrou, příští rok už to nepůjde, protože segra bude ve škole. A že loni se na to moc těšila... Ale ano, klidně bych ji nechala teď třeba do konce září doma, než se trochu víc adaptují ostatní děti a učitelka bude mít trochu víc času... POkud už jste zapsaní, není předškolák a ty jsi doma, holt prostě zkoušejte: nemusí tam být, ale ono to za měsíc může být jinak. Ale dala bych si pozor na to, aby to, zda dcera do školky jde nebo ne, bylo tvoje rozhodnutí: ne učitelek, ne dcery. Ať se dcera naučí hledat skutečné důvody, ne jen "nechce se mi". "jsem unavená/nemocná" je relavantní důvod. "V pondělí býváme celý den v lese a já se bojím, že se tam ztratím" je relevantní důvod. "V pátek vůbec nechodíme ven a ve třídě je pak hrozný hluk" je relevantní důvod. ... A ano, bude složité ty důvody najít, ale za mě není bezpečné navyknout si na "svět kolem vezme 'mě se nechce' jako důvod věci nedělat". Tak zkuste tohle vybalancovat. Ale ano, pravda je taková, že ve školce vlastně tenhle rok fakt být nemusí a nejspíš přijde pouze o tu možnost tam být se segrou.

levandule_k
17. zář 2025

@te_reza Nejmladší může být jiná povaha, můžou být jiné učitelky. Také tam může u dcery hrát roli, že maminka je teď doma s bráchou, tak proč ona musí být ve školce. Intuitivně si myslím, že je když jdou všichni někam do institucí, tak ví, že on musí také, že je to jiné než když si někdo hoví doma.

cherie24
autor
17. zář 2025
@tereza0111

ja bych si ji nechala na mesic, dva doma. A zkusila znovu. Je sance, ze zjistit ze doma je s mamkou, ktera musi i obstaravat miminko nuda a ve skolce je to lepsi... Ale taky je mozne, ze nove ucitelky nejsou nic moc a libit se ji tam nezacne, protoze nebude citit pochopeni a empatii :( Jestli si ani nevsimli, ze jim tam breci, tak to trochu zavani tim, ze to neni o tom, ze dcera nechce do skolky, ale o tom, ze ji nesedi ucitelka

@tereza0111 tak na nudu a mámou je už zvyklá, loni to nebylo o nic lepší, taky proto se těšila do školky. 🙂 Včera jsem pro ní do školky šla a dcera plakala, seděla tam ubrečená, úplně zoufalá a nikdo si ji nevšímal. Ptala jsem se starší, co se tam dělo a prý se jí snažila uklidnit, ale nešlo to a pak se museli rozdělit na odlišné aktivity, tak neví, co bylo potom. Prý je celkem běžné, že tam po školce chodí nové malé děti a pláčou a nikdo si jich nevšímá. Nevím, do jaké míry se dá v tomto věřit 6 letému dítěti. Učitelky tvrdily, že je možná lehce rozrušená, ale jinak byla v pohodě. Když jsem se ptala večer mladší, jestli půjde do školky, začala natahovat, že tam nechce. Popravdě nevím, co si mám myslet, čemu věřit. Malá ale vypadala úplně hotová. Zkusím jí teď nechat vyklidit doma a až se to trochu uklidní i ve školce, zkusím se zeptat učitelek, zda by jí pomohly nějak se zařadit postupně. Je otázka, zda bude někdo ochotný...

cherie24
autor
17. zář 2025
@te_reza

Takhle,pokud tě nic netlačí,nechat ji doma můžeš. Na druhou stranu, nejmladší budeš jednou řešit jak? Tomu nic jiného nezbyde. Mě tam holka řvala tři měsíce, vlastně si školku oblíbila až poslední dva roky a nebylo zbytí. Teď na školku vzpomíná a žádný následky z prvních dvou let na ní nepozoruju.

@te_reza tak za prvé, může mít jinou povahu a za druhé, můžu ho dát do jiné školky. Naše školka byla skvělá, než paní ředitelka vyhnala učitelky a dosadila si své nové soudružky. Uvidím na čem budou ochotné se domluvit, ale pokud by to mělo být tímto stylem, že brečet tam je normální a ono si dítě časem zvykne, tak bych jednoznačně hledala jinde.

Strana
z2