icon

Provoz mateřské školy. Jak řešit zavření během prázdnin?

helinkaaa
25. dub 2023

Ahoj, jak řešíte školku během letních prázdnin, když mají zavřeno a okolní školky taky nebo plnou kapacitu?
Děkuji

Strana
z5
helinkaaa
autor
25. dub 2023

@bara88 budu muset změnit práci, ale teď to prostě nejde a určitě ne ze dne na den. Budu muset 3x více šetřit abych mohla na 2 měsíce ufinancovat tábory a dovolenou. Zkrátka na příští rok a dál dělat tak, abych si ty 2 měsíce zvládla pokrýt. Myslím, že nic jiného asi nevyřeším

aneta15
25. dub 2023

@bara88 ono tohle není tak samozřejme, můj manžel je OSVČ a dělá v oboru, kde dovolená duben až září prostě neexistuje, v zimě má méně práce a musí makat v létě abysme měli rezervu na zimu. Z jeho platu v podstatě žijeme a proto jsem se musela ja "obětovat" a přizpůsobit svůj pracovní zivot tak, abysme to zvládli. O prázdninách jsme rádi, ze mu vyjde 5 dní v kuse abyste mohli jet celá rodina na dovolenou.

nat
25. dub 2023

@helinkaaa urcite juknete v okoli,u nas berou na primestaky od 4 let a je to skvele a juknete i na Vasi pojistovnu treba prispiva alespon pulku jako nase 🙂 U nas je skolka zavrena jeden mesic a to zajistuji provoz dalsi 2 skolky a pak je to naopak...

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@nat zjišťovala jsem a bohužel mám zatím info, že bude plná kapacita, že si přehazují děti z městských školek, na příměstské tábory jsem se dívala ale mohu si dovolit max 2. Soukromé v okolí mají zavřeno taky, takže ještě budu hledat ale už teď to nevypadá nadějně

kryany
25. dub 2023

@helinkaaa tak nejak to asi budes muset udelat,jeste bych mohla na OCR pokud by dite jelo do ozdravovny napriklad

sylvka
25. dub 2023

@helinkaaa takovýho chlapa jsem taky měla.vymeň ho . 👍

jutta42
25. dub 2023

@helinkaaa příměstské tábory a pobytový tábor pro obě děti nas stály 20 tisíc a to ještě bude dovolená. Hlavně to tedy máme napevno naplánované už od ledna, lepší, případně ty levnější primestaky jsou brzo pryč, řešit to na konci dubna mi přijde dost na poslední chvíli. Prostě prázdniny něco stojí a musí se na ne ušetřit, jestli má chlap tak úžasnou práci, že nepomůže, tak by měl aspoň dost vydělat na hlídání. My máme v létě 3 týdny dovolenou (hledala jsem práci, kde pochopí, že mám děti a umožní mi ji čerpat přes prázdniny), 2 týdny jsou děti u babičky, zbytek placené aktivity. Plus jarnaky, na lyže nejezdime, školačka taky měla příměstský tábor.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@sylvka vyměnila bych ale co závazky?

j.a.n.i
25. dub 2023

@helinkaaa A proč by to, ze ty jsi samozivitelka, mel resit stat? On ti toho otce vybral? Cos pro reseni teto situace udelala ty, krom breku na diskuzi? Ano, souhlasim s tim, aby stat podporoval sit skolek, aby se bez problémů dostaly vsechny deti, kde o to rodice projevi zajem a platilo se za to rozumne penize, ale nevidim duvod, proc ma byt skolka za 300 měsíčně, klidne at je za nejake 3-4 tisíce a hned bude vic mist pro pracujici, protože dost lidi, co jsou doma usoudi, ze ji vlastne nepotřebují, stejne tak podporujme sdilena mista, zas se najdou ti, kdo neportebuji skolku 5 dnu v tydnu... to jsou oblasti, kde ma stat fungovat a ne nakazovat otviraci dobu skolce.

zelenaesmolda
25. dub 2023

@j.a.n.i
No pekne dekuju platit za skolku 3-4 tisice.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@jutta42 super, moc závidím, já to řeším v podstatě od Nového roku, ale byly ještě i jiné situace (změna školky, možné stěhování), že se to hold vše posunulo. Samozřejmě že změny budu činit dál, hlavně s tím zaměstnáním, když vidím, že to tak spousta z vás má. Vstřícnost od zaměstnavatele. Jak jsem ale psala, považuju se za samoživitelku. Jelikož chlapovi dám na nájem a každý si platíme své + já výdaje za dítě (přispěje mi litrem), takže počítám každou korunu. Po něm nic nechci. Stačí že mi několikrát vyčetl že nás živí. Vím že jsem se v životě spletla a asi mám vedle sebe někoho kdo za to nestojí, ale před příchodem rodiny to tak nebylo. Tak už nepotřebuji číst že mám polovičku na nic. To vím už pěkně dlouho.................

michaela666
25. dub 2023

Jen tak mimochodem...Kolik vlastně školka vůbec stojí? 😃 K zápisu jdeme příští týden a do teď nemám představu. Takže by mě 300/měsíčně+ stravné příjemně překvapily.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@michaela666 platila jsem 2400 na půl roku a každý měsíc 1000 na stravné

mourovatakocka
25. dub 2023

@helinkaaa Taky mi to vždycky přišlo jako sci-fi, že vlastně rodiče musí "nějak" vyřešit dva měsíce. Do práce nechodím, mám ještě mladší dítě a ani po RD se na HPP snad nepoženu. Vidím to u známých, je to šílená logistika, ne každý má hlídací prarodiče, ne každý si může vybrat najednou více dovolené atd. Ale zaznělo tu víc návrhů, příměstské tábory (jsou i pro školkové děti), sousedské hlídání, soukromá školka. Ty máš chlapa spíš pro zlost, tohle já nechápu - pokud chlap nefunguje jako manžel a jako otec, tak z mého pohledu je to jako chovat naprosto neužitečné zvířátko. To za tebe nikdo jiný nevyřeší. A byla bych fakt dost opatrná srovnávat práci u dětiček s fabrikou, hádám, že srovnání nemáš a každý má dost idealizované představy o něčem, o čem vlastně nemá žádné valné povědomí.

zelenaesmolda
25. dub 2023

@michaela666
platim 1600 i se stravnym

laxesis
25. dub 2023

@michaela666 u nás stojí školkovné 1000 Kč/měsíc (předškoláci neplatí nic) a stravné 1100 Kč měsíčně .Praha, státní školka. Zvlášť se ještě platí cca 1500-2000Kč na rok na divadla atp. Výlety a focení se hradí zvlášť.

j.a.n.i
25. dub 2023

@zelenaesmolda Tak pokud mam byt doma za nic nebo mit za čtyřku (komplet i s jidlem a divadelky) skolku a moct jit pracovat, tak je myslim volba jasna. A za me i lepší než aby pulka deti mela skolku za 1600 se vsim a druha pzlka platila soukromou za 9000.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@j.a.n.i byl to návrh který mě napadl, a věřím že by to určitá část lidí ocenila, to je vše. Jsou lidi, který to mají složitý. Dělám maximum aby bylo dítě spokojené, to je vše. Ale když je člověk na vše opravdu NA VŠE sám, tak je to prostě těžký. Diskuzí jsem chtěla zjistit jak to mají ostatní a najít řešení

mourovatakocka
25. dub 2023

@michaela666 Každá školka stojí jinak, já byla děsně překvapená, jak brutální rozdíly jsou mezi státními školkami. Já platím 2012,-- školkovné a stravné. Švagrová kdysi tvrdila, že platí tři stovky plus jídlo, taky pár šupů. Kroužky mají taky levné. Ale jejich rodina furt tvrdila, jak je v praze blaze, já si vždycky jen pomyslela něco hoooodně sprostého.

zelenaesmolda
25. dub 2023

@j.a.n.i
No,tak pri dvou detech bys dala za skolku treba 8 tisic,to je pro spoustu rodin nebo samozivitelek likvidacni castka.Bych chtela videt kdo si to muze dovolit.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@mourovatakocka souhlasím s první částí. V té druhé, srovnání mám asi minimální a s dětmi to náročné je, o tom není pochyb. Rovněž neříkám, že přes prázdniny nic nedělají, připravovat se určitě musí, ale každý nemá tolik možností. Navíc mě zaráží že je v okolí několik vesnických školek a prostě všichni mají zavřeno. Přitom když by měli otevřeno každá na 14 dní tak by se krásně prostřídaly

mourovatakocka
25. dub 2023

Jo a jen taková poznámka z pozorování diskuzí. Nejvíc mají plnou pusu samoživitelek holky, které normálně manžela mají, ale z nějakého důvodu se jimi zaštiťují. Třeba jsem jen nepozorná, ale ještě jsem myslím nečetla příspěvek skutečné samoživitelky, že by si na něco stěžovala. Ale vždycky čtu takovou mantru, já na to mám, ale co chudinky samožitivitelky.

hojda
25. dub 2023

@helinkaaa to by se museli domluvit obce mezi sebou, proč má obec financovat školku pro občany jiné obce? dojdi na zastupitelstvo a zkus to tam navrhnout, zda by nebyla možná nějaká dohoda mezi obcemi, pokud ten problém řešíš jen ty, tak to asi nikdo řešit nebude, pokud Vás bude hodně i v těch okolních obcích, tak by to asi řešitelné bylo.

jane46
25. dub 2023

@j.a.n.i Jj, to by byl dalsi "neverejny" duvod, proc nekoho neprijmout.

mourovatakocka
25. dub 2023

@helinkaaa A napadlo tě někdy, že si učitelka nemůže vybrat dovolenou? Je prostě vázaná na léto a prázdniny během roku - a ne vždy mají skutečně volno. To je taky něco, co si lidi málokdy uvědomí. Mají zodpovědné povolání, zvlášť u učitelek v mš bídně placené, a ještě se do nich každý obuje, o tom, že jsou některé děti mírně spratkovité, o tom žádná. Jestli myslíš, že je to taková pohoda, tak až budeš mít v létě svoje dítě/děti doma, tak si přiber aspoň půtucet cizích a good luck 🙂
Jak tu zaznělo, můžeš zkusit zřizovatele, obec, domluvit se s jinými rodiči a poukázat na to, že jinde to funguje a školky se prostřídají s provozem.

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@hojda to není špatný nápad a za zeptání člověk nic nedá, ale na letošek je to už pase. Každopádně je škoda, že se na to spoléhá automaticky. Mám známou v zahraničí, a vím že jim tam jede školka permanentně, jen musí trochu více připlatit a je tam posunutá doba

zelenaesmolda
25. dub 2023

@helinkaaa
A kde zije?Protoze v nekterych zemich je skolka tak draha,ze ti na ni nestaci ani cely plat pokud nemas opravdu dobrou praci.

bara88
25. dub 2023

@helinkaaa a tak to ty sis taky mohla připlatit za školku a vybrat takovou, která ti vyhovuje a jede aspoň měsíc o prázdninách ale tobě se nechce dávát peníze ani za tábor, tak to je potom těžko

helinkaaa
autor
25. dub 2023

@mourovatakocka je mi jasné že si dovolenou nemají kdy vybrat a že to s dětmi bude náročné, ty spratkovité jak píšeš ale co prostě ostatní? Když bych měla děti minimálně o 10 let později tak je problém vyřešen a budou hlídat babičky, ale pak být zase stará matka? To bych nechtěl. V tom případě je nejvýhodnější asi neplacené volno.

j.a.n.i
25. dub 2023

@zelenaesmolda No, odpocet na dani na skolkovne mame 17 300 za rok na dite, sleva na dani na dite na prvni 15204, na druhe 22 320, celkem tedy na dve deti to dela 72000,- takže skoro komplet zaplacena skolka pro obě.

Strana
z5