icon

Příprava na školku: Co očekávat a jak se připravit?

95newmommy2020
8. únor 2022

Ahojky holky, za rok nám jde naše mimi do školky. Chtěla bych ho i sebe připravit. Jestli bych mohla dostat par rad. Jak to tam funguje, co se očekává od 3 leteho.
Vím, že ty pleny, ale teď mu byly 2 roky a zatím nejeví zájem o vykonání potřeby jinam než do plenky. Ale stále rok čas.
Něco dalšího? Sestavují si už takový rozvojový plán jakých cílů je nutno dosáhnout. A pak se ještě rozhodnout.
Je tu lesní školka úplně super hrozne svodobmy pojetí fakt se mi to líbí a pak tj máme přímo pod balkónem spadovou mega školku..
jakou jste volily školku ?

Strana
z2
95newmommy2020
autor
9. únor 2022

@lenulen On má dva novinky. Jeden je takovej obyc a druhej je imitace wc. S tím druhým si hraje, splachuje, dává tam plysaky. Občas si ho přinese, když jdu já na wc a sedne si.. Ale nechce abych ho svlékla, to zase zdrhne. A cura na povel ve vane, toho bavi, takže asi tohle chápe. Možná v létě, KdZ bude litat jen tak, to třeba pochopí. Jenže nevím jestli je to zrovna dobra cesta, protože nemůže chodit ven nahatej :D

95newmommy2020
autor
9. únor 2022

@westie Jo tohle pojetí je pěkný. Možná bychom mohli zvolit i nějakou takovouhle soukromou školku, kde to bude víc v klidu. Žádný stres s tou samoobsluhou apod. Jinak mentálně bych řekla, ze by i teď to zvládl třeba půl den. Děti má celkem rád, zatím si s nima moc nehraje, ale preferuje být v blízkosti děti, než být sám.

prejeta_zaba
9. únor 2022

Nemá cenu řešit, co bude za rok. Na nočník ho naučíš na jaře, je blbost ho to teď učit a venku co, budeš ho co 10 minut vyslékat z kombinézy? 🤷‍♀️ Naučili se to všichni, tak si s tím nedělej hlavu. 😉Požadavky, co píšeš jsou spíš pro odchozí předškoláky než pro mrňouse. A mají to napsaný, protože to určuje nějaká příručka. Těžko ve školce řeknou "jejda, neumí nakreslit postavu, nepřijímáme". 😀 Druhé dítě šlo v čerstvých třech a celkem jsem se divila, koho všechno vezmou, syn snad jediný uměl mluvit a tak nějak fungovat. Ostatním fakt jako v šatně sundávali plínky, udělali tak paci-pacicky a normálně ve školce fungovali. 🤷‍♀️ Lesní školku bych pro tak malé asi nezkoušela. Je to fajn ve městě, když dítě nezná nic jiného než sídliště a oplocené hřiště, ale je fakt, že pro ty malé jsou ty podmínky dost extrémní. Nestresuj, není co nezvládnout. 😉

lenulen
9. únor 2022

@95newmommy2020 to asi ne, ale je to dobry zaklad 🙂

mollyweasley
9. únor 2022

Děti se ve školce opravdu hodně naučí s kolektivem, já bych jenom moc ráda doplnila takové maličkosti, které rodičům hned nedojdou, třeba že dítě musí vědět, že se jí u stolu a během jídla se u něj sedí, a že když učitelka dítě zavolá, ono přijde a nemá z ní dobrý den. Protože, ruku na srdce, spousta dnešních dětí je zvyklá, že můžou běhat po bytě a k mamince si přijdou pro nabranou lžíci, a když jsou venku, třeba na motorce, maminka zavolá "Pepíku, vrať se, je tam cesta", Pepík jede vesele dál a maminka za ním utíká. Tohle je prostě při dvaceti dětech strašný průser a když na to ty děti nejsou zvyklé, pak všechno tohle náhlé omezení svobody strašně obrečí, protože nechápou, co že se to po nich najednou chce. Minimum dětí je z domu zvyklých na polívku a hlavní jídlo, to taky může trochu překvapit.
Jinak nikdo neřeší, že se neumí tříleté samo obléct nebo utřít zadek.

95newmommy2020
autor
9. únor 2022

@mollyweasley Ty jo to máš pravdu, na polivku a hlavní jídlo zvyklej není. To vůbec neděláme totiž. Taky vůbec nekupujeme chleba, a to je celkem častá sváča. Jídlo ji většinou v sedě, ale někdy přesně jak píšeš si běhá za lzickou. Venku to vedeme tak, že řeknu, že jdeme, a když nejde, jdu sama. A on zatím za mnou jde, docela si mě hlídá.

mollyweasley
9. únor 2022

@95newmommy2020 To jídlo právě bývá dost šok a děti můžou mít třeba zácpu - najednou jí více pečiva a zapomínají pít. Polívku právě už dělá málokdo, ale ve školách to prostě pořád je 😊

vladienka
9. únor 2022

@mollyweasley ja som z toho mnozstva peciva v skolke uplne nestastna :/ to nemoze byt na svacinu nieco ine? Hruza

mollyweasley
9. únor 2022

@vladienka Je to těžké. Musí se splnit spotřební koš i finance. Musí to být ochotná sníst většina dětí. A musí se počítat s tím, že tam jsou děti od šesti do půl páté a za těch pět korun potřebují dostat tak syté jídlo, aby vydržely. Pokud mi ráno v půl šesté dítě není schopno snídat, ocením na svačinu rohlík, mlíko a kus jabka a vím, že to dítě sní. Nechci pokus v podobě pohankové kaše, kterou sní jedno dítě ze třídy a ostatní jsou tedy pět hodin hladem.

kexina
10. únor 2022

@vladienka
@mollyweasley Hlavní důvod jsou ty finance. Ale já jsem za to i ráda, protože nakonec je to pestřejší, než kdyby vymýšleli bůhví co. U nás jsou striktně na dopolední svačinu pomazánky. Syn je doma nejí, ve školce dlabe jak o závod. Jednou je to pomazánka tvarohová, jindy brokolicová, rybí, pak třeba pohanková... A kluk tak sní často i to, co doma nechce, nebo nechce ani ochutnat. Neumím si představit, co jiného by mohly školky chystat, aby to bylo takhle pestré a vešly se do nějaké rozumné ceny. Plus ke všemu mají ovoce a zeleninu,u nás to mají tak, že mají k dispozici tác, kde je ovozel nakrájená. Některé dítě holt nechce, jiné (jako to moje) si pak rádo vezme o to víc.
Jen odpoledne mají na svačinu jen chleba s máslem, rohlík a mléko apod., to jsme si odhlasovali.

Strana
z2