icon

Odklad školní docházky. Jaký máte názor?

20. únor 2020

Ahoj, ve školce mi doporučily, abych synovi odložila o rok školu. Důvodem je, že není sociálně zralý. Je to citlivka, hodně je na nás fixovaný. Když ve školce mají nějaké činnosti, tak se prý málo zapojuje a u spousty věcí neodpovídá. Nicméně já si myslím, že bude stejný i za rok, že je to jeho povahou :D. Je v tomto podobný na manžela, toho se taky můžu 10x dokola na něco ptát a trvá mu než mi odpoví a manžel je prý taky takový asociál :D. Syn je technik a malý kutil (miluje elektřinu a různé dospělácké práce), takže ho podle mě jen ty školkové činnosti nebaví. S dětmi si hraje rád, doma lítá sám po venku a nás nepotřebuje, jen musí mít tu jistotu, že mu nikde neutečeme. Jednoduché příklady umí, většinu písmen taky, podepsat se umí, posedí, je pozorný a zajímá se o to. Je to jen prostě takový ťunťa 🙂. Tak se to teď ve mě pere, zda ho do té školy dát nebo ne.
Nemám problém mu o rok prodloužit dětství, navíc nastoupí i jeho ségra do školky,tak by to bylo fajn. Ale nebude se pak ve škole nudit? Nebudou se mu pak děcka třeba později smát ,že šel o rok později? Navíc když byl se staršími dětmi, tak ho docela táhli kupředu.
Vy co jste měli podobné rozhodování, jak jste se nakonec rozhodli? Děkuji za názory.

Strana
z2
cilkat
21. únor 2020

Odkladů je hodně. Toho, že by se mu děti smály za to, že měl odklad, bych se fakt nebála (pokud nevypadá o dva roky starší už teď). Čeho bych se bála je, že pokud je opravdu sociálně nezralý, budou se mu smát, že je uplakanek/stydlin/bačkora... Prostě, že nezapadne a nebude umět si s tím poradit (ve školce mu se začleněním spíš pomůžou). Otázka je ale i jestli, když dostane odklad, nebude se pak ve škole nudit/nenastoupí jako "chodící encyklopedie".

autor
22. únor 2020

Děkuji všem za názory. Do poradny sním samozřejmě zajdu. Jelikož bydlíme na vesnici, tak do školy jde jen s dětmi, které opravdu pár let zná (u školy ve městě bych se bála daleko víc). Měli jsme včera informativní schůzky ve škole a děti budou mít za 3t zápis nanečisto, tak uvidím z povzdálí jak se bude u zápisu chovat. Syn třeba sám lítá s kamarádem venku, chodí pro chleba, jen potřebuje mít jistotu, že opravdu na něj čekám a nikam mu neuteču 🙂. I v té školce má paní učitelku, kterou chodí objímat, má v ní jistotu atd. tak si myslím, že pokud paní učitelka ve škole mu tu jistotu dá, tak to bude v pořádku.
tak ještě jednou děkuji za názory, ač jsou skoro půl na půl :D, uvidím co řekne psycholožka 🙂

katerinacernotova
25. únor 2020

Zkuste zajit do psyhologicko pedagogicke poradny tam poradi.

Strana
z2