Přijdou k vám pouze mikuláš nebo i čerti?
Ahojda, přijde k vám pouze mikuláš nebo i čerti? Máme doma 3 letého raubíře 😀 není brzy na čerta? Případně máte masky nebo jen namalovaní na černo a nějaký chlupatý kožich? 😀
Už ne, ale od dvou a půl roku chodili každý rok, když bylo prckovi 10, tak dostal rozlučkovou listinu, že ted už je to jen a jen na něm, aby se už nesetkali 🙂
Ano, jsou na chodbě, dovnitř jde pouze Mikuláš s čertem. Nestrašíme, jsou pochválení (protože jsou fakt hodní) a to je všechno. Zase se kolem toho dělá jen zbytečný humbuk.
@baragabinova ne, ani u dcer jsem nikdy domů nepozvala,ani u syna nepozvu. Když to jde ,jdeme někam mimo domov,ale do bytu mi nesmí.
@pe_tu_ss_ka přesně tak to mám nastavený já , klidně jdeme nekde v obchoďáku, kdysi jsme chodili ke kamarádce,nebo kdekoli je nějaká akce ,ale domů je nechci.
K nam domu certi nechodi a ani nikdy neprijdou. Doma je bezpecny prostor, muzeme se na ne jit podivat ven
@dendy88 syn je viděl vloni ve školce poprvé (měl skoro 4). Vysvětlujeme, že nejsou pravý, že to jsou jen masky. A pak mi hlásil, že poznal, že je to maminka kamaráda ze třídy, která pracuje v kuchyni. Takže se vůbec nebál. Nestrašíme čerty ani jinými strašidly, ale i přesto chci, aby věděli, že doma se bát nemusí a nikdo cizí je doma strašit nebude. ❤️
@baragabinova Synovi jsou skoro tři, nepřijdou k nám ani čerti, ani Mikuláš. V dětské skupince teď tohle téma jeli celý týden, předpokládám že budou ještě pokračovat. Doma si o tom povídáme spíš okrajově, přijde mi, že syn moc nechápe, o čem je řeč 🤷♀️ Ve skupince hodně zpívají a tancují, paní učitelka s nimi vyráběla. Takže jako nějaké tradice tam jsou, ale strašení čerty by mi přišlo zcestné... Proto domů určitě nepřijdou a jestli se půjdeme podívat ven, to bude záležet, jestli nebudeme zase marodit 🙈😆
Jasný, chodí k nám od malinka u všech dětí 🙂 Vždy se na to děti těší, stejně tak letos tříletý.
Samozrejme, krasna tradice 🙂))
3,5 roku a chystáme se letos poprvé, a to na Mikulášskou mimo domov. Mám na Mikuláše z domova hezké vzpomínky, ale i dětskou úzkost 😀, takže když došlo na tohle téma, přišlo mi to jako nejlepší varianta.
@baragabinova joo, čert musí bejt. Jak završí 2 let, je potřeba alespon čerta vidět jednou za rok 😀 už se těším.
Ano, jako každý rok 👍🏻⭐️
Ano, chodí k nám od jeho dvou let, někteří čerti mají masky, někteří namalovaní, teď mu jsou 4, takže dojdou potřetí. Poprvé byli jen na silnici a k nám šel jen Mikuláš a anděl, vloni si čert lehl před dveře, jen tam ležel, syn si na to pamatuje, že nám ušpinil rohožku se skřítkama a nadšeně to všem vyprávěl, pamatuje si to doteď, že tam ležel, trauma nemá. Letos přijdou zase, máme i mladšího necelé dva roky, takže zase poprosím aby stali na silnici, maximálně před dveře, případně je pošlu pryč, ale oni jsou rozumní, když vidí, že to není ok, tak se sami vzdálí (jsou to kamarádi, co se toho vždycky u nás na vesnici ujmou a mají teda co dělat celé odpoledne). Čerty ho nestrasime, klidně před ním říkám, že jsou to masky. Teď byla neteř na Krampusacich, viděl fotky, ukazovala jsem mu i jak vypadají ti čerti bez masek (byli tam fotky), z fotek se nebál, jen říkal, že jsou škaredí, dokonce to chtěl vidět několikrát (osobně bych ho tam nevzala, ať se jde podívat sám až bude dospělý). Do školky chodí jen Mikuláš a anděl, čerti jen klepou na dveře a paní učitelky je nepouští. Ale kdybych věděla, že se bojí, tak se domlouvám bez čertů nebo je nezvu vůbec a balíček nechám za oknem.
K nám nechodí ani Mikuláš s andělem,nemáme nikoho známého,kdo by se za ně převlékl,takže jdeme na akci
kde ti čerti jsou,jinak já jako malá jsem se bála i Mikuláše ( k nám domů chodil jenom Mikuláš- byla to moje teta) a ve školce a škole jsem se bála čertů a to nás s nimi nikdo nestrašil
U nas byli poprve v asi trech letech nejstarsi dcery. Hledala jsem tehdy nekoho s ne moc strasidelnym certem. Tenhle si k malym detem nenadaval masku a retez jsem dopredu zakazala. Pak jsme asi dva roky certa nemeli. Jeden rok se mi nepodarilo sehnat, dalsi rok jsem nehledala a dcera brecela, jaktoze k nam zadny neprisel. Dalsi rok je dcera zase chtela. Byl covid, takze navsteva probehla venku pred barakem a minuly rok uz taky venku (nechci je poustet az do obyvaku a chodbu mame blbe uzkou a deti uz moc). Dopredu jsem se vzdycky domluvila, co si muzou certi dovolit. Letos nasi certi nechodi, takze zadneho nemame. Bydlime na rakouske hranici a hodne se tu drzi krampusaci, takze dopredu musim zkoumat, co budou certi zac. Krampusaky nechci. Zaroven tu ani nechodime na Mikulase nikam ven, protoze hrozi, ze tu clovek krampusaka potka. Loni tu byli krampusaci dokonce na oficialni akci od mesta. Kdyz jsem ja byla mala, tak k nam domu certi chodili, delali je hasici a kdyz se nam nahnalo deset poradnych hasicskych certu do obyvaku, to uz bylo trochu moc, ale bezneho jednoho nebo dva nepripite certy moje deti videt muzou. Nedavno byl Halloween, kdy spousta matek nastroji deti a sebe do prisernych masek (cemuz zas ja moc nefandim), ale aby videlo dite certa s Mikulasem, to uz je u nich spatne... Takze pokud ty proti certum nic nemas, tak si proste nejakeho schudneho sezen, vzdycky se da dopredu domluvit na podminkach.
@baragabinova ne,nikdy jsme nechtěli děti strašit čerty a udělali jsme dobře, děti čerty milují,dokonce i Krampus čerty, fotí se s nimi, nemají z nich strach.Za Mikulášem chodíme pro balíčky,ale ví,že to jsou převlečený lidi.Dceři za měsíc bude 8, synovi v únoru 6. Nespatřuji na tom nic dobrého strašit děti
S tříletým bych šla spíš na nějakou besídku, než tahat Mikuláše domů. Mám děti 8 a 6 a čert k nám přijde. Ale žádný Krampusak, jen takový čertík Bertík, děti z něj mají respekt, ale pak se i zasmějí.
@baragabinova Syn má 5 let a teprve teď si myslím, že by je doma vydýchal.
Každý to má jinak, dle svého. Já své děti nikdy nestrašilo když budeš zlobit dojde si pro tebe čert, čarodějnice atd....ikdyz mladší mega zlobí tak prostě ne, abych pěstovala nějaké strachy.... Starší má osm let a nikdy u nás nebyl ani Mikuláš ani anděl natož čert....nechají na okně sladkosti
Ano přijdou. A bude to legrace, děti se budou trochu bát, ale hodně radovat. Možná o tom bude ta menší půl roku vyprávět jako loni (ta starší to už bere jen jako kulturní vložku). Ale my jedeme v takovém "ladovském" pojetí. Je to jako napínavé než přijdou, ale pak to celé probíhá mile a čerti nejsou nijak děsivé postavy.
Nikdy u nás čert nebyl. ( Syn 8,5 a 5let) Mikuláš nám nechává nadílkou za oknem.
Letos možná půjdeme někam ven na nadílku.
@baragabinova dcera má 22 měsíců. Mikuláš s certama u nás byli v sobotu. Ale praví čerti z Valašska, co se ho boji i dospělí 😁 Byli venku za oknem, já šla za nima vem a tatínek držel dceru doma za oknem. Malá se smála, ťukala na čerty a mávala jim. Pohoda.. Jsem jim řekla ať hlavně neskakaji a neřinčejí zvoncema, ale malé to bylo jedno. Už minulý rok jako Mimi si hlásila Krampusa. Nějak ji tyto věci nevadí.. Jen se nesmí lesknout jinak by byl tomu konec.

Ano, cert bude jeden a syn ho uz v 5 letech prokoukl, ze ma plastovy retez, takze to je jen nekdo prevleceny 😄 Ja detem rikam, ze certi neexistuji, jsou to jen masky.