Problémy s učitelkou ve školce, co byste dělaly?
Ahoj holky 🙂
chci se vás zeptat.Dcera mi včera říkala,že se jí ve školce nelíbí,že je paní učitelka zlobivá.Zeptala jsem se jí co se děje.A ona mi řekla,že když kluk zlobil paní učitelka s ním třásla a názorně mi to předvedla na mě.(Vzala mě za ruce a začala se mnou třást a říkat,že jsem zlobivá) :( Hrozně o tom přemýšlím,jestli něco učitelce říct nebo ne.Dceři jsem řekla,že to se nedělá a kdyby něco jí paní učitelka dělala,že mi to musí okamžitě říct a že jí nemůže ani plácnout.
Co by dělala každá z vás,kdyby tohle zjistila?? :(
Dále se chci dcera nejí žádné pomazánky,jednou mi potom i zvracela a Dr.říkala,že jí nikdo nemá nutit ať si jí suchej chleba i rohlík.Učitelka o tom ví a na schůzce rodičů bylo řečeno,že v tom není problém.Ale najednou mi bylo učitelkou řečeno,že když jí to nenamaže,tak ostatní děti to budou chtít taky nenamazané.Ale když to tak řeknu snad se může rozhodnou jestli to sní samotné nebo namazané ne??Platím jí to tak snad je to na ní a ostatní když budou chtít suché ať si to sní taky suché.Prý v pondělí příjde ředitelka a to jídlo se bude řešit.Ale myslím,že není co,prostě jí dát pomazánku vedle a když jí bude chtít bude a když ne tak ne.
Děkuji mockrát přemýšlím nad tím
Jídlo bych řešila jak píšeš v poslední větě. CO se týče toho třesení, myslím si, že ses k dceři zachovala správně. Určitě bych si ale promluvila i s učitelkou nebo rovnou ředitelkou.
@anetaji Doktor ti (nebo někomu z rodiny) nikdy nevynadal? Nebo hůř nezpackal? Taky má na to školu. Co úředník? Ten má zase kodex a milion školení. Tys nikdy v práci nic nepodělala? S nikým ses nepohádala? Já teda jo a co? Dít by se nemělo nic z toho. Mám jako změnit profesi? Nebo všechno necháme na roboty, než vypnou proud?
http://www.novinky.cz/stalo-se/347696-udalosti-...
A víte co? My měli ve druhé třídě učitele, co kroutil zlobícím klukům ušima a jak jsme se tenkrát všichni (včetně těch kluků) nasmáli:o) Ne, nechci to zlehčovat, jen si myslím, že je potřeba brát stejně tak, jako ostražitě, tak ale i s nadhledem, co dětičky povídají.....a případně prověřovat
@anetaji já nebudu adresovat reakci přímo pisatelce argumentu, že učitelce ujedou nervy - protože ta o žádnou reakci evidentně nestojí, ale já tohle jako argument neberu. Když Julinka opakovaně dělá něco, co z nějakého relevantního důvodu dělat nesmí, tak ji přes ten zadek plácnu (ne, že by si z toho něco dělala 🙂), ale mlátit ji, že mi ujely nervy?? To je prostě špatně a je to neobhajitelné
@suzanna123
ono je to selhání paní učitelky,pokud toto studovala a chtěla tu práci dělat,tak by jí měla dělat svědomitě a pokud má zrovna špatný den děti za to nemohou,vím že občas přidají nervům pořádnou nálož ale neměla by na ně vztáhnout ruku...já byla párkrát stoupnout si v koutě,ale nikdy mě nikdo neplácnul či netřásl se mnou...bylo největší utrpění stát v koutě a vědět,že si nemůžu hrát než plácání a třásnutí
@anetaji já měla kolikrát v práci pěknou nálož - ať už v restauraci nebo v kanceláři. A jaksi se mi vždycky podařilo ovládnout se a nevylít hostovi polívku na hlavu ani omlátit klientovi hlavu o stůl. Můj muž mě taky někdy pěkně dožere a nefackuji ho (ani když je to v kombinaci se sakra perným dnem a je to už poslední kapka). A věřím, že paní učitelka by si vůči dospělému "ujetí nervů" taky nedovolila...
@anetaji jao co jedna z nás to většinou jeden názor-nemělo by se to dít,ale bohužel děje,já teda neříkám,že některé z mých dětí je svatoušek-velcí nebyli a malý je jak neřízená střela,když se do něčeho zabere,tak je trošku problém upoutat jeho pozornost,takže za mě jsem učitelce řekla že ho může klidně plácnout-ale to oni nesmí,co kdyby děti-ostatní -něco řekly doma rodičům,ale pohlavek dostat mohl-a to jsem já zase proti,a rozhodně se mi nelíbí zavírání dětí za trest na samotku do kuchyňky,v koutě to je něco jiného,ale takto?a nelíbí se to ani v pedagogické poradně-že je to trestání jak za krále klacka,učitelky by měly najít jinou cestu a způsob potrestání,ale jako vždy je to o nás,co si-potažmo našim dětem necháme líbit a kdy je pro nás už ta mez,kdy se ozveme
@al_muzna tak ale je zásadní rozdíl mezi tím, když se naštvu a s někým dospělým si něco vyříkám dejme tou ostře, s někým, kdo může adekvátně argumentovat, a tím, když učitelka ze své pozice by se dotkla mého dítěte - myslím ho uhodila atp... kde bychom byli? nikdy děti nebiju, a že by to dělal někdo jiný - to fakt ne. mmch nebiju ani nikoho jiného. mě taky nikdo nebije.
ad pomazánky - u nás funguje - nechceš pomazánku? máš suché pečivo. naprostá většina dětí jí pomazánky v pohodě, kdo ji nechce, nemusí🙂.
Můj názor na tuto diskuzi je, že by to chtělo trochu úcty k učitelce, některé názory, jak ji zpražit, ať si moc nedovoluje...mi teda přijdou zcestné... Co svým postojem k učitelce ukazujete vašim dětem...? A co třeba taky trochu učit děti vážit si jídla??????? Ne je jen učit, že je jejich věc, jestli to sní nebo ne.... Nesouhlasím s tím, aby se dítě nutilo do jídla, až se poblinká. To se ale pokud jsem to správně pochopila, dceři zakladatelky ve školce nestalo. Ale dítě by taky mohlo vědět, že jídlo něco stojí a někdo ho musel připravit, vypěstovat suroviny... To už málokoho napadne, prostě máme všichni všeho plnou zadnici. Mám dcerku nejedlíka a nikdy se mi z nucení jídla nepoblinkala, ani to nevypadá na nějaké "trauma"... Ale vždycky ji musím dost pobízet. Kdyby se u nás povinně neochutnávalo, tak se hodinu vařím s obědem a ona pak nesní ani lžičku. A tak často přijde i na to, že je to vlastně dobrota. Ale i když ne, něco sníst musí. Rozhodně by mi vadilo, kdyby se u každého oběda ve školce měla pozvracet. Ale to už se dnes neděje. Dnes je spíše obvyklé dětem ve všem ustupovat. Děti dnes nikdo nenaučí, že jídla si mají vážit. To by se měly dnešní děti učit. Aby děti věděly, z čeho jídlo je a co všechno obnáší jeho příprava a taky co se sním pak stane, když ho dítě nesní, protože to je jeho věc.... A s tím třesením, kdo ví, jak to bylo... Pochybuji, že šlo o nějakou násilnou praktiku ze strany učitelky...
@berenika39 Učitelka je člověk, informace jsou zprostředkované od dítěte. Proč s klukem (?) třásla se nedozvíme, jaký je kluk taky ne. Hned se tu začne nadávat na učitelku, protože ona si selhání nesmí dovolit - všichni ostatní ano. Každý z nás prostě někdy selhal. Tedy, až na vyjímky...ehm 😀
Já se nezastávám učitelky (nikdo nevíme, jaká byla realita) , ale zamyslely jste se někdy, co si dovolí už i bohužel ve školkách a na prvním stupni některé děti na učitele? Tam selhal kdopak? 😉
@jarunkaxyz1 Naprosto souhlasím! Já sama jsem učitelka a naprosto mě vytáčí, jak dnešní rodiče chtějí mít všichni z dětí individuality, ale mnozí si to představují tak, že si dítě bude dělat za všech okolností, co chce! Slušné vychování a dodržování nějakých pravidel se přece s individualitou člověka nevylučují, ne?
@luckiesj - já jsem vyrostla v učitelské rodině a NIKDY bych tu práci nedělala...klobouk dolů před všema učitelkama.....dříve to bylo jiné, ale když slyším, co některé děti dokáží....ani minutu.... 😉
Dovolím si ještě reagovat...z některých příspěvků je mi tady vyloženě smutno..."pajdák je nejlehčí škola"...""když je to nebaví, ať to nedělají", "zpražte ji" ať si mocnedovoluje"...možná by bylo fajn, holky, kdyby jste se občas nad sebou zamyslely, co to vlastně vypouštíte z pusy. Přesně od takových rodičů, jak to tady čtu jsou nejhorší děti. Rodiče, kteří toto píšou veřejně to řeknou i před dítětem a já sama jsme se setkala s tím, že mi 4letá holčička vyhrožovala, že mě její tatínek zmlátí a jiné dítě mi řeklo, že učitelky jsou krávy. Já si taky nedovolím říct třeba o úřednících, že jen sedí na p.deli, dloubou se v nose a sem tam přehodí papír z jedné kopky na druhou, že lékaři berou hříšné prachy a vše oddřou sestry atp. Chtělo by to trochu soudnosti o tom, že učitelka je taky člověk, má své klady i zápory, má své problémy, které by samo neměla ventilovat nikdy v práci, ale ruku na srdce, komu se to ještě nestalo, aby v práci neměl špatnou náladu? Denně řeším s prominutím totální kraviny s rodiči místo abych řešila jejich děti. Řesím zapomenutá pyžama, ztracené ponožky, vyměněné bundy, pupínek na noze atp. Fakt nejsme všemocné, fakt jsme jen lidi a fakt nemáme oči i na zadku. Tímto nechci omlouvat chování učitelek, které v MŠ nemají co dělat, sama jsem s takovou rok pracovala a byl to očistec, ale ne vždy vypadají situace tak, jak se jeví třeba dětským očím. Chce to mít oči otevřené, ael zároveň se zkusit nad něco i povznést, zjistit si víc a ne hned letět za vedením. Nemusí to být ani pravda a při přísném vedení může dotyčná učitelka přijít o prémie, o osobní ohodnocení atd., i když to třeba bylo úplně jinak, než jak to vylíčíte vy vedení... Nechci, aby to bylo bráno jako útok na někoho konkrétního, jen v tom denně pracuji a zároveň jsem i matka a opravdu jsou věci a "věci" a situace a "situace". 🙂
@curdibilka - a ještě Vám pomalu vyčtou prázdniny......je mi z těch jednostranných soudů taky divno na duši.....
@jarunkaxyz1 Minulý týden mi přišla maminka cca za deset minut půl deváté, kdy už děti svačily a byl ve třídě klid, "jéééé, to máte pohodu". "To je pořád samé kafíčko, kafíčko, co?" V tu chvíli mi to bylo fakt líto, že neviděla, co se tam dělo předtím za čurbes a kravál a co mě to stálo úsilí je jakýmž takýmž způsobem dát dokupy, aby se aspoň nasvačili. :-/
@jarunkaxyz1 To můžu říct přesně, tam selhali rodiče... 😉
@curdibilka
@valik presne tak, trochu ucty k ucitelce by to urcite chtelo. Ja jsem ucila na ZS a uzila jsem si svoje jak s detma tak hlavne s rodicema. Takze nazory ze je potreba ucitelku zprazit at si nedovoluje, dame ji co proto, atd. to me fakt dostava. Nedovedu si predstavit ze by si takhle chodili do skoly stezovat moji rodice nebo rodice mych vrstevniku. Ja jsem dala vypoved, protoze se to fakt nedalo vydrzet a dneska taky obdivuju vsechny ucitelky co u toho zustaly jak to zvladaji.
@maggi Já učím pár let, ale říkám upřímně, že is neumím představit, že bych to dělala celý život, i kdayž mě to baví. Lidi si řeknou, ježíš ta už je stará, už tam nemá co dělat, ale co má teda ta stará učitelka dělat, když celý život učila? :-/
UF.... Vám opravdu tolik vadí, že dítě musí "ochutnat" co má na talíři? Moje dcera mi kolikrát dělá ošívky, ale když jí donutím ochutnat, věci bez debat sní a ještě si přidá...
Jsem přesvědčená o tom, že ve školce nikdo nenechá dítě se pozvracet a že za pár dní si učitelky udělají dost jasnej obrázek o tom, co který dítě může a nemůže a podle toho se přizpůsobí - a nebude muset dokola ochutnávat věci, které prostě nepozře...
Byla jsem nedávno na rodičovské schůzce ve školce, kam má dcera nastoupit (zatím je doma kvůli nemoci). Docela jsem koukala, co si které rodiče navymýšlí, učitelek mi je opravdu líto :o( Prostě já to chápu tak, že jsou nastavená nějaká pravidla a člověk má právo je buď přijmout, nebo odmítnout a jít jinam. Pokud chci dát svoje dítě do školky, musím počítat s tím, že spolu s ním je ve třídě dalších 25 dětí a pokud má mít učitelka šanci je všechny zkrotit, musí se držet v jasně danejch mantinelech... Zkuste si na chvíli hlídat 25 dětí - já se můžu sama přiznat, že bych to nezvládla... Myslím, že to chce trošku vcítění se do učitelek, které s průměrným platem nesou odpovědnost za 25 našich pokladů a ještě řešit vymyšlenosti jejich rodičů... Já prostě respktuji rozhodnutí školky a buď se mu přizpůsobím, nebo si najdu školku jinou, potažmo chůvu... Až budou naše dětičky chodit do práce, taky se s nima nikdo cancat nebude...
@maggi Ale nebojte, nedostatek úcty rodičů k učitelce se v budoucnu zákonitě projeví na nedostatku úcty dětí k rodičům... Tak to prostě bývá. Rodiče si sami zadělají na svou budoucnost. Já sice nejsem učitelka, ale vidím, jak jejich povolání nemá uznání. A je to velká škoda. Já je obdivuji...
my doma řešíme, co za rok s Tondou.. k zápisu do školky půjdeme, protože do práce musím, ale kam půjdeme, to nevím.. v naší školce je totiž osoba, která ničí život už několikáté generaci dětí.. Teď si na ni zoufá i sousedka, zoufalí jsme byli i my, ale naštětsí, naše Fany ji měla na dopoledne až třetí rok ze čtyř, které strávila ve školce.Na mrňata, která poránu pláčí vrčí NEŘVI, ROZEŘVEŠ OSTATNÍ, není ochotná jít s prckama na wc, když potřebují na velkou, aby jim utřela zadel, při besídce jsem viděla, jak huláká na holčičku, které tekla nudle až na bradu a ona měla zpívat a nevěděla si se situací rady, křičí na děti, to že není kreativní, to je ten nejmenší problém.. Míst ve školce je málo, do práce musím.. já ho tam tak strašně nechci dát!! Stěžovalo si na ni mnoho rodičů, mnozí si raději nestěžovali, protože mají doma i mladší děti, které budou potřebovat dát do školky.. Vím o maminkách, které raději vzaly dítě ze školky pryč a měly ho doma s mladším, než aby nechaly dítě trápit, touhle babou..... Je to místní legenda, vědí to všichni, nic se neděje.. My s ní měli minimum trablí, naštěstí, první rok s ní byla malá minimálně a pak už byla ve školce celkem v pohodě a i pak ji viděla max odpoledne po spaní.. (jednou jsem teda jako pracující matka dojíždějící daleko do práce přisupěla do školky před pátou a ta paní stála s mým oblečeným dítětem v šatně, na sobě kabát a v ruce klíče..) Te´d se teda ve vsi formuje skupina, která chce bojovat za lepší úroveň školství v obci, snad něco zmůžou.. Jenže tady se bohužel často stížnosti na obec řeší strašným způsobem.. Starosta převezme papír, odkejve to, že to proberou na zastupitelstvu a maximálně se dočkáte ničeho, nebo vám třeba nepovolí pokácet suchý strom před barákem, nevyhoví vám v dalších věcech, prostě jít se stížností někam výš je risk.. Pořád si říkám, že to určitě dobře dopadne, že to nějak vymyslíme.. ale nejsme z těch, kteří by měli na soukromou školku, navíc ty mají takovou provozní dobu, že rodiče, kteří tam mají děti, nejspíš ani nechodí do práce, jako od osmi do čtyř, to je za minimálně 6tis. měsíčně bez stravného docela výsměch pracujícímu lidu..
@curdibilka 😀 věřím, žes taky měla chuť s ní zatřást... Nevím, jestli se Tě dotkly i moje příspěvky, tak to radši upřesním - nerada bych byla špatně pochopena. Dovedu si představit, že chodí do školky spratci, kteří mají opravdu takové návyky, že jsou nezvladatelní. Ale něco jiného je svoje dítě respektovat a něco jiného vychovávat z něho spratka, co nemá žádné hranice. A co se spratka týče - já bych jako řešení viděla to, že učitelka upozorní ředitelku, pozvou si rodiče a pokud nedojde k nápravě, tak dítě prostě vyloučit. Ale jakýkoli fyzický trest (nebo za jakým účelem bylo klukem třeseno) je pro mě prostě nepřijatelný. A argument, že učitelce "ujely nervy" beru spíš jako přitěžující okolnost
@curdibilka ve skole kde jsem ucila to spis bylo tak ze prave proto ze jsem v kolektivu byla relativne mlada tak si na me chodili rodice nejvic stezovat - je mlada, nezvlada je, porad to resili, kdyz byly rodicovske schuzky tak za mnou prislo nekolik matek dohromady - tak co s tim udelame pani ucitelko, jak to chcete vyresit? Ale ani jednu nenapadlo ze by ony mohly treba neco vyresit s detma doma, rict jim ze to co predvadeji v hodine neni normalni. Ja jsem kolikrat nemela daleko od toho ze bych je fakt placla pres zadek, ale vedela jsem ze si to nesmim za zadnou cenu dovolit. Ale chapu treba ze pani ucitelka s tim ditkem trochu zatrasla, pokud se to uz nijak nedalo vyresit (nevime co tam to ditko delalo) a treba to nemuselo byt ani zadne hrozne zatrepani, proste ho jenom tak chytla, protoze uz nevedla co s nim a hned se z toho udela velke HALO.
@suzanna123 No ono to, co jsi tak jednoduše popsala, není ve skutečnosti tak lehké, víš. Dítě nemůžeš vyloučit prostě jen tak, že ty chceš. Musíš k tomu mít adekvátní důvod, na něčem postavený, ne jen tak tvoje slovo, takže žádáš rodiče, aby dítě vzali do PPP či k psychologovi, což bohužel ne každý rodič udělá a ty je k tomu nemůžeš nutit. Pokud ti rodič řekne, že nepůjde, pak s tím nic nezmůžeš. Ono je to fakt na dlouhé lokte a vyloučit někoho z MŠ, to je fakt velmi krajní řešení a dost těžko proveditelné. 🙂 Já to třesení taky neobhajuju, lae mohlo to být i v "legraci" myšleno...kluk hodně zlobil, lítal po třídě, učitelka si ho odchytla a třepla s ním ve slabikách pře-staň už zlo-bit (a třeba i s úsměvem), jako tříleté dítě by to asi pochopilo jako cokoliv jiného jen ne jako legraci. Tím neříkám, že to tak bylo, jen pokud tam ten člověk není a spoléhá na úsudek tříletého dítěte...nevím no... :D

@zuhur
přesně