icon

Školka a slzy. Jak se s tím vyrovnáváte?

piskoteka
3. zář 2020

Holky jak se vyrovnáváte s tím, že je vaše dítě ve školce s někým koho prakticky neznáte? Rozumem chápu že to jsou odborníci a je tam v bezpečí. Ale srdce mi pláče, vadí mi ten pocit že nemám tu kontrolu nad tím jestli je vše ok. A nevím kdy přestala plakat když jsem odešla. Doufám že to brzo pomine, fakt mi to nedělá dobře...

Strana
z2
hezz17
3. zář 2020

Presne to ted resim taky. Odevzdam placici dite lidem, ktere neznam ani ja ani ona. Rikaji, ze prastane brecet po chvilce. Ale... je to opravdu tak? Nevim... hrozne mi chybi zpetna vszba, u vyzvednuti jen ze si chvilku pobrecela a pak uz dobry. Kdyby prisla smska, občas fotka na webu... byla bych 100x klidnejsi.

nat
3. zář 2020

@piskoteka dělala jsem učitelku v soukr.skolce a věřte mi,že učitelky by nelhaly.95% děti ihned po odchodu rodičů prestane brečet a jsou naprosto v poradku a po obědě nebo odpoledne pláčou ,že nechtějí domu.Pred nástupem dítěte do školky si to chce zjistit a ta možnost tu je,aby dítě chodili první dny domu třeba po 2 h domu aby si zvyklo.

mzacikova
3. zář 2020

Tak fotit každé dítě nebo psát SMS je asi nesmysl, ne? Nic proti samozřejmě, ale to by nedělaly nic jiného.
Já z toho měla taky nervy... Učitelky/vychovatelky ale u nás vypadají skvěle a syn mi řekne i sám, jak bylo. Když se jich tam zeptám, na vše mi odpoví. Věřím, že jsou zvyklé a hlavně jsou tam od toho. Mají na to vzdělání.
Syn třeba nevěděl, co od školky čekat a už včera i dnes se budil a tím, že už tam hned chce

kami1984
3. zář 2020

@hezz17 myslíš, že paní učitelky mají čas přes den dávat tyto informace? mají na starosti 28 dětí...

piskoteka
autor
3. zář 2020

@nat První dva dny byla do 10, dnes zkoušíme přes oběd. No jsem jak na trní, jestli nebude zvonit telefon. Doufám že tyhle stavy přejdou, za měsíc mám jít do práce, dělám ve zdravotnictví a tam ten focus budu potřebovat na 100% a ne abych byla takhle labilní 😏😱

hezz17
3. zář 2020

@kami1984 jsou tam 3 ucitelky a 23 deti. Rikam ze by to bylo super. Ne ze je to realne.

acttivia
3. zář 2020

Já jsem taky první dny byla nervózní a čekala jsem telefon. Dcera teda neplakala, naopak utíkala do třídy, ale nebyla jsem si jistá, jestli se jí třeba nebude stýskat během dne. Spala tam už po druhém dni, sama chtěla a mě to po pár dnech přešlo a přestala jsem na to myslet, domů chodila šťastná...

leymea
3. zář 2020

Znam i pripad,ze chlapecek plakal prvni cely rok a pak dalsi dva mesice. Tohle bych nedala, mne staci ted ty tri dny a je mi hrozne ☹

emamir
3. zář 2020

Nástup do školky mnohdy zvládají hůř maminky než samotné dětičky. Důležitý je i postoj maminky. Pokud je maminka nevyrovnaná, úzkostlivá a nervózní z toho, že je dítě ve školce, nemůžeme se pak divit, že se dítě cítí nejisté. Děti všechno vnímají. 🤷🏼‍♀️ Myslím, že se nemusíte bát. Paní učitelky udělají vše pro to, aby se ve školce Vašemu dítku líbilo, pomohou s adaptací i začleněním mezi kamarády. Pokud by vyloženě nějaký problem byl, tak by Vám daly vědět. 😊 Takže jak píšete, je třeba se s tím vyrovnat. Držím palce.🌸

meronym
3. zář 2020

@hezz17 Ja Vam rozumim. Syn chodi do soukrome skolky, kde jsou pocty deti nizsi. Prvni dny mi posilali fotky toho, co prave dela. Chodil rano s placem a ja jsem v praci byla uplne zdrbla z pocitu, ze opoustim svoje malicke. Ta uleva, kdyz jsem videla, ze si tam hezky hraje/papa/kresli/cokoli a neplace, byla obrovska. Myslim, ze poslat jednu fotku nebo zpravu neni takovy problem...

emamir
3. zář 2020

@meronym
No věřte, že pokud je ve třídě plný počet, to jest 28. dětí, tak to celkem problém je. Není reálné, aby dvě učitelky stíhaly utírat slzičky, snoplíčky, stíhaly vítat nově příchozí, začleňovat je mezi ostatní, hrát si s méně aktivními, zodpovídat dotazy rodičů u dveří, a do toho všeho fotit či co pět minut psát SMS o aktuálním stavu konkrétního dítka. A o GDPR ani nemluvím. 😌 Možná v tomhle je soukromá školka lepší od státní.👍🏼

meronym
3. zář 2020

@emamir Jenom k tomu GDPR - to je absurdni mantra, stale chybne omylana. Ma chranit vase udaje (udaje vaseho ditete) pred tretimi osobami, nikoli pred vami samymi. Ostatni nerozporuji.

barussska1
3. zář 2020

@piskoteka mam to uplne stejne. Dnes je poprve ve skolce a kdyz jsem videla ucitelku, tak jsem se lekla jak je mlada a trochu jsem se bala. Malej byl zakriknutej ale v pohode, zato ja jsem bulela jak zelva. Chodi do soukrome a zpravu mi poslali... takze utoky ostatnich maminek jsou trochu zbytecny. Ale maji tam min deti no.

emamir
3. zář 2020

@meronym
Ano, ale jsou rodiče, kteří si nepřejí, aby učitelka pořídila fotografii na její osobní telefon. 😊

hezz17
3. zář 2020

@meronym oni maji na svych strankach slozku, kqm davaji fotky. Ale pristup nam reknou asi az ma rodicovske schuzce. Myslim si, ze kdyby tam denne nahrali 3 fotky, tak to neni hodinova záležitost.

@emamir jak pisu, je jich 23 a 3 ucitele. Strop maji 25 deti. Rozhodne neshazuji a nepodcenuji praci ucitelek v ms. Ale komunikace je zaklad. Delam ve zdravotnictví a kdybych mela vsevhno osekat na ciste osetrovatelskou praci-podani leku, zavedeni kanyl, podani transfuzi a vynechala komunikaci s rodinou, utrela jen slzicka a uz se nezeptala co se deje... tak by se asi taky pacientovi moc nelibilo.

krtcice
3. zář 2020

U nás bylo v roce 2015 kdy nastupovala nejstarší, i vloni, kdy nastupivala nejmladší, 28 dětí. Ráno 1 učitelka, druhá chodila kolem deváté plus uklízečka. A zvládly podat info 🤔 takže je to opět jako všude o lidech. Jak to, že někde to jde a jinde ne?

emamir
3. zář 2020

@hezz17
Tak podat info a komunikovat je samozřejmostí, myslím, že každá učitelka Vám mile ráda zodpoví, když si pro dítě přijdete, jak jeho den probíhal. 😊 Zasílat fotky v průběhu dne, kdy se zrovna věnuje dětem, je trochu něco jiného.

janedv
3. zář 2020

@piskoteka zalezi, jestli to delat musis (prace, penize) nebo ne. Ja nastesti nemusela. Zkusili jsme v 3 letech, nechtel. Ve 4 sel, protoze se narodila mladsi a prislo mi fajn mit par hodin denne (jen dopo) jen na ni. Ale byl tam jen par tydnu, na podzim jsme hodne cestovali, taky chytl vsechny skolkove nemoci a od unora uz nechodil. Statni, kde jich bylo 28 ve tride. Prinos NULA. ted jsme nasli malou soukromou max 12 deti, 2 ucitelky a on se tam TESI!! Takze tak. jestli musis dat dite do skolky v 3 letech, musis si tp v sobe nejak poresit. Jestli nemusis a obe brecite, moje zkusenost je nedelat to. Doma se ji venujes mnohem vic, nez ucitelka (sebelepsi) kdyz jich tam ma 20

piskoteka
autor
3. zář 2020

@janedv Právě že musíme no. Nemít svázané ruce hypotékou a rozpočtem, tak na to hodím bobek. Musíme si zvyknout

ruzova_pastelka
3. zář 2020

@piskoteka Musíš věřit učitelkám, že by ti řekly, kdyby byl problém. Protože, přiznejme si to, jsou školky, kde děti nechají plakat hodiny a ještě jim vynadají, že ruší ostatní (true story). A ty jako rodič to nemáš šanci posoudit. Mně na to funguje jednoduchá věc - učitelek se vždycky ptám, kolik třiletých dětí za rok u nich ukončí docházku, protože nejsou připravené na školku. Obvykle to pár dětí za rok bývá. Pokud řeknou, že nikdo, že se to nestává, tak to neumí posoudit a své dítě bych k nim nedala.

janedv
3. zář 2020

@piskoteka chapu. Tak pak to nejak pujde, neboj.

sami28
3. zář 2020

@hezz17 myslíte, že mají učitelky čas během dne obepisovat rodiče dětí, že jsou v pořádku a nepláčou? Natož dávat fotky na web. Musí se věnovat právě dětem, aby neplakaly. Ve většině školek je jedna učitelka na ranní a druhá přijde až na pobyt venku. Však vam to řeknou až si pro děti dojdete. Většina dětí přestane brečet, jakmile se zabaví hračkou.

meronym
3. zář 2020

Zajimave, jak se tady hned uzavre, ze poslat fotku nejde a hotovo. Vzdyt to nemusi delat u vsech deti, ale vyslovene u tech, ktere rano breci. V zahranici a u soukromych skolek je to standard. Rodic nechce byt cely den na trni...

hezz17
3. zář 2020

@meronym me taky zarazi, jak se rekne nejde to a konečná. Vzdycky vsude je to o lidech a vuli chtít.

petulejan
4. zář 2020

Já mám stres i když musím jen dát malou nutně hlídat babičce 🙈 má období kdy to tam celé proplace,takže co se týká školky,už teď jsem nervózní 🙈

flowerkacrochet
5. zář 2020

Mě učitelka psala sms po pěti minutách že už nepláče a hraje si🙂 nakonec tam byl až do oběda a další dny už v pohodě 🙂
Často jsem sw učitelek ptala

pipi_puncocha
5. zář 2020

@ruzova_pastelka včera jsem si zrovna omylem vyslechla rozhovor při čekání na kávu ve frontě, jak holčičku poslaly do šatny když brečela po mámě, že až se uklidni, tak ať přijde. Bylo mi z toho úplně do pláče.

sami28
5. zář 2020

@pipi_puncocha nenaděláte nic, ono je to kus od kusu. Stejně jako je v jednom obchodě příjemná prodavačka a v druhém nepříjemná, tak bohužel ve školkách je to stejný

perexka
7. zář 2020

@leymea mně dělá šílené scény ještě po dvou letech v MŠ 🙂 každé ráno opruz.. 🙂

leymea
7. zář 2020

@perexka ty jo, jak to zvladas? Si nedokazu predstavit.

Strana
z2