icon

Syn je nepřipravený na školku. Co dělat?

25. čer 2025

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda to máte také některá, jako já s dítětem.
Mám syna, který bude mít v červenci 3 roky. Nemluví - (jede si to svoje hatla patla mluvu), nechce chodit na záchod, takže stále pleny-když ho nechám bez pleny vyčůrá se kdekoliv, je mu to jedno a jde pryč. Posadím ho na záchod zachvat řevu a jde pryč, nevydrží sedět. Nechce jíst vařené jídlo, dostane histerii a vztek a jde pryč. Ani se nepokusí něco ochutnant. Neobleče se, neobuje, nevysleče. Když mu to chci ukázat, nebo naučit buď se vztekne, nebo jde pryč. Co se týká komunikace tak mám pocit, že nám vůbec nerozumí, neposlechne. Má "svůj svět ". Pokud něco chce, chytne mě za ruku a táhne tam co potřebuje. Už jsem zoufalá, od září má jít do školky a mám pocit, že neumí nic. Mám depky jak to od září s ním v té školce bude, protože já už musím do práce. Když se někde zmíním, že syn je takový, akorát poslouchám, jak to že to ještě neumí, že už by toto měl dokázat a zvládnout. To stejné paní učitelka ve školce, když jmenovala, že by dítě mělo umět aspoň pozdravit a poděkovat, najíst se, vysmrkat chodit na záchod atd.. , ani to neovládáme. Mám ještě starší dceru a ta byla pravý opak, šla do školky a všechno bylo dobrý. U syna, teda nevím... jsem z toho vyčerpaná. Prosím o každou zkušenost, či radu. Děkuji

Strana
z4
autor
25. čer 2025
@squezy

Jsi zkušená máma, žádná začátečnice a já chápu tvoji frustraci, že to teď prostě není podle tvych představ. Mam 6 leta dvojčata,kluky a ty začátky ve školce byly tragické. Byli tedy odplenkovani,ale po 3 tydnech jsem byla u pani reditelky na koberecku a chteli je vyhodit. Nedala jsem se a naštěstí se tenkrát domluvili, že jedna učitelka se věnovala pár těm nejmladším detem a najednou to šlo. Tím chci říct, že tě chápu. Začněte tim odplenkovanim - sundej plinu a furt a furt vysvetlovat,posazovat na nočník nebo na záchod,furt furt dokola. S tou mluvou,je fakt malý,ale logo bude super a zkus se fakt zamerit na to,jestli opravdu rozumí nebo ne. Jidlo,zkousejte,davej mu i vařené,on se ve školce opravdu s ostatními může dost chytnout. Ale děti se nenechaji vyhladovet, takže to dost nabizej i doma a když nebude chtit,tak nech to na stole a třeba se k tomu za chvili hladový vrátí😉 Držím palce!

@squezy děkuji moc 🙏

kacka1994
25. čer 2025

Ja jsem to tak nemyslela treba 🙂 ale ja jsem alergicka na to, ze kluci jsou pomalejsi 🙄 nerikam ze vsichni musi delat vse podle tabulek, ale pokud dite nerozumi tomu, co se po nem chce ve 3 letech, tak bych teda doktorce oponovala, ze to nejak resit chci, obzvlast kdyz chci, aby dite chodilo do statni skolky a ja sla do prace. jasneze nekdo pujde do skolky a nebude mluvit, nebo se bude pocuravat... u syna jsem se treba dusovala, ze ho mohou vzit uz ve 2,5letech, ze se nepocurava a umi se oblect, najist atd... ale vzali ho az ve trech a to se zrovna pocuravat zase zacal 🫣 jsem pak vypadala jak blbec :D Ja si teda pripadam pak, ze jim tam pridelavam spoustu prace, kdyz musi behat kolem jednoho ditete, ale zas chapu, ze kazdy ma neco 🙂
Pokud je s tim ucitelka srozumena a v pohode, ze dite ma plenky, nemluvi a nerozumi, tak asi ok 🙂 Tak bych se proste snazila pres prazdniny, zkusila zatlacit na pediatru aspon ohledne logopedie a doufala, ze do zari udela posun 🙂

palja
25. čer 2025

Napíšu jak jsme to řešili my. Ono to dítě je taky nešťastné, když je někde, kde to nezvládá. Museli jsme se prostě omezit i my s manželem. Našla jsem dceři soukromou skupinku o 10 dětech, kde pleny nevadí, pak se vyřešil ten stacionář.
Ano, platili jsme měsíčně 15 tisíc. Ale pokud vím, že dítě na normální školku není, tak ho tam nedám. Pak se řešily i další vyšetření.

fouskovi
25. čer 2025

Tak teď řeknu já naší zkušenost s tímhle jsme taky do školky se starším šli a až tam se projevilo i další že se neumí začlenit do skupiny a ubližuje během prvního školního roku jsme zařídili vše potřebné a od druhého roku už fungoval s asistentkou a bylo to super jaké s ní dělal pokroky

veruuu_kubesovic
25. čer 2025

A nemá nějakou dg.? To, co popisuješ, teda moc neodpovídá věku 3let...
Můj syn šel ve 3letech do školky, nemluvil, všemu rozuměl, nepocuraval se, i přesto jsme skončili po pul roce ve skolce v SPC, protože jak ho "limitovala" řeč - děsně se jim tam vztekal...
Jinak plánu na noc měl do 4let, nechtěla jsem ho stresovat, ale přes den jsme to během prázdnin než šel do školky proste natrenovali.

kacka1994
25. čer 2025

jo a nevsimla jsem si ze jsi mi psala co rict, abys ho mohla objednat do ppp- Klidne opozdeny vyvoj reci, priblemy s porozumenim a vyjmenovat dalsi problemy. Tam neni treba mit diagnozu, ani to rict, nebo psat nejak odborne. A treba reknou, ze je to vse v poradku a jen potrebuje svuj cas , nebo poradi jaky pristup volit. Ja jsem treba vyplnovala zadanku online. Vybrala jsem jednu z variant, co potrebuji a pak jsem mela k tomu napsat jeste upresneni. Taky jsem nevedela co presne potrebuju a navic nez nas objednali, tak uz je to zase jinak a termin teprve mame na srpen.

petulkadodo
25. čer 2025

Nepanikař. Syn měl taky do 3 let pleny a odplenkoval se prakticky sám až v létě po 3 narozeninách. Na čůrání zkus dětský pisoár, žabku, většinu kluků na to baví čůrat. U nás ve školce jsou tříleté děti, které téměř nemluví a fungují. Je tedy pravda, že máme v každé třídě asistentku. Pokud bys chtěla jistotu, nemáte v okolí dětskou skupinu nebo soukromou školku? Stojí to peníze, ale pleny nejsou problém, dítě nakrmí, se vším pomůžou, bývá tak taky méně dětí na 1 učitelku. Možná by to pro syna bylo alespoň na první rok lepší.

garfa4
25. čer 2025

K těm plenám - řešila jsem něco podobného. A nakonec se dcera odplenkovala 3 týdny před nástupem do školky, a to tím, že začala chodit rovnou na redukci na záchod. Prostě nočník nesnášela a vyřešila si to takhle.... Tak možná by to i u vás mohlo být podobné....

autor
25. čer 2025
@petulkadodo

Nepanikař. Syn měl taky do 3 let pleny a odplenkoval se prakticky sám až v létě po 3 narozeninách. Na čůrání zkus dětský pisoár, žabku, většinu kluků na to baví čůrat. U nás ve školce jsou tříleté děti, které téměř nemluví a fungují. Je tedy pravda, že máme v každé třídě asistentku. Pokud bys chtěla jistotu, nemáte v okolí dětskou skupinu nebo soukromou školku? Stojí to peníze, ale pleny nejsou problém, dítě nakrmí, se vším pomůžou, bývá tak taky méně dětí na 1 učitelku. Možná by to pro syna bylo alespoň na první rok lepší.

@petulkadodo děkuji, dětskou skupinu tu máme ale finančně pro mě dost náročné. Chtěla bych ho tam dát aspoň na 3 týdny, tak uvidíme zda to vyjde. Jinak u nás ve školce asistentka jr. Na tu třídu jsou 2 paní učitelky. Co vím, měli tam i chlapečka autistu. Takže uvidíme

autor
25. čer 2025
@garfa4

K těm plenám - řešila jsem něco podobného. A nakonec se dcera odplenkovala 3 týdny před nástupem do školky, a to tím, že začala chodit rovnou na redukci na záchod. Prostě nočník nesnášela a vyřešila si to takhle.... Tak možná by to i u vás mohlo být podobné....

@garfa4 děkuji, na nočník se sem tam podaří tak se raduju co to jde aby viděl. Ale pak se zase stane, že čůra jen tak kdekoliv. Nic ani neřekne a čůrá. U dcery to bylo tak, že nechtěla na nočník a ve 2 letech a 3 měsíce jak kdybych luskla a ze dne na den začala chodit na zachod.

hennrietta
25. čer 2025

Dcera se sama a téměř bez nehod odplenkovala ve 2,5 letech. Ještě k zápisu šla s plenou, i když už si většinou říkala, že chce čůrat. Od 2 let byly z její strany první neúspěšné pokusy, které skončily nasazením plínky. Má skoro 4 a na noc ještě plínu má. Jednou je sucha, párkrát ne. Nechávám to na ni, až budou pleny suché po většinu času.
Ohledně jídla.. je nejedlík, takže tam si taky zažíváme své. Ve školce se až teď jakž takž rozjedla.
Jediné s čím měla donedávna problém z oblečení byly ponožky ale jinak měla snahu dělat vše sama a to sama od sebe. Mikinu a bundu si sama neobleče.
V něčem jsem měla pocit, že je pozadu - hlavně řeč, občas jemná motorika a zralost mozku (vztekání, afekty,..), ale na tvém mostě bych to řešila intenzivně s lékaři. Přijde mi, že z popisu tam i nějaká diagnóza být může...

Pokud dítě nepřijmou do státní školky a musíš nastoupit do práce, tak ti nezbyde než se ubírat směrem dětských a soukromých skupinek.

autor
25. čer 2025

Ještě v k té naší skupince bohužel neberou 3. Lete deti berou od 1 roku do 3 let. Takže to bohužel nevyjde. S tím jídlem on se naji sám to zvládá, ale je hrozne vybíravi

autor
25. čer 2025
@hennrietta

Dcera se sama a téměř bez nehod odplenkovala ve 2,5 letech. Ještě k zápisu šla s plenou, i když už si většinou říkala, že chce čůrat. Od 2 let byly z její strany první neúspěšné pokusy, které skončily nasazením plínky. Má skoro 4 a na noc ještě plínu má. Jednou je sucha, párkrát ne. Nechávám to na ni, až budou pleny suché po většinu času.
Ohledně jídla.. je nejedlík, takže tam si taky zažíváme své. Ve školce se až teď jakž takž rozjedla.
Jediné s čím měla donedávna problém z oblečení byly ponožky ale jinak měla snahu dělat vše sama a to sama od sebe. Mikinu a bundu si sama neobleče.
V něčem jsem měla pocit, že je pozadu - hlavně řeč, občas jemná motorika a zralost mozku (vztekání, afekty,..), ale na tvém mostě bych to řešila intenzivně s lékaři. Přijde mi, že z popisu tam i nějaká diagnóza být může...

Pokud dítě nepřijmou do státní školky a musíš nastoupit do práce, tak ti nezbyde než se ubírat směrem dětských a soukromých skupinek.

@hennrietta děkuji, ano je mi jasné pokud se to nezlepší budu muset hledat jine řešení. Což je velký problém, vše mám víc jak 30 km daleko na dojíždění. Řeším to intenzivně, neurologii máme zasebou, čekáme na psychologa koncem září a dnes jsem psala na psychologickou poradnu.

hennrietta
25. čer 2025

Kamarádka nastoupila do práce a dceru ve 2 letech dává do skupinky, která je 25km. I když je to nepohodlné, tak se vždy nějaké řešení najít musí. 😉

autor
25. čer 2025
@hennrietta

Kamarádka nastoupila do práce a dceru ve 2 letech dává do skupinky, která je 25km. I když je to nepohodlné, tak se vždy nějaké řešení najít musí. 😉

@hennrietta to souhlasím, řešení se musí najít 🙂

eviicka
25. čer 2025

Ty řeči o neschopných matkách neřeš, nikdo z nás tě nezná, aby mohl soudit (a sama vím, že u dětí úměra mezi vynaloženou snahou a výsledky není vždy přímá).

Spíš co jsem si hlídala já bylo, abych nebyla závislá na rovnici 3. narozeniny = školka + práce. Takhle to může být velký stres pro všechny. U obou dětí jsem měla nějakou aklimatizaci, třeba formou neplaceného volna + brigády apod.

autor
25. čer 2025
@eviicka

Ty řeči o neschopných matkách neřeš, nikdo z nás tě nezná, aby mohl soudit (a sama vím, že u dětí úměra mezi vynaloženou snahou a výsledky není vždy přímá).

Spíš co jsem si hlídala já bylo, abych nebyla závislá na rovnici 3. narozeniny = školka + práce. Takhle to může být velký stres pro všechny. U obou dětí jsem měla nějakou aklimatizaci, třeba formou neplaceného volna + brigády apod.

@eviicka děkuji moc, jsem ráda za takový komentář. Člověk si z toho opravdu něco vezme. Ono moralizovat umí každý, ale pomoct umí málokdo.

linusha
26. čer 2025
@prejeta_zaba

No...abych byla upřímná, tohle dělají děti v roce. Každý jsme si museli projít obdobím, že děti čurají všude a že patlaji jídlo po stole, ale jinak se to nenaučí. Jak dlouho jste to všechno zkoušeli? Jak často chodíte do kolektivu, do kroužku, na hřiště, aby měl kde odkoukat mluvu a chování k dětem? Ukazuješ mu vše, mluvíš na něj, čteš mu? To jde i "za pochodu", když je to divoký kluk, je jasné, že nebude sedět dopoledne u knížky a způsobně poslouchat pohádku... Co motorika - odrážedlo, průlezky, skoky, sebrat něco drobného, třeba navléct korálek - to je v pořádku? Pediatr se k tomu nevyjadřoval? 🤔 Ono se v tomhle věku nedá moc rozpoznat, jestli to chce jen trpělivost a naučí se to nebo jestli má nějaké horší porozumění a bude potřebovat odbornou pomoc.

@prejeta_zaba upřímně by mě zajímalo které dítě v roce se nají lžící, je bez plen, oblékne se, svlékne se, zvládá základní hygienu jak píšete. Máme 17m batole a zvládne držet lžíci a vidličku kterými občas i něco nabere aby to nebylo všude. Zbytek zatím nezvládlo. A kolem nás je dost 1-2 letých dětí a z toho co píšete to všechno nezvládá ani jedno.

prejeta_zaba
26. čer 2025
@linusha

@prejeta_zaba upřímně by mě zajímalo které dítě v roce se nají lžící, je bez plen, oblékne se, svlékne se, zvládá základní hygienu jak píšete. Máme 17m batole a zvládne držet lžíci a vidličku kterými občas i něco nabere aby to nebylo všude. Zbytek zatím nezvládlo. A kolem nás je dost 1-2 letých dětí a z toho co píšete to všechno nezvládá ani jedno.

@linusha Po tom prvním roce už se to všechno učí, potažmo umí. Nejde se ve 3 letech vzpamatovat, že to najednou neumí a má jít do školky. 🤷‍♀️

autor
26. čer 2025
@prejeta_zaba

@linusha Po tom prvním roce už se to všechno učí, potažmo umí. Nejde se ve 3 letech vzpamatovat, že to najednou neumí a má jít do školky. 🤷‍♀️

@prejeta_zaba přestaňte to komentovat o vaše názory opravdu nestojím.. jako, to že má dítě plenu a je vybiravi v jídle a má opožděnou řeč se má vzpamatovavat? Vy se vzpamatujte!

rozitta
26. čer 2025

Ahojky, chlapeček je opožděný, zřejmě buď mít nějakou diagnózu. Řeší se to tak, že by měl mít k sobě asistentku. Jak se o ní žádá to netuším- nasměruje tě pediatr. Ale určitě by už ted před prázdninami měli v MŠ vědět, že k nim takové dítko nastoupí, musí tu asistentku sehnat. V září už NESMÍ mít pleny, ani na spaní. přes to nejede vlak. Jinak pomohou se vším.

linusha
26. čer 2025
@anonym_autor

@prejeta_zaba přestaňte to komentovat o vaše názory opravdu nestojím.. jako, to že má dítě plenu a je vybiravi v jídle a má opožděnou řeč se má vzpamatovavat? Vy se vzpamatujte!

@prejeta_zaba ano ve třech letech je i dle mě pozdě, osobně bych možná ani k zápisu do mš nešla, když bych věděla že moje dítě nezvládá základ. Ale váš komentář že to dítě umí už v roce mi přišel teda hodně mimo.

rozitta
26. čer 2025

U nás ve školce je šest tříd a v každé třídě je asistentka. Protože dětí, co potřebují malinko jiný přístup je více.

kacka1994
26. čer 2025
@rozitta

Ahojky, chlapeček je opožděný, zřejmě buď mít nějakou diagnózu. Řeší se to tak, že by měl mít k sobě asistentku. Jak se o ní žádá to netuším- nasměruje tě pediatr. Ale určitě by už ted před prázdninami měli v MŠ vědět, že k nim takové dítko nastoupí, musí tu asistentku sehnat. V září už NESMÍ mít pleny, ani na spaní. přes to nejede vlak. Jinak pomohou se vším.

@rozitta nezada se o asistentku pres pediatra, ale pres pedagogicko- psychologickou poradnu (ppp), nebo spc (specialne pedagogicka poradna - tam obyvkle chodi spis deti, ktere uz maji potvrzenou nejakou diagnozu a snizeny intelekt). Nefunguje to tak, ze si clovek rekne, ze chce pozadat o asistentku, ale ze ma dite takove a takove problemy a na zaklade vysetreni jsou stanovena podpurna opatreni, kdy je mozne, ze je mu pridelen i narok na asistenta pedagoga.

linusha
26. čer 2025

U nás ve městě a u našich na vesnici chtějí děti bez plen mš. Ty co mají pleny a jsou na tom nějak hůř než vrstevníci chodí do placené dětské skupiny, kde je méně dětí aby se jim učitelé mohli věnovat.
Být vámi obrátila bych se na pedagogickou psychologickou poradnu, vyžádala kompletní neurologické vyšetření zda není nějaká skrytá vada u malého proč ty činnosti nejdou a našla si logopeda ať vám pomůže malého trochu rozmluvit.
Kamarádky syn měl vývojovou dysfazi kdy tedy musel navštěvovat speciální školku aby zvládal režim měli tam i paní asistentku, normální režim školky na něj byl rychlý. Taky byli na zápisu do normální MŠ a rovnou jim tam řekli že to mají zkusit vyběhat, kamarádka nechtěla, malý nastoupil do normální mš a trápili se měsíc oba než to nakonec vyběhala. Kamarádka vše řešila přes pediatra a pedagogicko psychologickou poradnu.

orangutan123
Autor odpověď smazal
hennrietta
26. čer 2025
@prejeta_zaba

@prejeta_zaba Já dceru nic cíleně neučila a začala vše postupně zvládat sama. Takže tady bude problém nejspíš i jinde.

oveckaluky
26. čer 2025

Mám doma přesně totéž. I když u nás do tří let bylo všechno v pořádku (normálně s námi mluvil, bez plen už byl v pohodě, dokonce občas suchá i po noci), zlom nastal po odloženém očkování MMR vakcínou. Cca dva týdny po něm přestal úplně mluvit, začal čůrat kdy se mu zachtělo (a vůbec si neuvědomoval, že čůrá, takže plný návrat k plenám, i přes den), začal hodně špatně spát, objevily se těžké záchvaty vzteku... diagnóza PAS s dalšími poruchami (např. spánková a těžká komunikační porucha) a prvky Aspergera, ovšem naprosto bez mentální retardace.
Ve školce nebyl s plenkami problém (tedy poté, co se nám podařilo získat opravdu super učitelky, protože některé - cituji - "tyhle moderní výmysly neuznávaly" a chovaly se k němu fakt příšerně, jakoby třeba křičel naschvál), protože je měl napsané v papírech, že je prostě potřebuje jako zdravotní pomůcku. Měl i další úlevy, i co se týkalo spaní. Když paní ředitelka chtěla, aby ve školce i spali (jsou dvojčata), učitelky věděly, že když třeba do čtvrt hodiny neusne, už ho spát ani nenechají, protože by měl narušený zbytek dne až do večera včetně špatné noci, apod. Z jídel - do tří let jedl všechno, od té doby jen tři hlavní jídla (svíčková, carbonara nebo suché hranolky), z ovoce a zeleniny jen jablka (to je dodnes), na chleba jen tavený sýr, nutellu nebo červenou marmeládu (u paní kuchařky, kterou si získal na první dobrou, měl schovanou sklenici domácí jahodové pro případ, že byla ke svačince třeba pomazánka 🙂 ) a vždy slepené dva plátky toustového chleba k sobě. Měli jsme štěstí na skvělou asistentku a poslední dva roky i na úžasné dvě mladé učitelky, takže jsme včerejší rozloučení ve finále obrečely všechny čtyři. 🙂
V srpnu mu bude sedm, v září jdou do speciální školy (oba, dcera má VD s expresivní poruchou řeči, špatně zvládá emoce, je závislá na bráškovi apod.). Už celkem pěkně komunikuje, řekne si, co chce. Pleny má pořád, i když už mu stačí jedna na celý den - když ho pošlu, vyčůrá se, ale sám neví, kdy chce, plus jedna na noc. Je tedy trochu problém s jeho velikostí, největší (Pampers 8 nebo Bamboo do sedmi let) mu jsou už tip ťop a ty větší zdravotní jsou obří (jsou od 8 do 15 let). Co do jídla, tam už je taky výběr širší - třeba začal jíst maso a až na brambory a špagety všechny přílohy, ale třeba u chleba je to stále stejné - dva slepené k sobě a jen s čokoládou, marmeládou nebo Bambinem (tavený sýr). Už se sám oblékne (i když moc nedbá na to, jestli správně) i obuje.
Pokroky dělá, pomalu, ale jistě. Máme za sebou skoro čtyři roky po stanovení diagnózy a je to mnohem lepší, i když jsou pořád i špatné dny (hlavně v době úplňku či novu), ale pak stačí horší průběh virózy nebo nemoci (třeba těžký průběh neštovic) a pokroky i za půl roku se smažou... ale progres vidíme, a to je důležité, i když je to někdy sakra náročný. 🙂
Bude líp, jen je to běh na dlouhou trať. Hlavně je potřeba to řešit, co nejdříve navštívit SPC a dětského psychologa. Kdyby vás ještě něco napadlo, klidně se ptejte.❤

oveckaluky
26. čer 2025
@krisstina93

U nás ve školce by takové dítě vůbec nepřijali a mají i zkušení dobu dva měsíce, kdy dítě můžou “vyhodit”, pokud není zralé nebo je nějak problémové. Proste dítě co má pleny, nechodí na záchod, neumí se oblict a najist, nekomunikuje, do školky nepatří. Nema nějakou diagnózu? Asistentku mate nějak domluvenou?

@krisstina93 Jak, nepatří do školky? Jakože když je "jiné", má smůlu? Je potřeba to řešit.

oveckaluky
26. čer 2025

Názory učitelek se opravdu diametrálně liší. Jak jsem psala, jedna ho nazvala nevychovaným zaostalým spratkem, druhá mu dávala přes pusu, když křičel, protože něčemu nerozuměl (a to už měl PAS potvrzenou)... ve chvíli, kdy si ho pod křídla vzaly ty dvě mladé a úžasná asistentka, úplně ho to nakoplo. Začal víc spolupracovat, protože cítil, že mu rozumí, a když udělá něco špatně, nebudou na něj zlé...

Strana
z4