Pokakávání 5leté dítě. Co s tím?

zandi
18. led 2021

Ahoj holky, prosím o radu. Přítel má 5-letou dceru, která se od října začala pokakávat (malý hovínko u zadku, zamazaný kalhotky). Předtím bez nehod. Její máma to prý řešila s doktorkou a prý to může být zácpou a prý ať nejí čokoládu💁. Nicméně sladké ji nedáváme a nyní po 3 mesícich je to stejné i horší. V patek si uprcla 1x, v sobotu 7x a v neděli 3x!!! Hraje si, je veselá, no a najednou toto..nejhorší je, že v tom sedí, stydí a bojí se to říct (nikdo na ni nekřičí, nebije..). Všude smrad, na gauči smrad z toho jak v tom sedí, na posteli...a opruzený zadek. Mám 4-letého syna a od 3,5 let max někdy nehoda, ale tohle je už šílený. Dělá to prý i doma, i ve školce. Holky co s tím? Na druhé straně to asi nechtějí řesit nebo já nevím..

maaaadlaaaaa
18. led 2021

@zandi Nemám zkušenost osobně, ale známá něco podobného z ničeho nic začala řešit a zjistila, že ve školce začala nějaká megera, co odmítá dětem utírat zadky a počítá se 100% samostatností. Byla na ně zlá, když s něčím chtěly pomoci, tak malá to raději prý vždy držela a dopadalo to podobně. Předtím také bez problémů. Vůbec to tenhle případ být nemusí, ale hned mě napadl. Učitelka řekne nechte si velkou na doma a děti se raději poserou.

aronek
18. led 2021

@zandi ahoj, mám zkušenost od syna. Řešili jsme všechno možné. Problém ve školce, posléze ve škole, že se bojí sám na wc, že neví kdy se mu chce, že to nestihne ...... Nepřišli jsme na nic. Pak to na chvilku přestalo a jel na tábor. Po třech dnech telefon. Všechno prádlo našli pokaděné. Takže jsem tam jela , dovezla čisté a nevěděla co s tím. Jedna paní vychovatelka se mně ptala, jestli nevadí, že by mu do čaje dávali kostku ledu. Moc jsem nechápala proč, ale byla jsem svolná k ledasčemu. A ono to pomohlo. Nevím jak to funguje, ale ráno k snídani měl čaj do kterého mu dali led. Do půl hodiny si došel na velkou, to tedy ohlídali. Od té doby bez nehody. Snad ti to pomůže.

ajka198
18. led 2021

podle mě je to psychika, ale nevím proč ani z čeho. Můj brácha to míval ještě ve škole - ne že by se vyloženě pokadil, ale prostě měl uprdnuté a špinavé trenky. Domluva s ním nebyla žádná, ani po dobrém, ani po zlém. Mamka to vždycky zjistila tak, že už neměl žádné trenky ve skříni a tak chodila a hledala "skrýš". Prostě to jednoho krásného dne přešlo. Ale u vás to je mnohem horší, teda podle popisu. Asi bych to nějak nechala plynout, pozitivně o tom mluvila, dala jí najevo, že se to může stát, že to není ostuda atd. A přeju pevné nervy.

drakenn
18. led 2021

Nedošlo k nějaké změně? Není holka ve stresu?

zandi
autor
18. led 2021

@drakenn Její matka porodila další dítě, jedině tato změna. Samozřejmě si všímáme, že je víc žárlivější vůči ostatním. Vše si uzurpuje jen pro sebe. Ale u nás miminko není, nikdo ji nedává najevo, že ji má někdo míň rád nebo tak.

verdos
18. led 2021

@zandi To vliv rozhodně může mít. Kamarádka má 2 děti v pěstounské péči, mají nového sourozence (sourozenec je prozatím se svou bio matkou) a ten rozdíl při narození toho sourozence byl masivní (totální psychický propad, i když se s ním v té době ještě ani neviděli).
Jinak vzhledem ke vztahu úst a svalů pánevního dna bych zkusila trénink pití brčkem (brčko před zuby a postupně zkracovat a začít více naředěnou stravou - jogurt či přesnídávka a postupně ředění ubírat až do normální hustoty). Brčko musí být před zuby, aby se správně zapojovaly právě svaly oblasti kolem úst, aby to mělo ten efekt (posílení, vtažení dovnitř).

zandi
autor
18. led 2021

Holky, ano může mít vliv i ten příchod sourozence. Já teď hodně googlila a našla jsem sekundární enkoprézu. Jenže to by musela k doktorce na vyšetření a to nevím zda ta maminka s ní půjde upřímně... Všechno odpovídá prakticky i naší situaci a i tomu co se děje. Blbý je, že je to fakt šílený. Člověk si řekne, že to přejde, ale když je to 7x denně, tak je to fakt mazec, pořád převlékat a sprchovat (protože v tom sedí a má to zaschlý), nemůžete nikam, doma vše smrdí, opravdu gauč máme vyloženě už zatuchlý, denně pereme... Ty nervy na pochodu... To je na tom taky šílený. Dělat to syn tak už jsme dávno po měsíci u doktorky, nebo psycholožky, aby mi poradila, ale nemůžu jiné mamince radit, když vše bere akorát jako útok na svoji osobu. Bude to boj. Děkuji za reakce, beru si z toho vše a zkusíme to aplikovat.

jade85
18. led 2021

@zandi a nemůže to řešit tvůj přítel jako její táta? Vždyť je to taky rodič. Pokud se její mamince nedávno narodilo mimčo, je celkem pochopitelné, že na to teď nemá kapacitu... od toho má dítě mámu a tátu.

zandi
autor
18. led 2021

@jade85 Moc rád by. Ale cokoliv řeší je to špatně. Nechci to tady rozepisovat vyloženě proč, nicméně daná maminka dělá zle i když se zeptá ve školce na to jak se ji daří, protože ji to hned volají (kamarádky). Natož, když řeší něco po "zdravotní" stránce. Proto hledám možnosti i tady, jinak jak říkám u syna bych to řešila dávno u doktorky. Když se pokusil s jinými problémy jednou vzít dceru k jiné doktorce tak bylo hodně velký zle a "zákaz". Tak asi tak.

jade85
18. led 2021

@zandi no tak ať to udělá, co ona zmůže? Bude se zlobit? Ok, ať se zlobí, zakázat to nemůže, otec má stejná práva rozhodovat o zdravotní péči, jako matka. Ale pardon, dítě má zdravotní problém, matka to neřeší, tak to bude řešit otec.

viridie
18. led 2021

@zandi Ahoj.Moje 5ti leta dcera měla na podzim stejný problém..Pořád se ukakávala, hrozný...Byly jsme i pediatry, proktologa a byla to zácpa.Ono se to prý dětem pak dostane "do hlavy" takže je to dost psychogenní záležitost.Důležitý je pohyb, pitný režím, pravidelnost v návštěvách wc, dítěti nenadávat a být oporou a Lactulóza..Dcera jí beren obden už 3m a vše jen cajk.Držím palec 🙂

zandi
autor
18. led 2021

@viridie děkuji, předám info příteli 🙂

zandi
autor
18. led 2021

@jade85 Ono to je těžký. Vážně to nechci popisovat, protože pokud by sem chodila, okamžitě by se poznala.Zkrátka maminka podporuje názor "jsem matka kdo je víc". Zkusím na něj víc zatlačit, aby si tu doktorku prosadil, nebo ji tam vyloženě vzal.

jade85
18. led 2021

@zandi já to nechci popisovat, ale myslím, že zatlačit na přítele, aby to řešil je to nejlepší, co můžete udělat. Přece se nebude bát svojí ex. Zvlášť, když jde o zdraví dcery.

zandi
autor
18. led 2021

@jade85 Máš pravdu. Já ho do toho nutím prakticky pořád. Pokusím se, už je taky zoufalý.

zandi
autor
18. led 2021

@jade85 A jak o je dle zákona, když ji má v péči výhradně matka a on je jakoby "jen" otec. Může ji tam vzít i bez jejího svolení? Nechceme problémy na OSPOD.

jade85
18. led 2021

@zandi popravdě řečeno legislativu neznám, ale myslím, že i pokud má holčičku v péči matka, tak otec nijak omezená rodičovská práva nemá (pokud na ni normálně platí a dodržuje určený styk). Navíc i kdyby to matka chtěla řešit na ospod (pochybuju, že bude), tak co by řekla - otec chce vzít dceru k lékaři a já si to nepřeju? To by byla sama proti sobě, problémy by z toho mohla mít spíš ona.

zandi
autor
18. led 2021

@jade85 Taky si říkám. Blbý je, že pak špiní otce před dcerou a vždy je to běh na dlouhou trať, než začne být s malou vše OK. Mnohdy si říkám jestli to nemá z toho stresu, že ji používá jako nástroj pomsty. Ale nechci nikoho obviňovat jen tak. Zkusíme zítra zavolat doktorce kdy můžem přijít a zda můžeme. Já se právě nikde nemůžu dohledat odpovědi zda ji tam přítel může vzít, bez vědomí matky - ta 100% zase řekne, že nebude malou stresovat doktorama - jako vždy.

jade85
18. led 2021

@zandi chápu, no. Taky bych si tipla, že psychika v tom problému malé bude hrát velkou roli, takže je potřeba k tomu přistupovat s maximální citlivostí...