Přechod ze soukromé do státní školky. Máte zkušenost?

emamaira
25. led 2022

Ahoj všem,

chtěla jsem se zeptat, jak vaše děti zvládly přechod ze soukromé školky do státní? Jak jste se státní spokojené?
Synovi jsou 4 roky, od 2 let chodí do soukromé školky, 12 děti ve třídě, 2 pečující tety, 2x týdne angličtina a celkově je to tam moc fajn. Od července nám ale velmi výrazně zvýší skolkovne, tak přemýšlím, že bychom syna dali do státní u nás ve vsi. Tady je výhoda, že se pozná s dětmi, se kterými bude chodit do školy a vyzvedávání bude jednodušší.
Máte zkušenost? Jak moc jsou oba typy školek rozdílné?

pribylovapetra
25. led 2022

Sousedovic malá šla do státní jako predskolak a moc to nedávala ani ona ani rodiče. Po měsíci ji našli jinou soukromou

pabka
25. led 2022

Obě dcery chodily do soukrome od 3 let, nevzali je do státní pro přetlak. No a pak přešly do státní, přesně jak píšeš, tam chodily děti z okolo, udělaly si tam kamarády, chodí spolu ven i po školce a starší už je s nimi ve škole. Zvládly to bez problemu.

1lenuska1
25. led 2022

To muze byt tak moc rozdilne… vzdy zalezi, na jake narazite lidi. Muzou byt uzasni andele ve statni stejne jako v soukrome, muzou byt pohodlni blbouni ve statni i v soukrome. Zjistujte si informace od lidi, co tam chodi… zkuste oslovit tu skolku… uvidite, jak s vami bude ta ktera komunikovat… dejte na pocit 🙂

sirinfirst
25. led 2022

Syn byl rok v lesní a pak šel do státní.. Ne, že by to nezvládl, ale na lesní vzpomíná do dnes.

anetka1701
25. led 2022

Ahoj, nejsi z Kolína? Taky mi dneska přišel mail že se nám zvedá školkovné... Po tom, co jsem měla ve státní dvě starší děti jsem se rozhodla, že to té nejmladší neudělám... Prostě ten přístup je jinej a mě to nevyhovovalo, ale možná to bylo konkrétní školkou, nevím... Takže nejmladší půjde do soukromé školky, ale do jiné - kde školkovné není tak drastické, ale pořád je to soukromá školka...

vikinkav
25. led 2022

Od zari budou deti nastupovat do statni, tak jsem zvedava, doufam ze to zvladnou, na soukromou uz mit nebudeme 😬 bude jim temer 5 a 3 roky. Presne si od toho slibuju ty kamarady a zname v okoli, to tam ted proste neni. Prestoze skolka je uzasna 👍

lentilkah
25. led 2022

Zkusenost nemam, ale ty mensi vesnicke statni skolky jsou nejspis neco jineho, nez statni skolka ve meste. U nas je treba jen 10 deti a dve ucitelky 😊

felixfelicis
25. led 2022

To je skolka od skolky...tady u nas jsem parkrat videla ucitelky z jedne ze soukromych MS, jak berou prochazku s detmi pres OC, aby si s sebou vzaly kaficko a jine skolky jsou vyhlasene siroko daleko, statni skolky maji taky dost ruznou povest. Mela jsem syna v podobne male skupine jen jako dvouleteho, ale predskolak da velkou skolkovou tridu dobre...u nas je taky anglictina dvakrat tydne, plavani, keramika, technicky krouzek, joga, balet, hudebni krouzek. Ze pozna budouci spoluzaky bych brala jako velke plus.

hojda
25. led 2022

Záleží jakou máte školku v obci. Poptej se, jak to tam chodí.

emamaira
autor
25. led 2022

@anetka1701 😂 super, jasně, jsme od Kolína a syn chodí do medvědů. Napíšu ti SZ🙂

anetka1701
25. led 2022

@emamaira :D :D :D to je ale setkání... Napiš 🙂

babka
25. led 2022

to je fakt individuální. Dcera začínala v soukromé firemní školce a vůbec si tam nesedla s dětmi. Pak přešla do státní a byla spokojená moc celou dobu.

jannym
25. led 2022

Dcera chodila tri roky do firemni skolky a jako predskolacka prechazela do statni, krome vybaveni a mnozstvi personalu, jsem moc rozdilu nepostrehla, do obou chodila dcera moc rada, pani ucitelky byly super a par deti s ni potom pokracovalo ve skole, takze za me fajn

mdch91
25. led 2022

Nemam zkusenost se soukromou skolkou, ale prave jsem dostudovala ucitelstvi pro MS, takze mam dost zkusenosti z praxi s tema statnima. Tam je jediny velky uskali pocet deti, ale vsechno ostatni je o lidech. Muze to byt skvele a muze to byt tragedie. Blby je, ze taky kazdej rodic od skolky ocekava neco jinyho. Takze treba ja jsem menila skolku nasich deti a rozhodne tam uz dalsi dite pri tomhle personalnim obsazeni nedam a desitky rodicu jsou tu spokojeni. Poptej se rodicu a setkej se s personalem. Nase soucasna skolka je statni a je skvela (pristupem, vybavenim, komunikaci)

blondynka400
25. led 2022

@emamaira obě nejdřív chodily do soukromé (cca od 2 let), jak to bylo možné, přešly do státní školky. Tedy v necelých 3 letech. Za mne je zkušenost taková, že statní školky byly lepší než ty soukromé (můžu porovnat dvě soukromé a dvě státní). Jak už tu bylo napsáno, je to o lidech a ne o tom, zda je to soukromé a nebo státní.

emamaira
autor
26. led 2022

@mdch91 o ten počet dětí mi hlavně jde, pokud má jedná učitelka na starost 25 děti, tak nevím, jestli je vůbec v lidských silách se těm dětem nějak věnovat, dělat smysluplny program, který děti rozvíjí.

emamaira
autor
26. led 2022

@blondynka400 díky, jde mi hlavně o to, že ve státní bývá kolem 25 děti na jednu učitelku. Mají tam čas se dětem věnovat nebo jen stíhají zajistit, aby děti "přežili"? Nejde mi primárně o to, zda je školka státní nebo soukromá, ale o ten počet dětí.

1lenuska1
26. led 2022

@emamaira Opet to stejne - opravdu zalezi na cloveku, konkretni ucitelce. Ano, je to v lidskych silach 😊 a vezmi si, ze dnu, kdy je pritomna plna trida je fakt malo… nestava se tak casto, aby chodili fakt vsichni 😉 a pak kdyz na to ucitelka kasle, nevenuje se ani 10 detem. Poctu se opravdu neboj 🙂

la_lilloise
26. led 2022

Nase přecházela ve 4 letech. Předtím chodila do DS, kde bylo max 12 dětí na dvě tety. Bala jsem se hodne (28 deti ve třídě na 2 ucitelky), ale měli jsme stesti a paní učitelky jsou skvele a tím, ze z DS s ni vzali do stejné třídy i nějaké kamarády, proběhlo to v klidu, Reálně nakonec ve třídě zatím nikdy nebylo víc než 18-20 dětí (nemoci, dovolené atd). Jediné minus je jídelníček, v soukromé brali od soukromé bio firmy a tady vaří školní jidelna, sice je to násobně levnější, ale kdyby to šlo, raději bych si zas připlatila za tu kvalitu.

emamaira
autor
26. led 2022

@1lenuska1 díky, to je pravda, že nikdy tam všichni nebudou🙂

blondynka400
26. led 2022

@emamaira u nás byly vždy dvě na třídu. V hlavní čas byly vždy dvě, jedna pouze ráno a pozdě odpoledne. Když bylo potřeba, pomáhali i "uklízečky". 25 děti ve třídě ve skutečnosti nikdy nebylo, vždy někdo chyběl. A fakt se jim věnovali víc a lépe než v té soukromé. V soukromých sice byly fajn a milé, ale za mne tam prostě chyběla vždy ta profesionalita a odhodlání, co bylo ve státní. A to ani jedna soukromá nebyla špatná, ale ve státní jsem měla asi víc štěstí 🙂

mdch91
26. led 2022

@emamaira precti si RVP, pripadne ŠVP, co musi takova ucitelka naplnovat. Ne, opravdu neni MS jen hlidarna kvuli tomu, ze mame pitomej stat, co na tu ucitelku navali tolik deti.

lenerka1
30. led 2022

Podle mě hodně záleží, na jaké paní učitelky ve státní narazíte...my přejít museli kvůli oční vadě do oční třídy státní školky, v soukromé jsme byli nadmíru spokojeni jak s přístupem, programem, stravou, a malý ten přechod zvládl lépe než já, ale jen díky tomu, že měl štěstí na úžasné paní učitelky, respektující, nadšené a má třídu jen 13 dětí, takže ten rozdíl nebyl tak velký, o paní učitelkách z ostatních tříd té samé školky tak dobré mínění nemám a dceru tam nedám.