Problémy s učitelkou ve školce, co byste dělaly?
Ahoj holky 🙂
chci se vás zeptat.Dcera mi včera říkala,že se jí ve školce nelíbí,že je paní učitelka zlobivá.Zeptala jsem se jí co se děje.A ona mi řekla,že když kluk zlobil paní učitelka s ním třásla a názorně mi to předvedla na mě.(Vzala mě za ruce a začala se mnou třást a říkat,že jsem zlobivá) :( Hrozně o tom přemýšlím,jestli něco učitelce říct nebo ne.Dceři jsem řekla,že to se nedělá a kdyby něco jí paní učitelka dělala,že mi to musí okamžitě říct a že jí nemůže ani plácnout.
Co by dělala každá z vás,kdyby tohle zjistila?? :(
Dále se chci dcera nejí žádné pomazánky,jednou mi potom i zvracela a Dr.říkala,že jí nikdo nemá nutit ať si jí suchej chleba i rohlík.Učitelka o tom ví a na schůzce rodičů bylo řečeno,že v tom není problém.Ale najednou mi bylo učitelkou řečeno,že když jí to nenamaže,tak ostatní děti to budou chtít taky nenamazané.Ale když to tak řeknu snad se může rozhodnou jestli to sní samotné nebo namazané ne??Platím jí to tak snad je to na ní a ostatní když budou chtít suché ať si to sní taky suché.Prý v pondělí příjde ředitelka a to jídlo se bude řešit.Ale myslím,že není co,prostě jí dát pomazánku vedle a když jí bude chtít bude a když ne tak ne.
Děkuji mockrát přemýšlím nad tím
@suzanna123 Ach jo.
@evaviki Ahoj, moje dcera taky neji nic kasoviteho, kremoveho, namazaneho. Nenapada te, proc? Pises, ze tvuj syn taky, proto se ptam. My ji to proste nedavame, ale duvod by me zajimal. Treba u br. kasi nesni, ale stouchane br. ano. Prislo mi, kdyz byla mala (1-2roky), ze po tom mela i nabeh na daveni. Zajimako by me, cim to je. Nemyslim, ze si to vymysli, ale v necem ji vadi ta konzistence.
K tomu třesení se ani vyjadřovat nebudu, to je jasné, že přestřelila, ale ohledně toho jídla je to opravdu složité. U nás ve školce to funguje tak, že neexistuje, aby dítě mělo nějaké výjimky v jídle, pokud na to nemá papír od lékaře. Někomu se to může zdát poměrně radikální, ale třeba například naše MŠ má 8 tříd, cca 200 dětía a opravdu není možné, aby si kuchařky od každého dítěte vyzvěděly, jakou bude zrovna chtít svačinku. Děti do jídla nenutíme, jen se pokoušíme namotivovat k ochutnání ( a divili byste se, co dětí si pak ještě nakonec dojde přidat). Pracovala jsem u nejmenších dětí a tam obzvlášť hraje hroznou roli opičení - jedno dítě prosilo u oběda o suché těstoviny, kuchařky mu vyhověly a rázem omáčku nechtěl už nikdo - a někteří rodiče si pak druhý den stěžovali, že jejich dítě nemělo omáčku, přitom jí má moc rádo🙂
@apacheee jo, takhle se učitelky mého syna rok snažily namotivovat k ochutnání mlíko. 😝 Konečně letos jsme je přesvědčila ať se na to vykašlou, že to stejně nemělo smysl a nucení není absolutně k ničemu. Ale pokud chtějí riskovat že se pozvrací a znechutí mu celou školku (kam stejně kvůli nemoci víc nechodil než chodil) tak prosím. doufám že už to vzdaly. Naštěstí letos už mi to malej může říct, loni skoro nemluvil, má opožděný vývoj řeči.
@andelka Takhle ale já to namotivování nemyslela🙂Sama mám psychické bloky ze stravy v MŠ a dodnes nejsem schopná pozřít mlíko nebo věci s cibulí (kolikrát jsem se tam pozvracela ani nemá cenu říkat). Ale během roku si uděláš představu o tom, co které dítě jí a co nejí. A někdy má třeba pomazánka, kterou má dítě rádo, trochu jinou barvu než obvykle a už je to pro něj důvod se na ten chleba ani nepodívat - tak mu zkusím říct, že tuhle pomazánku má rádo a ať zkusí malinko ochutnat a pokud mu to chutnat nebude, samozřejmě to jíst nemusí. Některé dítě pak ochutná, jiné nikoliv - ale divila by ses, co dětí si po takovémhle pobídnutí jde ještě nakonec 2x přidat. Rozhodně bych dítěti nenutila nic jíst, ale pobídnout přece není nic špatného. Aa taky když jednou vím, že něco nejí, nebudu mu nabízet, ať to ochutná🙂
@apacheee já myslím, že by bohatě stačilo, kdyby to jídlo bylo "oddělitelné" - prostě omáčku nedávat na těstoviny, ale vedle. Stejně, jako dětem taky nesmíchají dohromady brambory, maso a špenát. To přece není žádná práce navíc. Stejně, jako si napsat, že z 200 rohlíků mají 180 namazat a 20 nechat suchých. Chápu, že dělat extra buřty, že tomuhle dítěti mazat málo, tamtomu hodně a jinému místo pomazánky džemem je nereálné, ale v tomhle opravdu žádný problém nevidím. A fakt by mě nenapadlo vyjíždět na učitelku, že malá najednou nechce pomazánku - to bych se snažila řešit s malou, proč to najednou nechce. Já ji ani teď neberu jako nemyslící opičku, které řeknu, co má udělat a ona prostě musí poslechnout, protože na to aby měla názor je ještě malá, tak moc nechápu, že má někdo takový přístup k dětem tříletým...
@veverun Jestli se můžu přimluvit, netřeste ani se svým vlastním dítětem - ať je to vejlupek sebevětší! Dětský mozek má spousty teňoučkých žilek a ty zatraceně snadno praskají. Takové mikrokrvácení samozřejmě znamená odumření postižené oblasti - a ta může být tak malá, že žádné příznaky ani nepostřehnete (viditelné je to pouze na MRI). Nechci zbytečně strašit, ale z neurologického hlediska je to hrozně nebezpečné ☹
@suzanna123 Tak to s těmi obědy takhle u nás normálně funguje🙂 A ještě k těm suchým rohlíkům - vím, že se to u nás ve školce dělalo, ale pak přišla hygiena a zjistila, že se dávají dětem suché svačiny a byly kvůli tomu nějaké problémy a od té doby to jde jen s papírem od lékaře:(
@apacheee jo, to chápu. Můj na začátku nejedl pomazánky na pečivu, tak mu to mazali jen slabounce a možná taky zafungovalo "stádní chování" a pak už normálně svačiny jedl, pomazánky mají často. Jinak s ničím jiným problém nebyl, jen prostě cokoliv je od mlíka na pití, tak nula bod. Bylo to tak celej rok a věřím tomu, že kdybych to teď v září neřekla znovu a zcela jasně, tak by to učitelky zkoušely znova.
Nemáme nic od doktorky (což je jasné že některé děti mají), jen prostě víc jak dva roky nepije nic od mlíka.
Nevím co si některé učitelky snaží dokazovat, že to děcko nakonec naučí, přesvědčí nebo co...
Co se týče jídla, chápu, že to je asi těžký a jak věřím jí dokonce to, že když ona to bude mít suchý, že ostatní děti to budou chtít taky suchý a kdo ví,co pak budou doma vykládat. Že měli suchej rohlík a rodiče tam naletí a budou se dožadovat vysvětlení, takže tak. A zkusila bych jí doma říct, že děti taky jí pomazánku, at to zkusí a třeba se dá přemluvit, děti jsou v tomhle hrozně ovlivnitelný a třeba si dá říct a nakonec jí ještě bude chutnat..jinak teda je to blbý, do školky chodí 5 dní v týdnu a aby jedla jen suchý rohlíky a chleby jak ty chceš, to mi taky nepřijde moc super pro malý dítě.
@al_muzna
Já teda nevím,ale v rukavičkách kolem dcery rozhodně nechédíme a naposledy se nechodilo v rukavičkách s tím pribináčkem a ona ho vyzvracela.
Je jasné že děti neposlouchají učitelku hned a někdo je živejší nebo tak,ale myslím,že učitelka na toto právo nemá i kdyby byl nezvladatelný ;) Mě by e teda rozhodně nelíbilo i kdybych věděla,že mám nezvladatelné dítě,že by s ním někdo třásl,tobě by to nevadilo??Vždyť to si nikdo nemůže dovolit natož paní učitelka.
A s tím platem,chápu,že to není zrovna fajn výplata,ale klidně do toho kauflandu teda jít může,ale zvolila si tuto dráhu a že se špatně vyspala a nezvládla situaci nebo byla ve stresu z uplakaných dětí,to si musí řešit sama v sobě a ne třást s dětma.Jsou tam 4kluci a se všema se moje dcera baví a nikdo nen nezvladatelný ;)
@al_muzna
Je to informace z které tu vycházíme a pokud ti dítě které je živé mluví k nezastavení a je pořád veselá a akční jde ze školky brečí říká ti že se mu po tobě stýskalo,že už tam nechce a když to z něj doluješ nakonec řekne,že je paní učitelka zlá a že se toto stalo a názorně ti to předvede,tak to je k zamyšlení......A ještě dodá že paní učitelka řekne že je zlobivej kluk........věřím jí toto by si nevymyslela.
Tak já jsem naopak ráda, že učitelky děti vedou k tomu, že musejí jídlo aspoň ochutnat. Nejstarší nastoupil do školky jako tříleťák, který jedl pár svých oblíbených jídel, která jsme doma točili pořád dokola... a teď je předškolák a díky "nucení k ochutnávání" jí téměř všechno, dokonce i to, co třeba nemá moc rád a dokonce si už párkrát vzal i chléb s pomazánkou, i když dva roky jen okusoval suchou kůrku. Najednou mi doma škemrá o zeleninu, šlehaný tvaroh, omáčky a maso... jsem za to ráda. Kdyby mu od začátku ustupovali, tak se doteď živí suchými přílohami 😉 .
Taky se přidám. Mám nejedlíka, u nás ve školce musí být na to, že dítě něco nesmí taky papír od lékaře, jinak to prostě dostane. Dostane na talíř. Pokud to nechce, zkouší se "domluvit", většinou aspoň na ochutnání. Můj kluk z toho trauma neměl a jsem jim vděčná za to, že okoukal odvahu zkoušet u jiných dětí, že v kolektivu vůbec prostě jen napodobuje a láduje se, a že ozkoušel i věci, které třeba opravdu doma nejí, protože ji prostě neděláme. Možná kdyby měl trauma a zvracel, asi bych mluvila jinak, ale ohledně různých názorů co tu čtu nesouhlasím nebo se mi nelíbí pár postřehů:
1) kuchařky nemají co na práci - no to teda mají! i ony totiž pomáhají s dětmi, nejen že vaří, ale i hlídají, poklízí a vůbec vše co je třeba.
2) maminy co pořád všechno řeší a řeší, jedna nastoupí na učitelku, že dítě nejí a ať to do něj nacpou, a druhá nastoupí proto, že dítěti nemají nic dávat ani ochutnat.. 😖 jen z lidskýho hlediska, takový ty lidi co furt všechno a nejlépe hned řeší. Kdyby učitelky netrvaly na tom ochutnání, myslím, že hodně dětí by ve školce ani nejedlo, kdyby jim to jen prdli na stůl a čau... Možná je to tím, že fakt nemám negativní zkušenost a ty učitelky prostě chápu a jsem ráda, že dávají ochutnat a u těch dětí sedí a dozírají na to, co a jak jedí, protože to si myslím není ani jejich práce, aby se snažily dětem ukázat spoustu jídel a namotivovat je k jídlu. Co já vím, tak je opravdu nenutí, jsou citlivé.
3) ano, problém českýho školství trochu je to, že z historie se snažíme všechny ve skupině tak nějak srovnat, aby byli stejní a nelišili se...je to takovej extrém od přílišný individualizace která je třeba zase jinde ve světě, nejlepší je asi zlatá střední cesta.
4) ano, třást dítětem, to bych se teda bála, co se tam děje, ale postupovala bych citlivě. Děti si rády přidávají, potřebovala bych si to nějak ověřit, jak to tam chodí z více zdrojů...
Jak říkáš 🙂 a hlavně si myslím, že ty děti jsou takový, že když vidí, že to jedí ostatní děti, tak že zvědavost je někdy silnější a dají si taky 🙂
@apacheee
Tady jsou 4 třídy cca 120dětí,na začátku roku se sepsalo co dítě jí a co NIKDY nejí,každá kchařka to tam má napsáno a bylo nám řečeno,že dostávají pomazánky vedle a né namazané.Kuchařky to mají napsáno v kuchyni kdyby náhodou si dítě vymyslelo,žwe to nejí ať se to zkontroluje.......Už jsem toto vše psala zezačátku.Mělo to fngovat,nefunguje!
Též jsem psala,že pokud mi dítě nejí tyto pomazánky tak má být bez jídla a o hladu jen kvůli tomu aby se nikdo neopičil a byl napapaný ?? to mi příjde divné,přeci když ty nebudeš jíst něco tak si to taky nedáš 🙂
@veruska007 moje reakce výš je na tebe, jen jsem tě zapoměla označit 🙂
@suzanna123
Onono to tak fungovazt mělo vše mělo být oddělené ale není jak tak zjišťuju.Naší bude v březnu 5let takže už je dost velká na to aby si řekla a sdělila názor.A pomazánky nejí a nikdy nejedla i po pribiňáčku zvrací ;) prostě jí vadí asi ten tvaroh nebo ta konzistence
@anetaji No, pokud to takhle u vás funguje, tak by to měli dodržovat. Ale osobně bych toto do školky nezaváděla. Vidím to z obou stran, takže až se to bude týkat mého syna, bude mít na výběr - buď bude jíst to, co je nebo bude mít hlad🙂 U nás je vždy ke svačině ještě nějaké ovoce nebo zelenina, takže ty děti prázdný žaludek nemají.
@apacheee velký souhlas. A hlavně si myslím, že ty sama víš jak to vubec v těch školkách chodí a co dá práci se jim věnovat. Ano ne každá učitelka je ta nejlepší, ale s tím jídlem souhlasím. Je to školka, ne hotel a kdyby každý dítě mělo jiný požadavky na stravu, tak kam by to pak spělo že..
tak u nás ve školce to neřeší-loni v malé třídě teda děti dostávali už chleby, rohlík namazený ale vždy se přivezlo na vozíku i pečivo suché a děti si mohli vzít co chtěli, přímo jsme psali co nejí a respektují to-jasně kdyby tam bylo 20 jídel asi by to tak nebrali, ale já měla psané vajíčko a koprovou omáčku-obojí jen dá do pusy a snaží se spolknout hned je synovi na zvracení, takže to nedávají a je to, jen mi učitelka řekla dneska bylo to a to, nedávali jsme ale dostal víc polívky nebo jedl jen suchý chleba at to vím.
ted jsou už v jiné třídě-starší děti a pečivo si mažou sami, je jen na nich co si dají. Učitelky se snaží přesvědčit teda aby vyzkoušeli ale rozhodně nenutí a krmí jen ty děti, kde to bylo zaškrtnuté v dotazníku, takže jsem třeba ted přišla do školky a syn měl hlad, protože měli krupicovou kaši kterou nejí, byla před ním úpln netknutá, ale nikdo to neřešil, nejíš, nejíš.
a k tomu třesení to by mi vadilo, určitě bych se zeptala jiných rodičů jestli nemají problém, přece jen jak to dítě vidí, cítí může být jiné než skutečnost
Mile zeny,za me k tematu:
Pokud jde o udajne treseni s klukem,pridavam se na stranu @al_muzna.kdovi,jak to bylo.Nikdo z nas u toho nebyl,nevime,co tomu predchazelo.Ono se to s temi detmi dnes trochu prehani.Za nas se pro facku nechodilo daleko a zijeme.Naopak kdyz uz nekdo dostal za usi,casto ani doma nepipl,aby nedostal pridano.Mozna jsme se nekterych prisnejsich vychovatelek take bali,ale uprimne-kdo se choval slusne a poslouchal,bit nikdy nebyl... A pokud jde o to jidlo-zazila jsem ve skolce to,co mnohd z vas.Tedy musis snist,co mas na taliri.Z toho jsem to obrecela,z toho bych si 5x pridala.Zadne trauma ze skolky jsem nemela a vyrostla jsem ve zdraveho cloveka...Takze zase obdobne jako v predchozim pripade-dnes se s temi detmi moc nadela...A ruku na srdce,kdyby nektere maminy varily normalni jidla a chystaly domaci svacinky namisto obedu po restauracich a kupovanych buchet a pudingu,nenastal by ani v te skolce onen "sok" z jidla...
@apacheee
Nám to bylo řečeno proto i to sepisování co jí a nikdy nejí,ale v případě že toto vyplňuji tak si myslím,že by to k něčemu mělo být,pokud vyplním že nikdy nejí pomazánky tak je nejí a mají se tím řídit jinak to ani vyplňovat nemusím.....Já neříkám,že je špatné ať říkají dětem že mají ochtnat,ale když jí to nejdřív namažou a pak jí to seškrábnou,tak ona to stejně jíst nebude protože už tam cítí tu pomazánku....asi dojdem za doktorkou sepsat potraviny a bude klid.
@leniiis
my nemáme jiné požadavky jen nechceme pomazánku,to myslíš,že je takový problém,že pár dětí prostě nedostane pomazánku??? :( To je teda smutné,že bude muset jíst něco z čeho se pozvrací aby byla stejná jako ostatní a hlavně nedej bože aby se odlišovala..... :( Vemte si to na vlastní děti po něčem vám zvrací tak jim to dáte?? :(
@anetaji dobře, ona pomazánky nejí. Nevím teda jak je to u vás ve školce, ale u nás jsou pomazánky skoro na denním pořádku, když si vezmeš, že teda když budou bývat pomazánky bude mít místo toho suchý pečivo, tak tobě jako matce nevadí, že tvý dítě jí suchý rohlíky a nemá pořádnou stravu?? 🙂 Nehledě na to, že né všechny pomazánky ve školkách jsou z tvarohu ..nebo co si to říkala, že to nejí 🙂
jink děti jsou dobří jedlíci naštěstí, ale nucení by mi vadilo, já dodneška prostě nejím dušenou mrkev, si pamatuju jak jsem ve škole brečela, nechtěla a musela, kakao nedám od oční školky do pusy-taky nás nutili i s tím škraloupem a fuj, mělo by to být na rodičích a nevím co je za problém dát bokem pár kousků chleba, rohlík nebo dát dítěti jen samotné brambory třeba

@al_muzna co překrucuji? Učitelka se má ovládat, to je celé. V tom Kauflandu by si taky těžko dovolila ječet na každého, kdo ji na... Pokud vím, školka není nic povinného a pokud je dítě nezvladatelné, tak mají jistě právo ho ze školky vyloučit. Já se svým dítětem netřepu, i když mi z ní někdy tečou nervy pořádně a nevidím důvod, proč bych něco takového měla dovolit učitelce